BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ; TÜRKİYE PARMAK SALLANACAK, DERS VERİLECEK BİR ÜLKE DEĞİLDİR

01 Temmuz 2017

Habertürk Televizyonu’nda Sibel Erdem’in canlı yayın konuğu olan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, siyasetten, spora, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bazı Alman siyasetçilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretiyle ilgili olumsuz açıklamalarına yönelik, “Haddini aşan çok açıklamalar olduğunu görüyoruz. Türkiye parmak sallanacak, ders verilecek bir ülke değildir. Müttefik olduğumuz Almanya'nın siyasetçileri de bunu er ya da geç öğrenecektir. En temel haklar konusunda bize ders vermeye kalkanlar, en temel haklar konusunda en büyük ihlali yapanlar konumundalar” dedi.

Habertürk Televizyonu’nda Sibel Erdem’in canlı yayın konuğu olan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, siyasetten, spora, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 zirvesi için gideceği Almanya'da gurbetçilerle buluşmak istemesine bazı Alman siyasetçilerden gelen olumsuz mesajlarla ilgili olarak Bakan Çağatay Kılıç, “SPD’nin şu anda başında bulunan zat, Sayın Martin Schulz daha önce Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yapan, orada terör örgütünün flamaları diye paçavralarını asmasına, resim sergisi açmalarına müsaade eden bir kişi. Şimdi çıkıp da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaşkanı hakkında yaptığı açıklamalar ve konuşmalar hadsizliktir ve kendisine bu sözleri iade ediyoruz. Şunu bilsin ki ipe sapa gelmez kelimelerle o şu anda düşüşte olan siyasi konumunu, ki rakamlara baktığımızda Almanya’da yapılan araştırmalarda SPD’nin ciddi manada oy kaybı içerisinde olduğunu görüyoruz, o düşüşte olan oy durumunu düzeltemez.” dedi.
“Türkiye parmak sallanacak, ders verilecek bir ülke değildir”
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ‘darbeyi reddettiğimizi, Türk hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu daha fazla vurgulayabilirdik’ açıklamasını değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç, “Almanya Dışişleri Bakanı 15 Temmuz darbe sürecinden sonra daha erken davranıp Türkiye’ye gelmeleri gerektiğini itiraf ediyor, biz burada yanlış yaptık diyor. Terör örgütlerinin Almanya’da yaptıkları gösteri ve onların paçavralarını, resimlerini ortaya koyma konusunda yeterince sert olamadıklarını, olmadıklarını itiraf ediyor. İnşallah bundan sonra yapmazlar. Terör örgütü olarak kabul edilmiş bir örgütün paçavralarının Almanya’nın herhangi bir yerinde kullanılarak bir gösteri yapılmasına izin verilmesi, en temel hukuk kurallarına, en temel ikili ilişkilere, diplomatik ilişkilere de aykırıdır, insan haklarına da aykırıdır. Dolayısıyla Almanya’nın bu noktada ortaya koymuş olduğu tavrı gözden geçirmesi lazım. Almancada bir söz vardır, göz seviyesinde olmak- böyle göz seviyesine gelememiş olmanın getirdiği bir sancı var Alman siyasiler açısından. Türkiye, Almanya tarafından parmak sallanılacak, ders verilecek bir ülke değildir. Hele hele müttefiklik çerçevesinde NATO müttefiki olduğumuz ve birçok Avrupa kurullarında beraber çalıştığımız ve Avrupa’nın iki en büyük ülkesi olarak nüfus açısından baktığımızda bu davranış içerisinde olunacak bir ülke değildir. Almanya’da siyasiler bunu er-geç öğrenecekler. En temel haklar konusunda bize ders vermeye kalkanlar, en temel haklar konusunda en büyük ihlali yapanlar konumundalar.” diye konuştu.
“Adil olacağız, ama acımayacağız asla”
Bakan Çağatay Kılıç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin 1. yılının yaklaştığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
“FETÖ ile mücadelede önemli bir mesafe kat edildi. Mücadele devam edecek, daha bitmiş değil. Bu mücadele hiçbir zaman tam olarak başarıya ulaşmadan sona ermeyecek. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın talimatları açıktır. FETÖ terör örgütüyle, bunlarla beraber hareket edenlerle işimiz olmaz. Ama onların yargı önünde hesap vermeleri konusunda da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hiç kimse de bu noktada acımamızı beklemesin, çünkü adil olacağız, ama acımayacağız asla.”
“Sporun madde bağımlılığı ile mücadelede çok farklı bir özelliği var”
Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede Bakanlık olarak etkin rol üstlendiklerini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bin 300’ün üzerinde antrenörümüze uyuşturucuyla mücadele konusunda eğitim verdik. Sporun bu noktada çok farklı bir özelliği var. Gençlerimizi, çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korumak için en iyi enstrümanlardan bir tanesi olarak yaygınlaştırılmış çalışmalarımızı yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın en son yaptığı bir açıklama var; yani silahlı terör örgütüyle mücadele neyse bununla mücadele odur. Burada ailelere çok büyük görev düşüyor. Benim çocuğum yapmaz, benim evladım yapmaz demeyelim; öyle ümit edelim ve o şekilde çalışalım, ama mutlaka ve mutlaka çocuklarımızla, gençlerimizle yakından ilgilenelim. Gençlik merkezlerimizde uyuşturucuyla mücadele kapsamında yaptığımız faaliyetler de var. Gençlerimize, bunun nasıl bir şey olduğunu nasıl korunabileceklerini anlatıyoruz.” ifadelerini kullandı. 
“Yılbaşından bu yana 125 altın, 106 gümüş ve 114 bronz madalya aldık”
Bakan Çağatay Kılıç, farklı spor branşlarında yılbaşından bu yana toplam 345 madalya elde edildiğini belirterek, “2017 yılı başından itibaren birçok farklı branşta sporcularımız büyük başarılar elde ediyor. Yılbaşından beri 125 altın, 106 gümüş ve 114 bronz madalya aldık. Dün akşamki Tekerlekli Basketbol Erkek Takımımızın aldığı altın madalya bu sayının içinde yok, yani 345 madalya. Şu anda gerçekten çok farklı branşlarda farklı sonuçlar elde edebiliriz. Hazırlıklar devam ediyor, sakin bir şekilde, planlı bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Ve tabii ki bu anlamda fiziksel ve aynı zamanda bilimsel anlamdaki çalışmalara önem vererek sporcularımızın, yetenek taramasına bu sene başladık, Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber bunu yapacağız. 4. sınıftan 5. sınıfa geçen kardeşlerimiz taranacak ve buradaki kabiliyetleri doğrultusunda çalışmalar ortaya konacak. Ortaya konan çabalar ve başarılarla ilgili olarak da bunları sanki yeterli değilmiş gibi görenler oluyor. Tabii ki daha büyük başarılar peşinde koşacağız, ama şu anda bu başarıların ortaya konması da önemli.” şeklinde konuştu.
“Samsun’da düzenlenecek Deaflympics 2017’ye rekor katılım olacak” 
Bakan Çağatay Kılıç, 18-30 Temmuz arasında Samsun’da düzenlenecek 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nın tarihin en geniş katılımlı Deaflympics’i olacağını vurgulayarak, “Fiziki anlamda tesisler açısından son noktaya gelindi. Artık son düzenlemeler yapılıyor. Bu dünyadaki en büyük organizasyonlardan bir tanesi. Bunu bizim elimizden almak için çok uğraştılar. Özellikle 15 Temmuz sonrasında Türkiye güvenli bir ülke değil, buradan bunu almamız lazım diye uğraşanlar oldu. 96 ülke katılım bildirmiş durumda. Bu, oyunlar tarihinde en yüksek katılım. Samsun’da ciddi anlamda işitme engelliler lisanı öğrenilmiş oldu. 18-30 Temmuz tarihlerinde tüm vatandaşlarımızın takibini bekliyoruz, Samsun’da misafir etmek isteriz onları. Samsun, İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarına hazır ve herkesi de davet ediyoruz.” dedi.
Bakanlığın gençlere yönelik faaliyetlerinden de bahseden Bakan Çağatay Kılıç, “36 tane Gençlik Kampımız var. Bu 2005 yılında 5’ti, 2012’de 12, şu anda 36. Bu kamplarda gençlerimiz hem birbirleriyle kaynaşıyorlar, hem sosyal faaliyet, hem spor yapıyorlar. En büyük özellik, farklı illerden gelen kardeşlerimizin yaş gruplarına göre bir araya geliyor olmaları, beraberce burada faaliyet yapıyor olmaları. Bir şeyleri paylaşıyor, şehirleriyle ilgili, memleketleriyle ilgili bilgiler paylaşıyorlar. Özellikle o kaynaşmayı ortaya koyduğunuz zaman, ciddi anlamda bir gelecek yönelik olarak iyi adımlar olacağını düşünüyorum. Katılım açısından inşallah bu yaz 120 bin bulacağız. Yaz Spor Okullarımız da 52 branşta başladı.” dedi.