30 Mayıs 2016
Türkiye Foto muhabirleri Derneği (TFMD)'nin yayın organı olan Foto Muhabiri Dergisi'nin Yılın Basın Fotoğrafları 2016 Özel sayısına röportaj veren Bakan Çağatay Kılıç, fotoğrafçılık hobisini anlattı.Bakan Çağatay Kılıç'ın yaptığı söyleşi şöyle:
HAYATA OBJEKTİF'TEN "BAKAN"
Akif Çağatay Kılıç
söyleşi: Arif Akdoğan
"Birbirinden farklı ve özelliği olan ilginç ayrıntıları karelere dökmek için fırsat kolluyorum"
Kabinenin en genç bakanı olmasının yanısıra fotoğrafa olan tutkusuyla da tanınan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, haber fotoğrafçılığının zorluklarını , taşıdığı misyonu ve foto muhabirlerinin sorumluluklarına da yakından tanık olduğunu anlattı. "Fotoğraf çekmek artık yaşantımızın bir parçası haline geldi. İlerleyen teknolojik imkanlar sayesinde elinde cep telefonu olan herkes fotoğraf çekebiliyor" diyen Bakan Kılıç, zaman zaman bu karelerin sosyal medya aracılığıyla da geniş kitlelere yayılabildiğini hatta dünya ve Türkiye'nin gündemine oturduğunu söyledi.
BENİM ÇEKİMLERİM HOBİ ASIL OLAN SANAT
Bakan Kılıç, fotoğraf tutkusunu ," Mesela ben de fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. İmkan buldukça elimde fotoğraf makinesiyle pozlar yakalamaya çalışıyorum. Bunlar tarihi ve kültürel mekanlar da, sosyal etkinlikler,hatta sokak fotoğrafları da olabiliyor. Birbirinden farklı ve özelliği olan ilginç ayrıntıları karelere dökmek için fırsat kolluyorum. Benim çekimlerimi bir hobi olarak nitelendirmek mümkün.Oysa ki asıl olan sanattır; çektiğiniz fotoğrafların sanatsal niteliği olması ve ilgili çevrelerin dikkatini çekmesi gerekir. Şüphesiz ki Türkiye bu alanda da çok başarılı sanatçılar yetiştirdi, yetiştirmeye de devam ediyor" sözleriyle aktardı.
FOTO MUHABİRİ HABERİ FOTOĞRAFI İLE YAZAR
Fotoğrafın en önemli boyutlarından birinin foto muhabirliği olduğunu,politikaya atıldığı ilk yıllardan beri foto muhabirleriyle yan yana çalıştığını ve sıcak arkadaşlıklar edindiğini belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
"Foto muhabiri tanık olduğu olay, kişi ve durumları çalıştığı basın kuruluşlarına aktararak Toplumu bilgilendirirken estetik duygusunu da ortaya koyan kişidir bence.Yakından tanıdığım bir çok foto muhabiri arkadaşımda gördüklerimle anlatabilirim bu mesleği. Yaratıcılığı olan, gözlem yapabilen,sosyal ilişkileri ve sezgileri güçlü, özellikle güçlü hafızaya ve görsel belleğe sahip,dikkatli-titiz, ayrıntıları anında kavrayan, hızlı karar alabilen nitelikli insanlardır.Kısacası fotoğraflarla haberini yazan kişidir.Fotoğraf karesinin haberin değerini arttıran en önemli unsurlar arasında üst sıralarda olduğunu bilir.
HAYATIN HER ANINI YANSITAN KARELER
Çektiğim fotoğrafları bir hobi olarak anlattım.Foto muhabirliği, bir hobiden sanat fotoğrafçılığının ötesinde çok farklı bir anlam taşıyor elbette.Foto muhabiri bir yandan zamanla yarışır, bir yandan zorluk ve olumsuzluklarla mücadele ederek görevini yapar.Onun hedefi; hangi şartlar altında olursa olsun, güzel bir kare yakalamak ve bunu milyonlara ulaştıracak gazetesine yetiştirebilmektir. Foto muhabiri olağan haberlerin fotoğraflarını çektiği gibi sel, deprem gibi tabiat olaylarını, büyük kazaları felaketleri ama bir yandan da spor müsabakasının zafer anını da ,kısacası hayatın her alanını farklı yanlarıyla fotoğraf karesine yansıtmaya çalışır. Çektikleri karelerin gazetelerde yayımlanması onların yorgunluğunu ve çekmek için verdiği zorlu mücadeleyi unutturuyor. Hele hele bir de rakiplerini atlattılarsa ...
FOTO MUHABİRİ GURUR DUYMALI
Foto muhabirinin çektiği kare muhabirin kaleme aldığı haber kadar güçlü ve kuvvetlidir, ses getirir.Sayfalar dolusu yazı ile izah edilemeyecek kadar çetrefil bir olayı bir kaç saniye içinde detaylarına kadar anlatır.Foto muhabiri deklanşöre basarak yakaladığı o andan gurur duymalı. Zira çektiği o kare orada gördüklerinin kanıtı olma özelliğinin yan ısıra tarihe ışık tutacak belge olma özelliği taşıyor.
Tabii burada basın ve fikir hürriyetinden bahsetmemek olmaz.Birkaç söz söylemek istiyorum:Basın özgürlüğü,fikir özgürlüğünün de sınırı başka insanların özgürlük alanlarıdır.Hakaret etme iftira atma özgürlüğü değildir. Bu açıdan fotoğraf kamuoyu oluşturabilen yanıyla çok önemli.Foto muhabirleri çekecekleri bir karenin sosyal, kültürel ve güvenlik açısından ilerde onarılması mümkün olmayan felaketlere yol açacağının bilincinde olmalı.Foto muhabirleri mesleki etik kuralların yan ısıra özel hayata da daha duyarlı olmalı. Foto muhabiri kitleleriyle kurdukları iletişimin ana malzemesinin fotoğraf karesi olduğunu bilen ve gazeteci kimliği taşıyan bir kişi olduğunu asla ve asla unutmamalıdır.
Ağır görev yapan foto muhabiri arkadaşlarıma kolaylıklar ve başarılar diliyorum."