BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ 52. CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURUNUN STARTINI VERDİ

24 Nisan 2016

52. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turunun startını İstanbul’dan veren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Görmek istemeyenler olsa da Türkiye önemli uluslararası spor organizasyonlarına başarıyla ev sahipliği yapıyor” dedi.

52. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu; Bakan Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın verdiği resmi startla İstanbul Beşiktaş’ta başladı. Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) takviminde 2. HC kategorisinde yer alan ve 8 etaptan oluşan organizasyonun ilk gününe katılan Bakan Çağatay Kılıç yarış öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
Bakan Çağatay Kılıç uluslararası organizasyonlarda ülkemizin son yıllarda önemli mesafeler aldığını belirterek, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleşen ve finaline iştirak edeceği 52. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turunun başlangıç noktasındayız. Dünya Bisiklet Federasyonu Başkanı da bugün burada bizimle beraber. Bisiklet turu İstanbul Boğazında gerçekleşiyor ve tüm dünya Euro Sport gibi önemli televizyon kuruluşları aracılığıyla takip ediyor” diye konuştu.
 
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’de son yıllardaki uluslararası organizasyonların ve sportif çalışmaların önemli noktalara geldiğinin altını çizerek şöyle konuştu:
 
“Bunu görmek istemeyenler olabiliyor ama artık bu ortada. Bugün startını verdiğimiz 52. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu bunlarından biri. Bugün aynı zamanda Teniste de bir finalimiz var, TEB BNP Paribas İstanbul Cup’ta; teklerde Çağla, çiftlerde İpek kardeşimiz finale kaldı. Bu organizasyonlar Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Çok sayıda Yurt dışından da misafirimiz var.”
 
Toplam 123 sporcunun katıldığı ve 129,2 kilometre süren İstanbul-İstanbul etabında sporcular, Boğaziçi Köprüsü'nü geçip Beykoz'a yöneldi. Bisikletçiler, daha sonra tekrar Avrupa yakasına dönüp, tarihi yarımadada pedal çevirirken, etap Sultanahmet'teki At Meydanı'nda sona erdi.
 
Yarışın son 40 kilometresine girildiği bölümde büyük atak yapan İtalya'nın Lampre-Merida takımından Polonyalı sporcu Przemyslaw Niemiec, 3.10.19'luk derecesiyle etabı birinci sırada tamamladı. İspanya'nın Caja Rural-Seguros RGA ekibinden Portekizli Jose Gonçalves, 3.10.30'luk derecesiyle ikinciliği alırken, Hollanda temsilcisi Parkhotel Valkenburg Continential'den İtalyan Marco Zanotti 3.10.35'lik zamanıyla üçüncü geldi.
 
İstanbul-İstanbul etabını birinci tamamlayan Niemiec, iki mayonun birden sahibi oldu.
1 Mayıs'ta bitecek
İstanbul-İstanbul etabıyla başlayan yarış 8 günde tamamlanacak. Tur, 8 farklı etabın ardından, 1 Mayıs Pazar günü İzmir'de sona erecek.
 
Cumhurbaşkanlığının himayesinde, 1963'ten beri düzenlenen tur, ilk kez bu yıl, sahil şeridinden çıkıp yurdun iç kesimlerinden de geçerek Anadolu'yu dünyaya tanıtacak. Son durağın İstanbul olduğu önceki yılların aksine, bu yıl startı İstanbul'dan verilen organizasyonda, sporcular, Kapadokya, Konya, Aksaray ve Seydişehir etaplarıyla, kıyı şeridinin yanı sıra iç bölgelerde de pedal çevirecek.
 
İkinci etap için bu akşam Kapadokya'ya geçecek ekipler, sırasıyla Kapadokya-Kapadokya, Aksaray-Konya, Seydişehir-Alanya, Alanya-Kemer, Kumluca-Elmalı, Fethiye-Marmaris ve Marmaris-Selçuk etaplarını geçerek finişe ulaşacak.​