BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ TRTSPOR’A KONUŞTU

07 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kulüpler Birliği Yasası’nı 2016 yılının ilk yarısında çıkarmayı hedeflediklerini belirtirken, “Kulüpler yasası bizim için can alıcı bir önem kazanmış durumda. İlk anlaşma sağlanan metin üzerinde çalışılması gerekiyor. Bu yasa çok uzun süredir bekleniyor. Gerekli olan bir yasa. Dolayısıyla bunu tamamlamak istiyoruz” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Kış Semineri’ne katılmak üzere gittiği Antalya’da TRT Spor’a açıklamalarda bulundu. Toplantıda hakemlerle ilgili genel değerlendirmelerin ve beklentilerin dile getirildiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç seminerin faydalı geçtiğini söyledi.
“Spor medyası amatör branşlara da fazlasıyla yervermeli”
Futbolun spor basınında fazlasıyla yer aldığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Basınımızdan özelikle isteğimiz futbol dışındaki branşlarla da daha fazla yer vermesi.  Futbol en çok konuşlan, en çok gündemde olan bir branş. Dünyanın birçok yerinde de bu böyle ama amatör spor branşlarımızın da basında daha fazla yer alması onarla hem şevk verir hem de spor camiamızın uluslararası anlamda gündemde olmasını sağlar” diye konuştu.  
Dünya spor kamuoyunun yeni yılla birlikte Rio 2016 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nı konuşmaya başladığını belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Rio 2016 için biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor.  Sporcularımıza destek vermek anlamında federasyonların çalışmalarıyla birlikte yürütülüyor. İlk sorumluluk tabii ki onlarda oluyor.  Milli tekvandocumuz Servet Tazegül küçük bir operasyon geçirdi ama durumu iyi çok şükür bir sıkıntısı yok. Buradan da tekrar geşmiş olsun dileyelim” ifadelerini kullandı.
“Dopingle mücadelede iyi bir yoldayız”
Bakan Çağatay Kılıç, dopingle mücadele konusunda önemli ve faydalı bir yılı geride bıraktıklarını belirtirken, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu sene artık bir olimpiyat yılı. Bu anlamda bizim bir mücadelemiz vardı. Bu sene dopingle ciddi anlamda mücadele ettik.  Mücadelemiz sadece dopingin görünen yüzüyle değildi.  Burada sporcular dopingin görünen yüzü. Bunun arkasında bir de tabiri caizse dopingi körükleyenler var. Son dönemde dopingle mücadele bazında çok ciddi bir başarımız var. Uluslararası federasyonlarda da son dönemde bazı sıkıntılar yaşandı. Ülke bazında da yaşandı. Tabii diğer ülkelerle ilgili olarak benim bu anlamda bir şey dile getirmem doğru olmaz. Biz kendimize bakacağız. Bu mücadelenin getirdiği pozitifdurumlar var. Sporcularımız çok daha özgüvenli şekilde müsabakalara çıkıyorlar. Daha sağlıklılar.  Dopingle mücadelenin getirdiği sonuçlardan biri de sporcu sayısında bazı yerlerde azalma oldu. Biz o sporcularımızın rehabilitasyonu için yeni bir süreç yaşadık.  Genel anlamda değerlendiğimiz zaman iyi bir yoldayız. Bu anlamda bazı sayı düşüklüklerimiz olacak.” 
“2015 yılında bütün branşlarda 4 binden fazla madalya kazandık”  
Rio 2016 için kota alma müsabakalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Süreç devam ettiği için rakam telaffuz etmek istemiyorum. Bizim belli bir öngörümüz var.Öngörümüz şu anda istediğimiz  gibi olursa  güzel  neticeler olacaktır.  Sporcularımız genel anlamda uluslararası  organizasyonlar bazında başarılı bir yılı geride bıraktı. Bütün branşlarda 2015 yılında 4 binden fazla madalya kazandık.  Bu ciddi bir artıştır.  Bu özgüvenin kendine güven duymanın, ekip çalışmasının  getirdiği bir başarıdır” şeklinde konuştu. 
“Organizasyon düzenleme konusunda seçici davranıyoruz” 
Bakan Çağatay Kılıç, “Türkiye’de gelecek dönemde olimpiyat, Avrupa futbol şampiyonası gibi önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmak için bir hazırlık yapılıyor mu” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Türkiye’de son yıllarda ortaya konan tesisleşmeyle birlikte organizasyon düzenleme konusunda da büyük bir tecrübesioldu. Bu konuda hiçbir eksiğimiz yok. Hem tanıtım hem de sportif anlamda büyük katkı sağlayacak organizasyonlar almak istiyoruz. 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası final grubu maçları ülkemizde olacak. Ankara’da şu anda  Rio 2016 kadınlar voleybol Avrupa kıta elemeleri var. Bu tür önemli organizasyonların sayısını arttırmak istiyoruz. Kış ve yaz oyunları anlamında her türlü organizasyonu yapabilecek bir altyapımız var. 2017’de Erzurum’da EYOF, Samsun’da İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nın düzenleyeceğiz.” 
Türkiye’nin eskisi kadar uluslararası organizasyon alamadığı yönündeki eleştirileri hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Bu konuda şunu açıkça söyleyebilirim. Eskisi kadar hatta daha yoğun şekilde organizasyonlar alıyoruz ama çok seçici davranıyoruz.  Çünkü bunun maddi bir külfeti var. Herkesinalmak adına yoğun çaba gösterdiği organizasyonları ülkemize kazandırma adına mücadele ediyoruz.  Bu tip uluslararası organizasyonların büyüklerini ve ses getirecek olanlarını almak için çabalıyoruz” açıklamasında bulundu.
“İzmir’deki statların yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili itirazlarımız yapacağız”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava neticesinde Karşıyaka ve Göztepe stadyum ihalelerinin iptalini değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç, “İzmir ile ilgili olarak yeteri kadar çalışma yapılmadığı konusunda eleştiriler alıyoruz. Biz şu anda İzmir’e yeni bir spor salonunun inşasıyla ilgili süreci devam ettiriyoruz. Bu, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda yapılan bir proje. Özel bir takibi var. Aynı zamanda İzmir’in olimpik yüzme havuzu konusunda bir ihtiyacı var. Sporcularımız ve kulüpler bizimle temas ettiler. Çalışmasını yapıyoruz. TOKİ;  Göztepe ve Karşıyakastatlarının yenilenmesi konusunda bir ihale yapmıştı. İzmirBüyükşehir Belediyesi, dava açtı ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Hem TOKİ hem biz hem de kulüpleritirazlarını yapacaklar.”  
“İzmir’in spor altyapısını iyi yerlere getirmek için kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz”
İzmir’in spor altyapısını çok daha iyi yerlere getirmek için kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini  vurgulayan  Bakan Çağatay Kılıç,  “Hükümet olarak bu konuda hiçbir geri duruşumuz yoktur. Aksine kararlılığımız artarak devam edecek. Alsancak Stadı’nın yerine AVM yapılması gibi bizim hiç istemediğimiz bir tartışma olmuş. Bunu daha önce dile getirdim. Tekrar söylüyorum. Böyle bir şey yok. Benim bu söylediğimden sonra da bu tartışma yapılırsa, ben burada farklı bir niyet ararım.  Alsancak Stadı’nın yerine yine bir stat inşaatımız olacak. Oranın tarihini ve dokusunu yansıtmak için  yapılan projelerle ilgili çalışmalar nihayete ermek üzere.  Bu projeyle birlikte İzmir’in spor alt yapısı daha da gelişecek”açıklamasında bulundu.
“Kulüpler yasası bizim için can alıcı bir önem kazanmış durumda”
Kulüpler Yasası taslağı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Çağatay Kılıç,  şunları söyledi:
“Kulüpler yasası bizim için can alıcı bir önem kazanmış durumda. Çünkü  bu mali yapıyı da içerisine alan bir yasadır.  Artık UEFA mali fair play kurallarını katı bir şekilde uyguluyor. Önümüzdeki yıl, PTT Birinci Lig’de de bu uygulanacak. Dolayısıyla bizim çok hızlı bir şekilde yol almamız gerekiyor. Kulüpler yasasını bir an önce çıkarma gerekliliğimiz var.  Olacak mı olmayacak mı diye uzun süre tartışıldı. Bu yasa çıkacak. Bu konuda ilk merhale bitmiştir. Yasayı  bu yılın ilk yarısında çıkarmayı hedefliyoruz. Meclis’te yapacağımız çalışmaların takvimlendirilmesigerekiyor. İlk anlaşma sağlanan metin üzerinde çalışılması gerekiyor.  Hedefimiz 2016 ‘nın ilk yarısı içerisinde bu süreci tamamlamak. Çünkü bu yasa çok uzun süredir bekleniyor. Gerekli olan bir yasa. Dolayısıyla bunu tamamlamak istiyoruz.”
Hafta başında kulüplerle bir araya geldiklerini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç,  “Bu toplantılar genellikle bir değerlendirmeydi. 2016 yılında yapacağımız bir çalışmanın değerlendirmesiydi.  Başkanlarımızla olan karşılıklı beklentilerimizi açıkça konuştuk. Bazı konularda verebileceğimiz mali destekler konusundaki çalışmalar da dile getirildi. Şeffaf bir şekilde bu süreci sürdürmeye çalışıyoruz. Kulüp yöneticilerinin yaptıkları ve yapacakları açıklamaların daha dikkatli yapılması konusunda bir isteğimiz oldu” şeklinde konuştu.
“Sporda şiddeti bitirme noktasında iyi bir konuma geldik” 
Sporda şiddeti bitirme noktasında çok iyi bir konuma geldiklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Şiddetin içerisinde olanlar taraftarla değil.  Sanki bizim futboltaraftarlarına, seyircilere karşı bir önyargımız varmış gibi açıklamalar yapılıyor. Bunlar çok yanlış şeyler.  Spor seyirciyle varolan bir şeydir.  Seyirci olursa, o heyecan olursa bunun güzelliği daha çok olur. Biz neden taraftarların karşısında olalım?  Bu mümkün değil.  Zaten şiddete bulaşanlar taraftar değil, onlar holigan. Spor müsabakalarında hiçbirimiz şiddet olaylarını görmek istemiyoruz. Artık herkesin sadece sesini yükseltmesi değil harekete geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Sporda şiddetin önlenmesi konusunda yargıya da görev düştüğünü dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Kanunların çizmiş olduğu bir çerçeve var. Bunun uygulanması konusunda yargı mensuplarımızdan da destek bekliyoruz. Emniyetimiz, kulüpler çalışıyor.  Taraftar dernekleri de kendilerini onlardan ayrı tutuyor. Bunları da dile getirmek lazım.  Şiddetin içerisinde olanlarla hiç kimse bir arada olmak istemiyor.  En önemlisi Türk sporunu; güzel, temiz müsabakaların ve temiz sporun olduğu, bütün kulüplerin de kendini daha iyi yönetebildikleri bir yapıya kavuşturmamız gerekiyor” dedi.
“Arda Turan bizim için çok önemli bir değer”
Bakan Çağatay Kılıç, Milli Futbolcu Arda Turan’ın Barcelonaile ilk maçına çıkmasını değerlendirirken, “Tüm futbolcu ve sporcularımızın uluslararası anlamdaki başarıları ile hepimiz gurur duyuyoruz. Çünkü onları birer temsilci olarak görüyoruz. Kendimizden bir parça olarak görüyoruz. Tabi, Arda kardeşimizin Barcelona formasıyla sahaya çıkmış olması hepimiz için önemli. Hem kendisinin Milli Takımımızdaki performansı, Ay Yıldızlı bayrak için verdiği çaba, Milli Takımımız, milletimiz için verdiği çaba, kişiliği ve sempatikliği ile Arda kardeşimizin elde ettiği başarı bizim için önemli.  Gurur duyuyoruz hepimiz. İleriki yıllarda da bu alçak gönüllüğünü, cana yakınlığı ile ortaya koyacağı başarılar hepimizi çok mutlu edecek. Tabi onun açısından da çok önemli bir gün olduğunu biliyorum. Buradan kendisini tekrar tebrik ediyorum. Tüm Avrupa’da top koşturan, spor yapan kardeşlerimi tebrik ediyor, hepsi ile gurur duyuyorum. Arda Turan bizim için çok önemli bir değer. Biz de onun başarıları ile gururlanıyoruz” şeklinde konuştu.