BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ: EUROBASKET2017 TARİHE GEÇECEK BİR ORGANİZASYON OLACAK

22 Kasım 2016

Türkiye'nin ev sahibi ülkeler arasında yer aldığı 2017 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'nın grup kura çekimi İstanbul'da yapıldı.Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Türkiye, organizasyon anlamında son yıllarda gerçekten dünyaya ev sahipliğinin ne olduğunu gösterdi.Artık dünyada bir markayız. Ümit ediyorum ki, dünya spor ve basketbol tarihine geçecek bir organizasyon yaşayacağız" dedi.

Türkiye'nin ev sahibi ülkeler arasında yer aldığı EuroBasket 2017'nin kura çekimi Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Kura çekimine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, milli takım oyuncuları ile uluslararası basketbol camiasından çok sayıda davetli katıldı. EuroBasket 2017 kurasını, ev sahibi 4 ülkenin efsanevi basketbolcuları çekti. Türkiye'den Mirsad Türkcan, Finlandiya'dan Hanno Mottola, Romanya'dan Gheorghe Muresan ve İsrail'den Miki Berkovich'in çektiği kura sonucu A Milli Erkek Basketbol Takımımız, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda D Grubu'nda Büyük Britanya, Rusya, Sırbistan, Letonya ve Belçika ile eşleşti.
Kura çekimi öncesinde bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 2017 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda (EuroBasket 2017) Türkiye'nin 4 ev sahibi ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, "Türkiye organizasyon anlamında son yıllarda gerçekten dünyaya ev sahipliğinin ne olduğunu gösterdi. Biz artık dünyada bir markayız. Ümit ediyorum ki, dünya spor ve basketbol tarihine geçecek bir organizasyon yaşayacağı" dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'nin bir grubun maçlarına ve finallere ev sahipliği yapacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
"İstanbul farklı medeniyetlerin ve kültürlerin bir araya gelip dünya tarihine katkıda bulunduğu bir şehirdir. Türkiye konumuyla, tarihiyle ve temsil ettiği değerleri itibarıyla dünyanın merkezini teşkil eden bir ülkedir. Burada kura çekimini gerçekleştireceğimiz şampiyonanın ülkemizde olması da bizim için ayrı bir öneme sahip. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı İstanbul'da yaşadık. O zaman şu anki federasyon başkanı Hidayet Türkoğlu takımın bir parçasıydı. 2017 Avrupa Şampiyonası'nda da takımımızdan iyi bir performans bekliyoruz. Türkiye organizasyon anlamında son yıllarda gerçekten dünyaya ev sahipliğinin ne olduğunu gösterdi."
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünde, 2023 FIBA Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapmak istediklerini duyurarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız da spordan gelen birisi. Sporun birleştirici özelliğine de sürekli atıfta bulunur. Son 14 yılda Türkiye sportif tesisler açısından da sayılı ülkeler arasına girdi. Dünyada spor yöneticiliği noktasında da ciddi anlamda ülkemiz üst seviyelere geldi. 2023'te FIBA Dünya Kupası var. Cumhuriyetimizin 100. yılı. Bunun da buradan işaretini verelim. Bunun çalışmalarına da bakacağız. Geleceği şimdiden çalışmaya başlayalım." şeklinde konuştu.
Dünya spor ve basketbol tarihine geçecek bir organizasyon düzenleyeceklerine inandığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Şundan emin olun ki, İstanbul’daki ve Türkiye’nin ortağı olduğu bu organizasyon gerçekten çok farklı güzelliklere sahne olacak. Kendi ülkem için şunu söyleyebilirim; biz artık dünyada sportif organizasyon olsun, farklı organizasyonlar konusunda olsun markayız. Umut ediyorum ki, finallerde çok farklı şekillerde bir sevinç yaşarız. Çifte sevinçler yaşarız. İnşallah hem organizasyonu yapmış olmanın hem de farklı sevinçleri yaşarız diye ümit ediyorum. Hepinize tekrar İstanbul’a geldiğiniz için, katılımınız için teşekkür ediyorum. Burası artık basketbolun da yuvasıdır, evidir. Ümit ediyorum ki, çok başarılı dünya spor ve basketbol tarihine geçecek bir organizasyon yaşayacağız." dedi.
EuroBasket 2017'nin grupları şu şekilde oluştu:
A Grubu (Finlandiya-Helsinki): Polonya, Yunanistan, Fransa, Finlandiya, İzlanda, Slovenya
B Grubu (İsrail-Tel Aviv): Ukrayna, İsrail, Litvanya, Gürcistan, İtalya, Almanya
C Grubu (Romanya-Cluj): Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Karadağ, Romanya, Macaristan
D Grubu (Türkiye-İstanbul): Büyük Britanya, Rusya, Sırbistan, Letonya, Türkiye, Belçika
Dört ülkede, 31 Ağustos-17 Eylül 2017 tarihlerinde düzenlenecek turnuvada grup maçları Türkiye (İstanbul), Finlandiya (Helsinki), Romanya (Cluj) ve İsrail'de (Tel Aviv) oynanacak. 24 ülkenin altışarlı 4 grupta mücadele edeceği şampiyonanın 2. tur ve finalleri İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak. Milli takımımız, grup maçlarını Ülker Sports Arena'da oynayacak.
Öte yandan, EuroBasket 2017'nin maskot tanıtımı da yapıldı. Maskotun ismi "Sam Dunk" olarak belirlendi.