BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ; "BİR BAKANIN SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEMENİN HİÇBİR İZAHI YOKTUR"

12 Mart 2017

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bazı televizyonların canlı yayınlarına telefonla bağlanarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Hollanda Başkonsolosluğu'na girişine izin verilmemesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Hollanda Başkonsolosluğu'na girişine izin verilmemesini değerlendirdi. Bakan Çağatay Kılıç, Hollanda'nın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir bakanının seyahat özgürlüğünü kısıtlamasının hiçbir açıklamasının olamayacağını belirterek "Bunu izah edebilecek bir siyasi düşünce, siyasi sorumluluk makamında olan kişiler olduğunu zannetmiyorum. Hollanda'da büyük bir skandal yaşanmaktadır. Bu açıkça bir insan hakkı ihlalidir, seyahat özgürlüğü ihlalidir. İkili ilişkiler açısından tamir edilmesi çok zor olabilecek durum ile karşı karşıya bırakmaktadır hepimizi. İnsanlığı ve Avrupa’yı bununla karşı karşıya bırakmaktadır." dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, bazı faaliyetlere katılmak için geldiği Almanya’nın Başkenti Berlin'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Hollanda Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine ilişkin olarak televizyonların canlı yayınlarına telefonla bağlanarak açılamalarda bulundu.
"Siyasi sorumluluk makamında bunu izah edebilecek kişiler olduğunu zannetmiyorum"
Bakan Çağatay Kılıç, yaşananları skandal olarak nitelendirerek "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya Hanımefendiye karşı Hollanda’da sergilenen, hiçbir izahı olmayan ne diplomasi ile, ne ikili ilişkilerle ne de insan hakları ile izah edilebilecek bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir bakanının seyahat özgürlüğünü kısıtlayarak, herhangi bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcisi olan, elçilik olsun ya da başkonsolosluk olsun, binasına girmesini engellemenin hiçbir izahı yoktur. Bunu izah edebilecek bir siyasi düşünce, siyasi sorumluluk makamında olan kişiler olduğunu zannetmiyorum. Bugün Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuşuna izin vermeyen Hollanda, şu anda büyük bir skandala ve tamir edilmesi çok zor olabilecek ikili ilişkiler açısından zor açıklanamaz kabul edilemez bir durum ile karşı karşıya bırakmaktadır hepimizi. İnsanlığı ve Avrupa’yı bununla karşı karşıya bırakmaktadır." dedi.
"Bu açıkça bir insan hakkı ihlalidir, seyahat özgürlüğü ihlalidir"
Bakan Çağatay Kılıç, Hollanda hükümetine yapılan bu yanlıştan bir an önce dönmeleri çağrısında bulunarak şunları söyledi;
"Kendi ülkelerinde Geert Wilders isimli ırkçı ve ne konuştuğunu bilmeyen, ağzından zehir akan bir kişinin her alanda konuşmasına müsaade eden Hollanda yetkililerinden bir an önce hiçbir şart öne sürmeksizin Sayın Bakanımızın orada ilerlemesine müsaade etmelerini ve vatandaşlarımız ile bir araya gelmeleri konusunda koymuş oldukları engeli kaldırmalarını talep ediyoruz. Bunu yerine getirmelerini onlardan ivedi olarak beklemekteyiz. Bu asla kabul edilebilecek bir şey değildir. Avrupa ülkelerinde böyle bir şey yapılıyor olmasını şaşkınlıkla izliyoruz. Her fırsatta Türkiye Cumhuriyeti’nde herhangi bir olay olduğunda insan haklarından bahsedenler sesini çıkarmak zorundadır. Bu açıkça bir insan hakkı ihlalidir, seyahat özgürlüğü ihlalidir ve hiçbir insan hakkı ile bağdaşmamaktadır"