“AVRUPALI DOSTLARIMIZ HATA YAPTIKLARINI ANLAYACAKLARDIR”

09 Mart 2017

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Avrupa’da Bakanlarımıza ve siyasilerimize karşı ortaya konan bir takım yanlışlar var. Bunları inşallah en kısa sürede aşacağız ve onlarda hata yaptıklarının farkına varıp Türkiye ile olan dostluk ilişkilerini normal bir şekilde sürdürmenin çabası içerisine gireceklerdir” dedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin son günlerde Türk bakanlara karşı takındıkları tutumları eleştiren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Avrupa’da Bakanlarımıza ve siyasilerimize karşı ortaya konan bir takım yanlışlar var. Bunları inşallah en kısa sürede aşacağız ve onlarda hata yaptıklarının farkına varıp Türkiye ile olan dostluk ilişkilerini normal bir şekilde sürdürmenin çabası içerisine gireceklerdir. Yarın Almanya’ya gidiyorum. 3 gün oradayız. Zannetmiyorum ki bizi orada susturmaya çalışsınlar, çünkü susturamazlar” diye konuştu.  

Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere İstanbul’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ümraniye’de bölge esnafıyla bir araya geldi. Bakan Çağatay Kılıç, esnaf buluşmasında 16 Nisan'da Anayasa Değişikliği Halk Oylamasının yapılacağını hatırlatarak, Türkiye’nin çok önemli bir süreçten geçtiğini söyledi. 
“Sayın Kılıçdaroğlu 7 seçim kaybetti, hala koltukta. Herhalde tek adamlıktan bunu kastediyor”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yedi seçim kaybetmesine rağmen hala aynı koltukta oturmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Kılıçdaroğlu; ‘Yeni sistem tek adamlık sistemini getirir, ona kimse müdahale edemez, onu kimse oradan alamaz’ diyor. Bunu söyleyen Sayın Kılıçdaroğlu, CHP’nin Genel Başkanı. Seçim kazanamadığınız zaman ne olur? O partiyi seçime götüren genel başkan görevden ayrılır. Sayın Kılıçdaroğlu yedi seçim kaybetti, hala koltukta. Herhalde tek adamlıktan bunu kastediyor” dedi.  
 
“Zannetmiyorum ki Almanya’da susturmaya çalışsınlar, çünkü susturamazlar”
Bakan Çağatay Kılıç, bazı Avrupa ülkelerinin son günlerdeki Türk bakanlara karşı takındıkları tutumları eleştirerek, “Avrupa’da Bakanlarımıza ve siyasilerimize karşı ortaya konan bir takım yanlışlar var. Bunlar inşallah en kısa sürede aşacağız ve onlarda hata yaptıklarının farkına varıp Türkiye ile olan dostluk ilişkilerini normal bir şekilde sürdürmenin çabası içerisine girecekler diye düşünüyorum. Yarın Almanya’ya gidiyoruz 3 gün oradayız. Zannetmiyorum ki bizi orada susturmaya çalışsınlar, çünkü susturamazlar”diye konuştu.
“Sen önce ırkçı Wilders’a haddini bildir”
Avrupalıların kendi değerleriyle çelişen tavır takındıklarını kaybeden Bakan Çağatay Kılıç, “Hollanda Başbakanı diyor ki buraya gelip Türk Bakanlar konuşmasın, kamusal alanda konuşmasın diyor. Sen önce git de ırkçılık yapan, İslamafobik hareketler içerisinde bulunan, tüm insan haklarını alt üst eden hiçbir insan hakkını tanımayan, hastalıklı bir kafaya sahip Geert Wilders’e haddini bildir” dedi.
 “Bundan daha ala milletin temsili mi olur?”
Milletin kararına saygı duyulması gerektiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, sundukları değişiklik teklifinin millet tarafından onaylanması durumunda Türkiye'nin önünün hızla açılacağını vurguladı.
Bakan Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türkiye'nin gelişmesine ve büyümesine önemli katkı yapacağını belirterek, “Biz ülkemizin geleceği için ‘Evet’i bu anayasa değişikliğinin Cumhuriyetimizin 100. Yıl hedeflerine çok daha hızlı ilerleyebileceği, 2023, 2053, 2071 hedeflerimize rahat ilerleyebileceğimize inanıyoru” şeklinde konuştu. Bakan Çağatay Kılıç, yeni sistemle Meclis’in daha da kuvvetleneceğini vurguladı.
“Uyuşturucu ile mücadelede devlete yardımcı olun”
Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede esnaftan kendilerine yardımcı olmalarını isteyen Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi;
“Esnaf, bölgedeki herkesi bilen, ona destek veren içerisinde gerektiği zaman aile mahremiyetini korunması gerektiği zaman bu noktada destek olan ve önderlik eden kişidir. Devlet olarak özellikle uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele konusunda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Sizler de bu toplumun belli noktalarına gelmiş insanları olarak yaşanan bir sıkıntı varsa, bunu hissediyorsanız yardımcı olun. Gerekiyorsa bizlere haber verin. Resmi teşkilatlarımıza duyurun. Biz gençlik çalışmalarıyla bunları ciddi anlamda engellemek ve bitirmek için yoğun çaba içerisindeyiz ama bunu hep beraber yapmamız lazım. Çünkü bu genç kardeşlerim bizim geleceğimiz olacaklar. Destek olun.”
"15 Temmuz'u Unutturmamakta Kararlıyız" 
Bakan Çağatay Kılıç daha sonra Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği "15 Temmuz'u Unutturmamakta Kararlıyız" programına katıldı. Program, FETÖ’nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında üzerinden tankın geçtiği aracın da sergilendiği belediyenin bahçesinde gerçekleştirildi.
Bakan Çağatay Kılıç, programda, 15 Temmuz gecesi FETÖ'nün başını çektiği hainlerin, darbe girişimiyle ülkeye karanlıklar, olumsuzluklar, acılar yaşatmak istediklerini söyledi.
Darbe girişimi gecesinde yaşananları ve darbe girişiminin altında neler yattığını anlatmayı sürdüreceklerini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "O gece yaşananlarla ilgili de hiçbir zaman unutmamamız gereken gerçekler var. O geceyi unutmamamız gerekiyor. Unutmamak derken kastımız şu; o gece yaşananları ve o gece karşı karşıya kaldığımız tehlikeyi bileceğiz. Gelecek yürüyüşümüze, hiçbir şekilde durmadan, bıkmadan, usanmadan devam edeceğiz." diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, 2023'ün Cumhuriyetin 100. yılı olduğunu anımsatarak, 2023 ve 2071 hedeflerine en kararlı şekilde yürüyeceklerini vurguladı.
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın güzel bir düşünceyle ortaya koyduğu bu manzaraları unutmayacaklarını belirten Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"Bugün burada sergilenen, bir tankın üzerinden geçmiş olduğu bu arazi aracını görünce, inanıyorum ki bizim de hissettiğimiz gibi, tekrar yaşadığımız gibi, ne kadar uçurumun içinden döndüğümüzü hatırlayacağız. 15 Temmuz gecesinde, yaşananlar için bazıları diyor ki; 'Bir tiyatro.' İşte bu mu tiyatro? Bir aracın üzerinden geçen tank, içinde birisi olsa... Hiç umurunda bile değil. Bunlar tiyatro değil, bunları yapanlar da oyuncu değil. Terör örgütü üyesi. Bu terör örgütü üyelerine herhangi bir şekilde müsamaha gösterenler, karşılarında bizi ve bu milleti bulacaktır."
Bakan Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi, milleti meydanlara ve arkasında yürümeye davet ettiğinde, milletin Cumhurbaşkanının arkasında kenetlenerek koştuğunu, koşmaya da devam edeceğini dile getirdi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın da o gece Ankara'ya hareket halindeyken büyük tehlikeler atlattığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına da değindi.
Halk oylamasında, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesi için "evet" dediklerini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Milletimizin de bizimle beraber 'evet' diyeceğine inanıyoruz. Bu ülkede hiçbir darbe girişiminin ve bir daha 15 Temmuzların yaşanmaması için hep birlikte koşmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Amatör sporcularla buluştu
Bakan Çağatay Kılıç, Ümraniye'de bulunan amatör spor kulüplerinin yöneticileri, sporcu ve aileleriyle de bir araya geldi. 
Ümraniyespor'un Hekimbaşı Tesisleri'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Çağatay Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
"Sabah esnafla görüşürken 'bir sporcunun malzemesini bir esnaf kardeşimiz karşılasa bölgenin sporcu altyapısının gelişimine fayda sağlamış olur. Çok büyük maliyetler gerekmez.' dedik. Buradan bir çağrı yapmış olayım. Tüm Türkiye'de, şehirlerde, ilçelerde, mahallelerde bol ve bereketli kazançlarını artırmak isteyen esnaflarımıza diyorum ki; bir sporcunun yıllık malzeme masrafını üstlenin, inşallah o size bereket olarak geri döner."  
Amatör sporcularla yakından ilgilendiklerini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Ortaya koyduğumuz çalışmalarda amatör sporcularımıza malzeme desteği ve özel alanlar veriyoruz. Kulüplerle beraber tesislerin vatandaşlarımız tarafından da kullanılması için ortak kullanım anlamında özel anlaşmalar yapıyoruz. Tesislerde kulüpler hem kendi takımlarının maçlarını yaptırabilecek hem de o bölgenin sporcularına yönelik çalışma yapabilecek. Yani, vatandaşa açık olacak." şeklinde görüşlerini aktardı. 
Amatör spor kulübü yöneticilerinin üzerinde büyük sorumluluk olduğunu belirten Akif Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Gençlerin spor yapmasıyla beraber kendilerini daha iyi geliştirebildikleri, topluma daha faydalı birey olabildikleri, paylaşmayı öğrendikleri bir hakikattir. Spor kulübü yöneticilerinin sosyal sorumluluk anlamında üzerlerinde büyük sorumluluk var. Sporcuların kendi gelecek hayatı için hareketli olması önemli. Hem Sağlık Bakanlığı nezdinde yapılan obezite ile mücadelede önemli hem de kişisel anlamda, herkesin daha hareketli bir hayat yaşaması açısından önemli."
"Güzel tesisler kazandıracağız ama içlerini de dolduracağız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın sporla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın spora olan yakınlığı nedeniyle büyük destek görüyoruz. Sporla ilgili konuları yakından takip ediyor. Başbakanımız yatırımlar konusunda ve sporcuların kendini geliştirmesi noktasında ne yapılması gerekiyorsa Bakanlar Kurulunda sürekli telkinde bulunuyorlar ve takip ediyorlar. Ümraniye'de olduğu gibi güzel tesisler kazandıracağız ama içlerini de dolduracağız. Tesis olmadan içi dolmaz. İçi dolmayan tesisin de anlamı olmaz. Bu karşılıklı bir ilişki." 
Bakan Çağatay Kılıç, futbol dışındaki spor branşlarının daha yoğun şekilde desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, "Rio Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlar'da şu ana kadarki en fazla branşla katılımı sağladık fakat sonuçlar tam istediğimiz gibi değildi. Bunların gerçekleşmesi için sporcu kardeşlerimin çok daha iyi şekilde yetişmesi ve kendilerini geliştirmesi lazım. Bunun için iyi antrenörler ve kuvvetli kulüpler lazım. Sporcu kulüpte yetişir. Antrenörlerimizin de bu konuda ehil ve iyi yetişmiş olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan amatör spor kulüplerinin yöneticileri ve sporcularla hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Çağatay Kılıç, daha sonra Ümraniyespor'un yapımı devam eden yeni tesislerini gezdi. Bakan Çağatay Kılıç, tesislerin kalan kısmına maddi destek sağladıklarını ve Hekimbaşı Tesisleri'ni daha güzel hale getireceklerini söyledi.
Toplantıda, Ümraniye Belediye Başkanı Can, Bakan Çağatay Kılıç'a, adının yazılı olduğu Ümraniyespor forması hediye etti.

Bakan Çağatay Kılıç, Ümraniye'de Gençlerle Buluştu

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Ümraniye İlçe Gençlik Kolları Başkanlığınca organize edilen "Gençlik Soruyor" programına da katıldı
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Türkiye'de 18-25 yaş arası nüfus aşağı yukarı 8 milyon civarı. Bu, nüfusumuzun 10'da biri. 'Hayır' diyenler nüfusun 10'da birinin mecliste temsil edilmesini istemeyenlerdir. Biz nasıl tüm milletvekilleri erkek olsun diyemiyorsak, tüm milletvekilleri kadın olsun diyemiyorsak 18-25 yaş arasındakiler de olmasın diyemeyiz." dedi.
 
Bakan Çağatay Kılıç, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanlığınca Ümraniye Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleştirilen, "Gençler Soruyor" programına katıldı. Kılıç, salonda ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak kendisini karşılayan katılımcıları selamladı.
 
Referandumun gençler için önemine değinen Bakan Çağatay Kılıç, "Türkiye'de 18-25 yaş arası nüfus aşağı yukarı 8 milyon civarı. Bu, nüfusumuzun 10'da biri. Hayır diyenler nüfusun 10'da birinin Meclis'te temsil edilmesini istemeyenlerdir. Biz nasıl tüm milletvekilleri erkek olsun diyemiyorsak, tüm milletvekilleri kadın olsun diyemiyorsak 18-25 yaş arasındakiler de olmasın diyemeyiz. Çünkü Meclis'teki temsil ülkenin katmanlarını kapsamak durumundadır." diye konuştu.
 
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'nin Avrupa'daki en genç nüfusa sahip ülke olduğuna dikkati çekerek, hukuksal anlamda ve yasal olarak ülkesinin geleceğine yön verebilecek, söz sahibi olan her kesim ve herkesin Meclis'te temsil edilmesi gerektiğini belirtti.
 
15 Temmuz'da FETÖ terör örgütünün başını çektiği darbecilere karşı meydanlara en önde gençler ve kadınların çıktığını hatırlatan Kılıç, şöyle konuştu:
 
"Bu ülkenin gençliği ihtiyaç olması durumunda ülkesi için canını bile verebilecek seviyededir. Bundan hiçbir şüphemiz yok. Dolayısıyla 15 Temmuz gecesi ülkemizi karanlığa gömmeye çalışan, FETÖ terör örgütünün başını çektiği darbecilere karşı Sayın Cumhurbaşkanımız halkımızı, milletimizi meydanlara, sokaklara davet ettiğinde, Başbakanımız 'hükümet görevinin başındadır, vatandaşlarımızı beraberce hareket etmeye davet ediyorum' dediğinde en önde meydanlara çıkan, en önde darbecilerin önüne dikilen gençler ve kadınlar olmuştur."
 
Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:
 
"O gece Türkiye milletçe geleceğine, hukukuna sahip çıktı. İnsan haklarına sahip çıktı. Türkiye'de hukukun üstünlüğünü o gece milletin kendisi korudu. Demokrasiyi o gece milletin kendisi korudu. Hakkını ve hukukunu korudu. Bunu dünyaya da Türkiye'ye de gösterdi. Dolayısıyla bu anlamda şanslıyız. Niye şanslıyız? Dünyada hiçbir millete nasip olmayan kahramanlıklar hep bize nasip olmuştur. Tarihte de bu böyleydi, bugün de böyle. Dünya üzerinde başlatılan darbe girişimini birkaç saat içerisinde silahsız şekilde sokakta silahlı güçlere karşı bastıran herhalde tek millet bizizdir. Ben araştırdım biraz. Dünya tarihinde 15 Temmuz'un bir örneği yok. Dolayısıyla bu millet aziz bir millettir."
 
Konuşmasının ardından gençlerin sorularını cevaplayan Bakan Çağatay Kılıç, gençleri en iyi şekilde donatmak için var güçleriyle çalıştıklarını sözlerine ekledi