GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ, KYK 78. OLAĞAN GENEL KURULU’NDA KONUŞTU

28 Aralık 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) de yaşanan gelişmelerin takipçisi olduklarını hatırlatarak, "Her fikir tartışılabilir, her fikir müzakere edilebilir ama bunun herhangi bir şekilde şiddetle yan yana getirilmesi hiçbirimizin kabul edebileceği bir şey değildir." dedi.

 Bakan Çağatay Kılıç, Yüksek öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde düzenlenen 78. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

“KYK sadece barınma yeri değildir"

 Toplantıdaki konuşmasına Kredi ve Yurtlar Kurumunun geldiği noktayı anlatarak başlayan  Bakan Çağatay Kılıç,  “Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrencilerin sadece yüksek öğrenim gördükleri sırada barınma imkanı buldukları bir kurum olmaktan hızlı bir şekilde çıkmaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda barınan öğrencilere sunulan eğitim, seminer, kariyer eğitimi ve desteği, akademik destek ile onların üniversitedeki eğitimlerine destek olma noktasında yeri geldiğinde geliştirebilecek imkanlar sunmaktadır” diye konuştu.

 

2002 yılında AK Parti hükümeti göreve geldiğinde yurt sayısının 190 olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Şu anda sayımız 570’in üzerine çıkmış durumda. 190 yurtta 180 bin öğrenciyi barındırma kapasitesine sahiptik. 2002 yılında yurtlarda barınan öğrencilerimize gıda, yemek yardımı 11 liraydı. Bazı şeyleri hatırlatmak gerekiyor. Çünkü nereden nereye gelindiğinin iyi hatırlanması lazım. Aradan 30, 40 yıl geçmedi. Sadece 13 yıl geçti. Şu an Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun geldiği kapasite 450 binin üzerinde. 2015 yılı içerisinde verdiğimiz yemek yardımı aylık 240 liraydı. 2016 yılında inşallah bu 270 lira olacak.  Kredi ve Yurtlar Kurumumuzun öğrencilerimize sağlamış olduğu kredi ve burs imkanı noktasında 2015 yılı içerisinde verdiğimiz kredi burs miktarı aylık 330 liraydı. Sayın Başbakanımızın talimatları 1 Ocak’tan itibaren bu rakam kredi ve burs olarak 400 lira olacak. Bu çok farklı bir desteği, yardımı aynı zamanda ülkemizin nereden geldiğinin çok açık bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

  

"Öğrencilerimize sağlanan imkanlar nereden nereye geldiğimizin açık bir ispatıdır"

Öğrencilere sağlanan imkanların Türkiye’nin son 13 yılda nereden nereye geldiğinin açık bir ispatı olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:

 

“Ülkemizin gelecekteki yönetiminde, kamuda olsun özel sektörde olsun, hayatın her alanında görev alacak gençlerimize 400 lira kredi ve burs imkanı sağlayabiliyorsak bu gerçekten son 13 yıl içerisinde Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin çok açık bir ispatıdır. Tabi size rakamlarla ifade edebileceğim çok şey var... Yüzde 300’ün üzerinde bir yurt sayısı ve yüzde 200’ün üzerinde bir kapasite artışı ile karşı karşıyayız. Tabi bunun getirdiği bazı zorluklar da var. Bunlardan biri de yurtlarımızda çalışan elemanlarımız. Kurum çalışanlarının yükünün artmasıdır.  Biz bu yükü, diğer kamu kurumlarından geçiş yapmak isteyen memur arkadaşlarımız ve sözleşmeli personel imkanıyla gidermeye çalışıyoruz.  Önümüzdeki sene de yoğun bir şekilde yine bir alımımız olacak.”

 

"Çalışanlarımız gençlere  yol göstermeli, destek olmalı"

Bakan Çağatay Kılıç, KYK’da barınan öğrencilere özveriyle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek,  “Eğitim gören gençlerimizin geleceğini şekillendirecek,  gelecek yürüyüşlerine yardımcı olmak için çalışmak,  aynı zamanda  çok büyük bir özveriyi de gerektiriyor.  Çünkü genç ve hayata genç bakan insanlardan bahsediyoruz. Onlara yol gösterecek destek olabilecek,  yeri geldiği zaman ağabey  abla, yeri geldiği zaman da elinden tutup sohbet edecek bir dost arkadaş olmak gerekiyor. Bizim çalışanlarımızın da  bu durumu çok iyi değerlendirmesi  gerekiyor” diye konuştu.

 Türkiye’nin 2023, 2053  ve 2071  vizyonunda temel unsurun “insan” olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç,”Bir ülkenin bir devletin gelişimi, o milletin içerisinden çıkacak olan değerlerle olur.  Bunun en önemli noktası da genç kardeşlerimizin kendilerini en iyi şeklide yetiştirebilmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı biz Kredi Ve Yurtlar Kurumu’nu sadece barınma imkanı sağlayan bir kurum olarak görmüyoruz.  Bizler KYK’yı,  gençlere hayat dersi verilebilecek,  hayat gelişimini destekleyecek,  milli ve manevi değerlerine bağlı  olarak  kendini yetiştirebilecek şekilde  onlara imkanlar sunabilen bir kurum olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.

KYK’nın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olmasındaki avantajlarından bahseden Bakan Çağatay Kılıç, “Spor tesislerinden  ve Spor Genel Müdürlüğü’nün imkanlarından gençlerimizin daha fazla faydalanmaları için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu bize farklı bir imkan getiriyor.  Özellikle genç kardeşlerimizin yapmak istedikleri sportif faaliyetler noktasında onlara hem alt yapı imkanı hem de organizasyon yapma imkanı sunabiliyoruz. Ayrıca ülkemizi temsil eden milli sporcu kardeşlerimizin önündeki imkanları çoğaltıyoruz” dedi.

 

“Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu eğitimdeki değişim ve dönüşüm hamlesiyle her ilimizde bir üniversite  kurulması noktasında bir irade oldu” diyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Üniversitelerle ortak planlama yapalım"

“Şu anda Türkiyemizin her vilayetinde en az bir üniversitemiz oldu.  Bu tabii eğitim görecek kardeşlerimizin  çok daha rahat imkanlarla daha az zahmete girerek üniversite eğitimini almaları noktasındaki imkanı sunuyor. Aynı zamanda  öğrenci sayımızdaki bu artış siz değerli rektörlerimize de çok önemli bir sorumluluk getiriyor. Bu noktada sizden bir ricamız var. Bizim önümüzdeki yıllar içerisinde yatırımlarımızı planlamamız noktasında yani hangi ilimize ya da ilçemize ne kadara kapasitede yatırım yapmamız gerektiği noktasında sizinle daha yakın bir diyalog içersinde olmamız gerekiyor.  Çünkü rektörlük anlamında politika ve hedef doğrultusunda sizlerin ortaya koymuş olduğu bir öğrenci sayısı artırımı söz konusu. Ancak bunu bizimle daha yakın bir diyalog içerisinde paylaşabilirseniz bizde kendi yatırımımız açısında ileriki dönemler içerisinde   sizin kapasite artışınıza eşdeğer olarak bizim de kapasite artışımızı planlayabilirsek, öğretin yılının başladığı zamanlardaki yoğunluğu daha rahat bünyemizde barındırma noktasında harekete geçebiliriz. Bu planlamayı çok daha iyi bir şekilde bir arada yapmamızda büyük fayda olduğunu düşünüyorum.”

 

"Rektörlerimizle koordineli bir şekilde çalışmalıyız"

Üniversitelerdeki kapasite artışları ile yurt kapasiteleri arasındaki artışın beraber planlanması gerektiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç,"Sizin kapasite artışınıza eşdeğer olarak bizim de kapasite artışımızı planlayabilirsek, öğretim yılının başladığı zamanlardaki yoğunluğu daha rahat bünyemizde barındırma noktasında harekete geçebiliriz. Bu planlamayı çok daha iyi bir şekilde bir arada yapmamızda büyük fayda olduğunu düşünüyorum. Sizlerden özellikle bu anlamda yakın bir temas içinde olmanızı özellikle rica ediyorum. Bizim Genel Müdürlüğümüz bu anlamda size her türlü işlevimi yapmaya hazır ''şeklinde konuştu.

 

Yeni dönemde Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurt inşa etme yetkisini aldığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç '' Öncesinde Çevre ve Şehircilik BakanlığımızTOKİ üzerinden bu işleri yürütürken, Kendi yatırımlarımızın inşatlarını yapma yetkisini almış durumdayız. Zaman zaman yine TOKİ  ile olsun Çevre ve Şehircilik ile olsun ortak beraber yapacağımız yatırımlar olacak.  Ama aynı zamanda kendi yatırımlarımızı yapabilme yetkisi bizde olduğundan dolayı fiziki anlamdaki ve fiziki gereklilikler noktasında daha yoğun bir şekilde ihtisaslaşmış anlamda bu yurt inşaatlarımızı yapabilecek durumdayız. '' diye konuştu.

 

Bazı zamanlarda yurt inşası için yer bulma noktasında sıkıntılar yaşandığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, beraber çalışmanın önemine değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Zaman zaman yer bulma noktasında arsa temini noktasında bazen yavaş bir şekilde ilerleyebiliyoruz. Biliyorum ki bir çok üniversitemiz bu konuda gerçekten bize büyük yardım yapıyor. Yoğun şekilde bizim önümüzü açıyor yakın ilişki içerisinde bu planlamaları yaptığımız zaman inanıyorum ki barınma noktasındaki eksikleri tamamlayacağız. Bazı yerlerde eksiğimiz bazı yerlerde eksiğimiz kalmadı.  Bunu da  çok büyük bir müjde olarak görüyorum. Bazı illerimizde kapasite anlamında hiç bir sıkıntımız kalmadı.Beraber çalışarak ben çok daha verimli bir yapıyı ortaya koyabileceğiz gençlerimize. Aynı zamanda sizlere de daha iyi bir şekilde hizmet sunabileceğimiz, düşünüyorum. Bizim düşüncemiz şu, üniversite eğitimini gören kardeşimiz üniversiteden çıktığı zaman evine veya yurda gittiğinde eğitimi durmuyor devam ediyor. Üniversite eğitimi aynı zamanda hayatın da belli bir parçası içerisinden gelen ve hayatında belli noktalarının öğrenilebildiği bir kuruluş. Biz yurtlarımızı da  bu öğrenimin devamını getirecek şekilde dizayna ederek bunu yurtlarımızda da devam ettirebilmek için elimizden gelen her türlü çabayı ortaya koymaya hazırız. Bunun için çalışıyoruz. Eğitim programlarımızda ve ortaya koyduğumuz vizyon ile bunu başlattık. Bunu daha da geliştireceğiz. ''

 

"Gençleri yetiştirmede hepimizin sorumluluğu vardır"

Milli ve manevi değerlerinin ülkenin gençlerine en iyi şekilde aktarılması noktasında herkesin sorumluluğu olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç;'' Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde ve Sayın Başbakanımızın ortaya koymuş olduğu hükümet programı çerçevesinde nasıl ilerleyeceği ortaya konulmuştur. Gece gündüz demeyerek bu noktadan daha iyi noktaya gelmek için çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Üniversitedeki gençlerimizin sizlerden de çok büyük beklentileri var. Bizlerden de büyük beklentisi var. Bu noktada onlar en iyi imkanı sunmak zorundayız.  Bu noktada da gerçekten çok sağduyulu ve yoğun bir çaba içerisinde öğrenim hayatını sürdürmeye çalışıp kendini geliştirmeye çalışan gençlerimize en büyük desteği bizlerin vermesi gerekiyor. onlara hem örnek olmalıyız hem bu imkanları da onlara vermeliyiz.  Dolayısıyla bu anlamda sizin bizim üzerimizde büyük bir sorumluluk var. Bu sorumluluğu paylaşmak noktasında bizler hazırız ve bu anlamdaki yürüyüşümüze de hiç bir şekilde hiçbir şeyin engel olmasına müsaade etmeyeceğiz. '' ifadelerini kullandı.

 

"Devletimizin yapısına alternatif bir yapı kabul etmeyiz"

Üniversitelerin  imkanlarının geliştirilmesi noktasında en büyük desteği sağlamanın görevleri olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç , “Çünkü biz ülkemizin içerisinde hiçbir şekilde devletimizin yapısına alternatif paralel ya da dikey yapıları kabul etmiyoruz.  Böyle bir şeyin olması mümkün değildir. Devletimizin yapısı ve yönetim şekli bellidir. Bunun dışarısına da hiç kimsenin çıkmasına müsaade edemeyiz.  Kanunlarımız da müsaade etmez ama devlet olarak biz de buna müsaade edemeyiz.  Dolayısıyla bu anlamda öğrencilerimizin su istimali değil öğrenci kardeşlerimizin önünü açacak ve onların kendilerini geliştirecek onların kendilerini ifade edebilecek en iyi imkanları sunmakla yükümlüyüz. bunun altında hepimizin bir sorumluluğu var ve bu sorumluluğu da en iyi şekilde yerine getirmemiz gerekiyor” dedi.

 

 

"Fikirlerin şiddetle yan yana getirilmesini kabul etmiyoruz"

Üniversitelerde  fikir  ve  inanç hürriyetinin en üst noktada savunulması gerektiğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç,  ODTÜ’de yaşanan olaylara ilişkin olarak şunları söyledi:

 “Bu konunun takipçisi olduğumuzu zaten daha öncede dile getirdik ama biliyorum şu anda hem ODTÜ’nün rektörü hem de YÖK başkanımız bu konudaki çalışmalarını yapıyorlar. Özellikle öğrenci kardeşlerimizin birbirleriyle olan diyaloglarının herhangi bir şekilde  şiddetle yan yana getirilmesi, hiç birimizin kabul edebileceği bir şey değildir.  Ben bunun karşısında sizlerin de en iyi şekilde  ve en sert şekilde duracağınızı biliyorum. Bu anlamda da bize düşen bir şey olursa  bizimle  temasa geçin çünkü biz gençlerimizle birçok noktada fikir alışverişi içerisindeyiz.  Burada aldığımız bilgileri sizlerle de paylaşıyoruz."

 

2016 Rio Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için sporcularını hazırlıklarına devam ettiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç,  “Ülkemizin bayrağını dalgalandıracak genç kardeşlerimiz yoğun bir hazırlık içerisinde. Aralarında üniversite öğrencisi olanlar da var. İnşallah onlara da en üst seviyedeki desteğinizi sizlerden bekliyorum. Çünkü onlar,  ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandıracaklar. Bunun için yoğun bir çalışma içerisindeler. Onlardan da desteğinizi esirgemeyeceğinizi biliyorum” şeklinde konuştu.

 

KYK’nın 78.Olağan Genel Kurulu’ndan çıkacak sonuçla çok daha kuvvetli bir şekilde yürüyüşüne devam edeceğine inandığını söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim hükümet olarak ortaya koymuş olduğumuz program bellidir. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere olan talimatı açıktır. Ülkemizin geleceği,  ülkemizin kalkınması noktasındaki en önemli değer gençlerimiz ve insan kaynağımızdır. Bunu sadece söylemekle kalmayacağız.  Onlara en iyi imkanları sunacağız. Bütün çabamız budur.  Zaman zaman bazı eksiklikler olabilir ama bunları kolektif bir çalışmanın sonucuyla gidereceğiz. Tabii ki bu anlamda biz gece gündüz demeyeceğiz. Bütün genç kardeşlerimizin, hem sizlere hem bizlere emanet olan genç kardeşlerimizin en iyi şekilde gelecek yürüyüşlerine hazırlama konusunda imkanlar sağlayacağız.”