GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BÜTÇESİ MECLİSTE

11 Aralık 2016

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BÜTÇESİ MECLİS’TE

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TBMM Genel Kurulu’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu eliyle ulaştıkları üniversite gençliğinin tahsil hayatını sağlıklı, huzurlu ve başarılı geçirebilmesi için hiçbir çabadan geri durmadıklarını belirterek, öğrencilere sağladıkları kredi ve burs imkanlarının 2002'den bu yana yüzde 789 oranında artırıldığını, yurtların kapasitesinin son üç yılda iki katına çıkarıldığını anlattı.

Gençlik merkezlerinin, adeta ülkenin farklı bölgelerine kılcal damarlar gibi girdiğini dile getiren bakan Çağatay Kılıç, 2016 yılında 230'a ulaşan gençlik merkezlerinin sayısının, yakın sürede bitecek çalışmalarla 378'e çıkacağını söyledi.

Bakan Çağatay Kılıç, 2002 yılında 11 bin 614 üyesi olan gençlik merkezlerine 1 Aralık 2016 tarihi itibarıyla 1 milyon 501 bin kişinin üye olduğunu belirterek, gençlik kamplarında 2016 yılında toplam 65 bin 638 gencin yararlandığını, ülke genelinde 29 kampta gerçekleştirilen çalışmalar içerisinde farklı illerden bir araya gelen gençlerin tanışma ve birbirlerine destek olma imkanı bulduğunu kaydetti.

Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı kapsamında birçok antrenöre ve gence bağımlılıkla mücadele eğitimleri verildiğini aktaran Kılıç, madde kullanımı ve zararları konusundaki bilgilendirme ve seminerlerle 65 bini aşkın gence ulaşıldığını kaydetti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırım destek hamlesini başlattıklarını anımsatan Kılıç, 40 milyon lirayı aşkın tutardaki yatırımı hayata geçirmekte olduklarını söyledi.

"Tecrübe konuşuyor" programıyla da farklı alanlarda uzmanlaşmış kişileri, gençlerle bir araya getirdiklerini anımsatan Kılıç, "15 Temmuzdan sonra başlatmış olduğumuz, İçimizdeki Kahramanlar Projesi'yle 15 Temmuz gecesinde neler yaşandığını ve bunun bir daha olmaması için paylaşım yapılması gerektiğini, tecrübelerin aktarılması gerektiğini düşündüğümüzden dolayı bugüne kadar bu çerçevede 34 program düzenlenmiş ve 60 bin vatandaşımız bu programlara katılmıştır." dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'de barınan 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye de hem sportif anlamda hem gençlik çalışmalarıyla destek olunduğunu dile getirdi.

"Sayı bin 200'e ulaşmış durumda"

Bakanlık ve bağlı kuruluşların bütçeleriyle yapılan yatırımlar çerçevesinde yeni atılımlar içerisine girdiklerine işaret eden Kılıç, şöyle devam etti:

"2016 Yatırım Programı'nda alınmış olan ve devam eden ve 2017'de de devam edecek olan yatırımlar çerçevesinde 72 yüzme havuzumuzun 37'sini, 329 futbol sahasının 296'sı, 284 spor salonunun 183'ü, 30 atletizm pistinin 18'i tamamlandı ve bununla beraber devam eden mahalle tipi projelerimiz var. Yaptığımız büyük tesislerde ve birçok farklı tesislerde profesyonel anlamda, amatörde ve aynı zamanda uluslararası müsabakalarda ülkemizi temsil edecek sporcularımızın yetiştirilmesi için çalışılıyor. Mahallelerin içerisinde futbol sahası, basketbol sahası ve voleybol sahası kompleks olarak inşa ediyoruz. Bunların şu anda sayısı bin 200'e ulaşmış durumda. Bunların, inşa halinde devam edenlerin 830 tanesi tamamlanmış, diğerlerinin inşası devam etmektedir. Amacımız, spor yapılabilecek alanları gençlerimizin ve aynı zamanda çocuklarımızın aileleri tarafından güvenli alanlar içerisinde bu tip sosyal faaliyetleri yapabilmelerini sağlamaktır."

Stadyum inşaatlarının da devam ettiğini anlatan bakan Çağatay Kılıç, spor merkezlerimizde engellilerin ve aynı zamanda bir çok sporcunun da yetiştirilmesi konusunda ciddi anlamda çalışmalarının olduğunu kaydetti.

İzmir konusunda çok ciddi adımlar attıklarını ifade eden Kılıç, "Biliyorsunuz yargı süreci vardı, o tamamlandı, önümüzdeki engeller böylece kaldırılmış oldu. Özellikle İzmir Alsancak Stadının proje çalışmaları son aşamaya gelmiş durumda ve çok kısa süre içerisinde ihalesine çıkacağız ve hızlı bir şekilde kazandıracağız. Göztepe ve Karşıyaka statlarımızın da zaten tamamlanmış olan ve de devam eden inşaat süreçleri var, onları da en yakın şekilde takip ediyoruz. Biliyorsunuz, Başbakanımız da İzmir milletvekili, bu konuda çok yakın bir takip içerisinde." dedi.

"Antrenör sayımızda ciddi artış yapmamız gerekiyor"

Rio Paralimpik ve Olimpik Oyunlarında ülkenin hak ettiği ve Türkiye'nin potansiyelini yansıtan başarıların elde edilemediğini hatırlatan Kılıç, "Bir başarı var ama daha fazlası olması gerekiyor. Bunda hepimiz hemfikiriz. Bu başarıyı elde edebilmek için antrenör sayımızda çok ciddi artış yapmamız gerekiyor. Bununla alakalı çalışmalar sonucunda, 2002'de 18 bin olan antrenör sayımız şu anda 223 bine gelmiş durumda ama bu yeterli değil, daha fazlasını yetiştirip daha fazlasını kazanmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Yabancı sporcuların Türk bayrağı altında mücadele ettiklerini dile getiren Kılıç, "İsteğimiz ve amacımız, ülkemizde yetişmiş olan gençlerimizin ülkemizin bayrağını temsil etmeleri. Özellikle olimpiyat oyunlarında bronz madalyayı kazanan Escobar, Türk bayrağını üstüne sarıp ve bu başarının Türkiye'ye ait olduğunu tüm dünyaya söylemiştir. Şu anda aktif sporu bırakma evresinde ama bize şöyle bir öneriyle geldi. Kendisi, sporcularımızın yetiştirilmesi, ülkemizdeki kardeşlerimizin kendilerini yetiştirebilmeleri için bu konuda her türlü fedakarlığı yapıp, Türkiye'ye yerleşip bizlerle beraber çalışma konusunda bizlerden talepkar olmuştur. Bu anlamda, bu tip çalışmalarımızı da devam ettireceğiz." diye konuştu.

Dopingle mücadele konusunda hiçbir şekilde geri durmadıkları ve mücadelelerinin sonucunda bu sene, Uluslararası Antidoping Ajansı (WADA) tarafından Türkiye'yi temsilen kendisinin WADA Yönetim Kurulunda görevlendirildiğini aktaran Kılıç, bunun ülkenin başarısı olduğunu vurguladı.

"Kapasite artacak"

Sporcu sağlığıyla ilgili çalışmaların en üst seviyede devam etiğini dile getiren Kılıç, "Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde, özellikle ilköğretimi tamamlayan öğrenci kardeşlerimizin performans taramaları ve bu anlamda yapılacak olan taramalarda potansiyel sporcu adaylarımızın erken yaşta belirlenip iki bakanlığın altyapısını bir arada kullanarak açıklarımızı kapatarak ileri yürümeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Kredi ve Yurtlar Kurumunun kapasitesinin bugün itibarıyla 686 yurtta 553 bin 177 olduğuna dikkati çeken Kılıç, doluluk oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu söyledi. Kapasiteyi artırma noktasında ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Kılıç, "Önümüzdeki yıl bitecek olan yurtlarımızla 2017 yazında kapasitemizi 650 binin üzerine taşımak üzere şu anda çalışmalarımız devam etmektedir. Bunu kendi öz yatırımlarımızla ama aynı zamanda ön protokolle kiralama ve doğrudan kiralama yöntemleriyle de yapıyoruz." dedi.

Ücretsiz barınma imkanlarından şu anda Kredi ve Yurtlar Kurumunda 4 bin 446 öğrencinin yararlandığını belirten Kılıç, öğrencilere aylık 285 lira beslenme yardımı yaptıklarını, bunun günlük 9,5 liraya tekabül ettiğini söyledi.

Bazı milletvekillerinin eleştirilerde bulunduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, "Kredi ve Yurtlar Kurumunda öğrencilerin üst üste yattığı, istif edildiği" şeklinde bir ithamın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kredi ve Yurtlar Kurumunda barınma talebinin karşılanma oranının yüzde 14 olmadığına dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, "Kredi ve Yurtlar Kurumuna bu sene başvuru yapmış öğrencilerimizin yüzde 78'i bugün itibarıyla yerleşmiştir. Geldiğimiz nokta iyi bir noktadır ama daha iyisini kazanmak, çalışmak zorundayız. Bunu da hep beraber inşallah yapacağız.

Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının 2017 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.