15 Şubat 2016
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bafra Kızılırmak Dergisi Yazı İşleri Müdürü Abdullah Özdemir’in sorularını yanıtladı. Bakan Çağatay Kılıç’ın Bafra Kızılırmak Dergisi’nin Ocak sayısına verdiği röportaj şöyle:
Sayın Bakanım, Bakanlık icraatlarını anlatmadan önce 1 Kasım seçimleriyle ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?
Seçimler geride kaldı. Yeni hükümet kuruldu.316 milletvekilimizle bu millete hizmet etmek için çalışacağız. Milletimizle el ele, kol kola birlikte hareket ediyoruz. AK Parti’de seçimin bittiği gün; bir sonraki seçim çalışmalarının başladığı gündür. Şimdiden 2019 seçimleri için çalışmaya başladık. Biz, oy veren, oy vermeyen 78 milyonun hükümetiyiz. Biz tüm Türkiye’yi temsil eden ve tüm vatandaşlarımızın dertleri ile dertlenen bir kadroyuz. Millet bizim yaptıklarımızı görüyor ve seçimde de bunu tasdik ediyor. Bizim noterimiz millettir. Biz görevimizi ve hizmetlerimizi Ferhat ile Şirin’in aşkı gibi ülkemize, milletimize olan sevdamızdan dolayı yapıyoruz. Kurucu genel başkanımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakanken AK Parti ve Türkiye’yi belli bir noktaya taşıdı. 2014 yılından itibaren de Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun liderliğinde 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bizim amacımız milletimizin daha refah, daha huzurlu ve demokratik bir şekilde daha rahat yaşayabilmesini sağlayabilmek.
Sayın Bakanım son 4 hükümette de Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yapıyorsunuz? Bu nasıl bir duygu?
Önce şunu söylemek isterim; Hükümet kurma sürecinde Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini güvenerek bana veren Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ve bu tensiplerini imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Millete ve devlete hizmet etmek en öncelikli görevimiz... Tabii ki bakan olmak gurur verici bir durum ama duygularımıza teslim olmamız da söz konusu değil.
Nasıl bir gençlik arzu ediyorsunuz? Gençlikten yana bir beklentileriniz var mı?
Biz Türkiye’nin geleceği olan gençlerimize yatırım yapıyoruz. Onların en iyi şekilde yetişmesi, için çalışıyoruz. Gençlerimize güveniyor; gençliğimizi bugünün enerjisi, yarınların teminatı olarak görüyoruz. Ülkemizin geleceğe olan yürüyüşünde gençlere çok büyük görev düşüyor. Bizler bu yolda gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki gençlerimiz de, bizlerin devredeceği bayrağı çok daha üst seviyelere dikecekler. Gençlerimizle gurur duyuyoruz ve inanıyoruz ki bu ülkenin, bu milletin ve tüm insanlığın geleceğini 2023, 2053 ve 2071 yıllarına onlar taşıyacaklar. Onları Türkiye’nin gelişiminde ve değişiminde öncü bireyler olarak görmek istiyoruz… Geleneklerine bağlı, yeniliklere açık, demokrat, paylaşımcı, ,teknolojik bilgilerle donatılmış fikir ve proje üreten bir gençliğin yetişmesi için hükümet olarak bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz.
Gençlik merkezlerinde hangi hizmetler veriliyor?
2015 yılı boyunca hayata geçirdiğimiz projeler ve etkinlikler milyonlarca gencin ortak sesi oldu. Bunların bazılarında kısaca bahsedelim isterseniz...
Bakanlığımızın 2015 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar içinde gençlik merkezleri önemli bir yer tuttu. Şu an itibarıyla Türkiye genelinde 210 gençlik merkezimizle gençlere hizmet veriyoruz. Önümüzdeki yıl sonuna kadar bu sayı 355'e yükselecek. İlçelerde de yaygınlaşan gençlik merkezlerimizin üye sayısı 1 milyon 240 bine ulaştı. Buralarda kültürel ve sanatsal faaliyetler yapılıyor.. Meslek sahibi olmaktan girişimciliğe, dil eğitiminden liderlik eğitimine, kişisel gelişime kadar... bir çok alanda faaliyetler gerçekleştiriliyor. Keman, ney, kanun, ebru, hat, Kur-an’ı Kerim, Osmanlıca gibi kurslar var. Ücretsiz verilen kursların sayıları her geçen gün artıyor. Çinicilikten tutun da geleneksel olarak bizim kültürümüzden, örfümüzden, âdetimizden gelen, unutulmuş unutulmaya yüz tutmuş olan el sanatlarının hepsi var. Mesela Hayrat Vakfı arasında imzaladığımız protokol kapsamında gençlik merkezlerinde verilen Osmanlı Türkçesi kurslardan bu yıl yaklaşık 10 bin genç faydalandı.
Biraz da projelerinizden bahseder misiniz?
Bakanlık olarak kendimizin gerçekleştirdiği projelerin yanısıra STK'lerden ve gençlerden gelen projelere de destek veriyoruz.
2012 yılında başladığımız Gençlik Projeleri Destek Programıyla, ülkemizin geleceği olan gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak projeleri desteklemeyi sürdürüyor. Toplam 352 projeye 2015 yılında 26 milyon TL destek verdik. Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında engelli gençlerimizi topluma kazandırmaya yönelik çalışmalarımız bu yıl da aralıksız devam etti. 2015/1 çağrı dönemi uygulama klavuzunda yapılan değişikliklerle engellilerimizin spor ya da sanatla rehabilitasyonunu amaçlayan projelere öncelik verdik.2012-2015 yılları arasında gönüllülük, sosyal uyum, sağlıklı yaşam, spor, gezi, kültür - sanat ve eğitim yoluyla engelli gençlerin rehabilitasyonunu amaçlayan 29 ilden 54 kuruluşa 4 milyon 469 bin TL yardımda bulunuldu.
Gençlerin kötü alışkanlık ve maddi bağımlığından korunması konusunda çalışmalar yaptığınızı biliyoruz...
Gençlerin uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklardan korunması konusunda yapılan mücadelelere biz de maddi ve manevi olarak destekler veriyoruz, Uyuşturucuyla mücadele konusunda 14 ilde proje yürüten 16 dernek ve 4 vakfa son iki yılda 1 milyon 726 bin TL maddi destek verildi. Yapılan yardımlardan İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne, Van, Diyarbakır, Çankırı, Elazığ, Aksaray, Nevşehir, Bingöl, Hakkari, Malatya ve Bursa’dan 54 bin 385 kişi faydalandı.
Ayrıca, İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görev yapan bin 803 antrenöre “Bağımlılık ile mücadele farkındalık eğitimi” verdik.
Uyuşturucuyla mücadele konusunda Bakanlığa bağlı yaz kamplarına katılan öğrenciler de eğitim gördü. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlarda bulunan üniversite öğrencisine eğitim verilmesini planlanıyoruz. Çeşitli zararlı maddelere başlama yaşının genellikle gençlik yılları içinde yer alması, bu sorunun aynı zamanda bir gençlik çağı sorunu olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Son yıllarda tüm Avrupa ülkelerinde ergen ve gençler arasında alkol ve yasadışı madde kullanımında bir artış söz konusudur. Ülkemizde madde kullanımı, birçok ülkeyle karşılaştırıldığında düşük oranlardadır. Fakat ülkemizdeki genç nüfusu göz önüne aldığımızda bu düşük oranların ne kadar büyük rakamlar oluşturacağını unutmamak gerekmektedir. İşte bu noktada farkındalık oluşturmak amacıyla 81 ilde faaliyet gösteren gençlik merkezlerinde uyuşturucu ile mücadele konusunda Yeşilay ve Emniyet Müdürlükleriyle işbirliği içerisinde seminerler, konferanslar ve bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Binlerce kişiye eğitim veriyoruz. Uyuşturucu ile mücadele için kurulan dernek ve vakıflarla işbirliği yaparak gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan kurtarmak için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz.
Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu yurtlar. KYK başvuran öğrencilerin tamamının barınma ihtiyacını karşılayacak noktaya ne zaman gelecek?
Yurt ihtiyacını ya kendimiz inşaa ederek karşılıyoruz ya da bina kiralama yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Nihai hedefimiz bize barınmak için başvuran öğrencilerinin tamamını yurtlara yerleştirmek. Rakamlarla izah etmem gerekirse; Aralık ayının ilk haftası itibarıyla KYK'ya ait 591 yurdunda 449 bin 200 öğrenci barınıyor.Bu yılın sonuna kadar 12 yurt ilave ederek 8 bin 256 yatak kapasitesi artışına daha gideceğiz. 2016 yılında ise mevcut yurtlarımıza 127 yurt daha ilave edeceğiz. Yatak kapasitesinde 108 bin 842 artış olacak. 2017 yılında 76 yurt daha ilave etmeyi planlıyoruz. Bununla birlikte yatak kapasitesinde 95 bin 197 artış gerçekleşecek. 2018 yılında da ilave edeceğimiz 23 yurt ila yatak kapasitesinde 36 bin 700 artış olacak. Yani 2018 yılı sonunda 829 yurt, 697 bin 195 yatak kapasitesiyle hizmet vereceğiz. Ben 2013 yılı sonlarında göreve geldiğimde toplam yatak kapasitemiz 280 bindi. Bugünkü rakama bakarsanız yüzde 60 civarında bir artış gerçekleştirdiğimizi görürsünüz. Kısacası KYK son 2 yıl içinde hızlı dönüşüm ve değişim yaşadı.
Barınma haricinde beslenme, burs ve kredi imkanlarını iktidara geldiğimiz 2002’ye göre çok daha iyi seviyelere ulaştırdık. 2003’ten bugüne, başvuru yapan her üniversite öğrencimize burs veya kredi imkanı sağladık.2002 yılında 494 milyon TL olan YURTKUR bütçesini yaklaşık 14’e katlayarak 2015 yılında 7 milyar TL’ye yükselttik. İktidara geldiğimizde 450 bin gencimize kredi veriliyordu, bu rakam yaklaşık 3’e katlayarak 340 bini burs, 925 bini kredi olmak üzere 1 milyon 265 bin öğrenciye yükseldi. 2002 yılında lisans öğrencilerine verilen aylık 45 TL bursu artırarak 330TL’ye çıkardık. Yüksek lisans öğrencilerine verilen aylık 90 TL bursu, 660 TL’ye, doktora öğrencilerine verilen aylık 135 TL bursu 990 TL’ye yükselttik.2002 yılından bu yana yükseköğrenim öğrencilerinin burs/öğrenim kredilerinde yapılan artış yüzde 567 oldu.2002 yılında öğrencilere aylık 11 TL beslenme yardımı veriliyordu. 2015 yılında bu 22 kat artışla aylık 240 TL' çıkardık.
Üniversiteye gelen öğrencilerimiz en iyi barınma imkanı arıyorlar, kendilerini geliştirebilecekleri yerlerde kalmak istiyorlar. Gençlerimiz olumsuz koşullarda barınmak durumda değiller. Bizim yaptığımız genişleme hamlesinden sonra çok şükür farklı bir noktadayız.
Seçim vaadinizde yer alan burslarla ilgili düzenlemenin ne zaman gerçekleşmesi bekleniyor?
Başbakanımızın 2016 yılı Hükümet eylem planında açıkladığı gibi seçim vaatlerimizin hepsini 3 ay içinde gerçekleştireceğiz. Bunların bir kısmı için kanuni düzenleme gerekiyor. Ama burs için mevcut düzenleme yeterli. Ocak ayından itibaren uygulamaya geçiyoruz. Lisans öğrencilerinin 330 TL olan bursu 400 TL’ye çıkarılacak. Sadece burslar değil, öğrencilere verdiğimiz kredi, beslenme yardımı miktarında da artış yapacağız.
Ülke sporuna kazandırdığınız tesisler hakkında bilgi verir misiniz?
Bu yıl 9 izcilik ve kamp eğitim merkezi, 5 atletizm pisti, 4 stadyum, 17 havuz, 137 futbol sahası, 68 spor salonu, 11 farklı branşlarda ve 81 gençlik merkezi olmak üzere toplam 332 tesisin yapımını tamamladık. Bir kamp eğitim merkezi, 15 atletizm pisti, 18 stadyum, 29 havuz, 32 diğer, 23 futbol sahası, 82 spor salonu ve 79 gençlik merkezi olmak üzere toplam 279 tesisin yapımına ise devam ediyoruz.
Modern statların yapımı ne aşamada?
Türk futbolunun çehresini değiştirecek stadyum projeleri konusunda yıl içinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Toplam maliyeti yaklaşık 3,250 milyar TL olan 29 stat projemiz var. Antalya, Afyon, Mersin Konya ve Bursa stadyumlarının yapımı tamamladık. Stat projelerinde yıl içerisindeki hummalı çalışmalar neticesinde birçok stadyumun tamamlanma aşaması yüzde 80’e yaklaştı.
Samsun'da başlattığımız Geleceğe Kulaç Atıyoruz Projesi amacına ulaştı mı?
Gençlerin ve çocukların ülkemizi gelecek yıllarda uluslararası spor organizasyonlarında temsil edebilmesi için başlattığımız “Geleceğe Kulaç Atıyoruz Projesi” bu yıl yüzlerce çocuğun buluşma noktası oldu. Samsun’da başlatılan ve ilk etapta 600 öğrencinin katıldığı projede, 10 bin ilkokul öğrencisine yüzme öğretilmesi amaçlıyoruz.Bu projemizi genişleterek, Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için çalışma yapıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakıyoruz... 2016 yılı için bir değerlendirme yapar mısınız?
Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da Türkiye'nin marka bir spor ülkesi olma hedefine daha da yaklaşabilmesi adına projeler üretip, gerekli adımları süratle attık. Gençlerimiz için yeni projeler ürettik.2016 yılında da bu atılımlarımız artarak devam edecek.
Bu vesile ile yeni yılın insanlığa barış getirmesini, ülkemizin, milletimizin dayanışma, birlik ve kardeşliğini güçlendirmesini temenni ediyorum. Tüm vatandaşlarımızın sağlık, mutluluk, bereket, kardeşlik, huzur ve refah içinde geleceğe yürüdüğü bir yıl olmasını diliyorum.