BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ SÜPER LİG KULÜP BAŞKANLARINI KABUL ETTİ

05 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, UEFA’nın finansal fair play kurallarını hatırlatarak, Spor Toto Süper Lig’de mücadele eden kulüplerin başkanlarından, kulüplerinin mali yapılarını bir an önce düzeltmelerini istedi. Bakan Çağatay Kılıç, Kulüpler Yasası Taslağı’nda da son aşamaya gelindiğini söyledi.

Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı ve Göksel Gümüşdağ ile Spor Toto Süper Lig’de mücadele eden kulüplerin başkanlarını kabul etti. Bakanlık Merkez Binada gerçekleşen kabulde Süper Lig’de yer alan 18 kulübün başkan ve temsilcileri hazır bulundu. 

Sözlerine, kulüp başkanlarına ligin ikinci yarısında başarılar dileyerek başlayan Bakan Çağatay Kılıç, bu yaz Fransa’da 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinin oynanacağını da hatırlatarak, “Ümidimiz Milli Takımımızın orada büyük başarılar elde etmesi. Teknik heyet ve futbolcuların farklı bir bilinçle ellerinden gelen her şeyi ortaya koyacaklarına inanıyorum. İnşallah güzel sonuçlarla oradan döneriz. Ligimizde ortaya konulacak çalışmaların, sonuçların da etki edeceği için hepinizin bu anlamda çaba sarf edeceğinizi biliyorum. Ülkemizde futbolun en çok takip edilen branş olması, Süper Ligin ve sizlerin önemini bir kat daha artırıyor” dedi. 
“Amatör branşlar üzerindeki vergi yükünün kaldırılması konusundaki çalışmalara hız veriyoruz”
Kulüplerin futbol dışındaki amatör branşlara da ağırlık vermesini isteyen Bakan Çağatay Kılıç, kulüp başkanlarına vergi konusunda müjde verdi. Bakan Çağatay Kılıç,  “Tabi kulüplerimizin futbol dışında da amatör branşları var. Destek ve çalışmalarınızdan dolayı ayrıca sizlere teşekkür ediyorum. Uluslararası arenada yarışan kulüplerimizin kuvvetli olması ve yetiştirdikleri sporcuların başarılı olması işin temeli. Çalışmalarınıza artırarak devam etmenizi istiyorum. Maliye Bakanımız ile yaptığımız artık yürüme noktasına geldiğimiz amatör branşlar üzerindeki vergi yükünün kaldırılması konusundaki çalışmalar hız veriyoruz. Burada bu müjdeyi paylaşmış olalım” ifadelerini kullandı. 
“Kulüpler Yasası’nda iyi bir yoldayız”
Bakan Çağatay Kılıç, uzun süredir gündemde olan Kulüpler Yasası Taslağı’nda da son aşamaya gelindiğini kaydederek şunları söyledi: 
“Kulüpler Yasası, yani sporumuzun yönetimi konusundaki yasal çerçeveyi çizecek olan çalışmanın ilk adımını bitirdik. İlk adımdan kastımız bu yasanın değerlendirilmesi, maddelerinin yazılması ve bu anlamda bir araya gelecek olan kişi ve grupların yaptıkları toplantıda masadan bir konsensus ile ayrılmaları. Bundan sonra yapılacak adım, sizlerin de incelemesinden sonra bu yasanın herkesin ortak mutabakatı ile bir an önce hayata geçirilmesi. Uzun zamandır beklenen bir yasa olduğunu biliyoruz. Kulüpler Yasasında iyi bir yoldayız. Daha hızlı bir şekilde tüm paydaşlarla bir arada konuyu bitirmek niyetindeyiz”
“Mali Kriterleri olmazsa olmaz olarak masaya yatırıp bitirmeniz gerekiyor”
Kulüplerin mali yapılarını bir an önce düzeltmesi gerektiğine işaret ederek, UEFA’nın finansal fair play kriterlerini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, kulüp başkanlarından, kulüplerinin mali yapılarını bir an önce düzeltmelerini istedi. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kulüplerin mali yapısı ile ilgili olarak, yani kendilerini geleceğe taşıyacak olan mali gelirlerin idaresi, yapılacak harcamaların denetlenmesi çok ciddi anlamda önemli. Şu an bulunduğumuz nokta iyi değil. Bunu hepimiz biliyoruz. Bunu bildiğimiz için açık yüreklilikle dile getiriyoruz. Kulüp başkanları olarak sizler bunun çok iyi noktada olmasını arzuluyorsunuz. Bunun için atmamız gereken adımlar var. Eğer biz bu adımları atmazsak, UEFA’da kendimizi açıklama,  uluslararası turnuvalara katılamama gibi  sıkıntılar yaşanacaktır. Önümüzdeki yıldan itibaren PTT 1. Lig’de de UEFA Mali Fair Play Kriterlerinin devreye girecek olması bizim bu konunun artık etrafında dolaşamayacağımız noktaya geldiğini göstermektedir. Bunu daha önceki toplantılarda da dile getirdik. Daha hızlı ve verimli bir çalışma ile bunu artık çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Geçmişte yapılan bir takım farklı uygulamaların, kimisi onu hata olarak değerlendiriyor, sonuçta geldiğimiz noktada hepimizin artık bu işi olmazsa olmaz olarak masaya yatırıp bitirmeniz gerekiyor. Çünkü bu sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bunu açık yüreklilikle paylaşmamız gerekiyor.”
Bakan Çağatay Kılıç, Süper Lig Kulüp Başkanlarından gençlik ile ilgili projelere de destek vermelerini isteyerek, “Bizim şöyle bir avantajımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız sporun çok yakın takipçisi. Sadece futbol değil, tüm maçların sonuçlarını yakından takip ediyor. Biliyorsunuz, seçim döneminde kendisi de sahaya çıkmıştı. Bakanlığımızın adı aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı. Dolayısıyla gençlik ayağımızda çok önemli. Bu anlamda sizlerle yapabileceğimiz çok fazla çalışma var. Gençlerin geleceğe kendilerini hazırlamalarını, bu anlamda yapabilecekleri sportif, sosyal faaliyetlerle ilgili yapabileceğimiz çok ciddi çalışmalar var” dedi.  
“Söyleyeceğiniz sözleri özenle seçmeniz gerekir”
Bakan Çağatay Kılıç, kullanılan dilin ve tavrın önemini vurgulayarak, kulüp başkanlarından kullanacakları dili özenle seçmelerini istedi. Bakan Çağatay Kılıç, “Diyaloglarınızı da kullanacağınız dili özenle seçmenizi istiyorum. Bazen herkes heyecan içerisinde o an ki rekabetle heyecanlı oluyor ama söyleyeceğiniz sözleri özenle seçmeniz gerekir. Çok daha iyi bir diyalog içerisinde olduğunuzu görüyorum. Bu anlamda herkesin gayret göstermesini rica ediyorum” diye konuştu. 
Bakan Çağatay Kılıç, 2016 yılında da sporculara desteğin devam edeceğinin müjdesini vererek, “Biz sizlere elimizden geldiği kadar en azami desteği verme noktasında kararlıyız.Bu anlamda yaptığımız bazı çalışmalar var, yasal anlamda hayata geçirilecek projeleri 2016 içerisinde hayata geçireceğiz. Sizlerin de beklentisi var bu konuda. Bu anlamda hızlı bir çalışmayla beraber yol kat edebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu. Bakan Çağatay Kılıç, ülke olarak futbolda geçmiş yıllara oranla büyük yol kat ettiğimizin altını çizerek “Yaşanan bazı çalkantılı konuların haricinde kaldık ve daha ciddi anlamda Avrupa ve dünya futbolu içerisinde daha fazla söz sahibi olabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
“2016 Rio Olimpik Ve Paralimpik Yılı Olacak”
Bakan Çağatay Kılıç, Rio Olimpiyatlarında sporculardan beklentisinin olduğunu ve sporculara her konuda tam destek verildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“2016, Rio Olimpik ve Paralimpik yılı olacak. Bugüne kadar olimpiyat hazırlıkları içerisinde sistematik hazırlanmak konusunda eksikliklerimiz olabilir. Ama şu anda daha sistematik çalışmalar içerisindeyiz. Oyunlara 7 ay gibi bir süre var. Şu anda Türkiye’deki müsabakalar devam ediyor. Basketbol milli takımımız elemeleri Türkiye’de oynayacak, bu bir avantajdır. Rio’daki oyunlara katılacak sporcular konusunda olimpik ve paralimpik olsun sayıları hakkında aşağı yukarı bir veri var elimizde. Alınabilecek madalya konusunda bir tahminimiz var. Sporcu kardeşlerimizin kendilerini en iyi şekilde hazırlayabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz, hem sağlık hem kişisel gelişim hem beslenme anlamında hem de federasyonlarımızla yaptığımız yoğun çalışmalarla destek oluyoruz. Bu yaz yoğun bir spor gündemi olacak diye ümit ediyorum. En çok görünür olan basında en çok yer alan en üst süper lig kulüp başkanlarıyla beraberiz bugün hep beraber büyük başarılara imza atacağını düşünüyorum. Önümüzdeki senelerin başarılarla geçmesini ümit ediyorum.”
 “Taraftar olmak ayrı bir şey vandalizm ayrı bir şey”
Bakan Çağatay Kılıç, e-bilet uygulaması ve sporda şiddetin önlenmesine ilişkin yasasıyla ilgili de şu açıklamalarda bulundu:
“Spor müsabakaları esnasında yaşanabilecek olumsuzlukları kameralar tespit ediyor daha sonra emniyet bunu adalete taşıyor. Veriler toplandıktan sonra o süreci uygulamalı hızlı bir şekilde gelişim sağlanıyor. Uyum süreci hızlı bir şekilde devam ediyor. Sahalarda salonlarda olumsuz hareketler içerisinde olan kişilerle birlikte olmak istemiyoruz. Taraftar olmak ayrı bir şey, vandalizm ayrı bir şey. Bir rekabet bir müsabaka var. Dolayısıyla bunu iyi ayıklamamız gerekiyor. Futbol federasyonumuzun müsabakalardaki seyirci sayısının iyi araştırılması gerekiyor. Kısa bir dönem için düştüğü doğru olabilir elektronik bilet uygulamasından önce de seyirci sayısına bakıldığında çok ciddi bir fark olmadığını görebilirsiniz. Nasıl daha çok seyirci çekilebilir bunu geliştirmemiz gerekiyor. Bazı konuları salonlarda meşale yakanlar oluyor, koltuk kıranlar oluyor. Bu insanların o salonlarda ortaya koymuş olduğu davranışları hiç birimiz tasvip etmiyoruz. Yasalarımızla cezaysa ceza uygulamamız gerekiyor. Tasvip etmemekle olmuyor. Yıllar yılı tesislerimizin yapılması için uğraşılıyor. AK Parti döneminde 1650 spor tesisi inşa edildi. Bunun öncesinde yapılan 1500. Demek ki ciddi bir tesisleşme sözkonusu. Taraftar 7500 kişilik salonların koltuklarını söker, kırar, cam çerçeveyi indirirse bu yanlış, milli servetimize de zarar. Elektronik bilet bu anlamda kulüp başkanlarımızı da rahatlatmıştır eminim.”
Bakan Çağatay Kılıç, basın mensuplarından futbol dışındaki branşlara da yer vermeleri ricasında bulunarak, “Örneğin bayan voleybol milli takımımız, olimpiyat elemelerinde Hırvatistan’ı 3-0 yendi. Bugün de Almanya ile karşılaşacaklar Ankaralı sporseverleri milli takımımıza destek vermeye çağırıyorum. Salonu doldurup onlara destek olalım” diye konuştu.