BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ TBMM'DE KONUŞTU

29 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 2016 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğuna işaret ederek, "Gençlerimizin ekonomik ve sosyal hayat ile karar alma mekanizmalarına aktif katılımlarını sağlamak, temel amaçlarımız arasındandır" diye konuştu.

Bakan Çağatay Kılıç,  bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çekti.

Bakan Çağatay Kılıç, “Dünya ülkeleri arasında genç nüfusa sahip olma açısından ön sıralarda yer alan Türkiyemizin gençlerimizin ekonomik ve sosyal hayat ile karar alma mekanizmalarına aktif katılımlarını sağlamak, gençlere yönelik kaliteli hizmetler sunmak, sporun geniş kitlelerce bir yaşam biçimi olarak benimsenmesini sağlamak, farklı spor dallarını yaygınlaştırmak ve uluslararası yarışmalarda başarılı olacak sporcular yetiştirmek temel amaçlarımız arasındadır. Gençlerimizin sağlıklı milli ve manevi değerlerine sahip çıkacak bireyler olarak yetiştirilmesi üzerinde önemle durduğumuz konulardan bir tanesidir. AK Parti iktidarları döneminde daha önce Sayın Başbakanımız şimdi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan döneminde yaptığımız çalışmalara şu anda Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu başkanlığında aynı şekilde devam ediyoruz”  ifadelerini kullandı.

“Uluslararası düzeyde sporcular yetiştirmek için gerekli  çalışmaları yapıyoruz” 

Halkın zararlı alışkanlıklardan korunmasına ve spor yaparak kendilerini geliştirmelerine çok önem verdiklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Hassasiyetimizin en üst düzeyde olduğu bir başka konu ise gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması için gerekli tedbirlerin alınması ve bunun için de her türlü imkanın harekete geçirilmesidir. Bakanlığımızca gerçekleştirilmiş çalışmalar doğrultusunda gençlerimizin talep ve ihtiyaçlarını dikkate alarak gençlere yönelik hizmetlerin kapsamını genişletmekte ve niteliğini yükseltmekteyiz. Milletimizin spora ilgisini arttırmakta, uluslararası düzeyde sporcular yetiştirmek için gerekli altyapı ve üst yapının geliştirilmesi çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda gençlerin mesleki ve beceri düzeyinin arttırılması, kendi niteliklerine uygun işlere yönlendirilmesi ve girişimciliklerinin geliştirilmesi çalışmalarına önem vermekteyiz. Burada özellikle şunu dile getirmek isterim sivil toplum kuruluşlarımızla, iş dünyamızla burada özellikle yoğun bir birliktelik geliştirmiş durumdayız. Türkiyemiz pek çok alanda olduğu gibi etik ve insani değerler açısından da büyük bir mirasa sahiptir. Sahip olduğumuz bu eşsiz kültürün dezenformasyona uğramaması, gelecek nesillere aktarılması dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm süreci ile ortaya çıkan değerler karmaşası ve ahlaki değerlerin aşınmasından etkilenmemesi amacıyla gençlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

“Gençlere sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi temel amacımız”

“2014 - 2018 dönemini kapsayan onuncu kalkınma planı ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda toplumumuzu yüksek refah seviyesine ulaştırma yolunda önemli bir kilometre taşı olacaktır” diyen Bakan Çağatay Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Planda gençlerin bilgi toplumunun gerekleriyle donanmış, ülke kalkınmasında aktif, yaşam becerileri güçlü, özgüven sahibi, insani ve milli değerlere haiz, girişimci katılımcı olmalarının sağlanması ve gençlere sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi temel amaç olarak gösterilmiştir. Spor alanında ise sağlıklı ve hareketli bir yaşamın gereği olarak toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesi, spor hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliği arttırılarak sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılması ve başarılı sporcular yetiştirilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede gençlik ve spor bakanlığımız kuruluşundan bu yana geçen sürede önemli çalışmalara imza atmıştır” 

2016 yılı bütçesi rakamlarını açıklayan Bakan Çağatay Kılıç, “Bakanlığımızın yürütmeyi planladığı proje ve faaliyetler için 2016 yılında ihtiyaç duyduğu bütçe büyüklükleri bütçe tasarısında şu şekilde öngörülmüştür. Merkez teşkilatı birimleri için öngörülen 2016 yılı bütçe ödeneği 33 milyon 60 bin TL'si  personel giderleri, 126 milyon 123 bin TL’si mal ve hizmet alımları, 33 milyon 814 bin TL’si cari transferler ve 28 milyon 500 bin TL’si ise yatırım harcamaları olmak üzere toplam 221 milyon 497 bin  TL’dir. Bu miktara bakanlık bağlı kuruluşlarına yapılan hazine yardımları dahil değildir” dedi. 

“Spor Genel Müdürlüğü Bütçesi”

Spor genel müdürlüğü için öngörülen 2016 yılı bütçe ödeneği hakkında bilgi veren Bakan Çağatay Kılıç, “58 milyon 243 bin TL’si personel giderleri, 30 milyon bin TL ’si mal ve hizmet alımları, 571 milyon 665 bin TL’si cari transferler, 470 milyon 466 bin TL’si sermaye transferleri ve 1 milyon 537 bin TL’si ise sermaye gideri olmak üzere 1 milyar 131 milyon 912 bin TL’dir” Şeklinde konuştu. 

“Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Bütçesi”

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü için öngörülen 2016 yılı bütçe rakamlarını açıklayan Bakan Çağatay Kılıç, “386 milyon 663 bin TL’si personel giderleri, 852 milyon 908 bin  TL’si mal ve hizmet alımları, 2 milyar 387 milyon 227 bin  TL’si cari transferler, 4 milyar 697 milyon 185 bin TL’si borç verme ve 1 milyar 53 milyon 848 bin TL’si ise sermaye gideri olmak üzere toplam 9 milyar 377 milyon 831 bin TL’dir. Bunun içiresinde kredi ve burs imkanları da bunun içerisindedir” dedi. 

“Gençlik Merkezlerinin sayısı 2002 yılında 74 iken, 2015 yılında 212’ye ulaşmıştır”

81 ilde faaliyette bulunan Gençlik Merkezleri’nin geldiği son noktayı rakamlarla ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “81 ilde kurulan gençlik merkezlerimizin sayısı 2002 yılında 74 iken, 2015 yılında 212’ye ulaşmıştır. İnşaatı devam etmekte olan gençlik merkezlerinin faaliyete geçirilmesiyle birlikte 2016 yılı sonunda gençlik merkezi sayımızın 366’ya yükselmesi hedeflenmektedir. Gençlik merkezlerimizin 2002 yılında 11.614 kişi olan üye sayısı 2015 yılsonu itibariyle 1 milyon 278 bin 434 kişiye ulaşmıştır. Gençlik Merkezi akademisi içeriğinde değerler atölyesi, dil eğitimi atölyesi, dini ilimler atölyesi, inovasyon atölyesi, sosyal bilimler atölyesi, kişisel gelişim atölyesi gibi atölyeler bulunmakta ve gençlerimize bu atölyelerde eğitim alma imkanı sunulmaktadır. Ayrıca salon programları ile gençlerimizin kariyer sahibi kişiler yazarlar ve şairlerle buluşması sağlanmakta ve bu sayede kuşaklar arası tecrübe aktarımı sağlanmaktadır” diye konuştu.

“Gençlik Kamplarında 2016 yılında yaklaşık 80 bin gencimize hizmet vermeyi planlıyoruz"

Gençlerin çeşitli eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle donanımlı nesiller olması için toplam 27 kamp tesisinde gençlere kendilerini geliştirme ve birbirleri ile kaynaşma imkanı sunulduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “2014 yılında gençlik kamplarımız için 199 bin başvuru alınmış olup toplamda 56 bin gencimiz kamplarımızdan yararlanmıştır. Aynı zamanda engelli kardeşlerimizin bu kamplardan yararlanmasına imkan sağlanmıştır. Aile ve sosyal politikalar bakanlığı ile imzalanan protokolle 1900 dezavantajlı gencimiz kamplarımızdan yararlanma imkanı bulmuştur. Uluslararası gençlik kamplarımızda ise 2015 yılında Türkiyemizden ve 27 farklı ülkeden gençler bir araya gelmiştir. 2016’da yaklaşık 80 bin gencimize faaliyet verme hizmet verilmesi planlanmaktadır”değerlendirmesinde bulundu. 

“Gençlerimiz ortak tarihimizi yerinde görme imkanı buldu”

“Evladı Fatihanla Ayvaz Dede’nin İzinde Balkanlar” projesinde gençlerimiz uzman tarihçiler eşliğinde 7 balkan ülkesine yolculuk yaparak ortak tarihimizi yerinde görme imkanı elde etmiştir” diyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Uluslararası gençlik değişimleri Almanya’nın haricinde Güney Kore ve Japonya ile de devam etmiş olup 2015 yılı içerisinde 58 kişi bu programda yer almıştır. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kapsamında 15-19 Mayıs 2015 tarihleri arasında 81 ilden gelen 81 temsilci ile binlerce gencimizin katılımıyla Anıtkabir’de resmi tören yapılmış devamında ise gençlerimiz ve vatandaşlarımız Anıttabir’den Anıttepe Spor Kompleksi’ne gençlik yürüyüşünü gerçekleştirmiştir. Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yılı anısına 2 - 4 Ocak tarihleri arasında 10 binlerce gencimizin katılımı ile Sarıkamış’ta ve tüm illerimizde eş zamanlı olarak Sarıkamış Şehitlerini anma programı yapılmıştır.”

Cezaevindeki mahkumlara yönelik faaliyetlerin de olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Kapılar kapanmasın projesi kapsamında cezaevinde bulunan gençlerin ve çocukların sosyal hayata kazandırılmasına yönelik sosyal, kültürel, sportif faaliyetler ve eğitimler pilot kurum olarak belirlenen Sincan Çocuk ve Gençlik T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu’nda başlatılmıştır. Proje ile suça karışmış çocukların Rehabilite edilmesi ve sosyal hayata uyum sürecinin hızlandırılması amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında pilot kurumda haftada iki gün ikişer saat olmak üzere sportif faaliyetler ve kültürel faaliyetler gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verdi. 

“Hayata geçirdiğimiz projelerimiz ile gençlerimize geçmişimizi öğrettik”

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde hayata geçirilen projelere değinen Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:

 “Söz sultanları projesi kapsamında Fatih Sultan Mehmet’in vefatının yıldönümü olan 3 Mayıs 2015 tarihinde, doğum yeri Edirne’de “Fatih Sultan Mehmet’i Anma Programı” yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in ve devlet adamlarının siyasi ve fikri görüşlerinden kesitler sahnelenmiştir. Damla projesi çerçevesinde, gençlerimizin, herhangi bir çıkar veya maddi menfaat beklemeden ailesi ve yakın çevresi dışındaki kişilerin yaşam kalitesini artırmak adına yürütülen toplumsal gelişime destek olmak amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca ülkemiz üniversitelerinde okuyan yabancı gençlerin de katılım sağladığı Damla Gönüllü Projemiz, Hatay ve Sinop illerinde gerçekleştirilmiştir. 2016 yılında en az 10 ilimizde projenin sürdürülmesi hedeflenmektedir. Genç hükümlülere yönelik tiyatro projemiz kapsamında Adalet Bakanlığı ile müşterek çalışarak cezaevlerinde “Keşke Yapmasaydım” isimli oyun sahnelenmiştir. Program, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan çocuk ve genç hükümlüleri bünyesinde barındırmış ve 14-29 yaş arası gençlerimize açık ve kapalı cezaevlerinde sahneye çıkma fırsatı vermiştir. Uygulanan proje kapsamında, sahnelenen oyunlara 2000 gencimiz katılmıştır. 57. Alay Vefa Yürüyüşü, Çanakkale Savaşı’nda piyade alayı şehitlerimizi anmak üzere 24-25 Nisan 2015 tarihinde Çanakkale Vefa Yürüyüşü gerçekleştirilmiş ve 81 ilden 35 bin gencimiz bu yürüyüşe katılmıştır. Hz. Mevlana’yı Anlama ve Anma Programları gerçekleştirilmiştir. 1 Usta 10 Çırak Projesi çerçevesinde ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş ve gençlerimiz tarafından çok fazla bilinmeyen bireysel el sanatlarımızdan Hat sanatı ve çinicilik ile başlayan proje, Minyatür, tesbih, lüle taşı ve cam işleme dallarında usta yöneticiler tarafından 90 bin gencimize atölye ortamında meslek edindirme anlamında çalışmalar yapılmıştır."

“Gençlerimiz arasında gönüllülük ve hizmet bilincini yaygınlaştırdık”

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na 2246 proje başvurusu yapıldığını ve değerlendirme neticesinde eğitim, kültür, sanat, spor, bağımlılık, bilimsellik ile diğer konularda 352 projenin desteklenmesine karar verildiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Söz konusu projeler için 26 milyon TL ödenek tahsis edilmiştir. Tecrübe Konuşuyor projesi kapsamında 2015 yılı içerisinde 28 program düzenlenerek 30 başarılı sporcu ve 46 konuğun katılımıyla 15.600 gencimize tecrübe aktarımı sağlanmıştır. Gönüllü faaliyetleri çerçevesinde gençlerimiz, gençlik çalışmalarında, spor organizasyonlarında ve buna benzer durumlarda gönüllü olarak çalışmanın tecrübelerini edinmişlerdir. Gençler arasında gönüllülük ve hizmet bilincini yaygınlaştırmak amacıyla, gençlerin bilgi ve becerileri kayıt altına alınarak gönüllü havuzu oluşturulmuştur. Gönüllü gençleri bir araya getirmek için web sitesi kurulmuştur” şeklinde konuştu.

 “Bağımlılık konusunda antrenörlerimizi sürekli eğitime tabi tutuyoruz”

Bağımlılıkla mücadele ve farkındalık eğitimi kapsamında önemli çalışmaların altına imza attıklarını dile getiren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “İç Anadolu Bölgesi’nden 430, Akdeniz Bölgesi’nde 214, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 192, Batı ve Orta Karadeniz Bölgeleri’nde 184, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 147, Güney Marmara Bölgesi’nde 149 antrenörümüze eğitim verilmiştir. Önümüzdeki dönemde Kuzey Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki antrenörlerimize de söz konusu eğitimlerin verilmesi planlanmaktadır. Buradaki amacımız, gençlerimiz ve sporcularımız ile bir arada olan antrenörlerimizin bağımlılık konusunda erken yaşlarda tecrübe sahibi olmaları ve konuya müdahale edebilme yeteneklerini geliştirmeleridir” ifadelerini kullandı.

“3. Gençlik ve Spor Bakanlıkları Konferansı İstanbul’da yapılacak”

İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik ve Spor Bakanlıkları Konferansı’nın üçüncüsüne İstanbul’un ev sahipliği yapacağını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, söz konusu konferansa üye ülkeler ile basın ve konukların davet edileceğini ve 57 ülkeden 300 kadar katılımcının iştirak edeceğini söyledi.

“Tesis, lisanslı sporcu ve antrenör sayısında önemli artış yaşadık”

 Bakanlığı’na bağlı Spor Genel Müdürlüğü’nün tanıtım ve çalışmalarına da değinen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yatırım konusunda 2015 yılında spor tesisleri için 444 milyon 260 TL başlangıç ödeneği tahsis edilmiş olup, yıl içinde eklenen ödenekler ile beraber bu rakam 644 milyon 653 bin 854 liraya ulaşmıştır. 2015 yılı yatırım programında yer alan, 68 adet yüzme havuzu, 322 adet futbol sahası, 233 adet Gençlik Merkezi, 267 adet spor salonu, 29 adet atletizm pisti, 29 adet TOKİ ve Belediyeler ile birlikte yapılan stadyum, 112 diğer spor tesisi olmak üzere toplam 1060 adet proje yürütülmektedir. Bunlar genel anlamda yürüyen projelerdir.  Bunlardan 668 adet proje, 2015 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. 218 adet projenin yapımı, 46 adet tesisin ihale çalışmaları ve 128 adet projenin arsa tahsisi ve proje çalışmaları devam etmektedir. Sportif altyapı ve başarı anlamında, 2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sporcu sayısı, 31 Aralık 2015 tarih itibariyle 5 milyon 995 bin 664’e yükselmiştir. Okul sporları faaliyetlerine katılan sporcu sayısı, 2012 yılında 532 bin 417 iken 2013 yılında 687 bin 145 ve 2015 yılında iki katına yakın bir artışla 1 milyon  89 bin 695’e ulaşmıştır. Okul sporlarına yapılan harcama miktarı, 2012 yılında 21 milyon 500 bin iken, 2013 yılında 28 milyon 301 bin, 2015 yılında 39 milyon 700 bin olarak gerçekleşmiştir. 18 yaş grubundaki İl Spor Merkezleri faaliyetleri ile 2015 yılında 15 bin 197 eğitici aracılığıyla 1 milyon 271 bin 262 çocuk ve gencimize ulaşılmıştır. 2016 yılı hedefimiz ise, 1 milyon 350 bin üzerine çıkmak. Sporcu sayımızı artırmanın yanı sıra, bu sporcularımızı eğitecek antrenörlerimizin sayılarında artışa gitmek adına Spor Genel Müdürlüğümüzce kurslar açılmış olup, 2002 yılında 18 bin 674 olan antrenör sayısı, 2015 yılında 207 bin 425’e çıkarılmıştır.”

“2015 Yılında uluslararası platformda 5178 madalya kazandık”

Olimpiyatlarda daha fazla başarı elde etmek adına yapılan altyapı çalışmaları kapsamında açılan Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri’nin meyvelerini vermeye başladığını ve Türkiye’nin önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:

“Engellilerle ilgili spor merkezleri kapsamında 2015 yılında 6 bin 75 sporcumuz sportif faaliyetlere katılmıştır. Ülkemizde başarılı sporcuların yetiştirilmesi ve performanslarının geliştirilmesi amacıyla hazırlanan Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) projesi, bugün itibariyle 21 ilde ve 17 branşta sürdürülmekte olup, projeden toplam 936 sporcumuz yararlanmaktadır. TOHM’larda yer alan sporcularımız, 314 madalya kazanma başarısı göstermiştir. Eğitim Merkezleri, 33 Gençlik Merkezi ve Spor İl Müdürlükleri bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu merkezler, atletizm, boks, jimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, kano, kayak, yüzme ve tenis olmak üzere toplam 11 branşta 723 gündüzlü, 921 yatılı statüde toplam 1644 sporcuya hizmet vermektedir. 2002 yılında ülkemizde 6035 olan spor kulübü sayısı, verilen destekler neticesinde 13 bin 692’ye yükselmiştir. 2015 yılında ülkemizde düzenlenen bazı uluslar arası organizasyonlardan örnek vermek istiyorum. 43. Uluslar arası Yaşar Doğu Serbest Güreş Turnuvası, Salon İstanbul Atletizm Kupası, Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası, Doğu Avrupa Motokros Şampiyonası 2. Ayağı, Okullararası Dünya Oryantring Şampiyonası, Yıldız Erkekler Avrupa Satranç Şampiyonası, Voleybol 23 Yaşaltı Kadınlar Dünya Şampiyonası, Para taekwondo Dünya Şampiyonası ve 2016 Rio Olimpiyatları Taekwondo Eleme Müsabakaları gerçekleştirilmiştir. Bununla beraber, 2016 yılında bugüne kadar yapılan önemli organizasyonlar da var. 2016 Rio Olimpiyatları Boks Avrupa Kota Yarışmaları, 2016 Rio Olimpiyatları Masa Tenisi Avrupa Kıta Elemeleri ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Güreş Kota Müsabakaları da yapılacaktır. Okçuluk Dünya Kupası ve Universiad Badminton Uluslar arası Turnuva gibi 2016 yılı için önemli gördüğümüz uluslar arası organizasyonlar var. 2015 yılında sporcularımız, katıldıkları uluslar arası organizasyonlarda üstün başarı göstererek 1809 altın, 1632 gümüş ve 1737 bronz madalya olmak üzere toplamda 5178 madalya kazanmıştır"

“Doping sayısında gözle görülür bir düşüş yaşanıyor”

Dopinge karşı sıfır tolerans politikasını ısrarla sürdürdüklerini hatırlatan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda 2013 yılında yapılan 1579 kontrol sonucunda dopingle mücadele kuralı ihlal sayısı 176 iken 2014 yılında yapılan 1533 kontrol sonucunda bu rakam keskin bir düşüş kaydetmiş ve 31’e düşmüştür. 2016 yılında ise, 2066 örnekten 32’sinde yasaklı maddeye rastlanmıştır. Ankara Eryaman’da bulunan Spor Eğitim ve Sağlık Araştırma Merkezi’nde 396’sı milli sporcu olmak üzere 1735 sporcumuza sağlık ve performans destek hizmeti verilmiştir. Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol neticesinde SGK’nın sağlık yardımından yararlanamayan tüm lisanslı hakemler ile futbol federasyonunda lisans almış amatör futbolcuların da sağlık giderlerinin karşılanmasına imkan sağlanmıştır.  20 bin 400 milli takım mensubu her türlü kazaya karşı sigortalanarak güvence altına alınmıştır. SGK’nın sağlık kapsamından yararlanamayan amatör sporcuların ve hakemlerin tedavi giderlerinin karşılanması için 81 Gençlik Hizmetleri Spor  müdürlüğümüze toplam 360 bin lira ödenek aktarılmıştır”  değerlendirmesinde bulundu.

"Toplamda 1 milyon 432 bin 698 öğrenciye burs veya öğrenim kredisi ödeniyor"

 Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda kalan gençlerin barınma ve beslenme imkanlarının  önceki dönemlere göre kıyaslanamayacak şekilde iyileştirildiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç,  "Yüksek öğrenime devam eden ve başvuruda bulunan tüm öğrencilerimize kredi imkanı sağlanmakta ve ihtiyaç sahibi öğrencilerimize de burs verilmektedir. Aynı zamanda bu hizmetleri yürütürken ihtiyacımız olan yatırımlar da yapılmaya devam etmektedir. 2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye verilmekte iken 2015 yılında yurt içinde 1 milyon 49 bin 995 ve yurt dışında da 16 bin 829 olmak üzere toplam 1 milyon 66 bin 824 öğrenciye öğrenim kredisi yurt içinde 365 bin 13 ve yurt dışında da 861 olmak üzere 365 bin 874 öğrenciye ise burs vermekteyiz"  ifadelerini kullandı.

"2015-2016 öğretim yılında toplam 1 milyon 711 bin 30 öğrenciye ödeme yapılması planlanıyor"

Toplamda 1 milyon 432 bin 698 öğrenciye burs veya öğrenim kredisi ödendiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, "2015 - 2016 öğretim yılında toplam 1 milyon 711 bin 30 öğrenciye burs veya öğrenim kredisi ödemesi yapılması planlanmaktadır. 2002 yılında öğrencilere ödenen aylık kredi miktarı 45 iken 2013 yılında bu miktar 330 liraya yükseltilmiştir. 2016 yılı Ocak ayından itibaren de aylık 400 lira olarak ödeme yapılmaktadır. Son 10 yılda üniversitelere toplam 302 bin 888 burs kontenjanı ayrılmıştır. İlk beş tercihinde öğretmek yetiştiren yüksek öğretim programlarına yerleşen öğrencilerden 2015 yılından itibaren milli eğitim bakanlığınca belirtilen toplam 47 bin 797 öğrenciye burs verilmiştir. Yüksek öğretime geçiş ve lisans yerleştirme sınavında tüm puan türlerinde ilk yüze giren öğrenciler ile sporu ve sporcuyu desteklemek amacıyla amatör spor dallarından herhangi birinde milli olmuş yüksek öğrenim öğrencilerine aylık tutarın 3 katı burs verilmektedir" açıklamasında bulundu.

"598 yurtta 454 bin 631 yatak sayısına ulaşıldı"

YURTKUR'un  1961 yılında 3 ilde 18 yurtta toplam 5 bin 182 yatak kapasitesi ile hizmete başladığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç,  kurumla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"2002 sonunda 77 il ve 59 ilçede toplam 193 yurtta 182 bin 258 yatak sayısından bugün 81 il 172 ilçe ve kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyetlerinde olmak üzere toplam 598 yurtta 454 bin 631 yatak sayısına ulaşılmıştır. 2015 yılında TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan 40 adet yurt ile 25 bin 611 yatak sayısı kiralama devir tahsis ve bunun gibi yolarla toplam 96 adet yurt ile 66 bin 592 yatak kapasitesine ulaşılmıştır. 2016 yılında ise yatırım programı kapsamında 18 bin 680 yataklı 30 yurt ile kiralama yoluyla 81 bin 808 yataklı 66 yurt olmak üzere toplamda 100 bin 488 yatak sayısıyla 96 yurt hizmete açılacaktır."

"YURTKUR yurtları 2003 yılı öncesinde   geçici barınma imkanı olarak görülüyordu"

 YURTKUR yurtlarının 2003 yılı öncesinde öğrenciler adına  geçici barınma imkanı olarak görüldüğünü  ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bakanlığımıza bağlı KYK'nın yeni hizmet anlayışı doğrultusunda yurtlarımız ahşap mobilyalı bazalı yataklı 1-3 kişilik içerisinde banyo tuvalet mini buzdolabı yanmaz özellikli süngü yatakları bulunan yurtlar haline gelmiştir.  Yurtlarımızda barınan öğrencilerimize hızlı, öncelikli güvenli ve ücretsiz olarak internete erişim imkanı sağlanmıştır. YURTKUR yurtlarımızda kalmak isteyen öğrenciler ile ailelerin sosyal, başarı ve gelir  durumları  11 kamu kurumu ile entegre olunarak araştırılmakta ve ihtiyaç sahibi öğrencilere öncelik verilerek yurtlara yerleşimi yapılmaktadır" açıklamasında bulundu. 

"2015 yılında yurtlarımıza başvuran öğrencilerimizden yüzde 71'i yerleştirildi"

KYK yurtlarına yerleştirilen toplam öğrenci sayısıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağatay Kılıç şu bilgileri verdi:

"2015 yılında yurtlarımıza geçerli başvuru yapan toplam 389 bin öğrencimizden yüzde 71'i,  yani 277 bin 280 öğrenci 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle yurtlarımıza yerleştirilmiştir.  KKTC'de faaliyet gösteren 962 yatak sayısına çıkarılan Bülent Ecevit Yurdumuz ile 777 yatak sayısına çıkarılan Necmettin Erbakan Yurdumuzda da  toplam  1079 yatak sayısıyla hizmet vermekteyiz.  Yurtlarda barınan öğrencilerden alınan aylık yurt yatak ücreti 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren standart yurtlarda 140 standart yüksek yurtlarda ise  140 ile 245 TL arasında değişmektedir. KKTC'de olan yurtlarımızda ise bu ücret 245 TL'dir.  Şehit ve Gazi çocuklarıyla orta öğrenimlerini  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yurtlarında barınarak tamamlayan öğrencilerimizden yurt ücreti ve depozito alınmamaktır. Ayrıca maddi yetersizlik içerisinde bulunan ve yurt ücretini ödemekte zorluk çeken  1083 öğrencimiz de yurtlarımızda ücretsiz olarak  barındırılmaktadır.   Bu kapsamda sosyal devlet anlayışı gereği toplamda 4 bin 646 öğrencimiz yurtlarımızda ücretsiz olarak barındırılmaktadır"  

"2002 yılında günlük beslenme yardımı 50 kuruş iken 2016 yılında bu rakam 9 TL oldu"

KYK yurtlarında 2015-2016 eğitim- öğretim yılında 146 ülkeden gelen öğrencilere barınma imkanı sağladıklarını söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, " 8 bin 159'u burslu, bin  376'sı kendi imkanlarıyla gelen  ve 880'ni de Afgan Hükümeti burslusu olmak üzere toplam 10 bin 415 uluslararası öğrenci barındırılmaktadır.  2016 yılında yurtlarımızda barınan öğrencilere aylık 270 TL beslenme yardımı yapılmaktadır.  2002 yılında günlük beslenme yardımı 50 kuruş iken 2016 yılında günlük 9 TL olmuştur.  2016 -2019 yılları arasında  teslim alınacak 32'si TOKİ'den 45'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ve 59'u da YURTKUR'dan olmak üzere toplam 136 yurdun proje tutarı 3 milyar 466 Milyon 459 bin 789 TL'dir"   ifadelerini kullandı.

 "KYK'nın etkinliklerine toplam 441 bin 897 öğrencimiz katıldı"

2015 yılında kiralama, ön protokol gibi yollarla tahsis edilen 99 yurt binasının  hizmete açıldığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "2016 yılında kiralama yoluyla teslim alınacak 66 yurdun toplam yatak sayısı  81 bin 808'dir.   Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalarda liderlik seminerleri ve kariyer sohbetlerine 237 bin 726 öğrenci farkındalık konferanslarına 86 bin 151 öğrenci atölye çalışmalarına 23 bin 32 öğrenci din ve değerler eğitimi kurslarına 39 bin 52 öğrenci ve diğer kurslarımıza  55 bin 836 öğrenci olmak üzere toplam 441 bin 897 öğrencimiz katılım sağlamıştır. Öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları amacıyla düzenlenen faaliyetlere toplam  372 bin 684 öğrencimiz katıldı.  2014-2015 eğitim öğretim yılında sportif faaliyetlere 72 bin 184 öğrenci katılmıştır.  Yurt kredi ve burs başvuruları internet sitesinden alınmakta ve açıklanmaktadır.   Öğrencilere ödenen burs ve krediler ile  yapılan tahsilatlar elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir"  diye konuştu.