VODAFONE 37. İSTANBUL MARATONU KOŞULDU

15 Kasım 2015

Türkiye'de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından Vodafone 37. İstanbul Maratonu tamamlandı. Maratonun startını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş verdi.

Vodafone 37. İstanbul Maratonu tamamlandı. Erkeklerde Kenyalı atlet Elias Kemboi Chelimo birinci oldu.Organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maraton, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın saat 09.00'da verdiği startla başladı.


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Gösterdiğiniz katılım için hepinize teşekkür ediyoruz. İstanbul Maratonu'nun dünyada çok farklı bir yeri var. Bugün burada hem kadına şiddete hem de tüm dünyada insanlığa karşı yapılan teröre tepki gösteriyoruz" dedi.


Katıldığı TRT spor ve NTV spor canlı yayınında organizasyon nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a teşekkür eden Bakan Çağatay Kılıç, ''Çok güzel bir organizasyon oldu. Ben de katılımcılar ile sohbet ettim. Herkes son derece mutlu. Güvenlik önlemlerinin üst seviyede olduğu bir organizasyon oldu. Şu anda ülkemizde Antalya'da G 20 organizasyonu var.  İstanbul Maratonu, uluslararası anlamda söz getirecek, hatırlanacak ve özellikle adına yakışır bir şekilde dünyada temsilini yapıyor. Ben tekrar vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda spor anlamında kendini geliştirme ve spor yapma anlamında bir hatırlatma olduğunu düşünüyorum.'' diye konuştu.


Bakan Çağatay Kılıç Türkiye'de olimpiyatların düzenlenmesi ile ilgili soru üzerine ise, ''İstanbul zaten doğal olarak bir olimpiyat şehri. İstanbul, yapısıyla, Avrupa ile Asya arasındaki konumu, Boğazın yapısı, şehri durumu, ülkemiz de doğu ile batı arasındaki köprü görevini görmesi, medeniyeti, geçmişi anlamında zaten bir olimpiyat ülkesi. Dolayısıyla 2020 olimpiyatları dönemi öncesinde elde ettiğimiz bazı tecrübeler var. Önümüzdeki dönem içerisinde bunları Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızla değerlendirdikten sonra gerekli çalışmaları yürüteceğiz.''şeklinde konuştu.


''Uluslararası organizasyonları yapma konusunda bizim artık çok farklı bir durumumuz var.'' diyen Bakan Çağatay Kılıç sözlerini söyle sürdürdü:
'' Daha önce yaptığımız Akdeniz Oyunları, Erzurum’daki Kış oyunları, dolayısıyla bu anlamda alt yapımız hazır. 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatı da, biliyorsunuz olimpik ve Paralimpik oyunlardan sonraki en büyük oyunlardır. Samsun’da olacak. Buradan memleketim Samsun’a selam göndermiş olayım. Türkiye gerçekten bir organizasyon ülkesi olmuş durumda. Artık organizasyonları biz seçiyoruz. Her organizasyonu almıyoruz. Ülkemize, tanıtımımıza, sporumuza, vatandaşımıza katkı sağlayacak organizasyonlar içinde olmak için bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor.''


Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nun startını veren ve ardından da Halk Koşusu'na katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.


Halk Koşusu'na katılan İstanbullular ve turistlerin son grubunun startını verdikten sonra koşuya katılan Bakan Akif Çağatay Kılıç, köprü üzerinde vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Kılıç'la bir çok vatandaş fotoğraf çektirirken Bakan Kılıç da bu istekleri geri çevirmedi.


Erkeklerde Kenyalı Chelimo, Kadınlarda Etiyopyalı Gomena birinci oldu
Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratonda Kenyalı Chelimo ilk sırayı elde etti. Erkeklerde ikinci ve üçüncü sıraları yine Kenyalı atletler aldı. Maratonu, Evans Kiplagat ikinci, Silah Limo ise üçüncü sırada tamamladı. Kadınlarda ise geçen yılın birincisi Etiyopyalı Gobena, üst üste ikinci kez ilk sırayı elde etti. Yarışta, Etiyopyalı Zerfie Limeneh Tadese ikinci, Etiyopya asıllı Türk sporcu Meryem Erdoğan ise üçüncü sırayı aldı.


Start noktasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman da yer aldı.Maraton, 15 ve 10 kilometre yarışları için 120 farklı ülkeden 30 bine yakın sporcunun kayıt yaptırdığı açıklandı.


Ödüller
Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda erkeklerde birinci olan Kenyalı atlet Elias Kemboi Chelimo'ya ödülünü Gençlik Ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç Verdi. Organizasyon kapsamında 42 kilometre 195 metrelik maratonda 216 bin dolar para ödülü dağıtıldı. Erkekler ve kadınlarda birincilere 50 bin, ikincilere 25 bin, üçüncülere 15 bin, dördüncülere 10 bin, beşincilere de 8 bin lira verildi.Ayrıca, Türk sporcular tasnifinde erkekler ve kadınlarda birinciler 20 bin, ikinciler 10 bin, üçüncüler de 5 bin dolarla ödüllendirildi.


Parkur
Boğaziçi Köprüsü'ndeki gişelerin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan maratonda atletler, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inip, sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaştı. Sporcular, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan At Meydanı'nda, Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Mısır Dikilitaşı'nın arasında yarışı tamamladı.


Elit atletler de yarıştı
Maratonda Belarus, Eritre, Etiyopya, Güney Afrika, Kenya, Rusya ve Ukrayna'dan 60 elit atlet yarışıtı.

"Kadına şiddete dur de"
Vodafone 37. İstanbul Maratonu, bu yıl kadın şiddetine karşı duyarlılık sağlamak için gerçekleştirildi.Mersin'de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın annesi Songül ve ablası Beste Aslan, yürüyüşe Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) heyetiyle katıldı.


Halk yürüyüşü
Organizasyon kapsamında vatandaşlar da halk yürüyüşü ile Boğaziçi Köprüsü'nden yürüyerek geçmenin keyfini yaşadı.


Katılımcı sayısının 100 binle sınırlandırıldığı koşunun geçen yıllarda olduğu gibi renkli geçti. Halk yürüyüşü, Anadolu yakasında Altunizade Köprüsü'nün altından saat 09.30'da başladı. Katılımcılar, 8 kilometrelik parkurun ardından yürüyüşü, Avrupa yakasında Dolmabahçe'de tamamladı.