BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, “SPORDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE TAHKİM ÇALIŞTAYI”NDA KONUŞTU

03 Mayıs 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sporda şiddetin camialara, şehirlere mal edilmemesi gerektiğini vurgularken, “Bizim mücadelemiz taraftarla asla değil. Bağlı olduğu renklere gönül veren taraftarlarla sıkıntımız yok ve olamaz. Bizim karşı durduğumuz holiganlardır” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Sapanca’da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye Futbol Federasyonu’nun katkılarıyla düzenlenen "Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı"nda konuştu. Toplantının tarihi ve zamanlamasının önceden belirlendiğini, son yaşanan olayla bir ilgisi bulunmadığını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, sporla şiddetin kelime olarak bile yan yana gelmemesi gerektiğini vurguladı. Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
''Biz burada sporda şiddetin önlenmesi ve tahkim çalıştayı dedik ancak aslında sorunun zaten nerede olduğu bu başlıktan anlaşılabilir. Sporla şiddetin kelime olarak bile yan yana gelmemesi gerekir.  Bu anlamda yapacağımız çalışmadan almamız gereken önlemler ne ise bunları cesurca ve hep beraber almamız gerekiyor. Üzerinde konuşulan ana branş her zaman futbol. Bunu biliyoruz ancak şunu göz ardı etmememiz gerekiyor. Farklı branşlarda da istemediğimiz  olaylar olabiliyor. Onların hepsinin hep beraber değerlendirmesini yapmak durumundayız.''
''Bizim mücadelemiz taraftarlarla değil holiganlarla''
Sporda şiddetin camialara, şehirlere mal edilmemesi gerektiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şiddeti yapan, olumsuzluk içerisinde bulunan, sahaya yabancı madde atan, sahaya salona atlayan, olumsuzluk içerisinde bulunan azınlıkta olan bir güruh, ama en çok konuşulan en çok sesi çıkan gurup onlar, yani holiganlar. Bizim mücadelemiz taraftarla asla değil bazen bu noktada yanlış değerlendirmeler olabiliyor. Taraftarların üzerine neden gidiliyor. Hiç kimsenin bağlı olduğu renklere gönül veren taraftarları ile sıkıntımız yok ve olamaz takımlarını kulüplerini tabi ki destekleyecekler tribünlerde tabi ki şovlarla destekleyecekler, marşlarla destekleyecekler bu tüm dünyada böyledir. Bizim karşısında durduğumuz kişiler holiganlardır. Eline bir şey alıp sahaya atan, sahaya giren, sporcuya, hakeme, basın mensubuna, emniyet personeline fiziki müdahalede bulunan şahıslar bizim karşısında olduğumuz kişilerdir. Bunun altını kalın harflerle çizelim. Kimse başka bir şey tartışmasın. 'Gönül verdiğimiz kulübe destek olmamıza karşı çıkıyorsunuz' hayır, asla! Bunu söyleyenlerin de çok iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bizim, kulübünü takımını destekleyen taraftarla hiç bir sıkıntımız yok, olamaz.''
''Taraftarlar, sporun ana unsuru''
Taraftarların, sporun ana unsuru olduğunun altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, ''Spor için ne diyoruz, bir şölen havası diyoruz. Bu şölen havasını kim yaşatacak o statlarda, hep beraber bir araya geldiğimiz o atmosfer yaşatacak. O birliktelik, beraberlik yaşatacak. Ama müsabakaların 3 sonuçlu olduğunu asla unutmayacağız. Nasıl takımımız kazandığında seviniyorsak, beraber kaldığında veya yenildiğinde de duygularımızı kontrollü bir şekilde yaşamalıyız. Tabii ki de üzülebiliriz. Bir kupayı kazanamamanın, bir turu atlayamamanın veya bir üst kademeye çıkamamanın sonucu olabilir. Doğrudur, emek harcanmıştır ve rekabet vardır. Bunların hepsinden önce kardeşlik ve insanlığımız vardır. Spor, bu anlamda insani duygularımızı ve yaklaşımımızı daha da açığa çıkarmak için bir araya geldiğimiz şölen havasında geçen insani faaliyet olarak algılanmalıdır'' diye konuştu.
“Çalıştayda E- Bilet uygulaması ile ilgili konular da ele alınacak“
 
Bakan Çağatay Kılıç, çalıştayda 6222 Sayılı Sporda Şiddet Ve Düzenlemesi Kanun Ve Yönetmelikleri çerçevesinde yapılacak çalışmaların yanısıra elektronik bilet uygulaması ile ortaya çıkan sorunların ve varsa eksikliklerin değerlendirileceğine de işaret etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı olarak beraberce yapılacak çalışmaların bugüne kadarki tecrübelerin geleceğe nasıl taşınacağı ve varsa eksikliklerin giderilmesi noktasında yapılacak çalışmaların önemine işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“Elektronik bilet uygulaması 3 yıl hazırlık evresini geçirmiş ve 2014 sezonunun sonunda uygulanmaya başlanmıştır. 2 yıla yakındır da uygulanmaktadır. Bu geçen zamanda uygulamanın nerelerinde eksiklikler varsa açığa çıkmış durumdadır. Bu çalıştayda, elektronik biletle alakalı olarak,  neler yapılırsa daha iyi olur? Bu konuda adli makamlara, emniyet birimlerine, Gençlik ve Spor Bakanlığına, kulüplere, Futbol Federasyonuna ve Kulüpler Birliğine düşen kısmı var mıdır? Bunların hepsi sizlerin çalışmaları ile daha iyi bir noktaya taşınması için bugün burada bir aradayız.”
 
“Bizler, tüm tarafların formalarını çıkardığı bir ortamda bunları konuşmalıyız”
 
Çalıştay süresince yapılacak tüm çalışmaların tarafsız bir ortamda ele alınması gerekliliğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, “Spor camiası olarak bizler, tüm tarafların formalarını çıkartmış olarak geldiği bir ortamda bunları konuşmalıyız. Olaya partizan ve yanlı olarak, sadece kendi takımınız açısından bakarsanız o zaman hedefe ulaşmak konusunda sıkıntı çekeriz. Hedefe ulaşmak ve daha sağlıklı bir çalışma yapma adına bunu yapmalıyız. Böyle bir ortamda emniyet birimleri, adli makamlar, İl Güvenlik Kurulları, futbol takımları, federasyon ve Spor Genel Müdürlüğü kendi görev alanları bakımından ne yapabileceklerinin değerlendirmesi yapılmalıdır. Burada yapılacak değerlendirmeler futbolun yanı sıra aklımıza hemen gelen diğer basketbol, voleybol ve hentbol gibi branşların müsabakalarını da kapsamalıdır” dedi.
 
“Elektronik biletle sahalarımızda şiddet olaylarında düşüş oldu”
Elektronik bilet uygulaması ile ilgili eleştirilere değinen Bakan Çağatay Kılıç, e-bilet uygulamasıyla birlikte sahalarda yaşanan şiddet olaylarında düşüş olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şunu iyi anlamamız gerekmektedir. Elektronik bileti eleştirebiliriz. Eleştirecek tarafları olabilir. Düzeltilmesi gereken tarafları olabilir. Elektronik bilet devreye girdiği tarihten itibaren sahalarımızda yaşanan şiddet olayları ve olumsuzluklarda düşüş olmuştur. Bazı spor camiası içerisindeki arkadaşlar şöyle bir eleştiri getirmektedirler; ‘Elektronik bilet devreye girdikten sonra seyirci yok ki dolayısıyla olay yaşanmamakta’. O zaman bende sizlere şunu söylemek isterim; Devreye girdiği 1. sezon düşüş yaşanmıştır. Bu adaptasyon sürecidir. Siz bir kuralı kanunu değiştirdiğinizde her yerde olduğu gibi bir adaptasyon, alışma süreci olur. Bu doğaldır. Ama rakamlara baktığınızda bu sezona baktığınızda neredeyse elektronik biletten önceki duruma yaklaşmış durumdayız. Ama şu farkla. Ben bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Söylediğim zaman da biliyorum ki bazılarının hoşuna gitmeyecek. Ama bilet parası vermeden, birilerine tabiri caizse şantaj yaparak maça girmeye çalışanlar giremiyor. En azından sayısı çok azalmıştır. Ama sesleri çok çıkıyor. Buna aldanmayacağız. Bunun karşısındaki duruşumuzu açıkça ortaya koyacağız. PTT 1. Lig’de Spor Toto Süper Lig’e yükselme mücadelesi veren takımların maçlarına ve Süper Lig’de şampiyonluk için verilen mücadelelerdeki karşılaşmalara bakın, seyirci rakamlarına bakın, sahalara bakın ne durumda…  O zaman demek ki konu o değilmiş. Bunu da açıkça dile getirmemiz gerek. Uygulamadaki eksiklikler başka bir şey. Ortaya koyduğumuz ve başardığımız konular başka şeyler. Daldaki meyveye ulaşmak için ağacı kesmişiz. Daldaki meyveye ulaşmak için farklı yollar gerekiyorsa onları devreye sokacağız.”
“Spor programları maalesef spor programı olmaktan çıktı”
Televizyonlarda yayınlanan spor programlarını da eleştiren Bakan Çağatay Kılıç, “Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi saatlerce şu şöyle dedi, bu böyle yaptı denilen programlar yok. Bizdeki spor programları maalesef spor programı olmaktan çıktı. Bizdeki programlar yönetici, başkan, sporcuların, teknik adamların birbirine karşı tabiri caizse atıp tutuğu bir alan haline geliyor” şeklinde konuştu.
“Spor basını da oturup kendine çeki düzen vermeli”
Sporda şiddetin önlenmesinde basına da görevler düştüğünü vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Biz burada eğer bir şey amaçlıyorsak, spor basını da oturup kendine çeki düzen verecek” dedi. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maçtaki bir pozisyona bir iki kere bakılır ama on kere bakılmaz. Kendinize o an hakemin yerine koyun. Hakem hataları üzerinden konuşacak olursak eğer o anda verilen bir karar. O anda gelmiş geçmiş. Siz o an o ruh halinde ne yaptınız? Tekrar söylüyorum, hakemler çalışarak, kendilerini hazırlayarak, fiziki kondisyonlarını geliştirerek, en iyi şekilde ekip çalışmasını yaparak en üst seviyede olmalıdır. En üst performansı vermelidir. Bunu sağlamak zorundalar. Bu hakemlerin görevi ama hata olduktan sonra da oturacağız. Hep beraber altında ne var ne yok bakacağız. Oturup da o pozisyonu yüz kere seyretmeyeceğiz. Bunun üzerinde yorum yapmayacağız. Şunu iyi bilmemiz lazım. Bizim amacımız hep beraber oturup keyif veren aynı zamanda değeri yüksek olan Türk spor camiasını dünyaya göstermek. Bunun için yapmamız gerekenleri oturup konuşacağız.” 
“Holiganlara söylüyorum; bunun peşini bırakmayacağız”
6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine dair kanunun uygulanması konusunda yargıya büyük görev düştüğüne işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bu yasanın getirdiği bariz, açık yükümlülükler var. Bir holigan sahaya atlıyorsa, sahada mücadele veren sporcu, hakem, basın mensubu veya herhangi birine fiziki şiddette bulunuyorsa bunun sonucu bellidir. Bütün spor teşkilatının, camiasının, kulüplerin birleştiği bir nokta;  sahaya atladı mı cezası neyse kanunda o verilecek. Bunun istisnası olmaz.  O sahaya atlamak yasak.  Biz yasaklardan yana değiliz.  AK Parti iktidarları Sayın Cumhurbaşkanımızın 2002’den bu yana ortaya koymuş olduğu ivmeyle, çalışmalarla Türkiye’de yasakları kaldırdı. Ama sahaya atlamak yasak. Holiganlara söylüyorum; siz sahaya atlıyorsunuz. Bunun peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.
“Neyin farklılığı içerisindeyiz, neyin farklılığını aramaya çalışıyoruz?”
“Kanundaki ceza neyse istisnasız olarak verilmelidir”  diyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
“Emniyet gidiyor, buluyor, yakalıyor, getiriyor.  O zaman gerekli işlemi de yargının kanun çerçevesinde vermesi lazım.   Şiddet uygulandığı andan itibaren başka yasalar da devreye girer. Sokakta yürürken siz birisine gidip vurabilir misiniz, Böyle bir şey mümkün mü? Bunu herhangi birimiz kabul edebilir miyiz? Kabul edemeyiz. Cezası kanunda bellidir. Bu da aynı şey. Yani yeşil sahada olması, parkede olması neyi değiştiriyor?  Neyin farklılığı içerisindeyiz, neyin farklılığını aramaya çalışıyoruz?  Böyle bir şey olamaz.”
“Cezalar keskin olmalı”  
Avrupa futbolunda benzer şekilde yaşanan olayların ardından uygulanan cezaları değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç,  “Örneğin İngiltere.. Hadi bakalım birisi sahaya atlasın. Acaba o kişi bir daha maça girebiliyor mu?  Yakın zamanda insanlık onuruna, haysiyetine  yakışmayacak  davranışları sahada değil bir meydanda sergileyen  ve taraftar olduğunu söyleyen grubun hareketlerini hepiniz hatırlıyorsunuz.   Göçmenlere ve dilencilere karşı insanlıkla bağdaşmayacak hareketlerde bulunan, bir takımın formasını giyen ve o takımın taraftarı olduğunu söyleyen bir grup vardı...  Hepimiz çok eleştirdik.  Bunu kabul etmiyoruz, hiçbir şekilde kabul edemeyiz.  Peki o olayın cezası ne oldu?  O kulüp ve kulüpler o kişilerin statlarına girmesini yasakladı. Orada insanlık dışı hareket gösteren, insanlıktan nasibini almamış bir takım tipler.. Kulüp anında onlarla ilişkisini kesti.  Bu böyle keskin olmalı.  Bir kişi sahaya atlıyorsa  o kişinin sahada yer yoktur.  Bunu daha tartışmanın alemi yok. Hakem doğru yaptı, yanlış yaptı.. o ayrı bir tartışma.  Senin sahaya atlama gibi bir durumun yok.  Birine vurmak gibi bir şeyin yok”  ifadelerini kullandı. 
“Yönetici olmak sorumluluk almaktır”
 
“Yönetici olmak sorumluluk almaktır” diyen Bakan Çağatay Kılıç, “Birbirine vurmak diye bir şey yok kulüp yöneticilerimiz  birbirleriyle konuşurlarken birkaç yıldır daha dikkatli açıklamalar yapılıyor. Ama bazen öyle açıklamalar oluyor ki biz bunu kabul edemeyiz. Yönetici olmak sadece çıkıp bazı şeylerde görüntü vermek değildir. Kulübünüzün yönetiminde ve kulüp başkanı olmak sorumluluk almayı gerektirir. Siyasiler eleştiriliyor. Ama herhangi bir şekilde verdiğimiz farklı bir tepki olsa ne olur? Bu sefer de başka şekle eleştiriliyoruz. Biz bu kadar rahat bu görevler dolayısıyla eleştiriliyorsak kusura bakmayın oylamayla gelen sandıkla delegeyle gelen ve bir camiayı temsil ettiğini söyleyen kişiler de eleştiriye hazır olacaklar “ değerlendirmesinde bulundu.
“Ne dışarıdan baktığımız kadar kötü durumdayız ne de ‘en iyi’ durumdayız”
 
Bakan Çağatay Kılıç, verilen kararların da tek tek masaya yatırıldığını belirterek “Uluslararası mahkemelere gidilmesi, iç hukuk yollarının tüketilmesi ve tüketilmemesi yani kast var mı? Tahkim kurulunun kararlarını, federasyonun kararı… Bunların hepsi masaya yatırılacak. Ne dışarıdan bizim şuanda baktığımız kadar kötü durumdayız ne de en iyi durumdayız. İyiyiz fakat en iyi değiliz. Oturacağız, konuşacağız. Nerelerde eksiğimiz var nereleri düzeltebiliriz“ şeklinde konuştu.
“Uluslararası camiada yaşanan eksiklikleri de görelim” 
Uluslararası spor camiasında da eksiklikler yaşandığını ancak onların eleştirilmediğine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, FIFA Seçimlerini örnek göstererek, “Uluslararası spor camiasında da eksiklikler oluyor. FIFA seçiminde neler yaşandı? Neden o seçime gidilemedi? Kimler nasıl ilişkiler içerisine girdi? Spor basınından da şöyle bir ricam var; kendi sporcularımızı eleştirirken yanlışlarını eleştirim ama onları doğru yola getirmek için de teşvik edin. Uluslararası camiada yaşanan eksiklikleri de  görelim, sadece Türkiye’de yaşanıyor gibi bir hava vermeyelim”  ifadelerini kulandı.
“Seyir keyfi yüksek bir spor camiası istiyoruz”
“Biz. temiz, seyir zevki yüksek, rekabet içinde bir spor camiası hedefliyoruz” diyen Bakan Çağatay Kılıç, temiz ifadesinin içerisinde, futbol, basketbol, atletizm, hentbol, mali yapılar, sporcuların hazırlığı gibi her konunun bulunduğuna dikkat çekti. 2016 Rio Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın yaklaştığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç , “Amacımız geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları yaşamamak. Burada belli yerlere büyük görevler düşüyor, Bunları takip ediyoruz. Bize düşen görevlerde var.  Kendimizi eleştirmeye gelince çok acımasız oluyoruz, ama uluslararası spor camiasına gelince o kadar acımasız olmuyoruz. Dolayısıyla bu noktada ilerlemek için eleştiri yapacağız, müzakere yapacağız bu çalıştaylarda bir araya geleceğiz”  açıklamasında bulundu.
“Çalıştayın sonucunda uygulayacağımız çalışmalarımız olacak “
Bakan Çağatay Kılıç, çalıştayda çıkacak sonuçların önemini vurgularken, “İçişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız, farklı kurumlarımız ve federasyonlarımızın bir araya getirdiği  birikimle uygulama noktasında çalışmalarımız olacak.  Statlarda yoğun  katılımlarda alınması gereken önlemler konusunda eksiklikler olduğunu görüyoruz. Bunların giderilmesi noktasında üzerimize düşenleri yapacağız, çalışacağız. Bunun üzerinde hep beraber çalışacağız, Kişileri eleştirmek çok kolay. Sabahtan akşama kadar eleştirebilirsiniz. Kişiliklere girmeyin, kişilikler üzerinden değil kişiler eleştirilebilir. ama ne yapıldığının ne edildiğinin de iyi farklında olacağız ve nereye gitmek istediğimizin de iyi farkında olacağız” diye konuştu.
“Bu vatan için canını ortaya koyan şehitlerimize, gazilerime karşı sorumluluklarımız var”
Bakan Çağatay Kılıç, çalıştaydaki konuşmasını şöyle tamamladı:
“Tüm spor camiasından şunu rica ediyorum;  desteklediğiniz takımları sonuna kadar destekleyin ama her şeyden önce birbirinizle dost olduğunuzu unutmayın. Şunu unutmayalım; Çanakkale'de omuz omuza mücadele veren, şehit olan farklı takımların sporcuları vardı ne için şehit oldular, ne için bir araya geldiler? Bu millet için vatan için toprak için… Mukaddes değerlerini korumak için bir araya geldiler. Bu vatan için canını ortaya koyan şehitlerimize, gazilerime karşı sorumluluklarımız var. Onlar orada mücadele verirken aynı zamanda bizim birliğimiz ve beraberliğimiz için de mücadele verdiler. Spor, bunun amaçlarından birisidir. Dolayısıyla centilmenlik, kardeşlik içerisinde ülkemizin sporunu çok daha üst noktaya taşımak için çalışalım.”