GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI İLE SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA "İLK YARDIM EĞİTİMİ İŞBİRLİĞİ" PROTOKOLÜ İMZALANDI

10 Mart 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, spor müsabakalarında üzücü olayların yaşanmaması için ilk yardımın ve ilk yardımı yapan kişinin donanımlı olmasının çok önemli olduğu söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ile Sağlık Bakanlığı arasında," İlk Yardım Eğitimi İşbirliği Protokolü  imzalandı. Sağlık Bakanlığı'nda düzenlenen protokol imza törenine  Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Türkiye Amatör Spor kulüpleri Konfederasyonu  Başkanı Ali Düşmez  katıldı.
Törende konuşan Bakan Çağatay Kılıç, yapılacak ortak çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Bugün burada, hayata geçireceğimiz bu çalışmanın, bizim için büyük bir önemi var. Şunu göz ardı etmemeliyiz ki; ülkemizde, amatör anlamda yoğun bir sportif faaliyet var. Şu anda, 6 milyonu aşkın sporcumuz var ve bunun 3 milyonu aktif. Türkiye gibi 78 milyon nüfusa sahip ülkemiz için bu rakam yeterli değil. Bu rakamı elbette arttıracağız. Ama yıllar önce lisanslı sporcu sayımızın ne durumda olduğunu hatırlarsak, 300 binlerden geldiğimiz rakamları iyi bir adım olarak değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.
"ilk müdahale ve ilk müdahaleyi yapacak kişinin donanımlı olması  çok önemli"
Sporcu  sağlığı ile ilgili taramaların son yıllarda  arttığını  belirten Bakan Çağatay Kılıç,"Federasyonların ve kulüplerin, sporcularımızın nezdinde daha sıkı sağlık çalışması yapmaları yönünde attığımız adımlar, meyvelerini veriyor. Bu anlamda sporun içinde aktif olarak yer alan kardeşlerimizin sağlık yönünden bilgilendirildiği, bilinçlendirildiği ve taramadan geçirildiği bir gerçek.  Ülkemizde 100 bini futbol olmak üzere 500 bine yakın müsabaka oynanıyor. Bu müsabakaların her birinde yoğun bir efor sarf ediliyor.  Bugün imzalayacağımız bu protokol ile hayata geçireceğimiz ilk yardım sertifikasyon eğitimini dikkate almamız gerekiyor. İlk müdahale çok  önemli. İlk müdahaleyi yapacak kişinin ne kadar donanımlı olması gerektiğinin farkındayız. Sporcularımızın da kendilerini en iyi şekilde hazırlamaları için onlara bu imkanın verilmesi gerekir" diye  konuştu.
"Neslimizin  geleceğe  daha sağlıklı taşınması için çalışıyoruz"
Bakan  Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:  
"Bu protokolle sporcu kardeşlerimizin, hakemlerimizin, teknik heyetimizin, yönetici arkadaşların özellikle müsabakalar esnasında görev alan kişilerin bu eğitimi alması, gelecek için çok büyük fayda sağlayacak. Tabii bunun haricinde özellikle milli sporcularımızla ilgili geleceğe yönelik yapılan çalışmalar içerisindeki hazırlıklarımız devam ediyor. Yakın zamanda Bakanlığımızın sağlık dairesinin yaptığı 2 Milyon TL’yi aşkın bir yatırım var. Alınan yeni cihazlarla sporcularımızın farklı noktalardaki taramaları yapılıyor. Burada yapacağımız protokol, özelikle amatörlerle ilgili olacak. Çünkü hepimiz diyoruz ki ‘hareketli bir yaşam’… Sağlık Bakanlığımızın  bu konuda ortaya koyduğu birçok proje var. İki bakanlık olarak  ortak projelerimiz var. Gençlik Merkezlerimizde yaptığımız çalışmalar var. Kulüplerle yaptığımız çalışmalar var. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda barınan üniversite öğrencilerimizin hayatta daha aktif olmaları için ortaya koymuş olduğumuz çalışmalar var. Bunlar neslimizin, ülkemizin, vatandaşlarımızın geleceğe yönelik olarak kendilerini daha sağlıklı taşımaları, hazırlamaları için yaptığımız çalışmalar."
"İşbirliği sonucu  üzücü olayların önüne geçilecek"
İmzalanacak protokol ile müsabakalardaki üzücü olayların önüne geçileceğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç,"Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ile yapacağımız bu protokolün gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanlarda yaşadığımız bazı üzücü olayların önüne geçilmesi için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Tabi hiç kimse olumsuz şeylerin yaşanmasını istemez. Bu anlamda elimizden gelen her şeyi ortaya koyacağız. Bu çalışmada emeği geçen Sağlık Bakanımıza, tüm çalışanlarımıza, federasyonlardaki bu çalışmalara destek veren tüm kulüplerdeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Sporcu kardeşlerimize başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç,  Rio 2016 Olimpiyatlarına katılmak için kota müsabakalarında mücadele veren sporculara başarılar dileyerek, "Bugünlerde devam eden örneği Avrupa Güreş Şampiyonası var. Ümit ediyorum ki Olimpik ve Paralimpik oyunlara katılım noktasında önümüzdeki günlerde yapılacak müsabakalarda başarılı oluruz. Burada önemli olan geleceğe yönelik olan neslimizin ve milletimizin en sağlıklı şekilde kendini geliştirebilmesi. Amatörlerle de bunu başaracağımızı düşünüyorum" dedi.  
Bakan Müezzinoğlu: Gençlerimizin en erken yaşta spor yapmaları, ülkemizin geleceği için  önemli"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise  protokol töreninde yaptığı konuşmada,  bakanlık olarak yaşamı teşvik eden bir anlayışı gündemde tutmaya çalıştıklarını söyledi.
Çocukların  ve gençlerin  spor yapmasının bu anlayışta büyük bir rol oynadığını kaydeden Bakan Müezzinoğlu,  “Gençlerimizin herhangi bir amatör spor dalında en erken yaşta spor yapmaları, ülkemizin geleceği adına çok  önemli. Yaklaşık 2 yıldır amatör spor kulüpleri konfederasyonu başkanımızla,   spor yapıldığı anda ilk yardım hizmetlerinin  daha dinamik  ve daha hızlı sunulabilmesi için yoğun bir çalışma yaptık . Bugün bu çalışmanın bir protokol aşamasına geldik” diye konuştu.
Spor alanlarında son günlerde   yaşanan ölümlerin herkesi üzdüğünü kaydeden Bakan Müezzinoğlu, 
“Yaşananlar,  bu hazırlıkların daha güçlü yapılmasına mesaj veriyor.  Biz burada özellikle ilk yardımı önemsiyoruz.  Sağlık Bakanlığı olarak  gerek antrenörlere gerekse  yöneticilere  verilecek ilk yardım kurslarıyla  İlk yardım sertifikalı bireylerin sayısını arttırmak istiyoruz. Amatör spor yapılan alanlarda mutlaka ilk yardım sertifikası  olan birinin olmasını arzu ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından , İlk Yardım Eğitimi İşbirliği Protokolü  imzalandı. Daha sonra  Bakan Çağatay Kılıç basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 
"Uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli çalışmalarımız var”
 
Bakan Çağatay Kılıç,   Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydederek,  “Bu konuda kat ettiğimiz güzel bir yol var. Onların dile getirilmesi ve ön plana çıkarılması gerekir diye düşünüyorum.  Bunlar da uyuşturucuyla mücadele noktasında  olumlu gelişmeler.  Örneğin biz,  bin 300 antrenörümüze  uyuşturucuyla mücadele kursu verdik.  Bu  eğitimlerde , antrenörlerin uyuşturucuyla mücadeleyi nasıl yapacaklarına dair eğitimler verildi.  Ayrıca  maddi bağımlılığına bulaşmış bir kardeşimizin  tespit edilebilmesi ve  destek  verilebilmesi konularında da çalışmalar yürütüldü” şeklinde konuştu. 
Antrenörlerin sporcularla birebir ilişki içerisinde olduğunu  belirten Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
”Onlarla birçok şeyi paylaşıyorlar. Sporun olumlu anlamdaki etkisini de en iyi noktada tutabilmek için  burada destek veriyoruz.  Uyuşturucuyla mücadele noktasında  ayrıca sporcu kardeşlerimizin konsantrasyonlarını başka noktalara çevirebilmeleri için  de federasyonlar ve kulüplerle yaptığımız ortak çalışmalar var.  Örneğin Sağlık Bakanlığımızın bize göndermiş olduğu bir takım kardeşlerimiz oluyor. Biz sportif anlamda rehabilitasyon içerisine alarak da onlara destek  veriyoruz.  Dolayısıyla bu güzel, olumlu çalışmaların da daha çok gündemde yer alması gerektiğini düşünüyorum."
 
“Yapılan çalışmalar, kendini yalnız hisseden ailelere de destek olacak” 
Yapılan bu çalışmaların,  uyuşturucuyla mücadele konusunda sorunlar yaşayan ailelere de destek olacağını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç,  “Bazen kendilerini yalnız hisseden kardeşlerimiz ve ailelerimiz olabilir.  Bizlere temas etmeleri durumunda onlara sonuna kadar kapılarımızı açıyoruz.  Buralar onların evleridir.  Kendini yalnız hisseden herkes, bu anlamda mücadeleyi ortaya koyan resmi kurumlarımızın, STK’larımızın yanına gelebilirler” diyerek sözlerini tamamladı.