2. ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI

11 Mayıs 2017

Bakan Çağatay Kılıç, ikincisi düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’nin açılışında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirdiği gibi geleneklerimizden, köklerimizden almış olduğumuz güçle geleceğe yürüyüşümüzün kuvvetli olması için buradaki çalışmaların en iyi şekilde hayat bulması gerekiyor" dedi.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul'da ikincisi yapılan Etnospor Kültür Festivali ile ilgili "Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirdiği gibi geleneklerimizden, köklerimizden almış olduğumuz güçle geleceğe yürüyüşümüzün kuvvetli olması için buradaki çalışmaların en iyi şekilde hayat bulması gerekiyor" dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali'nin ikincisi, "Ok Yaydan Çıkıyor" sloganıyla İstanbul'da başladı.
Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenlenen festivalin açılış töreninde konuşan Bakan Çağatay Kılıç, sadece sportif değil, kültürel birçok değerin de geleceğe taşınması için çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi. Bu anlamda özellikle büyük şehirlerde çalışma yürüttüklerini aktaran Bakan Çağatay Kılıç, "Özellikle büyük şehirlerimizde cirit, geleneksel okçuluk ve birçok farklı geleneksel spor dalının icra edilebileceği alanların kazandırılması konusunda yerel yönetimlerimizle iş birliği yapıyoruz. Aynı zamanda bu geleneksel spor branşlarının uluslararası değerini arttırmak üzere de uluslararası spor camiasını yönetenlerle görüşmeler yapıp, onlara da bunları hatırlatıyoruz" diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'de futbol başta olmak üzere olimpik sporların yoğun bir şekilde icra ve takip edildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu önemli ama aynı zamanda geleneksel sporlarımıza daha fazla ilgi göstermeleri için kulüplerimizi şevklendirecek çalışmalar yapıyoruz. Özellikle ciritin, atlı okçuluğun, geleneksel okçuluğun görsel anlamda ortaya koymuş olduğu o çekiciliği de en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Malzeme desteği konusunda da yeni bir atılımın içerisine girip kulüpler ve sporcularımızla inşallah geleceğe yürüyeceğiz."
Festivalin çok önemli kültürel aktivitelere de ev sahipliği yaptığını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, "Bu sadece spor değil, aynı zamanda kültürel bir aktivitedir. Kültürel aktiviteler sporla beraber geleceğe gidecektir. Burada geleneksel yemeklerimizle alakalı örnekler de sergilenecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirdiği gibi geleneklerimizden, köklerimizden almış olduğumuz güçle geleceğe yürüyüşümüzün kuvvetli bir şekilde olması için, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize sağlam temellerle gidebilmemiz için buradaki çalışmaların en iyi şekilde hayat bulması gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Festivalde 11 branşta 843 sporcu mücadele edecek
Etnospor Kültür Festivali’nde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu'ya özgü şenlikler hayat bulacak. Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan gösterileri, atlı gösteriler gibi pek çok aktivite yer alacak.
 
Festival, Türki devlet ve topluluk çadırları, yöresel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, çocuk tiyatroları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, halk oyunları, Orta Asya geleneksel toylarıyla bir şölene dönüşecek.
 
Organizasyonda geleneksel sporlardan aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, atlı okçuluk, atlı cirit, kökbörü, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğu olmak üzere toplam 11 branşta 843 sporcu mücadele edecek.
 
Yağlı güreşlerde 45'i başpehlivan olmak üzere toplam 295 sporcu er meydanına çıkacak.
 
Festivalde engelli vatandaşların katılacağı mangala, mas güreşi ve geleneksel okçuluk müsabakaları da yapılacak.
Festivale KYK da katılıyor 
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu da festivalde yeralıyor. KYK standında yurtlarda ‘’KYK Akademi’’ çatısı adı altında düzenlenen kurs ve atölye çalışmalarında öğrencilerin yaptığı eserler sergileniyor. Stantta ebru, ney, tezhip, hat, tezhip ve çini gibi Türk-İslam sanatlarının yanı sıra Geleneksel Türk Okçuluğu kursu gören öğrenciler de kurslarda öğrendiklerini ziyaretçilere uygulamalı olarak gösteriyor.
 
Etnospor Kültür Festivali 14 Mayıs Pazar günü sona erecek.