“BIRAKIN İSTEYEN İSTEDİĞİ DİLİ ÖĞRENSİN”

07 Mayıs 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Osmanlıca ile ilgili tartışmalara bir anlam veremediğini belirterek, "Bu var olan yazıyı öğrenmek istiyorsa bir vatandaşımız biz de ona o imkanı veriyorsak bırakın, karışmayın artık. Öğrenmek isteyen öğrensin, öğretmek isteyen öğretsin. Bundan bir zarar gelmez" dedi.

 Bakan Çağatay Kılıç, Canik Kültür Merkezi'nde Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hayrat Vakfı işbirliği ile düzenlenen Osmanlı Türkçesi kurslarının sertifika törenine katıldı. Bakanlık olarak söz konusu kursların gerçekleştirilmesi için önemli destek verdiklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bizim Gençlik Merkezlerimizde üye sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Üye sayısının bir milyonu aşmış olması önemli bir şey" diye konuştu. Öğrenmekte sınır olmadığını ve lisan öğrenmenin önünde hiçbir engel olamayacağını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim Gençlik Merkezlerimizde birçok lisan konusunda eğitim imkanı var. Öğrenme imkanı var. Almancası, İngilizcesi, Fransızcası, İspanyolcası, Arapçası, Çincesi, Japoncası bunların hepsi mevcut. Talep edildiği takdirde bunlar da öğretilen lisanlar arasında. Müzik konusunda farklı enstrümanlar çalmak için bizim Gençlik Merkezimizde bu imkanlarımız mevcut." 
“Neyin tartışması içerisindeyiz”
Bakan Çağatay Kılıç, Osmanlıca ile ilgili tartışmalara da değindiği konuşmasında, "Bu var olan yazıyı öğrenmek istiyorsa bir vatandaşımız biz de ona o imkanı veriyorsak bırakın, karışmayın artık. Öğrenmek isteyen öğrensin, öğretmek isteyen öğretsin. Bundan bir zarar gelmez" ifadelerini kullandı. Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"Biz hep ne dedik? Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı dönemindeki birçok konuşmasında ne dile getirdi sürekli olarak? 'İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz, medeniyetine güvenen fikir hürriyetinden korkmaz' bu kadar basit. Bizim inancımızdan şüphemiz yok, fikrimizden de şüphemiz yok. O zaman neyin tartışması içerisindeyiz."
“Osmanlıca ile ilgili tartışmalara anlam veremiyorum”
Osmanlıca ile ilgili tartışmaların niye yapıldığına anlam vermediğini söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:
"İmkanı sunmak bizim görevimiz. Benim için de lisan öğrenmek önemli bir şeydir. Hangi lisanı öğrenirseniz öğrenin, öğrenin. Ben İngilizce ve Almanca biliyorum. Şimdi yakın zamanda inşallah biz de Hayrat Vakfına herhalde bize bir destek verirler, Osmanlı Türkçesi öğrenmeye başlıyoruz. Ama şu anlamda söylüyorum, bizim eğitim noktamızda mutlaka yapmamız gereken bir şey var. Dil öğrenimine çok önem vereceğiz. Dil öğrenmek ama iyi öğrenmek çok önemli bir şeydir. Hangi dili öğrendiğiniz önemli değil ama öğrenin. Farklı bir dil, farklı bir ufuktur, farklı bakış açısıdır."
(Kaynak: AA)