19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Bakan Çağatay Kılıç başkanlığındaki heyetin Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Anıtkabir’deki törene, Bakan Çağatay Kılıç başkanlığında 81 il ve KKTC’den gelen temsilci gençler, sporcular, öğrenciler, halk oyunları ekipleri, Bakanlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Beraberindeki heyetle Aslanlı Yol'dan yürüyerek tören alanına gelen Bakan Çağatay Kılıç, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bakan Çağatay Kılıç, Misak-ı Milli kulesine geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
“Aziz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının 97. Yıldönümünde huzurunuzdayız. Samsun’dan yaktığınız kurtuluş meşalesi ile başlayan bağımsızlık mücadelesi, cennet vatanımızın dört bir yanına ulaşmış ve topraklarımızın işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya ispatlamıştır. Toplumun temelini oluşturan ve geleceğimizin güvencesi olan gençlerimizin milli ve manevi değerlerine bağlı bir şekilde fikren, ruhen ve bedenen gelişmelerine önem veriyoruz. Ülkemizi gençliğimiz ile birlikte muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için gece gündüz çalışmak ve yaktığınız bağımsızlık meşalesini nesillerden nesillere aktarmak için müheyya nöbetteyiz. İstiklâl aşkımızı sınamaya çalışanlara, dün şanlı ecdadımızın verdiği cevabı bugün ve gelecekte nitelikli, girişimci, öz güveni yüksek ve medeniyetinin değerlerini savunmak adına cesur olan gençliğimiz vermeye hazırdır. Gençlerimiz birlik ve beraberlik içerisinde, Cumhuriyet değerlerini muhafaza ederek ülkemizi 2023, 2053 ve 2071’e taşıyacaklarından emin olunuz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle zat’ı âlileriniz ve silah arkadaşlarınız ve bu topraklardaki ebedi varlığımızı tescilleyen şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Ruhunuz şad olsun."
Bakan Çağatay Kılıç, tören sonrası gençler ve sporcularla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Başbakan Davutoğlu, gençleri kabul etti
Anıtkabirdeki törenin ardından Bakan Çağatay Kılıç başkanlığındaki aralarında milli sporcuların da bulunduğu gençlik heyeti Çankaya Köşkü'nde başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etti.
Kabulde, gençlerin yoğun alkışları eşliğinde kürsüye gelen Başbakan Davutoğlu, "Ülkemizin dağlarının havasını, kokusunu, nefesini Ankara'ya taşıyan güzel yüzler, nehirlerimizin bereketini başkente taşıyan ak yüzler, güzel gönüller, hepinize hoş geldiniz diyorum. Gençlik ve Spor Bayramınız mübarek olsun, böyle birbirine güzel bakan, güzel düşünen gençlerin ebediyen kardeşliği baki olsun" diye konuştu.
Muş'un Varto ilçesini ziyareti sırasında gençlerle bir futbol maçı yaptığını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, "Varto ki çok sıkıntılı terör olaylarının üstesinden birlik ve beraberlik içinde gelmiş bir ilçemiz. Oraya geldiğimde, halk büyük bir coşkuyla karşıladı, tam çıkarken baktım, bir spor sahasında gençler top oynuyor. Ben durabilir miyim... Gençler öyle coşkulu bir şekilde bir aradayken ceketi çıkardım, bakan arkadaşlara 'siz de çıkarın' dedim. Böyle yarım saate yakın top oynadık. Emin olun, bütün sıkıntılarımı, tüm Türkiye'nin ağır gündemiyle ilgili gelen yoğun tempoyu da unuttuk, dinlendik. Gençlerle bir araya gelmek, insanı dinlendirir, gençleştirir, dinamikleştirir" şeklinde konuştu.
Gençleri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Çankaya Köşkü, çok misafirler ağırladı ama gençleri ağırladığında çok daha güzel bir atmosfer oluşuyor. Muhtemelen, büyük ölçüde, başbakanlığım döneminde sizler, ağırladığım son misafirler olacaksınız. Bu da ayrı bir anlam taşıyor." dedi.
"Bir şehitlik varsa mutlaka ziyaret edin"
Horasan'dan Anadolu'ya gelen 81 vilayetin her birinde, mutlaka bir Horasan ereni bulunduğunu kaydeden Başbakan Davutoğlu, 1910'lu yılların gençlerinin yedi iklimde şehitliğe yürümek için yola çıktıklarını, vatan savunması yaptıklarını ifade etti.
"Pasif bir gençlik istemiyoruz"
Kendisinin de gençlik hareketleri içinde yer aldığını aktaran Davutoğlu,sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şunu bilin ki gençlik hareketleri içinde yer almak bir suç değildir, bir kabahat değildir. Gençliğinde ideali için ayağa kalkmamış kişi, yaşı genç olsa da aslında genç değildir. Öyle bir aşkla sarılmalısınız ki gençliği de doya doya yaşamalısınız. Pasif bir gençlik istemiyoruz. Kendisine söylenileni hemen kabul eden bir gençlik de istemiyoruz. Konuşan, düşünen, tartışan, eleştiren ama asla nefret dili kullanmayan, asla şiddete başvurmayan, asla teröre bulaşmayan bir gençlik istiyoruz. Bizler 2000'li yıllarda, Sayın Cumhurbaşkanımızla, daha önceki Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, bütün o ekip olarak siyasi hayata girdiğimizde, devlet yönetimini üstlendiğimizde 14 sene önce, açıkçası bütün o gençlik ideallerimizi bu devlete yansıtmaya çalıştık. Başka da bir şey yapmaya gayret etmedik. Gençlerin önünü açalım istedik. Çok büyük reformlar yaptık, gençlerin önünü açacak şekilde. Şimdi size burada siyasi bir propaganda konuşması yapmıyorum, neler yaptığımızı anlatmaya gerek de görmüyorum, sizler de gördünüz.''
"Hiçbir zaman bu tarz şeylere kulak asmadım"
Geçlere tavsiyelerde bulunan Başbakan Davutoğlu, "Birinci şart, öz güveniniz olacak. İkincisi ahlaki boyut, ahlaki şart. Değerleriniz olacak arkadaşlar. Hiçbir şeye feda etmeyeceğiniz değerleriniz olacak. Ne mala ne mülke ne mevkiye değişmeyeceğiniz değerleriniz olacak. Biraz daha yaşlı olanlar, sadece ömür yaşı olarak değil, psikolojik yaşı ilerlemiş olanlar size gelip diyecekler ki 'Ya realist ol, bu kadar da idealist olma.' Bize hep öyle dediler gençliğimizde. Bu kadar öğrenci olaylarında, gençlik hareketlerinde... 'Biraz realist olun, para kazanmaya bakın, şunu yapmayın.' Hiçbir zaman bu tarz şeylere kulak asmadım, hep idealist olmaya çalıştım. Siz de hep idealist olun. Reel tablodan kaçmayın, onu görün, onu iyi okuyun ama ideallerinizden asla taviz vermeyin."diye konuştu. Başbakan Davutoğlu, gençlerden bir hafta içinde en az bir kitap okuma sözü vermelerini de istedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da "Yapılan atılımlarla gençlerimiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında daha sonra 2053'te, 2071'de ülkemizi çok daha üst seviyelere taşıyacak. 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan başlatmış olduğu istiklal yürüyüşü, bugün de aynı kararlılıkla geleceğe yürüyüşümüzün devam edeceğini tüm dünyaya hatırlatıyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de gençler ve sporcularla bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Çağatay Kılıç başkanlığında gençlik heyetini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti.
Erdoğan'dan gençlere anlamlı tavsiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle gençlik heyetine resepsiyon veren Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada gençlere ve sporculara seslendi.
Konuşmasına "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı tebrik ediyorum. Ülkemizin dört bir yanından, 81 vilayetimizden ve yurt dışından gelen siz genç kardeşlerimle bu vesileyle beraber olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum." sözleriyle başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tam 97 yıl önce Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Samsun'a çıkmasıyla yakılan istiklal ateşinin, 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'nin toplanmasıyla tamamen milli bir dava haline dönüştüğünü, çok zor şartlarda Kurtuluş Savaşı'nı başarıya ulaştırdıktan sonra, 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanıyla bu mücadelenin ilk safhasının sonuçlandırıldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurtuluş Savaşı'nın, Malazgirt'ten beri sürdürülen mücadelenin en önemli halkalarından biri olduğunu, be lirterek Kurtuluş Savaşı'nın, Balkan Harbi'nden, Birinci Dünya Savaşı'ndaki Çanakkale Kut'ül Amare, Filistin ve Kafkas Cephesi ile Medine Müdafaası'ndan ayrı düşünülemeyeceğini kaydetti.
Siyasi hayatının tamamında millete hizmet için, milletin gönlünü kazanmak için çalıştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere, şöyle seslendi:
"Sizlere de aynısını tavsiye ediyorum. Kendinizi yetiştirin, proje geliştirin, çalışın, üretin, kariyer yapın. Elbette biliyorum, bunları ihmal etmeyeceksiniz ama milletle birlikte olmak, milletle beraber yol yürümek, onun gönlüne girmek daima önceliğiniz olsun. Ölüm bizim için mukadder olduğuna göre, öldükten sonra lanetle anılmak da var, rahmetle anılmak da var. Temenni edelim ki bizler rahmetle anılanlardan olalım.Sizlere 2053 ve 2071 vizyonlarını geliştirip, hayata geçirebilmeniz için en uygun, en ideal, en mümbit zemini oluşturmaya çalışıyoruz. 2053'ü, 2071'i siz hazılayacaksınız. Bizler o günleri göremeyeceğiz. Bizler ebedi alemden sizleri izleyeceğiz ama sizler onun inşallah mimarları olacaksınız."
"İstedik ki gençlerimiz ele bakmasın"
Ecdadın mirasını yükseltecek, yüceltecek bir gençlik yetiştirmek için her alanda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini bildiren Erdoğan, "Sizler, Güneydoğu'nun o dağlarında, bu ülkeden kaçarak Kandil'in dağlarında, bu millete ihanet eden o şebekenin elhamdülillah içinde değilsiniz. Sizler, kalemin silahtan üstün olduğuna inanan bir gençliksiniz. Sizler bilgisayarın tuşlarına basıyorsunuz, silahların tetiğine değil. Sizin farkınız bu. Bu tuşlarla sizler dünyada yeni bir gelecek inşallah inşa ediyorsunuz.Düşünün 76 üniversiteden aldık, şu anda 193 üniversite var. 'Benim Muş'taki, Hakkari'deki gencim nasıl Ankara'ya, İstanbul'a gelecek? Parası pulu var mı? O buraya gelemeyecekse biz ilmi ve okulu onun ayağına götürelim' dedik. Hakkari, Muş, Ağrı, Kars dahil ülkenin her yerinde üniversitesi olamayan il bırakmadık."dedi.
Ülke genelinde 294 bin yatak kapasiteli 425 yeni yurdun hizmete açıldığına, yüksek öğrenim kredi ve burslarının 45 liradan 400 liraya yükseltildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun yanında 280 lira da beslenme yardımı var. Yurtlarda kalan yavrularımız bu desteği de alıyor. Bu desteğin lisansüstü eğitim için 800 lira, doktora eğitimi için bin 200 lira olduğunu görüyoruz. Geçmişte bunlar var mıydı? Sevgili gençler, biz işte sizinle beraber adeta bu yolu yürüdük. İstedik ki gençlerimiz ele bakmasın. 'Benim devletim var, benim devletim yolda bizi yalnız koymaz' desin. 'İlkokuldaki, ortaokuldaki, lisedeki yavrumuz sırasında kitabını bulsun' dedik. Çünkü biz kitap bulamıyorduk. Maalesef biz kitap bulamadığımız için hocalarımız ders anlatırdı, biz çala kalem not tutardık veya ağabeylerimizden teksir notu satın alırdık. Biz böyle okuduk ama şimdi kuşe kağıtla hazırlanmış kitapları yavrularımızın sırasının üzerine, okulları açılırken bırakıyoruz."diye konuştu.
Geçen 13 yılda 5 milyon 645 bin yeni istihdam oluştuğunu, iş sağlandığını, aynı dönemde spor tesisi sayısının bin 575'ten 3 bin 377'ye, lisanslı sporcu sayısının 278 binden 6 milyon 232 bine çıktığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sporcu bir gençlik ama hepsinden öte istiyorum ki sportmen bir gençlik." şeklinde konuştu.
Sporcu gençlerin de konukları arasında bulunduğunu belirten Erdoğan, onlara da olimpiyatlarda başarı dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Altınlarınız bol olsun, gümüşleriniz bol olsun, bronzlarınız bol olsun, gelecekle mukayese edilmeyecek kadar bol olsun. Allah sağlığınızı daim etsin." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda ziyaretlerinden dolayı gençlere teşekkür ederek, bayramlarını kutladı.