GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ’TAN ‘’SARIKAMIŞ’’ MESAJI

02 Ocak 2016

‘’Hendek kazmak için değil atalarımızı anmak için bu yürüyüşleri yapıyoruz’

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  yarın(Pazar günü) sabah saatlerinde Sarıkamış’ta düzenlenecek Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşünde İnançları uğruna can veren ecdadımızın neler hissettiğini biraz olsun anlamak için gençlerin bir araya geleceğini belirterek,’’  Bu organizasyonların büyük önemi var. Eğer birlik ve beraberliğin ne anlama geldiğini doğru anlamazsanız bugün ihanet içerisinde olanlara karşı duramazsınız. Kutsal şehitlerin evlatları burada birlikte el ele vatan savunması için şehit olanların evlatları birlikte el ele yürüyecekler. Hendek kazmak için değil atalarını anmak için el ele bu şuurun iyi anlaşılması için bu yürüyüşleri yapıyoruz’ dedi.

Bakan Çağatay Kılıç anma programları için gittiği Kars’ta canlı yayında TRTspor’un sorularını  cevapladı.Bakan Çağatay Kılıç’ın TRTSpor’un sorularına verdiği cevaplar söyle:

Gençliğe sizin aracılığınızla mesaj veriliyor ve tarih şuuru oluşturuluyor bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Yarın sabah saatlerinde Sarıkamış’ta bir yürüyüş düzenlenecek. Gençlerimizin, vatandaşlarımızın burada 101 sene önce neler yaşandığını bir nebze olsun anlaşılması için bu organizasyon yapılıyor. Geçen sene 100. Yıl olması sebebiyle daha fazla katılım olmuştu. İnançları uğruna can veren ecdadımızın neler hissettiğini biraz olsun anlamak için bir araya gelecek gençlerimiz. Bu organizasyonların büyük önemi var. Eğer birlik ve beraberliğin ne anlama geldiğini doğru anlamazsanız bugün ihanet içerisinde olanlara karşı duramazsınız. Ayrılık üzerine değil birliktelik üzerine yürünebileceğini anlamış olursunuz. Kutsal şehitlerin evlatları burada birlikte el ele vatan  savunması için şehit olanların evlatları birlikte el ele yürüyecekler. Hendek kazmak için değil atalarını anmak için el ele bu şuurun iyi anlaşılması için bu yürüyüşleri yapıyoruz.

Genciyle yaşlısıyla birbirini tanımayan insanlar burada el ele yürüyor bu çok farklı bir duygu…

Yeri geldiği zamana acıyı da nasıl hissettiklerini anlamak için kardeşlerimizin el ele yürümesi önemli. Bu sene farklı bir rotadan yürüyeceğiz burada önemli olan bu yürüyüşün birlikte ve beraber yapılıyor olması. Çocuklarda büyük ilgili gösteriyor. Çünkü bizim değerlerimizin içerisinde olan şehitliğin nasıl gerçekleştiğini anlaşılması gerekiyor. 10-15 dakika kadar süren bir açılışta bile o soğuğun insanı nasıl zorlayabildiğini yaşadık. Gençlerimizi de tebrik ediyorum. Her sene kardan heykelleri yaparak ecdatlarını anıyorlar, bu çok önemli bir şey.

 

Tesislerden de bahsedelim, siz burada kayak da yaptınız bu atmosfer içerisinde bunu değerlendirir misiniz?

 

Sarıkamış’ta çok önemli tesislerimiz var. İki kademeli kayak tesisimiz mevcut. Bu anlamda kayak turizmini sekteye uğratmak için yapılan bir olumsuzluk vardı teröristler tarafından yapılan. Biz o zaman söz vermiştik bu kayak tesisinin açılışını yapacağız diye. Kayak sezonuna yetiştireceğiz demiştik. İki gün önce kayak sezonu açıldı. Pistin güzel bir iniş yolu var doğası güzel. Aynı zamanda yazın zarar verilen tesisi inceleme imkanımız oldu. İnşallah 3-4 güne kadar oradaki tesis hizmete açılacak tam kapasitede çalışıyor olacak. Bu anlamda verdiğimiz sözü tuttuk. Sayın Başbakanımızın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın teröre geçit vermeyeceğimizi dile getirmesinin bir yansıması olarak görebiliriz. Vatandaşlarımız gayet huzurlu bir şekilde burada kayak yapabilirler. Bugün Kars’tayız, Sarıkamış’tayız buradaki olumsuzlukların giderildiğini gördük. Kars halkı onları dört gözle bekliyor.

Gençler de bu anma törenlerine katılıyorlar gençlere öneriniz neler olacak?

Ülkemizin değeri gençlerimizdir. Onların ortaya koyacakları birikimdir. Geçmişini iyi bile bu ülkenin nasıl kurulduğunu ve aynı zamanda medeniyetimizin nasıl kurulduğunu anlamaları önemlidir. Burada yapılan çalışmaların iyi anlaşılması için yapıyoruz, bu organizasyonu. Çanakkale, Dumlupınar, Malazgirt savaşlarını anma programlarımızı gençlerimizin ecdadının nereden gelip nereye gideceğini anlaması için yapılan çalışmalar. Biz onlardaki cevherleri biliyoruz. Farklı düşüncelerde olabilirler. Önemli olan bu ülkenin onurlu bir ferdi olarak onların ülkemizin geleceğine, 2023-2053 ve 2071 hedeflerine verecekleri katkıyla anılmalarını ve bu anlamda gece gündüz çalışmalarını bekliyoruz. Onun için de onlara bu imkanları vermek için, biz de gece demeden gündüz demeden çalışıyoruz.