“AYŞE NUR BAHÇEKAPILI’YA YAPILAN MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ”

08 Aralık 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) tarafından düzenlenen '2016 Sporun Enleri' programında yaptığı konuşmada Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın Almanya’da havalimanında alıkonulmasına tepki gösterdi.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın Almanya'da alıkonulmasına ilişkin, "Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ivedi şekilde izahat vermesi ve orada yanlış bir uygulama içinde olan bu görevlilerle ilgili gerekli işlemleri yapmasını bekliyoruz" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Samsun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) tarafından düzenlenen '2016 Sporun Enleri' programına katıldı.
Toplantıda kürsüye çıkarak bir konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, 2002 seçimlerinden sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Türkiye'ye kazandırdığı ivmeyle, spor ve buna ilişkin altyapı yatırımlarının da büyük oranda parladığını söyledi.
AK Parti iktidarı döneminde yapılan yatırımların ve projelerin önemini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç spor ve altyapısının geldiği noktayı şu sözlerle anlattı: "Rakamlar çok ilginç şeyler ortaya koyuyor. Biz şu anda Samsun'dayız. Gazi Mustafa Kemal'in istikbale ve istiklale giden, cumhuriyetin kuruluşuna giden yolunun başlangıcı olan Samsun'dayız. Peki Gazi Mustafa Kemal'in ortaya koyduğu medeniyet neydi? Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak. Bunu başarmak için yapılması gerekenler neydi? Çalışmak. Konuşmak değil, çalışmak. Peki sportif anlamda baktığınızda ki bu bizim tarihimizdir, 1923'ten 2002'ye kadar yapılan tesis yatırımları ne noktaya gelmişti? Bin 600 kadar tesisin inşa edildiği tarihe sahibiz. Peki 2002'den bugüne kadar yapılan yatırım ne? Bin 700'ün üzerinde. Bu, spor tesisi anlamında. Konulan hedefe ilerlemek konusunda ortaya çabayı kim koymuştur? Rakamlar ortada, AK Parti iktidarı koymuştur."
“Olimpiyat Oyunları’nda Beklediğimiz Başarıyı Elde Edemedik”
Sporcuların yetiştirilmesi ve uluslararası müsabakalarda ülkeyi temsili için de çalışacaklarını ifade eden Kılıç, "2016 Rio Olimpik ve Paralimpik Oyunları'nda istediğimiz sonuçları aldık mı? Açık yüreklilikle söylüyorum, paralimpiklerde başarı elde ettik. Orada durumumuz daha iyi. Çok kısa bir geçmişi olan noktadayız ama Olimpiyat Oyunları'nda istediğimiz başarıyı elde edemedik. Beklediğimiz Türkiye'nin potansiyeline uygun olan başarıyı elde edemedik. Bu sebeplerle ilgili masaya yatırılan durumlar var. Değişimler de yaşanıyor, yaşanmaya da devam edecek. Ama en önemli şey, zihninizin içindeki düşünce yapısı, spora, sporcuya, yetiştirme tarzına yaklaşımımızdaki değişim” değerlendirmesinde bulundu. 
“Spora 300 Milyonun Üzerinde Yatırım Yapıyoruz”
Türkiye'nin maddi kaynak sıkıntısı olmadığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, "Bizim ülke olarak antrenör açığımız var.. Spora 300 milyonun üzerinde yatırım yapan bir ülkemiz var. Buna altyapı yatırımları dahil değil. Bu kaynakları verimli kullanıyor muyuz? Yeterince verimli kullanmıyoruz. Tesislerimizi de yeterince kullanmıyoruz. Büyük statlar inşa ediyoruz, 15 günde bir maç oynansın diye yapmıyoruz. İçlerinde antrenman salonları olacak, farklı branşlarla ilgili salonlar olacak ve onlarda yaşayacaklar." diye konuştu.
“Kendi Paramızı, Kendi İşlerimizde Kullanalım”
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar bozdurma çağrısının ardından federasyonlara gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"15 Temmuz'da Sayın Cumhurbaşkanımız 'Meydanlara inin' çağrısı yaptı. Samsun'da biz bunun şahidiyiz. Bu çağrıdan çok kısa zaman içinde meydanın tamamı doldu, adım atılacak yer yoktu. Sayın Cumhurbaşkanımız yakın zamanda bir çağrı daha yaptı. Dedi ki 'Bu uluslararası küresel finans dünyası içinde dolarla olan irtibatımızı, ülkemiz içinde en alt seviyede tutalım.' Ne anlamda, kendi paramızı, kendi işlerimizde kullanalım. İşte bu anlamda biz de bize bağlı tüm federasyonlar da tüm adımlarını atıyorlar. Futbol Federasyonumuza teşekkür ediyorum. Onlar da ilk adımı atanlar içindedir. Spor camiası bu anlamda büyük bir hassasiyet ortaya koyuyor. "
“Ayşe Nur Bahçekapılı’ya Yapılan Müdahale Kabul Edilemez”
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın Almanya'da havalimanında alıkonulmasına da tepki gösteren Bakan Kılıç, Uluslararası camiada, Türkiye'yi farklı noktalara getirmeye çalışanlar olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
"Diplomatik ilişkilerde belli nezaketler vardır. O nezaket kurallarına da herkes uymak durumundadır. Yakın zamanda Almanya'da cereyan eden ve TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya hava limanında yapılan muamele kabul edilemez. Bahçekapılı hanımefendinin, çalınmış olan pasaportundan sonra aldığı seyahat belgesiyle bin bir zorlukla Almanya'dan çıkışını geciktiren ve orada onu sıkıntıya sokan görevliler hakkında Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ivedi şekilde izahat vermesi ve orada yanlış bir uygulama içinde olan bu görevlilerle ilgili de gerekli işlemleri yapmasını bekliyoruz. Bu en azından diplomatik nezaketen yapılması gereken bir şeydir. 'Kusura bakmayın, tanımıyoruz, bilmiyoruz, etmiyoruz' diye bu işin içinden çıkamazsınız. 'Uluslararası kurallarımız böyle' diye de bu işin içinden çıkamazsınız. Bir nezaket vardır, ülkeler arası ilişkiler vardır, hepsinden önemlisi, gösterilmesi gereken belli uluslararası kurallar vardır. Şunu da söyleyelim, 'mütekabiliyet' diye güzel bir uygulama vardır uluslararası ilişkilerde. Mütekabiliyet de her şekilde işler. Onun da altını burada çizmek isterim."  
Konuşmaların ardından 2016 yılında Türkiye ve dünyada dereceye giren Samsunlu sporculara ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, TASKK Genel Başkanı Ali Düşmez ve protokol üyeleri verdi.