CUMHURBAŞKANI’NA HÜRMET VE SAYGI GÖSTERECEKSİNİZ

26 Ekim 2015

Muhalefetin Cumhurbaşkanı’na yönelik üslubunun hiç hoş olmadığını söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, “Bunlar ayıp şeyler. Milletin en üst temsil noktasıdır. Buraya karşı hürmetinizi, saygınızı göstereceksiniz” dedi

 Gençlik ve spor Bakanı Çağatay Kılıç, “Cumhurbaşkanımız yüzde 52 oyla demokratik bir şekilde seçildi. Makamın bir saygınlığı var. Ona yönelik olumsuz tavırları vatandaşımız değerlendirecek ve değerlendiriyor” dedi ve muhalefetin Cumhurbaşkanı’nı hedef alan söylemlerini eleştirdi.

Kılıç, seçim bölgesi Samsun’da muhalefet liderlerinin tavrından terörle mücadeleye, holiganizmden passolig uygulamasına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulunduğu Milliyet muhabiriyle basketbol da oynadı. Kılıç, şu mesajları verdi:
DEMİRTAŞ SORUMSUZ: Cumhurbaşkanımızın yaşanan elim terör saldırısından sonra devletin en üst makamı olarak ortaya koyduğu birleştirici mesajlarına karşılık siyasi parti genel başkanlarının ortaya koyduğu tavır hiç hoş değil. Fakat Sayın Demirtaş’ın saldırıdan sonra yaptığı açıklamalarda kullandığı dil, üslup ve içerik çok şaşırtıcı ve üzücü. Sorumluluk makamında olduğunu iddia eden bir kişiye yakışmayan yaklaşım. Devletinin vatandaşını öldürdüğü ile ilgili iddialar silsilesi. Sorumsuz konuşuyor. Seçimlerle bağlantı kurdu. Bu sorumlu bir siyasetçinin asla ve asla yapabileceği bir şey değildir. Bu sorumsuzluk örneğidir. Pankartlarından kan akıtan bir zihniyetten ne beklenir. Yapılanları vatandaşlarımız görüyor ve cevaplarını alacaklardır. 
BAHÇELİ’Yİ MHP’LİLER DE ANLAYAMIYOR: Bir terör eylemi yaşanmış. Burada MHP’nin normal şartlarda birleştirici ve devletinin arkasına geçici bir unsur olarak ortaya çıkması gerekiyor ama Sayın Bahçeli seçimden önce her şeye hayır dediyse bu seçim sürecinde de terör saldırısı olmasına rağmen Sayın Başbakanımızın çağrılarına hayır dedi. Bunu anlayamıyorum. MHP’ye gönül vermiş vatandaşlarımızın da bu hareketi anlayamadığını iyi biliyorum. Onlar da inanıyorum ki bu fırsatı değerlendirip bir cevap verecekler kendisine. 
BUNLARLA YOL YÜRÜNMEZ: Sayın Kılıçdaroğlu’nun ilk günde ortaya koyduğu tavırda bir pozitiflik görebiliyorduk. En azından sorumlu davranıyor diyorduk. Fakat o da Başbakanımızla olan görüşmesinden sonra yani öyle açıklamalar yaptı ki; mahremiyete ve görüşmenin ruhuna aykırı açıklamalar. ‘Açıklarsam Sayın Başbakan zor durumda kalır’. Açıkla o zaman ne açıklayacaksan da görelim bakalım. Bizim sakladığımız bir şey yok. Milletimizin zihninde soru işareti çıkarmaya çalışıyorlar. Ama kendileri bu anlamda güven kaybına uğruyor. Milletimiz, ‘bu arkadaşlarla yol yürünmez’ diyor. 
MAKAMIN SAYGINLIĞI VAR: Cumhurbaşkanımız yüzde 52 oyla demokratik bir şekilde seçildi. Makamın bir saygınlığı var. Ona yönelik olumsuz tavırları vatandaşımız değerlendirecek ve değerlendiriyor. Bunlar ayıp şeyler, doğru şeyler değil. Milletin en üst temsil noktasıdır. Buraya karşı hürmetinizi, saygınızı göstereceksiniz. 
CESUR OLUN, ARKANIZDAYIZ: Terör örgütüne karşı Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki tüm vatandaşlarımızın ama özellikle gençlerimizin cesur olması gerekiyor. Biz devlet olarak da hükümet her zaman gençlerimizin yanındayız, arkasındayız. Cesaretle ortaya çıktıklarında onlara karşı olumsuzluk göstermeye çalışanlar korkacaktır. Çünkü zalimler korkaktır.
KONYA’DAKİ OLAY MÜNFERİT: Ben Konya’da maçta değildim. Arkadaşlarımızdan dinledim. Bir takım münferit olayın olduğunu dile getirdiler. Ama stadyumdaki ciddi bir taraftarın da onları susturmak için tepki gösterdiğini dile getirdiğini söylediler. O tepkiler de birbirine karıştı. Orada taraftarların gösterdiği tepki dedik ya Sayın Demirtaş hunharca terör eyleminden sonra yaptığı bazı açıklamalar sorumsuz açıklamalardır. Oradaki açıklamalara karşı da dile getirilmiş olan bir takım tepkiler var. Ondan rahatsızlık duyan vatandaşlarımız var. Biz 78 milyon kardeşiz. Bu tip ayrımcılık yapan siyasilerin diline karşı da vatandaşımız tepki gösteriyor. Keşke olmasaydı. Çok fazla büyütülmemesi gereken bir olay olarak görüyorum. Ama sorumsuz yapılan açıklamaların bu olayı tetiklemiş olabileceğini de iyi düşünmemiz gerekiyor. 
BERKAY’I Fransa’YA GÖTÜRÜYORUZ: Yakın zamanda sporda yaşadığımız bir Hadise, olumsuzluk oldu. (Kayseri’de) Berkay (Çoban), 4-5 yaşında bir yavrumuz. Futbol stadyumunda yaşadığı ve sonrasında o ağlayan görüntüsü. Bunlar hiç kimsenin tasvip edemeyeceği şeyler. O üzüntüyü, gözyaşını ve korkuyu görünce tabii ki içim buruldu. Berkay’ın babasıyla görüştük, kendisini milli takımımızın Fransa’da katılacağı Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki grup maçlarına götüreceğiz. O atmosferi yaşaması ve ona destek olmak için. İnşallah onu yaşayarak bunu atlatacaktır. Artık holiganizme karşı herkesin üzerine düşen görevleri var. Bu adamların, holiganların ve taraftarlıkla hiç ilgisi olmayan insanların kendilerini ifade edecekleri bir platform bulamamaları gerekiyor. 
 
Passolig tartışması

Passolig’in kaldırılması bir siyasi partinin seçim bildirgesinde gündeme getirilen bir konu. Ama elektronik bilet uygulamasının Meclis’ten geçen sporda şiddeti önleme kanunu çerçevesinde uygulandığı herhalde unuttular. Altlarında kendilerinin de imzası var.
 
‘Dopingi saklamayız’
Dopingle mücadelede sıfır tolerans noktasındayız. Artık doping kontrol merkezi uluslararası sertifikasyonunu almış durumda. Wada Başkanı’nın geçen yıl Türkiye’de yapmış olduğu konuşması çok önemli: Dopingle mücadele etmek isteyen ve eden ülkeler Türkiye’yi kendilerine örnek alsınlar. Bu büyük bir aşama. Saklamaya çalışmadık, bir kenara koymadık. Üstüne üstüne gittik ve gitmeye devam ediyoruz.