BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ TRABZON’DA DÜZENLENEN “KÜLTÜR VE TURİZM BÖLGE ÇALIŞTAYI”NDA KONUŞTU

07 Şubat 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, turizmin gelişmesinde sporun büyük katkısı olduğunu belirterek, ‘’Yapacağımız çalışmalarla, büyük yatırımların, potansiyel turizm alanlarının geliştirilmesini sağlayacağız ’’dedi.

Bakan Çağatay Kılıç Trabzon'da düzenlenen, “Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, Karadeniz’in bütün illeriyle, bölgeleriyle, farklı bir potansiyele sahip olduğunu dile getirirken, “Dünyada gerçekten genç nüfusu çok fazla olan bir ülkeyiz. Türkiyemizin nüfusunun neredeyse yarısı genç. Böyle olunca doğal olarak, çok fazla sportif alanda faaliyet yapmak anlamında talep ve pozisyonumuz var. Bu anlamda özellikle son yıllarda yaptığımız çalışmalarda, yerel yönetimlere teşekkür ediyorum. Hem valilerimiz , hem Belediye Başkanlarımız bu noktada potansiyelin en üst seviyeye taşınması anlamında bize çok büyük bir destek verdiler. Gelecekte de bu çalışmaların çok daha koordineli bir şekilde devam edeceğini belirtmek istiyorum” dedi.
“Gençlerin kendilerini geliştirmesi için en önemli unsurlardan biri spordur”
Turizmin gelişmesinde sporun büyük önemi olduğuna dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “ Spor turizminin, turizme çok büyük bir katkısı var. Farklı illerimizde güzel örnekler var ama Antalyamız bu noktada değerlendirilebilecek güzel bir örnek. Sportif anlamda ortaya koyduğumuzda, hem tesislerimizle hem sunduğu imkanlarla, spor turizmi anlamında büyük bir çekim merkezi haline geldi Antalya. Biz şu anda yapacağımız çalışmalarla, büyük yatırımların, potansiyel turizm alanlarının geliştirilmesini sağlayacağız. Kayak, futbol, basketbol, voleybol ve geleneksel sporlarımızın da gelişmesiyle ilgili olarak Karadenizimiz’de yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar var” diye konuştu. Sporun alt yapısını geliştirerek, geleceğe dair büyük bir yatırım hamlesinden geçtiğimizi kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Ülkemizin şu anda karşılaştığı bazı zorluklarda sporun çok önemli bir görevi var. Çünkü genç kardeşlerimizin, kendilerini daha fazla geliştirmek anlamında kullanabileceği unsurlardan birisi spordur” şeklinde konuştu.
''Türkiyemizin birçok ilinde 750 tane futbol, basketbol ve voleybol sahasını yan yana inşa ettik''
Bakan Çağatay Kılıç, yaşadığı bir anekdotu hatırlatarak mahalle arası mahalle arasını tesislerin önemine vurgu yaparken şunları söyledi:
''Bizim bir Polonya ziyaretimiz sırasında o zaman sayın Cumhurbaşkanımız Başbakandı. Polonya başbakanı ile sohbet ederken şöyle bir şey söyledi. ''Biz Polonya'da 100 tane halı saha yaptık ve buradaki halı sahalarla beraber gençlerimizin mahallelerde bir araya gelmesine vakit geçirmesine imkan verdik.  Sayın Cumhurbaşkanımız o dönem Türkiye'de de biz bunu geliştirmeliyiz yapmalıyız yerel mahalle içerisinde bir çalışma yapmalıyız demişti. Zaman geçti çok şükür bu yaz biz mahalle tipi diye tabir ettiğimiz 750 tane futbol, basketbol ve voleybol sahasını yan yana Türkiye'mizin bir çok ilinde farklı mahallelerde inşa ettik.''
''Tesis olmazsa insanları bir araya getireceğiniz altyapınız yok demektir ''
Mahalle Arası tesislerin ebeveynler açısından da önemli olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, ''Ebeveynler çocuklarının nerede vakit geçirdiğini bilmiyorlar. Huzursuz oluyorlar. Spor alanlarımız yetersiz diye hep konuşulur. Evet çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Büyük stadyumlar, büyük spor alanları, yüzme havuzları, ilçelerimizde spor tesisleri…Bunlara devam edeceğiz. Eleştiriyorlar bina yapmak yetmez, tesis yapmak yetmez diye, doğru. Tesisi yapmak kafi değildir, tesisin içini dolduracaksınız. Sporcularınız ile antrenörünüz ile kulüplerinizle beraber çalışarak onları geleceğe taşıyarak buradan başarılar elde edeceksiniz.  Ama tesis olmazsa insanları bir araya getireceğiniz altyapınız yok demektir'' açıklamasında bulundu.
Ak Parti hükümetleri döneminde yapılan bu tesisleşme hamlesinin çok değerli olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, ''Yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sayın Başbakanımızın master plan çerçevesinde açıklamış olduğu Mardin'deki çalışmalarda bizim bakanlığımıza düşen görevlerin de farkındayız, başladık bunları yapmaya. Kamp tesislerimizi özellikle gençlik kampları tesislerimizi geliştirerek ülkemizin, gençlerimizin, evlatlarımızın aynı zamanda belli bir yaşı almış kıdemli vatandaşlarımızın da spor yapma imkanlarını geliştireceğiz ''ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile beraber çalışacaklarını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Özellikle Karadeniz'imiz de turizm ve aynı zamanda kültür turizminin çünkü Karadeniz'in kendi kültüründen kaynaklanan mutfağıyla,  kültürleriyle, yaylası, ile tarihi ile çok farklı unsurlar var. Ülkemizin  kurulmasına giden yolun Samsun'dan geçtiğini,Sayın Başbakanımızın da Samsun'u meşale şehir olarak adlandırdığını hatırlayalım. Trabzon'da, Artvin'de, Rize'de , milli mücadele ortaya konan birliği ve beraberliği hatırlayalım. Ama geleceğe yürümek için de bu tip çalıştaylar ile beraber, tüm ülkemizin şehirlerinin farklı potansiyellerini de ortaya çıkarmak için hep beraber çalışma noktasında ortaya çıkarmak önemli’ dedi.
Bölgenin bir Milletvekili ve Bakanı olmasının kendisine farklı sorumluluklar da yüklediğini anlatan Bakan Çağatay Kılıç sözlerini söyle tamamladı. ;
''Ben bu Çalışmayı organize eden Karadeniz bölgesindeki tüm kültür ve turizm unsurlarını bir araya getirerek, tarihi dokusu doğal güzelliklerimize Karadeniz'i layık olduğu kültür ve turizm çalışmalarına katmak isteyen Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal Beye teşekkür ediyorum. Ev sahibimiz Trabzonlu hemşerilerimize ve Süleyman Soylu bakanıma teşekkür ediyorum.''
Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, çalıştaya katılımından dolayı Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a gümüş işlemeli telkari gemi hediye etti.