BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ “TÜRKİYE İNOVASYON HAFTASI” ETKİNLİĞİNE KATILDI

04 Aralık 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, ülke gençliğinin en temel taşlarından birisi olarak gördüğü inovasyonun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının ülke geleceği adına önemine işaret ederken, “2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize Türkiyemizi gençlerimiz taşıyacak” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği  “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinliğine katıldı.

İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç,  inovasyonun Türkiye’de özellikle gençler arasında anlaşılması ve gelişmesinin önemine işaret ederek, “Bizleri biraraya getiren ve birbirimize destek olarak ülkemizi insanlık için hizmet etmeye iten şey hizmet aşkıdır.  Allah’ın bize vermiş olduğu bu ruhla, her ne olursa olsun birbirimize destek olmak hissiyatıyla yaptığımız bu çalışmalar ümit ediyorum ki özellikle gelecekte daha fazla yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımızın hayatlarını daha kolay idame ettirebilme imkanı sağlayacak” diye konuştu.
“Gençlik merkezlerinde ‘Genç Girişim Geliştirici Programı’nı başlattık”
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak önemli projelere imza attıklarını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Türkiye’de şu anda 300’ün üzerindeki gençlik merkezinde ‘Genç Girişimci Geliştirici Programı’nı başlatmış durumdayız. Genç kardeşlerimizin proje kapsamında farklı yazılım dillerinde ve yapılarında kendilerini geliştirmelerini ve geleceklerine ilişkin hayatlarına katkı vermeyi hedefliyoruz.  Bu projeyi KOSGEB ile beraber yapacağız. Bu destek projesi, onların topluma katkı verme noktasında daha iyi bir çalışma içerisinde olmalarını sağlayacak. Projenin pilot uygulamasını Kocaeli’ndeki Gençlik Merkezi’nde başlattık” açıklamasında bulundu.
Bakan Çağatay Kılıç, gençlerin erken yaşta hem iş dünyası hem de inovasyonla tanışmasının kişisel gelişimleri açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “İş dünyamızın ve burada da olan hobilerin farklı anlamda sizinle bir araya gelebileceği imkanları özellikle gençlik merkezlerimizde kurmak istiyoruz” dedi.
“İnsanın Olmadığı Hiçbir Yerde Yapılanın Hiçbir Anlamı Yok”
Bakan Çağatay Kılıç, teknolojinin ve yapılan her yeniliğin insan için olduğunun altını çizerek, “Bütün buradaki bu çalışmaları ve çabaları gördüğünüz zaman işin temelinde insan olduğunu göreceksiniz. İnsan tarafından üretilmiş olan robot bile insan yardımıyla ancak ve ancak yapılması istenen şeyi yapabilir. Şunu unutmayalım insanın olmadığı hiçbir yerde yapılanın hiçbir anlamı yok” diye konuştu.
Teknolojinin insan hayatındaki önemine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “21. yüzyıldayız, teknoloji çağındayız. Gün geçmiyor ki yeni bir teknolojik gelişme hayatımıza girmesin. Sağlık alanında, spor alanında teknolojik birçok yenilik hayatımıza giriyor. Örneğin MR makinesi,  gerçekten teknolojik anlamda çok üst seviyede ve insanın sağlığına çok büyük bir etkisi var. Veya sportif anlamda kendini geliştirmek isteyen bir sporcunun teknolojiyi kullanarak kas gelişimini, vücut gelişimini bilimsel anlamda yapması da teknolojinin büyük bir katkısı” dedi.
“Her şey insan için ve dünyada çevremizle beraber yaşıyoruz”
Bakan Çağatay Kılıç, insan hayatını kolaylaştıran her yeniliğin, doğaya zarar vermeden yapılması gerektiğini belirterek, “Bizim hayatımızı kolaylaştırmak için  yapılan atılımların dünyamızı  ve çevremizi de korunmasını gözönünde bulundurmamız gerekiyor. Her şey insan için ve dünyada çevremizle beraber yaşıyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları çevremizin korunması ve çevremizin de bizimle entegre bir şekilde yaşamasını göz önünde bulundurarak yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Gençlere özellikle çevreci teknolojiler konusunda atılım yapmaları önerisinde bulunan Bakan Çağatay Kılıç, “Çünkü hepimiz biliyoruz ki fosil yakıtlar gelecekte tükenecek. Bu tükendiği zaman bizim çevreyle iç içe olan farklı enerji kaynakları ile üretimimize, gelişmemize ve geleceğe olan yürüyüşümüze devam etmemiz gerekiyor” dedi.
“Geçmişimizden, kültürümüzden, medeniyetimizden gelen inovatif ruhla geleceğe yürümeliyiz”
“Geçmişimizden gelen ve kültürümüzden, medeniyetimizden gelen inovatif ruhla geleceğe yürümemiz lazım” diyen Bakan Çağatay Kılıç, İstanbul’un dünyanın merkezi olarak gösterilen ve dünyanın en önemli şehirleri arasında bilinen, tarihsel anlamda kendini ortaya koyan bir şehir olduğunu hatırlatarak, “Yaşadığınız ülkenin de sizin üzerinizde hakkı vardır, bu hakkı ödemeniz gerekiyor. Ülkenizin geleceğe olan yürüyüşünde sizlere çok büyük görev düşüyor” diye konuştu.
İmkanlar yetersizdi ya da imkan sunulmadı demeden geleceğe yürümek gerektiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Gençlerin en önemli özelliği, yapmak istediği, başarmak istediği noktaya doğru ilerlemesi; azmi, heyecanı..” dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, gençlerin içindeki heyecanı, arkadaşlarıyla muhabbetlerini kaybetmeden ilerlemeleri gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:
 “Muhabbet içerisinde farklı düşüncelerinizi müzakere edin. Onları birbirinize anlatın. Her zaman her konuda aynı fikirde olmayacaksınız ama önemli olan asgari müştereklerde buluşup geleceğe yürüyüşünüzü beraber götürmeniz. Hayali olmayanın geleceği olmaz. Onun için her zaman çok büyük bir şekilde hayal edin ve o hayalinizi gerçekleştirmek için gece gündüz demeden çalışın.”
Araştırma ve geliştirme bütçesinin son 13 yıldaki çalışmalar sonucunda arttığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, geliştirilmesi gereken teknolojiler olduğunu dile getirirken, “İşte bunları sizler yapacaksınız. Biz bu anlamda size imkanlar sunacağız ve siz de bu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek yürüyüşünüze devam edeceksiniz” diye konuştu. 
“Türkiyemizi ve dünyamızı sizler taşıyacaksınız. Sizlerle gurur duyuyoruz ve inanıyoruz”
Salondaki yoğun katılımdan dolayı geleceğe dair ümitli olduğunu dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Her zaman ümitliyiz ama sizlerin bu yoğun katılımı ve birlikteliği, bize ne kadar çok çalışmamamız ve ne kadar çok çaba sarf etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlattı” diyerek katılımcılara teşekkür etti.
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’nin geleceğe yürüyüşüne hiç durmadan devam edeceklerini söylerken, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Sizlerin birlikteliği ve beraberliği bize daha çok güç veriyor ve sizler için yapmamız gereken çalışmalara çok daha yoğun bir şekilde sarılmamız gerektiğini hatırlatıyor. Biz bu yolda gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki sizler, bizlerin devrettiği bayrağı çok daha üst seviyelere taşıyacaksınız. 2023, 2053 ve 2071 yıllarına Türkiyemizi ve dünyamızı sizler taşıyacaksınız. Sizlerle gurur duyuyoruz ve inanıyoruz ki bu ülkenin, bu milletin ve tüm insanlığın geleceğini çok daha farklı noktalara taşıyacaksınız.”