BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, MİLLETVEKİLLERİNİN SORULARINI YANITLADI

30 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, bunu tüm siyasi partilerce de dile getirildiğini kaydederken, "AK Parti olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. Bu benim de düşüncemdir. Bundan dolayı beni eleştirebilirsiniz. Bu sizin hakkınızdır. Ama bunu dile getirmek benim de hakkımdır. Sebeplerini ortaya koyarak tartışırız" dedi.

 Bakan Çağatay Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesiyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Çağatay Kılıç,  bakanlığının ruhuna uygun olarak genç bir kadroyla görev yaptıklarına işaret ederken, "Bakanlığımızda en kıdemli kişi 45 yaşındaki müsteşarımız. Yaş ortalamamız ise 34. Bunun da yüzde 33'ünü kadın personelimiz oluşturuyor" diye konuştu.
Konuşmasında milletvekillerinin Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın'a yönelik eleştirilerini de yanıtlayan Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
"Siyasi anlamda kendisinin fikirlerine katılmayabilirsiniz. Benim fikirlerimin bir çoğuna farklı noktalarda katılmadığınızı biliyorum. Ben arkadaşımızla çalışma kararı alırken, neyin ne olduğunu bilerek alıyorum. Sayın Boynukalın, iddia edildiği gibi Hürriyet gazetesinin önünde yaşanan protesto sırasında ve hiçbirimizin tasvip etmediği taş atma olayında orada değildi. Bu konunun içerisindeki rolü de orayı organize etmek anlamında yoktu. Ancak olaylar geliştiği noktadan sonra Abdurrahim Bey'in oraya gittiği noktada ortaya koyduğu tavırda, orayı sakinleştirme ve tabiri caizse herkesi oradan ayırma noktasında ortaya koymuş olduğu bir çaba var. O anlamda dile getirmiş olduğu siyasi düşüncesi, görüşü tamamıyla kendisinin hakkıdır. Orada ortaya koymuş olduğu siyasi görüşü kendisinin hakkıdır ve bunu yapmakta da son derece serbesttir." 
"Yeni bir anayasaya ihtiyaç var"
Bakan Çağatay Kılıç,  Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun tüm siyasi partilerce ortaya konulduğunu belirtirken, "AK Parti olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. Bu benim de düşüncemdir. Bundan dolayı beni eleştirebilirsiniz. Bu sizin hakkınızdır. Ama bunu  dile getirmek benim de hakkımdır. Sebeplerini ortaya koyarak tartışırız.  Bu da ayrı bir şeydir" dedi.
 ‘’AK Parti 78 Milyonun Partisi’’
AK Parti olarak Türkiye'nin, 78 milyonun partisi olduklarını her zaman dile getirdiklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde yerini alması gerektiğini, bu hedefe ulaşmak için gençliği en iyi şekilde donatmak ve en iyi imkanları sunarak geleceğe yürümeleri gerektiğini dile getirdiklerini, bunu düşünerek ve hissederek görev yapmaya çalıştıklarını anlattı.
Farklı siyasi parti üyeleri olarak konulara farklı yaklaşımlarının bulunmasının normalliğine işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
"Farklı fikirlerde olduğumuz konular mutlaka olacaktır. Aynı fikirde olduğumuz milli konular da olacaktır. Yaptığımız çalışmalarda bize yol gösterecek olan konular kanunlarımız, kurallarımızdır. Türkiye'de hukukun üstünlüğünü, kamu düzenini en üst seviyede tutmak ve daha da geliştirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz, ülkemizi geleceğe taşımak için çalışıyoruz. burada özellikle vurguladığım konu hukukun üstünlüğü, Bir insanın, bir kişinin siyasi görüşüne katılmayabilirsiniz, siyasi çalışmaları içerisinde ortaya koyduğu fikirlere de katılmayabilirsiniz. Ama bize verilen sorumluluklar çerçevesine görevimizi ifa etmek için çalışacağımız arkadaşlarımızı seçmek, yol yürümek bize verilen sorumluluk çerçevesinde bizim kararımızdır. Yaptığımız çalışmalardan da sorumluyuz. Zaten görevini yerine getirmeyen arkadaşlarımızla da devam etmemek noktasında irademiz olması gerekir. Doğaldır."  
"Hizmet değil, kamu düzenini bozmaktır"
Bakan Çağatay Kılıç,  Diyarbakır'da PKK'lı teröristlere yönelik yapılan operasyonları da değerlendirirken, 
"Emniyet güçlerimiz,  orada yapacakları çalışma bitene kadar orada kalacaklardır. Bu sizin tarafınızdan kabul edilmeyen bir karar olabilir ama bu bizim almamız gereken bir karardı. Emniyet güçlerimizin şu anda orada yürütmüş oldukları çalışmaların desteklenmesi ve onların barınması anlamında alınmış bir karardır. Sizin oraya neden o arkadaşlarımızı yerleştirdiğimizi eleştirmekten çok, o arkadaşlarımızın oraya neden gitmek zorunda kaldığıyla ilgili yapmanız gerekir.  dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, HDP'li milletvekillerinin operasyonlara yönelik eleştirilerini ise, "Sizin eleştirilerinizi oraya neden emniyet güçlerimizi yerleştirdiğimizden çok, emniyet güçlerimizin oraya neden gitmek zorunda kaldığıyla ilgili yapmanız gerekir. Açılan çukurlar, kamu düzeninin sağlanmasıyla alakalı yapılan çalışmaların neden yapıldığının cevabını vermemiz gerekiyor" karşılığını verdi.
Konuşmasına Milli sporcuların 2002 ile 2015 yıllarında kazandıkları toplam madalya sayılarını karşılaştırarak devam eden Bakan Çağatay Kılıç, "Sporcularımız 2002 yılında dünya ve Avrupa şampiyonalarında 277 olmak üzere toplamda 1481 madalya kazandı. 2015 yılında ise dünya ve Avrupa şampiyonalarında 840 olmak üzere toplamda  5178 madalya kazandık. Tabii ki milli sporcularımızın daha fazla madalya kazanması hepimizin arzusudur.  Rakamlar düşük noktadan çok daha yüksek noktaya gelmiş durumda.  Yeterli midir? değildir.  Bunu daha fazla arttırmamız gerekiyor.  Bunu yapmak için de elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz"  diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, haftalık seyirci ortalamasına göre E Bilet uygulamasını değerlendirirken,  "Uygulamanın devreye girmesinden önceki haftalık ortalama seyirci sayısı 110 bin idi. Şu anki haftalık ortalama seyirci sayısı 85 bin.  Bunun içerisindeki farkta da özellikle daha önce ücretsiz olarak alınan biletlerin etkisi bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Amatör spor kulüplerine yapılan yardımlar
Amatör spor kulüplerine yapılan yardımlarda öncelikleri olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Bizden destek isteyen kulüplerin yaptıkları faaliyetler bizim için önceliklidir. Yani ortaya ne konulmuş nasıl bir sporcu sayısı var. Bunları inceliyor, değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu. 
Kars'taki KYK yurtlarında mevcut öğrenci kapasitesinin toplam 4482 olduğunu ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bu yıl içerisindeki karşılama oranına göre, 4 bin 32 başvuru yapan toplam öğrencinin 3 bin 60'ını yerleştirmişiz.  Bu da yüzde 76'lık karşılama oranına denk geliyor.  Yatırım programımızda merkezde 1000 kişilik bir yurt projemiz yer alıyor. Kağızman'da 400 kişilik bir yurt projesi var aynı zamanda ön protokolle kiralama yöntemiyle elde edilecek yurtlarımız  olacak. Ağustos 2016'da merkezde teslim alınacak olan 868, 768 ve 798  kişilik 3 tane ayrı yurdumuz  bulunuyor. Böylece kentimizde toplam 8316 kişi kapasitene ulaşacağız" açıklamasında bulundu. 
 “İstanbul’da toplam yurt kapasitemiz 31 bin 760’a çıkacak”
 İstanbul’daki KYK yurtlarının, talebi karşılama durumuyla ilgili bilgi veren Bakan Çağatay Kılıç şöyle konuştu:
“Yurtlardaki kalitenin yükselmesiyle beraber başvuru artışı da var. 2015- 2016 yılı için öğrenci başvurusu 25 bin beş kişi. Bu öğrencilerin 13 bin 405’i yurtlara yerleştirilmiş durumda. İstanbul’da devam eden projelerimiz içerisinde, doğu paşada 1500 kişilik bir yurt projemiz var kendi yatırımımız, Maltepe’de bu yıl edindiğimiz 4100 kişilik bir yurt projemiz var devam ediyoruz bu yaza yetiştirmek niyetindeyiz. Kiralama yöntemiyle alabildiğimiz Başakşehir’de 2bin kişilik bir yurt projemiz var haziran 2017’de bitirilmesi öngörülüyor. Esenyurt’ta 3 bin kişilik bir yurt projemiz var onun bitmesi de 2017 Ağustos  olarak öngörülüyor.Hepsi devreye girdiği zaman 14 bin yüz kişi kapasite artışıyla İstanbul’da toplam kapasitemiz  31bin 760’a çıkmış olacak. ”
E-bilet, usulsüzlüğe izin vermiyor
 Spor müsabakalarında elde edilen maddi kaynakla ilgili usulsüzlüğe izin verilmediğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “  Spor müsabakalarında elde edilen hasılatın yüzde 7’sinin, kanun gereği kesilerek spor genel müdürlüğüne gelir sayılması gerekiyor. Geçmiş zamanda bunların tespitiyle alakalı durumlar var. Bu anlamda eleştirilen e-bilet uygulamasının da çok büyük bir faydası oldu. Çünkü alınan her biletin sayısı belli oradan gelmesi gerekli olan miktarda belli. Bu doğrudan karşılıklı olarak alınan bir ödeme. Yönetmelik gereği, yayıncı kuruluşlarında stadyuma girişleriyle ilgili bu anlamda bir ücret alınıyor. Bunların hepsi bakanlığımızın yetkilileri Sayıştay raporlarındaki konularla ilgili işlemleri yaptığından dolayı zaten Sayıştay’ın kendi sorumluluğuyla ilgili idarecilerle ilgili olarak herhangi bir şeyin yapılmaması gerektiğiyle ilgili zaten görüşmeler oldu. Arkadaşlarımız gerekli işlemleri yerine getirmek için gerçekten çabalıyorlar”  değerlendirmesinde bulundu.
“Amatör spor dallarındaki başarılar da öne çıksın, sporcu gençlerimiz teşvik edilsin”
Görsel basında, sosyal medyada en çok yer kaplayan spor dalı olan futbolun, amatör spor dallarını tamamen gölgede bırakmasını eleştiren Bakan Çağatay Kılıç, “Ben sürekli bunu dile getiriyorum. Ve burada da basından bir ricada bulunuyorum çok ciddi faaliyetler, gençlerimizin çok ciddi başarıları var. Basketbol, tenis, güreş branşlarında ciddi başarılar var. Oradaki başarılarda öne çıksın ve sporcu gençlerimiz de teşvik edilmiş olsun” dedi.
“Okullardaki spor salonları en kısa sürede herkesin kullanımına açılacak”
Futbol dışı branşlardaki tesisleşme noktasında ciddi oranda artış olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç   “Spor salonlarımız, yüzme havuzlarımız, basketbol sahalarının yapımı ile alakalı çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Milli Eğitim Bakanlığımızın bazı okullarında spor salonlarımız var ancak bu salonların kullanımı okul saatleri bittiği zaman bitiyor. Öğrencilerimizin ve gençlerimiz zaten okul saati bittikten sonra yoğunlaşıyor spora. Bu amatörler için de geçerli, takım sporları için de geçerlidir. Fakat bu aradaki iletişimin eksikliği bunun en üst noktada kullanımı engellenmiş. En kısa sürede Milli Eğitim Bakanlığımızla yapacağımız protokolle o salonlarımızın, okul saati sonrası, spor kulüpleri, amatörler ve gençlerimiz tarafından kullanımına açılmasını sağlayacağız. Bu çalışma, daha başarılı sporcuları yetiştirmesi anlamında bize çok ciddi bir fırsat getirecektir ve okul sporlarının da daha fazla gelişmesini sağlayacaktır. Bizim hiçbir yöre ayrımı gözetmeksizin yaptığımız,  farklı siyasi partilere uygun belediyelere de yaptığımız tesisler 24 saat kullanım esasına uygun bir şekilde kullanıma açıktır.”
"Gençlik ve Spor İl Müdürlerinin önemli sorumlulukları var"
Sporun daha geniş tabanlara yayılması için Gençlik ve Spor İl Müdürlerine önemli sorumlulukların düştüğünü kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "İl müdürlerimizin görevleri, gençlerimizin kendi illerindeki alt yapı imkanlarından en üst seviyede faydalanmalarını sağlamaktır, o sporcuları desteklemesidir. Okullardaki  gençlerimizin daha fazla sosyal ve sportif faaliyet içerisinde olmalarını  teşvik etmektir. Aynı zamanda vatandaşlarımızın da bu anlamdaki tesisleri kullanmasına vesile olmalarını istiyoruz.  Kendilerine de bunu yaptığımız toplantılarda öncelikli olarak dile getiriyorum. Örneğin bir çok ilimizdeki atletizm pistleri vatandaşlarımız tarafından özellikle sabah saatlerinde yürüyüş parkuru amaçlı kullanılıyor. Vatandaşlarımızın sporu günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline getirmesi, bizler için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu. 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yatırımlar
Bakan Çağatay Kılıç, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde  2015 yılında önemli yatırımlara imza attıklarını belirtirken,  "Bölgemize, 22 tesis için  26 milyon 250 bin TL,  44 tesisin bakım ve onarımı için de 16 milyon 750 bin TL olmak üzere toplam 43 milyon TL tutarında yatırım yapıldı" ifadelerini kullandı. 
"KYK'dan kredi ödemesi alan öğrenci okul bitiminden 2 yıl sonra ödemelerine başlıyor"
KYK'dan  kredi ödemesi  almış öğrencilerin  geri ödemeleriyle ilgili süreci değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç,  "İlk ödeme zamanı okul bitiminden 2 yıl sonradır. Ancak öğrencimiz o tarihte henüz  sigortalı bir işe başlamadığını belgelemesi durumunda bu ödeme otomatik olarak bir yıl erteleniyor" açıklamasında bulundu.
"Ata sporumuz olduğu için Güreş'e pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz"
Güreş'e ata sporu olmasından  dolayı özel önem verdiklerine vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Güreş ile ilgili olarak çok ciddi yatırım gerektiği dile getirildi. Buna kesinlikle katılıyorum. Güreş Federasyonuna ayrılan kaynakta ciddi bir artış vardır. Pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz açıkçası. Çünkü güreş bizim ata sporumuzdur. Güreşe halkımızın yoğun ilgisi var. Bu hem sportif hem de sosyal anlamda çok ciddi bir katkı sağlıyor. 2-3 gün süren müsabakalar panayır havasında geçiyor. Bu yüzden güreşe ciddi anlamda kaynak ayırmak için çalışma yapıyoruz. Güreşte lisanslı sporcu sayımızda ciddi artış var. 2011 yılında 64 bin 881. Şu an da 105 bin 4 lisanslı güreşçi kardeşimiz var" dedi.
"Yaz itibariyle yurt sayımız inşallah 500'ü aşmış olacak"
Ankara ve Türkiye'deki öğrenci yurtları hakkında bilgi veren  Bakan Çağatay Kılıç, "Ankara'daki öğrenci yurdu kapasitesi önümüzdeki yıl 31 bin olacak. Bu seneki karşılama oranı Ankara'da yüzde 55,62. Bunu artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. 2013 yılındaki yurt kapasitesi Türkiye genelinde 286'dır. 2015 yılı sonunda 454. Yaz itibariyle yurt sayımız inşallah 500'ü aşmış olacak. Eylül ve Ekim ayları talebin yoğun olduğu dönemdir. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kamu kurumlarından doğrulanan bilgiler sistemine geçtikten sonra yerleştirmelerde doğru yolda olduğumuza ben gerçekten inanıyorum. Yurt hakkının çıkıp çıkmama nedenlerini açıklamamız gerekiyor. Yanlış algılamalara engel olmalıyız" diye konuştu.
"Atacağımız adımlarla bütün kulüplerin durumlarını düzeltmeye çalışacağız"
Türkiye'nin en eski kulüplerinden biri olan Ankaragücü'nün içinde bulunduğu durumun sorulması üzerine Bakan Çağatay Kılıç, "Ankaragücü'nün durumunda olan başka kulüplerimiz de var. Tabi Ankaragücü'nün içinde bulunduğu mali tablo gerçekten zor. Yardımcı olunabilecek ne varsa olunuyor. Ama kolay bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Önümüzdeki dönemlerde atacağımız adımlarla bütün kulüpleri kapsayacak durumları düzeltmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.
"İzmir Alsancak Stadı'nın yerinde yeni bir stat yapmak dışında proje ve düşüncemiz yoktur"
İzmir'e yapılması düşünülen statlar hakkında konuşan Bakan Çağatay Kılıç, "İzmir'e yapılacak statlar konusunda her türlü desteği vermeye hazırız. Hiçbir şekilde bir önyargımız yok. Ben duruma çok üzülüyorum açıkçası. Alsancak Stadı ile ilgili nereden çıktığını bilmediğim bir AVM söylentisi çıktı. Daha önce defalarca açıkladım. Alsancak Stadı'nın yerinde yeni bir stat yapmak dışında proje ve düşüncemiz yoktur. Diğer statlarla ilgili sizlerle tekrar bir araya gelip değerlendirme yapabiliriz. Bununla ilgili hiçbir çekincemiz yoktur." değerlendirmesinde bulundu.
"Spor kulüplerine yapılan yardımlar"
Kulüplere yapılan yardımları rakamlarla açıklayan Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi; "2014 yılında Spor Genel Müdürlüğü bütçesinden  tüm federasyon kulüplerine 102 milyon lira. Spor Toto Teşkilat Başkanlığından 165 milyon 160 bin Lira verilmek üzere toplam 267 milyon 760 bin Lira destek sağlanmış durumda. 2015 yılında da, tabi olimpiyat dönemi olduğu için bir artış oldu. Spor Genel Müdürlüğü bütçesinden  federasyonlara 119 milyon Lira aktarım söz konusu. Spor Toto Teşkilat Başkanlığından da 218 milyon Lira aktarım söz konusu. Bu da toplamda 337 milyon 850 bin Lira yapıyor. Federasyonlardan yılbaşında taleplerini alıyorum. Hangi miktarın verileceği sebepleri ile ortaya konur. Örneğin Voleybol Federasyonu... Yapmak istediği organizasyonları, sporcuların olimpiyat hazırlıkları gibi bütçe tablosu ortaya konuluyor. Bunun üzerinden yapılan incelemelerde bütçe belirleniyor. Kimi Federasyonun daha az kimi federasyonun ise daha fazla bütçeye ihtiyacı oluyor.  Samsun'da 2017 yılında İşitme Engelliler Olimpiyatı olacak. Bu, Olimpik ve Paralimpik Oyunlardan sonraki en büyük organizasyon. 5 bine yakın kafile gelecek.  İşitme Engelliler Federasyonu ile hazırlıklar konusunda değerlendirme yapılıyor"
"Önümüzdeki yıl yapılması ülkemizde planlanan organizasyonlar"
Bakan Çağatay Kılıç, ülkemizde yapılması planlanan organizasyonlar hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi.  Bakan Çağatay Kılıç, "Trabzon'da Universiad Okul Sporları, Erzurum'da EYOF Kış Oyunları, İşitme Engelliler Olimpiyatı, Avrupa Basketbol Şampiyonasının bir grup ve final ayağı Türkiye'de yapılacak. Kick boks Avrupa Şampiyonası, Güreş, Masa Tenisi, Boks Olimpiyat elemesi ülkemizde yapılacak. Golf turnuvası, Judo GP ve Okçuluk Dünya Kupası. Bunlar çok ciddi organizasyonlardır. Son günlerde yaşadığımız bir olumsuzluk oldu. 2B kategorisi Dünya Kadınlar Buz Hokeyi Şampiyonası organizasyonu ile ilgili olarak. Fakat  erkekler şampiyonası İstanbul'da devam ediyor. 2B kategorisi Dünya Kadınlar Buz Hokeyi Şampiyonası, 'terör' nedeniyle Türkiye'den alınıp İspanya'ya verildi.Tabi biz buna üst seviyede bir tepki gösterdik. Konu ile alakalı kendilerine mektup yazdım. Türkiye'de bugüne kadar yapılan hiçbir organizasyonda güvenlik zaafiyeti yaşanmamıştır. Tepkimizi en üst seviyede sert şekilde dile getiriyoruz. Önümüzdeki günlerde Thomas Bach Türkiye'de olacak. Bu konuyu onunla görüşeceğiz" dedi.
‘’O kararın alındığı dönemde İstanbul’da Tekvando Avrupa kıta elemeleri yapılıyordu’’
Bazı uluslararası federasyonların Türkiye'de yapılacak organizasyonlardan vazgeçmesi konusuna da değinen Bakan Çağatay Kılıç, "Bunlarla tabi her platformda mücadele edeceğiz. Ama şunu da bilmek gerekir o kararın alındığı dönemde Rio 2016 olimpiyatları için,İstanbul’da tekvando Avrupa kıta elemeleri yapılıyordu. Tüm Avrupa sporcuları İstanbul’daydı. Uluslararası Tekvando Federasyonu ve Boks Federasyonu başkanlarına teşekkür ediyorum; patlamanın olduğu yere karanfil bıraktı.  Rio 2016 Kadınlar voleybol elemeleri aynı dönemde Ankara’da yapıldı. Konuyla ilgili Bakanlıklarla koordineli bir biçimde çalışıyoruz. Böyle bir konuya girecek olursanız dünya üzerinde terör ile karşılaşan şehirlere gidecek olursak Londra’yı da Madrid’i birçok şehri sayabiliriz. Dolayısıyla biz böyle bir durumu kabul etmiyoruz.’’