BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ SAMSUN’DA STK’LAR İLE BİR ARAYA GELDİ

20 Şubat 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Samsun’da Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Bakan Çağatay Kılıç, burada yaptığı konuşmasına Ankara ve Diyarbakır’daki terör saldırılarında şehit olan güvenlik güçlerimize ve sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Bakan Çağatay Kılıç, STK temsilcileriyle, Samsun için yapılacak çalışmaları değerlendirmek için bir araya geldiklerini belirterek, “Burada bir araya gelmemizin sebebi seçimden sonra yaptığımız çalışmaları gözden geçirmek ve Samsunumuz için geleceği için fikir alışverişinde bulunmak. Ülkemiz zor zamanlardan geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ortaya koymuş olduğu dik duruşla, devletimiz ve milletimizle yolumuza hep beraber devam edeceğiz. Hainlere fırsat vermeyeceğiz. Samsunumuz için gelecek günlerde nasıl projeler yapabileceğimiz, ilimizi nasıl daha fazla kalkındırabileceğimiz, bunu beraberce nasıl başarabileceğimiz konusunda istişare edeceğiz. Ülkemizin, milletimizin gücü buradan geliyor. Zor zamanlardan geçiyoruz. Bu zor zamanlarda hep beraber mücadele ediyoruz. Ama gelecekle ilgili müzakere edip, çalışma konusunda ihmal etmiyoruz. Bizim en büyük kudretimiz budur” diye konuştu.

“Kim Samsun için taş üstüne taş koyuyorsa başımızın üstünde yeri vardır”
Samsun için yaptıkları olumlu şeylerin gündeme getirilmediğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, diğer siyasi parti temsilcilerini söylemlerinden dolayı eleştirdi. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti;

“Samsun ile ilgili pek çok konu gündeme getiriliyor. Ama nedense Samsun’la ilgili olumlu çalışmalar çok fazla konuşulmuyor. Bu noktada biz biraz üzülüyoruz. Samsun’a yapılacak olan hızlı trenle ilgili çalışmalar hakkında söz verdiğimizde, söylüyorlar ama yapmıyorlar diye eleştirildik. Gerçekleştiği zaman da başkaları gelip onu sahipleniyor. Samsunumuza yapılacak olan hızlı trenle ilgili olarak ihale aşamasında olan çalışmalar devam ediyor. Yakın zamanda sonuçlanacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım konuyu yakından takip ediyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Samsun için taş üstüne taş koyanın başımızın üstünde yeri vardır. Ama sadece kendi siyasi partisinde belli noktalara gelebilmek için bazı konuları ben yaptım, biz ettik diye ortaya çıkan farklı siyasi parti temsilcilerinin söylemleri tabi ki kendilerini bağlar ama söylemleri gerçekten havada kalıyor. 2002 yılından bu yana AK Parti iktidardadır. Bütün bunları hükümet programı içerisinde yapıyoruz. Hızlı tren ihalesi ile ilgili proje yapılmış durumda. Diğer partilerdeki arkadaşlar yapıldı mı, yapılmadı mı diye tartıştılar, ihalesi yapılınca da biz yaptık dediler. Bunu yapan belli, ortaya koyan belli. Üç dört söylemle bunun üstünü örtemezsiniz. Samsun için projesi olan herkese destek vermeye hazırız. Kim Samsun için taş üstüne taş koyuyorsa başımızın üstünde yeri vardır. Ama herkes, kim ne yapıyorsa hakkını teslim edecek”

“Samsun, tarım, sanayi, turizm, spor alanlarında çok farklı bir noktada”
Samsun için daha yapmaları gereken yoğun bir çalışma olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Samsun, Karadeniz Bölgesinin en büyük şehri. Samsun, tarım, sanayi, turizm, spor alanlarında çok farklı bir noktada. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Yeterince değerlendirilmediği konusundaki eleştirilere katılıyorum. Samsunumuzun imkanlarını, potansiyelini yeterince değerlendiremedik bugüne kadar. Ama iyi bir altyapıya gelmiş durumdayız. Konaklama noktasında belli eksiklerimiz aştık. Bunda Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı çalışmaların büyük katkısı var. Bundan dolayı bir Samsunlu olarak kendisine teşekkür ediyorum. Özellikle şehircilik alanında ortaya koyacağımız çalışmalarda belediyelerimizin büyük önemi var. Yapacağımız turizm altyapı çalışmaları olacak. Neden Samsun’a gelecek yerli ve yabancı sayısı katlanarak artmasın. Tabiatı, doğası, tarihiyle ileriye doğru geliştirebileceğimiz çalışmalar var” şeklinde konuştu.

Samsun'a gelen yabancı ve yerli turist sayısının daha fazla olacağına inandığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Samsun ölçeğinde yapacağımız çok çalışma var. Turizm sadece tek anlamda değildir. Bunun içerisinde farklı turizm alanları vardır. Örneğin sağlık turizmi, Samsun artık sağlık turizmi alt yapısı anlamında iyi bir noktaya geldi. Spor turizmi konusunda Samsun önemli adımlar atıyor. 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'na hazırlanıyoruz. Oyunlar için inşa edilecek tesislerin ihalesi tamamlandı, temeller atıldı. İşler yürüyor" dedi.

“Bütün Büyükelçilerin katılımıyla Samsun'da bir program gerçekleştireceğiz"
Bazılarının, Samsun'a yapılan yatırımları eleştirdiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Yaptığınız çalışmaları her alanda farklı anlamda değerlendiremezseniz bir ufuk çizemezseniz farklı noktalarda yönlendiremezsiniz o zaman yaptığınız çalışmalar belli noktalarda kısıtlı kalır. Yapacağınız farklı çalışmalar farklı unsurların, farklı kişilerin farklı anlamdaki bir ziyarete Samsun'a yapılmasının alt yapısını oluşturur. Şu anda Sayın Dışişleri Bakanımızla geçen hafta yaptığımız bir çalışma sonucunda havalar biraz ısınınca önümüzde süreçte Türkiye'de görev yapan büyükelçileri hep beraber Samsun'da ağırlanması konusunda bir mutabakata vardık. Dışişleri bakanımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu konuda bize destek vereceklerini açıkladılar. Kendisi de gelecek" diye konuştu.

"Turizm, yabancı misafir deyip geçmeyin"
Büyükelçiler programının Samsun için büyük anlam ifade edeceğini söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:

"Buraya gelecek olan her bir büyükelçi, Samsunumuzda ne var ne yok görecek. Ondan sonra onu merkezine yazacak. Farklı anlamlarda buradan hizmet almak isteyen ülkelerden gelecek olan misafirlerin Samsun'a gelmesi konusunda ön ayak olacaklar. Bunun için de Samsun'u tanımaları lazım. Burada iş dünyamıza büyük görev düşüyor. Turizm, yabancı misafir deyip geçmeyin. Samsunumuza gelip burada hem turizm hem de ticari anlamda bağlantı yapıp ayrıldıktan sonra bunların takip edenlerin Samsunumuza neler katacağını iyi düşünmemiz lazım"

"Uluslararası fuarlarda tanıtımı en üst seviyeye çıkartmamız gerekiyor"
Samsun'un her anlamda tanınması adına yoğun bir çalışma programı yürüteceklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Samsunumuza gelecek olan her bir misafirimizin Samsun'a vereceği ekonomik katkıyı, tanıdıktan sonra çevresiyle şehrimizle ilgili paylaşacağı şeyleri yabana atmayın. Samsunumuzun tanıtımı için farklı anlamda gayrımenkul sektöründe farklı sanayi sektöründe ve iş anlamında yapılacak tanıtımlarla ilgili uluslararası fuarlarda çok daha fazla yer alması için bir çalışma başlatıyoruz. Bunu da hep beraber yapacağız. Bunu iş dünyamızla yapacağız. Gerekiyorsa bunlara ben de katılacağım. Hep beraber gideceğiz. Buradaki fuarlarda yer alarak özellikle Samsunumuzun tanıtımını en üst seviyeye çıkartmamız gerekiyor. Bizim koşmamız lazım. Beklersek olmaz." şeklinde konuştu.

“Samsun'un potansiyelini uluslararası alana taşımamız gerekiyor"
Samsun'un tanıtımı noktasında uluslararası fuarların önemine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, "Çeşitli uluslararası fuarlarda Samsunumuzun daha fazla yer alması için çalışma yapıyoruz. Örneğin Berlin Turizm fuarında spor çerçevesinde yapılacak olan tanıtımda Samsunumuzun mutlaka yer alması, gayrimenkul anlamında yapılacak çalışmalarda ve fuarlarda Samsunumuzun yer alması gibi. Karadeniz bölgesi içerisinde belki de en çok arazi imkanı olan gayri menkulu planlı programlı düzenli şehir dokusu yapısı içerisinde geliştirebilecek olan en önemli şehiriz. Bunun potansiyelini uluslararası alana taşımamız gerekiyor. Bu çalışmaları inşallah hep beraber el ele gündeme taşıyacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Önümüzdeki hafta mecliste bütçenin çıkmasını beklediklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Bu bütçe çok daha önce çıkabilirdi. Cumhuriyet Halk Partisi eğer Aralık ayında bu bütçeyi engellemeseydi biz şu anda bütçemizi yapmış çıkarmış Ocak ayından bu yana asıl bütçeyle yolumuza yürüyor olacaktık geçici bütçeyle değil. Şu anda geçici bütçeyle işlerimiz yapmaya çalışıyoruz ve bu belli noktalarda tabii ki işlerimizi yavaşlatıyor. İnşallah önümüzdeki süreçte bütçemizi çıkarttıktan sonra daha hızlı bir şekilde hizmetlerimize yürümeye devam edeceğiz’’ diye konuştu.

"Ortak bildiri, milli duruşumuzun önemli bir göstergesidir"
Ankara'da yaşanan son terör saldırısı sonrasında 3 partinin ortak bildiri yayınladığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Bu bildiri önemlidir. Milli duruşumuzun önemli bir göstergesidir. Buna katılamayan HDP'yi de kendi çalışmalarıyla baş başa bırakıyoruz. Milli birliği ve duruşumuzun bir parçası olmaktan imtina etmişlerdir. Bunu Türkiye'ye nasıl anlatacaklar çok merak ediyorum. Zaten anlatamıyorlar da... Teröre karşı bir ve beraber olacağız" dedi.

"Bölgemizde en önemli karar mekanizmaları içerisinde biz varız"
Çalışmalarına hem Samsun hem Türkiye için durmadan devam edeceklerini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize koşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Obama ile dün uzun süreli bir telefon görüşmesi oldu. Türkiyemizin ve bölgemizin konularının değerlendirilmesi kendisi tarafından yapıldı. Bazı basın organları sanki Türkiye'yi kendi başına kalmış hiçbir şekilde bir karar mekanizmasının içerisinde yer almıyormuş gibi göstermeye çalışıyor ama dünyanın gerçeği öyle değil. Siyasi ve kendi amaçları için AK Parti iktidarını, başbakanımızı ve seçilmiş ilk cumhurbaşkanımızı eleştirme konusunda bir tavır takınanları o davranışlarıyla baş başa bırakıyoruz. Biz bölgede en önemli ülkelerden birisiyiz. Bölgemizde en önemli karar mekanizmaları içerisinde biz varız.’’

"Türkiye, kendi başına verdiği kararları uygulamaktan hiçbir zaman çekinmez"
Türkiye'nin kendi başına verdiği kararları uygulamaktan hiçbir zaman çekinmeyeceğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Bunu bu hafta tekrar gösterdik ama biz istiyoruz ki bölgemizdeki insanlarımız, kardeşlerimiz şu zorlu süreç içerisinden bir an önce huzur içerisinde çıksınlar. Suriye'de 400 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Hala Suriye'de rejim karşısına açıkça çıkamayanlar var. Dünya kamuoyunda olduğu gibi maalesef Türkiye'de de var. Terör örgütüne terör örgütü diyemeyenler var. Bazı siyasi partiler içerisinde birisi terör örgütü diyor öbürü terör örgütü değil diyor. Kendi içlerinde karar veremiyorlar. Onlar önce o işlerini çözsünler. Biz Türkiye'nin meselelerini uluslararası arenada her zaman haykırmaya devam edeceğiz. Kuvvetli ve hiçbir şeyden çekinmeden sürdüreceğiz. Çünkü milli iradeden aldığımız güç bize bu sorumluluğu yüklüyor" şeklinde konuştu.