BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, ULUSLARARASI GÖÇ KONGRESİ’NE KATILDI

22 Nisan 2016

Bakan Akif Çağatay Kılıç, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili yayımladığı raporu eleştirerek, “Rapor bizim nezdimizde yok hükmündedir. Avrupa Birliği üye ülkeleri içerisinde 15 bin, 10 bin, 5 bin sığınmacı kabul edemeyenler 2.5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı misafir eden Türkiye’yi eleştirmeye kalkıyorlar. Gerçekleri görmeniz için gözünüzün ve kalbinizin açık olması gerekir” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Samsun’daki temasları çerçevesinde  Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Göç Kongresi’ne katıldı.Yaptığı konuşmada kongrede önemli konu başlıklarının değerlendirildiğine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Ülkeler arasındaki farklı sebeplerden dolayı insanların evlerinden ayrılarak başka yerlere göç etmesini gerektirecek durumların temelinin araştırılması, insanların göç ettikleri ülkelerde  hangi zorluklarla karşılaştıkları gibi konular  burada konuşulacak.  Burada aile ve kişisel ve toplumsal anlamında çekilen sıkıntıların  değerlendirilmesi  ve bunların nasıl aşılabileceğiyle ilgili de güzel bir fikir alışverişi yapılacak“ diye konuştu.
Türkiye dışında doğan ve büyüyen biri olarak belli bir dönem farklı tecrübeler edindiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Dolayısıyla bu anlamda da neler hissedebileceğini, neler yaşandığını tahmin edebiliyorum.  Hatta bir bölümünü de yaşamış durumdayım. Farklı dillerin bilinmesi, farklı kültürlerden, inançlardan gelen ailelerin çocuklarına daha yakın bir ilgi içerisinde aile bağları noktasında yaşanması gibi birçok durumu biz tecrübe ettik,bizzat yaşadık.  Aynı zamanda yüksek öğrenimimizi yurt dışında yaparken oradaki gençlerin bazılarının aileleriyle olan ilişkileri ile bizim aile ilişkilerimiz içerisindeki algının farklı olduğu bildiğimiz şeylerdi.  Görmek de farklı bir tecrübe oluyor” şeklinde konuştu.
“Suriyeli kardeşlerimize karşı açık kapı politikamız var”
Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
“Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminden itibaren ve bugün de devam eden Suriyeli kardeşlerimize karşı açık kapı politikamız var. Yerlerinden, yurtlarından edilen,  bir zalimin baskısı katliamı altında olan  insanlardan bahsediyoruz. Bugün Suriye’de 400 binden fazla insan katledilmiştir.  Çeşitli terör örgütlerinin farklı farklı unsurlar içerisinde birbirleriyle savaştıkları  ve en büyük zararı da İslam'a verdikleri bir durumla karşı karşıyayız.”
“Dünya’daki bütün uluslararası kuruluşlar, insanlık adına harekete geçmelidir”
Bazı milletvekillerinin yurt dışına çıktıkları zaman Türkiye'yi  şikayet ettiklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Buradan da onlara daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Onlara ülkemizde yaşananlarla ilgili verdiği bilgilerin  doğru olması gerektiğini söylüyorum.Çünkü tüm dünya, iki buçuk milyondan fazla sığınmacının ülkemizde ağırlandığını gayet iyi biliyor.  Siz bunu göremiyorsanız o zaman sizin gözünüzde bir sıkıntı var demektir.   Bizim bu noktada yaptığımız maddi harcamanın da ne boyutlarda  olduğunu gayet iyi biliyorsunuz.  Bizim hiç kimseden, hiçbir yerden gelecek  maddi bir kaynağa  da ihtiyacımız yoktur.  Dünya’da böyle bir dram yaşanırken, bütün uluslararası kuruluşların da insanlık adına harekete geçmesi gerekmektedir. Kendi kaynaklarımızla ve kendi gücümüzle bizler bu misafirlerimizi zaten ağırlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 “Sadece bazı sözler söyleyerek ve kenardan gelişmeleri izleyerek bu iş olmaz”
“Samsun’da da Suriye’den gelerek ülkemize sığınmış insanlar var” diyen Bakan Çağatay Kılıç,  “Bizim Dünya’ya söylediğimiz şey ‘Bu bir insanlık dramıdır ve burada ülkelerin, uluslararası kuruluşların artık müdahil olması gerekmektedir. Sadece bazı sözleri söyleyerek ve kenardan gelişmeleri izleyerek bu iş olmaz. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 “AP İlerleme Raporu bizim nezdimizde yok hükmündedir”
Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasında Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye hakkında yayımladığı son İlerleme Raporu'nu da eleştirdi.Bakan Çağatay Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Avrupa Birliği Bakanımızın bu konudaki tepkilerini biliyorsunuz. Rapor bizim nezdimizde yok hükmündedir. Bu raporda ülkemize Suriye’den gelen misafirlerimiz ile alakalı olumsuzluklar yaşandığına dair bazı şeyler yazılmış. Bizim ülkemizde 2.5 milyonu aşkın Suriyeli misafirimiz var. Bunu yazan Avrupa Parlamentosu parlamenterleri ve raportör önce kendi ülkeleri ve Avrupa Birliği sınırları içinde yaşananları yazmalı ve bu konuları dile getirmelidir. Ondan sonra Türkiye ile ilgili söyleyecekleri var ise biz sonra onları dinleriz. Bugüne kadar 2.5 milyon Suriye vatandaşını sığınmacıyı ülkesinde misafir etmiş, el uzatmış bir millete, bir ülkeye bir şey söyleyene kadar ilk önce kendi ülkelerine bakmaları gerekmektedir”  şeklinde konuştu.
“Bugüne kadar sizler neredeydiniz, iki kelime yazılarak bu insanlara sahip çıkılamaz”
 Türkiye ile ilgili raporların  hazırlanırken gerçeklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç,” Bugüne kadar sizler neredeydiniz, iki kelime yazılarak bu insanlara sahip çıkılamaz. Avrupa Birliği üye ülkeleri içerisinde 15 bin, 10 bin, 5 bin sığınmacı dahi kabul edemeyenler çıkıp 2.5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı misafir eden Türkiye’yi eleştirmeye kalkıyorlar. Biz Suriye’den gelen göçmen kardeşlerimizi sonuna kadar ülkemizde misafir etmeye, yardımcı olmaya, onların hayatlarını yaşamalarına ve ailelerine destek olmaya devam edeceğiz. Bunun için de kimseden desteğe ihtiyacımız yoktur. Ama şunu da söylemek istiyoruz; herkes bu taşın altına elini koymalıdır. Bu insanlık adına yapılması gereken bir şeydir” diye konuştu.
 “Bizler Ensar olma düşüncesi ve rüyası ile yolumuza devam edeceğiz”
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in hafta sonu  Gaziantep’i ziyaret edeceğini söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Avrupa Birliği’nde Suriye konularını dile getiren, bu konularda cesur adımlar atan Almanya Başbakanı Sayın Angela Merkel’e de göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Gaziantep’e yapacakları ziyaret sırasında Türkiye olarak bizlerin o bölgede yaptığımız çalışmaları yakından görme fırsatları olacak. Bizler her zaman kültürümüz ve inancımızdan gelen bu Ensar olma düşüncesi ve rüyası ile yolumuza devam edeceğiz. Bu yolumuzdan hiç kimse bizi geri çeviremeyecektir. Bu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkanımızın ortaya koymuş olduğu kararlılık ve duruştur” dedi.
 “Gerçekleri görmeniz için gözünüzün ve kalbinizin açık olması gerekir”
 Bakan Çağatay Kılıç sözlerini şöyle tamamladı:
“Burada yapmış olduğunuz uluslararası bu çalışmanın çok önemli olduğunu dile getirmek isterim. Bu çalışmalar, Avrupa Parlamentosu ilerleme raporuna bilgisizce yazılmış olan konulara ümit ediyorum ışık tutacaktır. Onların ülkemizdeki gerçeğin ne olduğunu görmelerine de katkı sağlayacaktır. Gerçekleri görmeniz için gözünüzün ve kalbinizin açık olması gerekmektedir. Tarafsız olmanız gerekmektedir. Samsunumuzda böyle önemli bir organizasyonun gerçekleştirildiği için Valiliğimize, Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ve üniversitemize teşekkür ediyorum.”