''AVRUPA BİRLİĞİ'NİN HİÇ BİR DAYATMASINI KABUL ETMEYİZ''

08 Mayıs 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin 'Avrupa Birliği'nin hiç bir dayatmasını kabul etmeyeceğini belirterek,’ makul talepler olursa onları yerine getiririz. Ama ülkemizin yapısı, karakteri, güvenliği ile ilgili hiç bir konuda taviz vermeyiz'' dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç Samsun temasları sırasında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘ Mesleki Eğitim Mutfağımdan Geçiyor’ projesi programına katıldı.
 
''Taş üzerine taş koyan herkesin başımızın üzerinde yeri var.''
Programda yaptığı konuşmada MEMGE projesinin önemine  dikkat çeken  Bakan Çağatay Kılıç,' İlkadım Belediyemizin de büyük destek verdiği aynı zamanda Avrupa Birliği hibe projeleri çerçevesinde Samsunumuza kazandırılmış olan güzel bir çalışmada, ustalarımız kendilerini geliştirebilmek için daha güzel daha lezzetli ikramlar hazırlamak için çalışıyorlar. Yoğun bir çalışmanın içerisinde Samsunumuz’a  katkı yapmış herkese teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da Samsunumuz’un ve Türkiyemiz’in gelişmesi için taş üzerine taş koyan herkesin başımızın üzerinde yeri var.'' diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, projenin kendini, kabiliyetini geliştirmek isteyen ve sunduğu hizmeti geliştirmek için çaba harcayacak herkese destek olacağını söyledi. Bakan Çağatay Kılıç,  ''Çok çeşitli ürünlerin yapılmasında ve sunulmasında büyük bir çalışma olacak. Samsunumuz’da bu tip projelerin alınmış olması çok önemli gelişmekte olan turizm sektörü ve aynı zamanda hizmet sektörünün de buna ayak uydurması önemli ''şeklinde konuştu
''Samsun’da gelecek yıllarda yapılan yatırımlar ile büyük ziyaretler olacak''
 
Samsun’da gelecek yıllarda yapılan yatırımlar ile büyük ziyaretler olacağını  ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
'' Örneğin işitme engelliler olimpiyatları için Samsun'umuza  8 bine yakın misafirimiz gelecek. Onları burada ağırlarken hizmet sektörünü de en iyi şekilde göstermemiz gerekiyor. Birçok farklı sivil toplum örgütlerinin toplantıları, aynı zamanda sportif faaliyetler kültürel faaliyetler gerekli. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz bey de Tarihi Kentler Birliği'nin başkanı seçildi kendisini kutluyorum. Samsunumuz’u daha da fazla tanıtarak hepimiz her koldan bunu başarmalıyız. Bu anlamada bizim üzerine düşen görevler var milletvekillerimizin üzerine düşen görevler var. Belediye başkanlarımızın valimizin Samsunluyum diyen herkesin sorumluluğu var.'' 
Bursa ziyaretiyle ilgili de değerlendirme yapan Bakan Çağatay Kılıç,'' 2 gün önce Bursa'da  Samsunluların organize ettiği bir toplantıdaydım. Gerçekten de Bursa'da iyi bir Samsun lobisi var. Oralarda başarılı yerlere gelmişler.  Bursalı hemsehrilerimiz bize gönül koymazlar biliyorum. Bursalı olan, fakat aslen Bafralı olan bir Ak Parti il başkanımız var. Sadece Samsun'da değil başka illerde de Samsunlu kardeşlerimizin temsil noktasında olduğunu görüyorum .'' dedi.
 
''Eşitler arasında bir ilişki olarak AB'yi görüyoruz''
Yapılan çalışmaların gelecek için vizyon kazandıracağını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, 
'' AB ile alakalı yapılan çalışmalarda bizim kullanabileceğimiz çok ciddi kaynaklar mevcut. Bu proje de  15 -29 yaş arası olduğu için gençleri ilgilendiren bir proje, AB projeleri içerisinde önemli yer tutan çalışmalar var. Bunları bizim iyi değerlendirmemiz lazım. Tabi ki Sayın Cumhurbaşkanımız da dile getirmiş olduğu gibi, hiç bir zaman Avrupa Birliği'nin hiç bir dayatmasını kabul etmeyiz. Biz neysek oyuz. Çalışmalarımızı yaparız, bazen makul talepler olur onları yerine getiririz ama ülkemizin yapısı, karakteri, güvenliği ilgili hiç bir konuda taviz vermeyiz. İşbirliği içerisinde eşitler arasında bir ilişki olarak AB'yi görüyoruz. Bu noktada verdiğimiz destek kadar kullanabileceğimiz destek vardır. Bu da onlardan biridir'' diye konuştu. 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortaya koyduğu çalışmaların önemine de değinin Bakan Çağatay Kılıç, ''Bu bilgilendirmelerin sivil toplum ile, iş dünyası ile ciddi anlamda yapı AB'de kullanılabilecek olan hibe fonları, ve aynı zamanda projeler konusunda da iyi çalışmak gerekir. Proje Türkiye'de bir ilk olması ve Samsun’da başlaması açısından önemlidir. 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize hep beraber birlik ve beraberlik içerisinde milletimizle el ele kol kola yürüyeceğiz’’ şeklinde konuştu.