BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ ALMANYA’DA

17 Kasım 2016

Bakan Çağatay Kılıç, Avrupa'dan ve özellikle Almanya'dan beklentilerine ilişkin, "Türkiye'nin ortağı olduğunuzu dile getiriyorsanız, hukuktan bahsediyorsanız, hukuk devletinin gereklerini yerine getirmekle ilgili olarak çalışmalar yaptığınızı dile getiriyorsanız işte bizim bu noktada verdiğimiz ve ulaştırdığımız hukuki bilgilerle bu işleri değerlendirmek ve bunlarla hareket etmek durumundasınız.''

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Avrupa'dan ve özellikle Almanya'dan beklentilerine ilişkin, "Türkiye'nin ortağı olduğunuzu dile getiriyorsanız, hukuktan bahsediyorsanız, hukuk devletinin gereklerini yerine getirmekle ilgili olarak çalışmalar yaptığınızı dile getiriyorsanız işte bizim bu noktada verdiğimiz ve ulaştırdığımız hukuki bilgilerle bu işleri değerlendirmek ve bunlarla hareket etmek durumundasınız. Beklentimiz ve isteğimiz budur" dedi.

Resmi bir ziyaret için Almanya’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, Almanya'nın Avrupa Birliğinden (AB) Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile bir araya geldiğini hatırlattı.

Görüşmede hem kendisi hem de Roth'un düşüncelerini açık şekilde dile getirdiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, ikili ilişkiler üzerine de değerlendirmelerde bulunduklarını aktardı.

Berlin temasları çerçevesinde Konrad Adenauer Vakfı ve diğer sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir araya geleceğini bildiren Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'de yaşanan son gelişmeler, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası yaşananlar ve yapılan çalışmalarla ilgili doğru bilgilendirilmesi gereken kişilerle görüşeceğini ifade etti.

Türkiye'de yapılan işlerin doğru araştırılıp değerlendirilmesi gerektiğini muhataplarına açık açık anlattıklarını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:

"Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) girişmiş olduğu darbe girişimine karşı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında aldığımız kararların mücadelesi çerçevesinde yaptıklarımızı ilk elden anlatıyoruz. Bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. FETÖ tüm yapısıyla artık ortaya çıkmış, ne yapmaya çalıştığı ve neyi amaçladığı artık hiçbir şekilde soru işareti bırakılmayacak şekilde ortaya çıkmış bir terör örgütü. Bununla alakalı yapılması gereken çalışma şudur; Türkiye'nin ortağı olduğunuzu dile getiriyorsanız, hukuktan bahsediyorsanız, hukuk devletinin gereklerini yerine getirmekle ilgili olarak çalışmalar yaptığınızı dile getiriyorsanız işte bizim bu noktada verdiğimiz ve ulaştırdığımız hukuki bilgilerle bu işleri değerlendirmek ve bunlarla hareket etmek durumundasınız. Beklentimiz ve isteğimiz budur."


"Dedikoduyla değil belgeyle hareket edilmesini istiyoruz"

Bakan Çağatay Kılıç, FETÖ'nün özellikle 15 Temmuz gecesi neler yapabildiğini tüm dünyanın gördüğüne dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ve o çağrıya cevap veren Türkiye ve Türk milletinin, darbe girişimini büyük bir direnişle çok kısa sürede bastırdığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, yaşanan tüm gelişmelerin doğru anlaşılması gerektiğini ve bunları anlattıklarını belirtti.

Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'ye karşı ön yargıların bir kenara konulması, bunlarla ilgili verilen belgelerin doğru incelenmesi ve çalışmaların bu doğrultuda yapılması gerektiğine değindi.

Muhataplarına anlattıklarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Almanya arasında ilişkiler çok derin, eski ve köklü ama şunu da bilmemiz gerekiyor; bizim Türkiye olarak belli noktalarda beklentilerimiz var ve bazı konularda da taleplerimiz var. Bu talep ve beklentilerimizde haklıyız. Bu anlamda Almanya'daki özellikle hükümet mercilerinden, aynı zamanda buradaki bu işlerden sorumlu olan görevlilerden şunu bekliyoruz; Türkiye'nin hassasiyetlerini iyi ve doğru değerlendirin. Verdiğimiz bilgiler doğrultusunda hareket edilmesini istiyoruz, dedikoduyla hareket edilmesini istemiyoruz. Verilen, ortaya konulan belgelerle hareket edilmesini istiyoruz; tek beklentimiz bu. Bizim bir ortak olarak ve aynı zamanda buradaki 3,5 milyona yakın Türkiye kökenli vatandaşının yaşadığı bir ülkede bunu talep etme hakkımız olduğunu da düşünüyoruz çünkü bu noktada Almanya'nın Türkiye'nin yanında olması gerektiğini düşünüyoruz. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde bu konuda çalışmalar olacaktır.''