13 Ekim 2014
Bakan Çağatay Kılıç, "Birilerini farklı ve yanlış yollara sevk edebilirsiniz. Çok değil hafta içi yaşadıklarımıza bakın, yüzleri kapalı olarak meydana çıkanlar, eline molotof alıp şiddete başvuranlar maalesef yine gençlerimizdir. İşte bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim gençlerimize camilerimizde mescitlerimizde ihtiyacımız var."
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, gençleri kitle iletişim araçları ve sosyal medya konusunda uyararak, "Bu araçları iyilik için de, hayır için de, şer için de ve fitne için de kullanabilirsiniz. Biz inşallah hayır ve iyilik için bunu kullananlardan olalım" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay, 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Cami ve Gençlik Programı açılışına katıldı.
Ankara Kocatepe Fuar Alanı'nda düzenlenen açılışa Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanları, gençler ve vatandaşlar katıldı. Program öncesinde Bakan Çağatay Kılıç, Başkan Görmez ile Türkiye Diyanet Vakfı'nda kısa bir görüşme gerçekleştirdi.
'Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen program Ali Tel tarafından gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Bu yılki Camiler Haftası'nın ana teması gençler olduğu için Ankara Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi öğrencisi Furkan Demirok, ülke gençliğini temsilen bir konuşma gerçekleştirdi. Demirok, konuşmasında gençler olarak nasıl bir cami istediklerini belirtti.
Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Kocatepe Camisi avlusunda düzenlenen Cami ve Gençlik programında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' münasebetiyle gerçekleştirilen programa Gençlik ve Spor Bakanı olarak yer almaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğuna değinerek, "Bu çalışmada emeği geçen herkese başta Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez'e çok teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki buradaki çalışmalar, bu birliktelik gelecekte çok farklı çalışmaların ve birlikteliklerin doğmasına vesile olacaktır. Gençler bu çalışmanın içerinde olmasaydı belki de eksik bir çalışma olacaktı. Çünkü camilerimizin, mabetlerimizin gençlerle güzelliğe varması hepimizin arzuladığı ve peşinde koştuğu bir durumdur" diye konuştu.
81 İlden 81 Gençlik Lideri
13 - 19 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlenen 'Cami ve Gençlik Haftası' kapsamında yapılacak çalışmaların içerisinde yer almak üzere 81 ilden gelen gençlik liderlerinin de olduğuna değinen Bakan Çağatay Kılıç, "Bakanlık bünyesinde görev yapan kardeşlerimiz de burada. Çalışmaların içerisinde ümit ediyorum ki farklı arkadaşlıklar, farklı dostluklar kuracaklardır. Aynı zamanda çalışmalarında onlara yardımcı olacak yeni bilgiler, yeni ziynetler öğreneceklerdir" dedi.
"Camilerimiz, mescitlerimiz hepimizin"
Camilerin ve mescitlerin bizler için önemini kısa bir hikayeyle anlatan Bakan Çağatay Kılıç konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"Bizim camilerimiz, mabetlerimiz, mescitlerimiz hepimizin. Camiler, küçük yaşlardan itibaren buluşmamız gereken bir yapı. Çünkü birlikteliğin, kardeşliğin ve ortak bir değerin içerisinde yer alan tohumlar küçük yaşta atılmalı. Gençlerimizin, çocuklarımızın camilerde, evlerde veya farklı mekanlarda bizlerin ibadetlerini yaptığı ortamda rahat olmalarına, onların her şekilde ve şartta yanımızda olmalarına ön ayak olmalıyız."
"Yazdıklarınıza ilettiklerinize modern tabiriyle retweet ettiklerinize dikkat edin"
Yakın zamanda çıkan olaylarda, yüzleri kapalı şahısların şiddete başvurduklarını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Zannediyoruz ki kitle iletişim araçlarının en iyisini kullanmakla, en modernini kullanmakla, yazacağınız yazıyla birçok kişiye ulaşmakla başarı elde edeceğiz. Ama o öyle değil. Kitle iletişim araçları, yeni iletişim araçları, sosyal medya ve internet bizlere iletişim konusunda ve daha fazla insana ulaşma konusunda yardımcı olacaklardır. Bilgiye daha fazla ulaşma konusunda yardımcı olacaklardır. Kitle iletişim araçları ve sosyal medya ancak bir araçtır. Bu aracı iyilik için de, hayır için de, şer için de ve fitne için de kullanabilirsiniz. Biz inşallah hayır ve iyilik için bunu kullananlardan olalım. Gençler şunu hiçbir zaman unutmayalım, elinizdeki cep telefonlarını, tabletlerini kullandığınızda ulaştığınız o makine değil, bir insan, bir gönül, bir göz. Sizin gönderdiğiniz mesaj her ne ise karşısında karşılık bulan bir gönül, bir duygu ve düşünce var. Siz o mesajı makineye göndermiyorsunuz. O makine sizin için bir vasıta oluyor, ulaştığınız nokta yine insan oluyor. Onun için yazdıklarınıza ilettiklerinize modern tabiriyle retweet ettiklerinize dikkat edin. Birilerinin yüreğini birilerinin gönlünü yaralayabilirsiniz. Birilerini farklı ve yanlış yollara sevk edebilirsiniz. Çok değil hafta içi yaşadıklarımıza bakın, yüzleri kapalı olarak meydana çıkanlar, eline molotof alıp şiddete başvuranlar maalesef yine gençlerimizdir. İşte bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim gençlerimize camilerimizde mescitlerimizde ihtiyacımız var. Onların buralar gelmesi lazım. Biz gençlerimizin dilinden konuşabilecek olan imkanları da sunmamız gerekiyor. Bunu yaparken de geleneğimiz, anlayışımız ve kültürümüz olan konuları kenara atacağımız anlamına gelmiyor. Ama onları bu çağda yaşayan gençlerimizin anlayacağı şekilde sunmanın imkanlarını vermeliyiz. Bunun için de gerekiyorsa kitle iletişim araçlarını kullanmalıyız" dedi.
"Gelecekte inşa edeceğimiz mabetlerimiz herkes için birleştirici olacak"
Camilerde sadece ve sadece bir tek amaç için değil bir çok amaç için buluşmak gerektiğinin altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:
"Sünnete bakarsak camilerin neleri içerisinde barındırdığını görebiliriz. Ama en önemlisi de mescit olan yeryüzünün ne anlama geldiğini görebiliriz. Ben ümit ediyorum ki gelecekte inşa edeceğimiz mabetlerimiz herkes için her düşünce için birleştirici ve toplayıcı olacaktır. Bir araya geleceğimiz, birlikte olacağımız mekanlar olacaktır. Önemli olan bir arada olmamız, gönüllerimizin bir olması, muhabbetimizin birbirine karşı eksilmemesi. Rabbim inşaallah ecdadımızın, büyüklerimizin ulaşmış oldukları o sırra bizimde ulaşmamızı, Kur'an-ı Kerimde yazılmış olan emredilmiş olan yoldan gitmeyi nasip eylesin. O yolun en güzel temsilcisi olan her şeyle temsilcisi olan Hz. Muhammed Mustafa'nın yolundan ayırmasın. Ümit ediyorum ki bu program gibi daha birçok güzel program gerçekleştirilecek ve bu çalışmalarda herkesin yararına olabileceği, hiçbir ayırım göstermeksizin herkesin bir araya gelip oturup sohbet edebileceği programlar olacaktır. Camilerimiz, mescitlerimiz herkesin birbiri ile dertleşebileceği, birbirine yardımcı olabileceği ve ülkemizin geleceğinin şekillenebileceği mekanlar olsun inşallah."
"Cami avlularında sigara içilmemesi bizim de tercihimizdir"
Program çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Çağatay Kılıç, sigara kullanımın yasaklanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Çağatay Kılıç, sigara içilmeyecek alanlara cami avlularının da dahil edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Cami avlularında sigara içilmemesi bizim de tercihimizdir. Böyle bir uygulamanın getirilmiş olması ancak ve ancak daha sağlıklı yaşama ve dumansız hava sahasının genişlemesine yardımcı olur."
"Gelin, camilerde dünya kelamı konuşalım"
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, açılışta yaptığı konuşmada, 2011'de 'Cami ve Çocuk Buluşması', 2012'de 'Cami ve Engelliler' ve 2013'te ise 'Cami ve Kadın' temasıyla gerçekleştirilen 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda, bu yıl ise 'Cami ve Gençlik' temasının işleneceğini dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Cami cemaatimizin gençlerle ilgili sık sık kullandıkları bir yanlış cümleyi buradan düzeltmek istiyorum. Camiye gelen gençler birbirlerine dönüp bir iki kelam etmeye başladığı zaman hemen bir büyüklerinden şöyle bir ikaz alırlar. "Evlat camide dünya kelamı konuşulmaz". Diyanet İşleri Başkanı olarak bütün gençlere çağrıda bulunuyorum. Camiye gelin ve birlikte dünya kelamı konuşalım. Yeter ki kelamımız güzel olsun, yeter ki kelamımız hoş olsun, yeter ki kelamımız anlamlı ve faydalı olsun. Onun için cami sadece ahiret kelamının konuşulduğu yer değil. Peygamber efendimiz camiyi aynı zamanda dünya kelamının da konuşulduğu mekan haline getirmiş. Hoş, güzel, doğru ve anlamlı olmak kaydıyla her türlü kelamın konuşulduğu bir mekandır camiler" dedi.