BÜYÜK ZAFER'İN 93. YIL DÖNÜMÜ

30 Ağustos 2015

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabirdeki törenin ardından başkomutan sıfatıyla, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamalarını kabul etti.

Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik Ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, yüksek yargı kurumu başkanları, Geçici Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanının Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ay yıldız motifleri bulunan çelenk bırakmasının ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Aziz Atatürk;
Büyük Zafer'in 93. yıl dönümüne ulaştığımız bugün, bizlere emanetin olan cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktası olan Büyük Zafer'de ve o güne kadar geçen süreçte inancı ve iradesiyle tarihi bir mücadele veren Zat-ı Ali'niz başta olmak üzere Büyük Millet Meclisi mensupları ile erinden subayına kadar tüm askerlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum.
 
Anadolu'yu ebedi yurdumuz olarak muhafaza etme mücadelemiz bugün de sürüyor. Ülkemizin varlığına kasteden iç ve dış hiçbir güç, istiklalimizin ve istikbalimizin üzerine gölge düşüremeyecektir. Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılması ve yeni devletimizin kuruluşu sürecinde mücadele veren şehitlerimize ve gazilerimize bir kez daha Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimiz ve onun bağrından çıkan güvenlik güçlerimiz emanetine sahip çıkıyor.
 
Ruhun şad olsun. "
 
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Anıtkabir'e gelişinde ve buradan ayrılışında vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu.
Erdoğan, Anıtkabir'deki törenin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törende, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş ve Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Kenan İpek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, kuvvet komutanları, orgeneral ve oramiraller, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında bulunduğu yüksek yargı organlarının üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, korgeneral ve koramiraller, tümgeneral ve tümamiraller, tuğgeneral ve tuğamiraller, bürokratlar, yabancı misyon şefleri ve uluslararası kuruluşların temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebriklerini iletti.
Kutlamalarda, başkentte görevli askeri personeli temsilen her rütbeden asker ile sivil personel ve askeri öğrenci temsilcileri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebriklerini sundu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ilk kez yapılan tören, ana binanın girişindeki fuayede gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Zafer Bayramı Resepsiyonu
30 Ağustos akşamında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 93. Yılı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resepsiyon verdi.
Resepsiyona Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç geçici Bakanlar Kurulu'nun yeni üyeleri, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Türki Silahlı Kuvvetler mensupları, şehit yakınları, gaziler, gazeteciler, sanatçılar, akademisyenler, yazarlar, sporcuların olduğu 1800'e yakın davetli katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki resepsiyonda kısa bir konuşma yaptı. Erdoğan canlı yayında yurtdışındaki Türk komutanlar ile  de telefon görüşmesi gerçekleştirdi.