10 Mayıs 2016
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti hükümetlerinin orman alanlarının kullanımı konusunda büyük reformlara imza attığını vurguladı. Bakan Çağatay Kılıç, İstanbul Gezi Parkı’nda bir iki ağaç bahane edilerek başlatılan gezi olaylarını hatırlatırken, “Gezi Olayları’nın asıl nedeni doğa ve çevre konusu değildi” dedi.
Bakan Akif Çağatay Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü arasında ‘Kredi Yurtlar Kurumu Ormanları Tesisine ilişkin Ağaçlandırma ve Eğitim İşbirliği Protokolü’ imza törenine katıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndaki protokol imza töreninde konuşan Bakan Çağatay Kılıç, oluşturulacak Kredi Yurtlar Kurumu Ormanları Tesisine ilişkin Ağaçlandırma ve Eğitim İşbirliği Protokolü'nün gençlere doğa ve çevre bilinci kazandırılması açısından önemli olduğunu belirterek, gençlerin bu ülkenin geleceği olduğu bilinciyle hareket ettiklerini söyledi.
''Kredi Yurtlar Kurumu’nda son 2.5 yılda kapasite anlamında büyük artış yaşandı''
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda son 2 buçuk yılda kapasite anlamında büyük bir artış yaşandığını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Biz özellikle son 2.5 yılda gerçekten büyük bir hamle ile Kredi ve Yurtlar Kurumundaki artış açısından bir rekora imza atmış durumdayız. İnşallah bu anlamdaki çalışmalarımız ile beraber 2019 yılına kadar kademeli olarak artacak çalışmalar ile çok daha farklı noktalara geleceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminden itibaren bu noktada ortaya koymuş olduğu bir politika var. Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle üniversite öğrencilerimizin barınma imkanı ile ilgili olarak kalitenin artırılması ve barınma imkanı bulmuş kardeşlerimizin kaldıkları yurtları evleri gibi görmelerini sağlamak konusunda talimatları olmuştur” şeklinde konuştu.
“2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ülkemizi taşıyacak bir gençliğe ihtiyacımız var”
Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan gençlerin barınma faaliyetlerinin yanı sıra sosyal imkânlardan da faydalandığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
”Eğitim ve sosyal faaliyet programları ile beraber yurtlarda sadece barınma imkânı değil sosyal anlamda da kendini geliştirme imkanı buluyorlar. Kardeşlerimizin derslerinde başarılı olmaları için onlara yardımcı olmak adına çalışmalar yapıyoruz. Burada imzaladığımız protokolün gençlerimizi bilinçlendirme ve ülkelerine faydalı birer birey olarak yetişmeleri konusunda bir çalışmanın önünü açtığımızı düşünmekteyim. Bizler geleceğimizi yönlendirecek olan 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ülkemizi taşıyacak olan bir gençliğe ihtiyaç duymaktayız. Bu anlamda imzaladığımız bu protokol ile Kredi ve Yurtlar Ormanları kuruyoruz. Bu kuracağımız orman alanları öğrencilerimizin bizzat giderek, kendilerinin diktikleri fidanlarla oluşacaklardır. Bu ormanların, doğa ve çevre konusunda bir duyarlılığın oluşmasına da katkıda bulunağını düşünmekteyim. Gençlerimizin kendi ağaçlarını diktikleri bir ormanda doğaya daha fazla sahiplenmelerinin de önü açılacaktır.”
“Gezi Olayları’nın asıl nedeni doğa ve çevre konusu değildi”
Ülkemizde çevre konu bahane edilerek gösteriler yapıldığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Bu gösterilerin en büyüğü Gezi Olayları’dır. Güya bir çevre hassasiyeti ile başlayan olayların aslında çevreden çok insana ve insanların günlük yaşam alanlarına ne kadar zarar verdiğine şahit olduk. Hiçbir saygı unsurunu, insan hayatına saygının ve karşılıklı güvenin ortada olmadığı bir durumu yaşadık. Buradaki yaşanan olayların asıl nedeninin doğa ve çevre konusunun olmadığını hepimiz gördük” dedi.
“Mevcut orman alanlarının kullanımı konusunda büyük reformlara imza attık”
AK Parti Hükümetleri döneminde özellikle çevre ve orman konusunda büyük bir reform gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Hükümetlerimiz döneminde özellikle orman alanlarını geliştirerek ve mevcut orman alanlarının kullanımı ile alakalı olarak büyük reformlara imza attık. Sayın Bakanımıza da yapmış olduğu çalışmalar ile ülkemize büyük katkılar sağladığı için teşekkür etmek isterim. Gençlerimizin de katkı verebilmeleri adına yaptığımız bu çalışmada gençler, kendi isimlerini ağaçlara verecekler. Bu bilinci artıracaklar. Bu anlamda ülkemizin geleceğine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Spor alanlarının inşasında kendilerine gösterilen destek konusunda Orman ve Su işleri Bakanlığı‘na teşekkür eden Bakan Çağatay Kılıç, “Zaman zaman alan bulma konusunda sıkıntıya düştüğümüzde ilk kapısını çaldığımız Bakanımız Veysel Eroğlu oluyor. Sağolsun kendisi de hemen talimat verip uygun bir alan bulunması durumunda bize tahsis ediyor. Kamp çalışmalarımızda da çok güzel ilerlememiz oldu. İki farklı kampımız var; doğa ve deniz kamplarımız. Özellikle doğa kamplarının içerisinde gerçekten çok farklı bir atmosfer yaşanıyor. Deniz kampında farklı aktiviteler var. Bu çalışmalara verilen destekten dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“Ağaçlandırmayı ve ağaç dikmeyi kendimize şiar edinmiş durumdayız”
Bakanlığına bağlı Gençlik Kamplarında bu yıl 60 bin genci ağırlamak için çalışma yaptıklarını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı;
“Gençlik Kamplarımızda doğa sevgisini, çevreciliği gençlerimize aşılamak noktasında çalışma yapıyoruz. Bugünkü protokolün hayata geçmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Ne ekersen onu biçersin düşüncesi ile harekete geçerek ağaçlandırmayı ve ağaç dikmeyi kendimize şiar edinmiş durumdayız. İnancımızın, medeniyetimizin bize göstermiş olduğu yol budur. İnşallah önümüzdeki yıllarda gerçek çevrecilik hassasiyetiyle, ne yapıldığını bilen ve bunu koruyan bir anlayışla ilerleyeceğimize inanıyorum.”
“Yurtlarımız, aile yuvası gibi sıcak, her bakımdan güzel ve beş yıldızlı otel niteliğinde”
Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ise protokol imza töreninde yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan yaklaşık 500 bin gencin ormanlık alana bir fidan dikmesi ve ağaçlandırmayla ilgili bir protokol imzalayacağız. Gençlik ve Spor Bakanlığımız zaten gençlerle ilgili ne gerekiyorsa yapıyor. Üniversiteyi kazanan gençler için en önemli şey, yurttur. Gençlik ve Spor Bakanlığı özellikle son zamanlarda yurt sayısında çok fazla bir artış yaptı. Aile yuvası gibi sıcak, her bakımdan güzel, beş yıldızlı otel niteliğinde yurtlar var. Sayın Bakanımıza gönülden teşekkür ediyorum. Biz de elimizde geldiği kadar gençliğimizin ormanlık alanlarda sportif faaliyetler yapmaları maksadıyla ormanlık alanlarda yer tahsis ediyoruz. Geleceğimizin teminatı gençlerimize ne kadar değer verilse azdır. Hükümetimiz 45 lira olan bursu 400 liraya çıkardı. Nereden nereye geldik… Sayın Bakanımıza böyle bir imkan verdiği için tekrar çok teşekkür ederim. İnşallah gençlerimize daha yeşil daha mutlu bir gelecek bırakmak için hep birlikte çalışacağız.”
Protokolün kapsamı;
İki bakanlık arasında imzalanan protokol kapsamında, yurtlarda ağaç sevgisi ile ilgili eğitim verilecek. Gönüllü gençlerden oluşturulacak çalışma grupları tarafından erozyon ve çölleşme ile mücadelede sorunlara çözüm üretecek projelerin üretilmesi için zemin hazırlanması öngörülen protokole göre, geleneksel hale dönüştürülecek ödüllü yarışmalar ile gençlerin katılımı teşvik edilecek. Protokol ile ayrıca, öğrencilerin dikeceği ağaçlara isimleri verilerek sahiplenme duygularının da geliştirilmesi öngörülüyor.