14 Mart 2014
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Lojistik Köy Projesi'nin tanıtım toplantısına katıldı. Bakan Kılıç, "Avrupa Birliği'nde çok ciddi mali sıkıntılar var fakat biz şu anda bir seçim döneminde olmamıza rağmen ve Türkiye'de bazı olayları yaşıyor olmamıza rağmen ekonomimiz düzgün bir şekilde yolunda ilerliyor" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen Samsun Lojistik Köy Projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Ak Parti'nin iktidara gelmesiyle Türkiye'nin artan ticaret hacmine vurgu yaptı.
"SAMSUN KARADENİZ'DE AYRI BİR YERE SAHİP"
Samsun'un Karadeniz Bölgesi'nde ayrı bir yere sahip olduğunu kaydeden Bakan Kılıç, "Biz birliktelik, beraberlik içinde şehrimizi her zaman ileriye taşıma noktasında çaba sarf etmiş bir şehiriz. Bunda Samsun'da yaşayan bütün herkesin payı var" şeklinde konuştu.
Siyasete girmeden önce lojistik alanında çalıştığını belirten Bakan Kılıç, sektörün içindeki sorunları yakından bildiğini söyledi.
"GENÇLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR"
"Lojistik Köy Projesi'nin ne kadar büyük bir anlam taşıdığını biliyorum" diyen Bakan Kılıç, şunları söyledi:
"Bir geminin, trenin veya TIR'ın zamanında ulaşamaması, taşıdığı malları zamanında indirememesi, alamaması, bunların ticarette ne kadar büyük sıkıntılara yol açtığını ve iş dünyasında rekabet açısından ne kadar büyük sorunlara yol açtığını biliyoruz. Bundan dolayıdır ki zaten Genel Başkanımızın ve Başbakanımızın her zaman, yakın yerde şahit olduğum duruşu ve talimatı, iş dünyasının önünü açtı. Çünkü ekonomiyi ve ticareti geliştirecek olan işte sizler, siz müteşebbislersiniz. Bu noktada gençlerimize de büyük iş düşüyor. Çünkü kendilerini iyi yetiştirmiş, sivil toplum açısından kendilerini bir araya getirmiş, birliktelik noktasında ciddi manada çalışmalar yapan gençlerimizin bu sektörde veya başka bir sektörde kendilerini daha da geliştirmeleri lazım."
"ARTIK EKONOMİSİ KIRILGAN BİR TÜRKİYE YOK"
"Türkiye'nin büyük mesafeler kat ettiğine dikkati çeken Bakan Kılıç, şunları kaydetti:
"Artık ekonomisi kırılgan bir Türkiye yok. Dünyada neler yaşandığı ortada. Bir zamanlar, nasıl bir finans krizinin olduğu ortada. Hepimiz bunları yaşadık. Hatırlayın Başbakan, 'Türkiye'yi teğet geçecek' dediği zaman bazıları gülmüştü fakat bu kadar yoğun ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dünyada, Avrupa Birliği'nde neler yaşandığını gayet iyi biliyorsunuz, ülkemizde çok ciddi sorunlar yaşamadık. Tabi ki bazı ufak tefek ayarlamalar yapmamız gerekti, bazı düzenlemeler yapmamız gerekti. İş dünyasındaki müteşebbisler, iş adamları, iş dünyası kendine bazı ayarlar yapmak zorunda kaldı ama zaten bu doğal. Çünkü dünya ticareti ilerleyen, aktif olan, canlı olan bir şey. Duruma göre bazı değişiklikler yapmak gerekiyor ama hatırlayın eskiden ne denirdi? Avrupa öksürürse Türkiye grip olur. Böyle bir şey yaşanmıyor."
Bakan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz Mersin Olimpiyatları'nı, Akdeniz Oyunları'nı yapmış bir ülkeyiz. Nasıl yaptık bunu? Yunanistan ekonomik olarak sıkıntıya düştüğünde ve daha önceden üzerine almış olduğu oyunları gerçekleştiremeyeceğini ilan ettiğinde bu spor oyunlarını Türkiye'nin yapması noktasında bir teklif geldi. Biz çok kısa bir sürede, aslında uzun hazırlık süresi olması gereken bir yatırımı yapıp, tabi burada Gençlik ve Spor Bakanlığımız'ın, Suat Bey'in büyük emeği var, Başbakanımızın ortaya koymuş olduğu siyasi irade, çünkü o iradeyi ortaya koyarak imzalanan garanti mektubunun altında Başbakanımızın imzası var. O imzayı atarak siyasi iradeyi ortaya koyarak, 'Biz bunu yaparız' dedik ve yaptık, bunları bizim örnek almamız gerekiyor, biz bu işleri yaparız. Biz bu gelişimleri yaparız, bizim bir eksiğimiz yok."
"EKONOMİMİZ DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE YOLUNDA İLERLİYOR"
"Avrupa Birliği'nde çok ciddi mali sıkıntılar var fakat biz şu anda bir seçim döneminde olmamıza rağmen ve Türkiye'de bazı olayları yaşıyor olmamıza rağmen ekonomimiz düzgün bir şekilde yolunda ilerliyor" ifadesini kullanan Bakan Kılıç, şunları kaydetti:
"Biz Ak Parti iktidarı olarak laf değil düşünce üretiyoruz. Söylediğimizi yapıyoruz. Dile getirdiğimizi icraata döküyoruz. Sadece söz üretenlerden değil iş yapanlardanız. Biz her zaman ve her şart altında iş yapmaya, koşturmaya, ülkemizin ve milletimizin daha müreffeh yarınlara gitmesi için ne gerekiyorsa yapmak için, gece gündüz çalışmaya, bu noktada da hiçbir şekilde geri durmamaya söz vermiş bir kadroyuz." şeklinde konuştu.
"SAMSUN ULUSLARARASI PROJELERLE ANILIYOR"
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise Samsun'un lojistik bağlamda Traceca, Viking Treni Projesi, Kavkaz Tren Fery Projesi gibi uluslararası projelerle anıldığını söyledi.
Samsun Lojistik Sektör Platformu kurarak, Samsun'un bir lojistik merkez haline gelmesi için bir yol haritası oluşturduklarını anlatan Vali Aksoy, "Vizyonumuz, Samsun'u ülkemizin kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak uluslararası yük koridorlarında başlangıç noktası yapmaktır" dedi.
Vali Aksoy, Samsun Lojistik Köy Projesi ile ilgili şu bilgileri aktardı:
"Samsun Lojistik Köy, Samsun şehir merkezinin yaklaşık 15 kilometre doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulacaktır. Samsunport Limanı'na 20 kilometre, Yeşilyurt Limanı'na 7 kilometre, Toros Gübre Limanı'na 5,6 kilometre, Çarşamba Havaalanına ise 10 kilometre uzaklıktadır. Samsun-Ordu karayolu, Lojistik Köy'ün 1,8 kilometre kuzeyinden geçmektedir. Samsun-Ordu karayolu doğu-batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun'u Ankara'ya bağlayan ana yoldur. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı Lojistik Köy'ün tam olarak yanından geçmektedir."
Projenin genel hedefinin TR 83 bölgesinde yer alan firmalara lojistik depo imkanlarını sağlayarak, bölgesel rekabet edilebilirliği geliştirmek olduğunu belirten Vali Aksoy, şöyle devam etti:
"Samsun Lojistik Köy Projesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planının stratejileri ve girişim alanlarıyla da tam olarak paralellik göstermektedir. Bu proje bölgesel gelişim farklılıklarını azaltıp ve çok merkezli gelişimi destekleyerek rekabet edebilirliği artırarak dengeli bir bölgesel gelişme sağlayacaktır. Ayrıca bu proje Türkiye Cumhuriyeti'nin, girişim rekabetinin geliştirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması ve eşitsizliklerin azaltılmasına ağırlık veren Orta Vadeli Program hedefleriyle de örtüşmektedir. Sosyal açıdan gelişim merkezi yaklaşımı, istihdam yaratmak, geri kalmış bölgelerden bölgeler arası göçü önlemeye katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak bu proje, bölgedeki Türk KOBİ'lerinin de katma değerlerini ve dağıtım sektöründeki teknoloji temellerini güçlendirerek rekabet edebilirliğini artırmalarına katkı sağlayacaktır."
Vali Aksoy, konuşmasının sonunda projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.