BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ SİİRT’TE

02 Nisan 2017

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Siirt'te çeşitli ziyaret ve açılışlara katıldı. İlk olarak Kurtalan ilçesine giden Bakan Çağatay Kılıç, burada muhtarlar ve sivil toplum örgütleriyle kahvaltıda buluşarak 16 Nisan halk oylamasıyla ilgili açıklamalar yaptı. Daha sonra Siirt kent merkezine dönen Bakan Kılıç, Vali Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyareti etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ile Kurtalan ilçesine gelen Bakan Çağatay Kılıç, Bahçesaray Konferans Salonu'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Çağatay Kılıç yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına işaret ederek hükümet üyelerinin il il dolaşarak yeni sistemi vatandaşa anlattığını belirtti.

Barış ve kardeşlik söylemlerini dilinden düşürmeyenlerin, milleti sokağa davet edip 6-7 Ekim 2014'te her yeri yakıp yıktığını ifade eden Kılıç, Kurtalan ilçesinin de o dönemde büyük zarar gördüğünü aktardı.

Milleti sokağa davet edenlerin sırtını terör örgütüne dayadığını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:

"Ondan sonra sizlerin önüne çıkıp sizlerden ne istiyorlar? Oy istiyorlar değil mi? Sizlerden oy aldıktan sonra geldikleri makamlarda sizleri temsil etmek için mi geliyorlar? Yoksa, bu ülkenin, milletin parçalanması, kardeşler arasında nifak tohumları ekilmesi için mi çalışıyorlar? Biz AK Parti olarak Türkiye’nin dört bir yanında aynı şeyi konuşuyoruz. Samsun'da ne konuşuyorsam Kurtalan’da aynı şeyi konuşuyorum. Oysa onlar sizlere gelip bir şeyler anlatıyorlar, sonra Türkiye'nin farklı yerlerinde farklı şeyler söylüyorlar."

 "Nerede o şimdi, haydi gelsin"

Bakan Çağatay Kılıç, terör örgütünün maşalarının gençlerin faydalanmaması için Hakkari ve Yüksekova'da spor salonunu yaktığını hatırlatarak "Yani diyorlar ki 'Kürtlerin temsilcisi biziz.' Nereden çıktı ya bu? Ülkemizde vatandaşın oyunu alarak iş başına gelenlerin oturdukları makamlarda bir ayrım yapma hakkı var mı?" dedi.

PKK'lı teröristlerin bölgedeki birçok yerleşim yerinde çukur kazıp, patlayıcı yerleştirdiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:

"Emniyet güçlerimizin askerimizi şehit etmek için. Şehit düştüklerinde anneleri evde Kürtçe ağıt yakmıyor mu? Nedir o zaman bu iş? İnancımızda, örfümüzde, insan öldürmek var mı? Evinden alıp dağa çıkarmak var mı? Ne dedi bir tanesi 'PKK sizi tükürüğüyle boğar.' dedi. Nerede o şimdi? Haydi gelsin."

16 Nisan'daki halk oylamasına ilişkin Bakan Çağatay Kılıç, "16 Nisan halk oylaması için birini tehdit etmeye kalksınlar bakalım ne oluyor? Bu ülkenin vatandaşları hür iradeleriyle oyunu kullanacak." değerlendirmesini yaptı.

"Asla müsaade etmeyeceğiz"

"Belediyenin iş makinesiyle çukurlar açtılar, sizin vergilerinizle döşenen kaldırım taşlarını söktüler, ambulanslara ateş edip delik deşik ettiler." diyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Biz bunların tepesine binmeyeceğiz de kimin tepesine bineceğiz. Onların bu ülkenin huzurunu ve kardeşliğini bozmalarına asla ama asla müsaade etmeyeceğiz ama bunu beraber yapacağız. Bakın etrafımız ateş çemberi. Suriye, Irak, bakın neler oluyor. İşte Türkiye’de bunların olmasını istediler ama bunu başaramayacaklar. Elinde silah olanlarla bu millete acı çektirenlerle bizim işimiz olmaz. Bu ülkenin hiçbir vatandaşını terör örgütünün suistimal etmesine, üzerinde baskı kurmasına müsaade etmeyeceğiz."

"Bu ülkenin başına bela olmaya çalışanların hepsini alacağız"

Bakan Çağatay Kılıç, Avrupa ülkelerinin terör örgütü PKK'ya destek verdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Almanya'da, Fransa'da, Belçika'da terör örgütüne çadır açtırdılar. Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarını oraya gittiklerinde konuşturmadılar. 4 bin 500 teröristin listesini Sayın Cumhurbaşkanımız Merkel'e verdi, bekliyoruz. Onları da alacağız. Bu ülkenin başına bela olmaya çalışanların hepsini alacağız."

Bakan Çağatay Kılıç, daha sonra yapımı tamamlanan 15 Temmuz Demokrasi Parkı’nda inceleme yaptı.

Bakan Çağatay Kılıç, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ı ziyaret etti.

Kurtalan'dan Siirt'e geçen Bakan Çağatay Kılıç, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ı da ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklama yapan Bakan Çağatay Kılıç, bakanlığının yürüttüğü çalışmaları yerinde görmek amacıyla kente geldiğini söyledi.

Ziyaretleri sırasında vatandaşın Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi için güçlü destek sunacağını gördüklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, vatandaşın desteğini açık şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.

Bakan Çağtay Kılıç, bölgede terör örgütüyle ortak hareket edenlerin, sırtını teröre dayayanların ve aynı zamanda terör sözcülüğünü yapanların artık bu tür faaliyetler yapamadığına dikkat çekerek, "Çünkü vatandaşımızın onları kabul etmiyor, söz ve eylemlerini reddediyor oluşunun çok büyük bir etkisi var." ifadelerini kullandı.

13 halı saha yapıldı

Siirt'te ve ilçelerinde büyük yatırımlar yapıldığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, "Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak geçen yıl 13 halı saha yaptık, inşaatı devam eden yüzme havuzumuz var. İnşallah o da hızlı bir şekilde tamamlanacak. Gençlik Merkezimizin faaliyetleri gerçekten en üst seviyededir." dedi. 

2016 yılında proje çağrı döneminde hazırlanan projelerin gelecek hafta sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Kılıç, şöyle devam etti:

"Özelikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki STK'ların gençlik projeleri ile ilgili olarak hazırlanmış olan talepler var. İnşallah onları önümüzdeki hafta içerisinde açıklamayı hedefliyoruz. Özelikle lisanslı ve aktif sporcu sayınının Siirt'te artması yönündeki çalışmaları hızlandırmamız gerekiyor. Genç bir nüfusa sahip Siirt'te imkanlar var ve bu anlamda imkan eksikliğinden bahsetmek mümkün değil."

Görevlendirme yapılan belediye

Bakan Kılıç, Genlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün İçişleri Bakanlığı'nca kanun hükmünde kararnameyle görevlendirme yaptığı Siirt Belediyesi ile önemli çalışmalar yürüteceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Burada ihanet anlamında bir takım çalışmalar içerisinde olan belediye başkanlarının gitmiş olması ve artık sadece halka hizmet etmek, şehrin çehresini daha da güzelleştirmek için burada bulunan değerli belediye başkan vekilimizle beraber inşallah çok daha güzel hizmetlere imza atılacak."

Konuşmaların ardından Bakan Kılıç, Siirt Valiliği tarafından organize edilen 4. Siirt Kitap Fuarı'nı ziyaret etti.

Bakan Çağatay Kılıç, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü spor salonunda "Amatör Spor Kulüplerine Malzeme Dağıtımı ve Sporcu Kamp Eğitim Merkezi Temel Atma Töreni"nde yaptığı konuşmada ise 2017 yılında Türkiye genelindeki 13 bin spor kulübüne dağıtılacak spor malzemelerinin startını verdiklerini söyledi. 

Toplamda 26 milyon 810 bin lira olan spor malzemesi dağıtımının ilkini Siirt'te yaptıklarını belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin her yerinde spor kulüplerimize, sporcularımıza yapacağımız bu yardımı inanıyorum ki sporcular çok iyi değerlendirecek. Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çok yakın bir spor takipçisidir. Sporun her branşını çok yakın takip ediyor, ortaya koymuş olduğunuz başarılarla mutlu oluyor ve gelecekte bu başarılarınızın ne kadar önemli olduğunu her platformda dile getiriyor. Dolayısıyla içerisinde bulunduğumuz salonu inşallah en iyi şekilde kullanacaksınız."

Temelini attıkları kamp eğitim merkezinin Siirt'e hayırlı olması temennisinde bulunan Bakan Kılıç, merkezde çalışacak sporcuların ülkeye ve memlekete ciddi anlamda hizmet edeceğini söyledi.

Amaçlarının Siirt'e daha fazla imkanlar sunarak sporcuların bu imkanlardan en iyi şekilde faydalanması olduğunu dile getiren Kılıç, Siirt’ten dünya, Avrupa ve olimpiyat şampiyonları çıkacağına inandıklarını kaydetti. Bakan Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kendinize güvenin, size sunulan imkanları sonuna kadar kullanın ve iyi değerlendirin. Hem şehrinize hem ülkenize faydalı olun. Ülkenizi en iyi şekilde uluslararası anlamda temsil edecek birer sporcu olun. Alacağınız bu spor yardımlarını en iyi günlerde kullanmanızı Allah'tan niyaz ediyorum."

 "Darbeye karşı sokağa çıkanlar arasında 18 yaşın altında olanlar da vardı"

Daha sonra Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen "Genç Kursu" programına da katılan Kılıç, burada yaptığı konuşmada, 18 yaşın Türkiye’de ve dünyada yetişkin bir yaş sınırı olduğunu söyledi.

Bakan Kılıç, 18 yaşına gelen birinin her türlü kararı verme şansına sahip olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"18 yaşındaki birinin Allah muhafaza mahkemelik işi olsa hiç kimse onun yerine bir şey söyleyemez ve tamamen o sorumludur. İş kurmaya karar verirseniz gidip iş kurabilirsiniz. Sendikaya üye olmak için 18 yaşında olmak yeterlidir. Peki, diyelim ki herhangi bir şekilde karar verdiniz ve dediniz ki 'ben evleneceğim.' Gidip onu da yapabilirsiniz. Seçilme yaşının 18'e düşürülmesine 'hayır' diyenlerin başını kim çekiyor? Şu anda Cumhuriyet Halk Partisi değil mi? 2011 seçim beyannamelerinde seçilme yaşını 21'e indirmek vardı. Biz onu bir adım daha öteye götürüyoruz, 3 yaş daha aşağı çekiyoruz ve 18 yapıyoruz. Türkiye'deki kanunlarımıza göre reşit olma yaşına çekiyoruz. Dolayısıyla kanuni açıdan baktığımız zaman zaten burada cevabı var. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki temsil anlamında duruma baktığınız zaman niye meclisler vardır? Toplumun her katmanını, her yaş grubunu ve her sosyal grubu orada temsil etmek için vardır. Biliyorsunuz bundan çok kısa süre evvel ülkede seçilme yaşı 25 değildi, 30’du. Dolayısıyla 25 ile 30 yaş arası Türkiye’de 7 buçuk, 8 milyon arası insan var."

Türkiye'de 18 yaşındaki gençlerin sayısının yüzde 10'a tekabül ettiğini dile getiren Kılıç, bu kesimin ülkenin geleceğiyle alakalı bir çalışmanın içerisinde olmasına "hayır" denmesinin mantıklı ve doğru olmadığını bildirdi.

Kılıç, kanuni anlamda her türlü hakkı almış ve sorumluluk sahibi olan kişilere "ülkenin geleceğinde söz sahibi olamayacaksın" diyemediklerini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"15 Temmuz gecesi FETÖ terör örgütünün başını çektiği Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yuvalanmış olan darbecilerin yaptığı darbeye karşı, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın çağrısıyla sokağa çıkan bu milletin içerisinde 18 yaşın altında olanlar da vardı, şehit olanlar da vardı. Bu aziz milletin vatandaşları, böyle bir fedakarlığı gösterebilecek ama TBMM'de ülkesini ve milletini temsil kabiliyeti olmayacak. Bu açıklanamaz bir şeydir. Buna karşı duranların neden karşı durduklarını da açıklayamayacaklarını düşünüyorum. Bir ara askerlikle ilgili bir şeyi bağlamak için askerlik yükümlülüğünü kullandılar genç yaştaki kardeşlerimiz için. Bu salonun 3'te 2'sinin askerlik yükümlülüğü yok. Bunlar da mı milletvekili olamayacak? Yani zihniyet altında olayın nereye gittiğini görüyorsunuz. Kaldı ki seçilme yaşını 21 yaşa vadettiklerinde '21 yaşına kadar da askerliğini yapmamış olanlar olabilir' diye düşünmüyorlar herhalde. Konu askerlik değil. Eğer iş ülkenizi savunmaya, fiziki ve bireysel anlamda da elinize silahı alıp da vatan ve millet için sokağa çıkmayı, sınıra gitmeyi gerektiriyorsa her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üstüne düşeni fazlasıyla yapar ama bizim burada bahsettiğimiz başka bir şeydir."