BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ TÜRKİYE-SLOVENYA KEK TOPLANTISINA BAŞKANLIK ETTİ

31 Mayıs 2017

Türkiye - Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 7. Dönem Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıda, Türk Heyetine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sloven Heyetine ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec başkanlık yaptı.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 7. Dönem Toplantısı’na başkanlık etti. Ankara Devlet Konukevi’nde yapılan heyetler arası görüşmelerin ardından, Bakan Çağatay Kılıç ile Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ortak basın toplantısı düzenledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Slovenya'nın ortak tarih ve kültürüyle ikili ve bölgesel anlamda siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmek için yoğun çaba harcayan iki ülke olduğu söyledi. 
Slovenya'nın 2 milyonluk nüfusu, yaklaşık 50 milyar dolar gayrı safi milli hasılası ve 60 milyar doları aşan ticaret hacmiyle bölgesinin en istikrarlı ve gelişen ülkelerinden birisi olduğunu ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, ayrıca Slovenya'nın Türkiye'ye yakınlığı, Avrupa Kıtası’ndaki coğrafi konumu, Avrupa Birliği (AB) üyeliği, sahip olduğu ekonomik potansiyel ve ortak kültürel mirasla bölgesel, küresel ve ikili ilişkiler kapsamında Türkiye'nin özel önem atfettiği bir ülke olduğunu dile getirdi. 
Bakan Çağatay Kılıç, Sloven hükümetinin uzun ve kısa vadeli yatırım ve ticaret planlarında Türkiye’ye sürekli olarak yer verdiğini hatırlatarak, "Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında yer alan ülkemiz, pek çok farklı alanda sunduğu ticaret ve yatırım fırsatları ile Slovenya için, her yönüyle önemli bir cazibe merkezi olması özelliğini uzun yıllardır sürdürmektedir." diye konuştu. 
Yedincisi gerçekleştirilen KEK toplantısına iki ülke arasındaki iş birliğini somut adımlara dönüştürecek önemli bir platform olması nedeniyle özel ve ayrı bir önem atfettiklerini belirten Bakan Çağatay Kılıç, "KEK Toplantısı çerçevesinde, ekonomik temeller de göz önünde bulundurularak, ikili ticari ilişkiler, enerji, ulaştırma, turizm, sağlık, çevre ve şehircilik, orman ve su işleri, KOBİ’ler, bilim, sanayi ve teknoloji, gençlik ve spor, standardizasyon gibi pek çok çeşitli konuyu ele aldık." dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, Erjavec ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede ekonomik ve ticari ilişkileri detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini belirterek, iki ülke arasında imzalanan protokolle alınan kararların, önümüzdeki dönemde Türkiye-Slovenya ilişkilerinin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını bildirdi. 
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ise, “İki ülke arasındaki iş birliği sürekli artış göstermektedir. KEK toplantısı Türkiye ile mevcut bağlantılarımızı güçlendirecek. Türkiye ile işbirliğimizi daha ileri seviyeye taşımamız lazım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından iki ülke arasında protokol imzalandı.