BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ: “EURO 2024’Ü YAPIP AVRUPALILAR’A TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİNİ GÖSTERECEĞİZ

15 Mart 2017

Bakan Akif Çağatay Kılıç,bazı Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerilimin Türkiye’nin EURO 2024 adaylığını etkilemeyeceğini belirterek, “EURO 2024 için bir yıllık bir süremiz var önümüzde. Bu süre içerisinde yoğun bir çalışma yapacağız ve onlara misafirperverliğin nasıl olması gerektiğini de hem hatırlatacağız hem de ümit ediyorum ki 2024 organizasyonunu yaparak göstereceğiz” dedi.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, başta Hollanda ve Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerilimin Türkiye’nin EURO 2024 adaylığını etkilemeyeceğini belirterek, “EURO 2024 için bir yıllık bir süremiz var önümüzde. Bu süre içerisinde yoğun bir çalışma yapacağız ve onlara misafirperverliğin nasıl olması gerektiğini de hem hatırlatacağız hem de ümit ediyorum ki 2024 organizasyonu yaparak göstereceğiz” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç,  bir dizi açılış ve ziyaret için gittiği Yalova'da önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak Valiliği ziyaret eden Bakan Çağatay Kılıç, burada Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'dan ildeki spor yatırımları hakkında brifing aldı. Valilikte basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çağatay Kılıç, başta Hollanda ve Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Avrupa genelinde yükselen bir ırkçılık dalgası bulunduğunu ve yabancı düşmanlığının ciddi anlamda yükseldiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “İslamafobi çok ciddi anlamda Avrupa’yı tehdit eder duruma gelmiş” dedi. Kendisinin de bir süre önce Almanya’da olduğunu ve kendisinin de bu durduma tanık olduğunu anlatan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
“Avrupa’nın kendi değerlerine ve kazanımlarına sahip çıkması lazım. Çünkü gittikleri yol, yol değil. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Hanımefendi’ye Hollanda’da yaptıkları muameleyi hep beraber gördük. Bu ortaya koydukları davranış uluslararası hiçbir anlaşmanın içerisinde yok. Bunu bir kenara koy, insani açıdan kabul edilebilir bir şey değil. Diplomatik açıdan izah edilemez bir durum. Zaten cumhurbaşkanımızın ve başbakanımızın bu konuyla alakalı açıklamaları oldu. Avrupa bir an önce bu içerisine girdiği ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamafobiya sarmalından çıkması gerekir. Avrupa için büyük tehlike çanları çalıyor. Kendilerine bir bakmaları gerekiyor. Fransa’da, Hollanda’da, Belçika’da, Almanya’da... Aslında bu siyasi akımlardan olmadığını söyleyen siyasetçiler, neden olduğu belli olmayan sebepten dolayı o siyasi partilerin akımlarına kapılıyorlar. Yıllar yılı; ’biz ırkçılığa karşıyız, insan hakları, hukukun uygulanması için buradayız, Avrupa değerleri bunlardır’ dediler. Hani nerede? Ne oldu?” 
Bakan Çağatay Kılıç, Avrupalılar’ın 15 Temmuz sonrası Türkiye’nin Olağanüstü Hal ilan etmesini eleştirdiğini anımsatarak, “Peki size sorarım. Rotterdam’da o gece ne oldu da 2 saat içerisinde bir belediye başkanı ki göçmen kökenli bir belediye başkanı, olağanüstü hal ilan edip, böyle bir işlem içerisine girdi. Yazıklar olsun…  Ama ona bu yolu gösterenlere de yazıklar olsun. Avrupa’nın bir an önce silkelenip kendine gelmesi lazım” diye konuştu.
Avrupa’nın ırkçı akımlara teslim olmak üzere olduğuna işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, EURO 2024’ün bu bağlamda Türkiye’de yapılmasının çok daha büyük bir önemi olduğunu söyledi. Son dönemde bazı Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerilimin Türkiye’nin EURO 2024 adaylığını etkilemeyeceğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
“EURO 2024 bir spor organizasyonu. Bunu böyle görmemiz lazım. Biz, bize gelen misafire, misafirperverliğimizle muamele ederiz, kapılarımızı açarız. Bizim Hollanda’ya karşı aldığımız tedbirlerin hiçbiri Hollanda halkıyla alakalı değildir. Bizim Hollanda halkıyla bir sıkıntımız yok. Alman halkıyla, Fransa halkıyla, Avusturya halkıyla bir sıkıntımız yok. Devletlerini yöneten kişilerin hatalarıyla sıkıntımız var bunu dile getiriyoruz. Ben Türkiye’deki tesis alt yapısını, EURO 2024 anlamında baktığımızda stadyum, ulaşım, konaklama alt yapısının çok yeterli olduğunu biliyorum. Bir yıllık bir süremiz var önümüzde. Bu süre içerisinde yoğun bir çalışma yapacağız ve onlara misafirperverliğin nasıl olması gerektiğini de hem hatırlatacağız hem de ümit ediyorum ki 2024 organizasyonu yaparak göstereceğiz.”
Bakan Çağatay Kılıç,  Genç Kürsü Programına katıldı
Bakan Çağatay Kılıç, Yalova'da, AK Parti Altınova İlçe Başkanlığınca Altınova Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen "Geç Kürsü" adlı programına katıldı. 
Bakan Çağatay Kılıç, burada yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği referandumuyla seçilme yaşının 18'e indirilmek istendiğini hatırlatarak, bu konuda ana muhalefetin eleştirilerinin anlamsız olduğunu belirtti.
Türkiye'de milletvekili seçilme yaşının AK Parti döneminde 30'dan 25'e düşürüldüğünü hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, "Muhalefet diyor ya, 'biz bu hakkın verilmesini istemiyoruz.' Bir de böyle bir şey var. Bu bir hak değil, zaten elinizde. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre, 18 yaşını dolduran herkes reşittir. Reşit ne demek? Tüm verdiği kararlarda sorumlu demek. Evlenebilir, iş kurabilir. Evini açabilir, belediye çalışanı olabilir, şirket kurup özel şirkete girebilir. Bu sorumlulukları, 18 yaşından sonra zaten yüklenme hakkını var. Bu sorumluluğunuz var, cezai müeyyideler tam. Seçmek konusunda hakkınız var. Yani, sizin önünüze 2-3-4 tane, her neyse milletvekili adayı geldiği zaman hangisinin daha iyi olacağını seçeceğinize güveniyoruz. Peki aranızdan bir tanesi kalkıp dese ki, 'ben bundan daha iyi yaparım.' O zaman diyorlar ki, 'yasak hemşehrim.' Niye, 25'i doldurmadın. Bu mantıklı değil. Sen seçeceğine inanıyorsun ama seçilebilecek yetkiye sahip olduğuna inanmıyorsun. Bu nasıl güvensizlik? Kendilerine örnek aldıkları bir çok Avrupa ülkesinde seçilme yaşı 18" diye konuştu.
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin genel başkanlık adaylığı sırasındaki sözlerini anımsatan Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hemşehriniz ne dedi? '6-7 tane seçim kaybettin sen o koltukta neden oturuyorsun' dedi. Ben söylemedim. Muharrem İnce'nin kendisi söyledi. Ve ne dedi? 'Eğer biz bu yönetimle, Kılıçdaroğlu yönetimiyle CHP'ye, AK Parti'nin herhangi bir şekilde, referandumda, halk oylamasında karşısına çıkarsa kaybeder’ dedi. Adam geleceği görmüş ya. 7 seçim kaybedip de koltuğunda oturan adam mı tek adamdır? 11 tane seçimi kazanıp halkın gönlünde taht kurup halkından doğrudan yetki alan kişi midir?"
Rotterdam Belediye Başkanına istifa çağrısı
Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasının devamında Hollanda’da ile yaşanan krizle ilgili açıklamalarda bulunurken,  "Hollanda Başbakanı Rutte, senle Wilders arasında ne fark kaldı. Kendi başkonsolosluğuna gitmeye çalışan bir bakanı sokağın ortasında durdurdun" dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Abutalip'in silah kullanma izni verdiğini hatırlatarak, 'Sen ne diyorsun ya. Senin ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu? Sen önce haddini, ne konuştuğunu bil ve şunu söylüyorum, bir an önce istifa et. Hollanda'nın iç işlerine karışmaksa karışıyorum. İstifa etmek zorunda. Sen geleceksin ülkende bunlar yabancı bir bakana, vatandaşa da yapmaman lazım, bir ülkenin yöneticisine bir de marifetmiş gibi söylüyor, silah kullanma yetkisi vermiş. Sen seçildiğin millete hizmet etmek için bulunmuyorsun." ifadesini kullandı.
Bakan Çağatay Kılıç, daha sonra Çiftlikköy Belediye Düğün Salonunda sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve muhtarlarla buluştu.