BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA

18 Kasım 2014

"2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sporcu sayısı, 10 Kasım 2014 tarihi itibarıyla 5 milyon 496 bin 317'ye yükseldi, il spor merkezlerinde bu yıl 1 milyon 211 bin 738 çocuk ve genç spor faaliyetlerine katıldı" diyen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “2015 yılında öncelikli hedefimiz, yatırım programında yer alan toplam 557 adet projenin yapımına hız vermek" dedi.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Dopinge karşı sıfır tolerans çalışmalarımız sonucunda, 2013 yılında yapılan bin 579 kontrol sonucu dopingle mücadele kural ihlal sayısı 176 iken 2014 yılında yapılan bin 993 kontrolde bu rakam hızla azalarak 49'a düşmüştür" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2015 Yılı Bütçesi sunuşunda konuşan Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’nin, son 12 yılda 2023 vizyonu doğrultusunda ortaya konan hedeflere ulaşmak için büyük ilerleme gösterdiğini söyleyerek, bu çerçevede, hizmetlerin koordineli yürütülmesi amacıyla 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın kurulduğunu hatırlattı.

Bakanlığın yetki ve sorumlulukları hakkında bilgi veren Bakan Çağatay Kılıç, Ulusal Gençlik ve Spor Politika Belgesi ile 2013 - 2017 Dönemi Stratejik Planı’nın hazırlandığını belirterek, bakanlıklarının bu çerçevede yaptığı çalışmalarla gençlik ve sporla ilgili tüm paydaşlara program, proje ve faaliyetlerde destek olduğunu ifade etti. 

Gençlerin, bilgi toplumunun gerekleriyle donatılmış, ülke kalkınmasında aktif, insani ve milli değerleri haiz, girişimci ve katılımcı olmalarının sağlanmasını ve onlara sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesini temel amaç edindiklerini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, spor alanında ise toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesi, spor hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliğinin artırılıp sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılması ve başarılı sporcuların yetiştirilmesini hedeflediklerini anlattı.

Bütçe Ödenekleri Hakkında Bilgi verdi
Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasına, 2015 yılı bütçe ödenekleri hakkında bilgi vererek devam etti. Bakan Çağatay Kılıç, Bakanlık Merkez Teşkilatı için öngörülen bütçenin 154 milyon 771 bin, Spor Genel Müdürlüğü için 1 milyar 20 milyon 334 bin ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (YURTKUR) için 7 milyar 52 milyon 675 bin olmak üzere toplam 8 milyar 227 milyon 780 bin lira bütçe öngördüklerini kaydetti.

Bakanlık Faaliyetlerini Anlattı
Bakan Çağatay Kılıç, Bakanlık Merkez Teşkilatı’nın faaliyetlerini de anlatırken, bu kapsamda gerçekleştirilen Gençlik Merkezleri, Gençlik ve İzcilik Kampları, Tematik Gençlik Kampları, Lider Gençlik Kampları, Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü ve Programı, Çanakkale Zaferi Kutlamaları, Medeniyetimizin Mimarları, Bağımsızlığa Giden Yol, Malazgirt Zaferi Programı, 19 Mayıs Gençlik Haftası, Gençlerden Ecdada Mektup, Genç Mimarlar, Futbolun Ustaları Geleceğin Yıldızlarıyla Buluşuyor, Seyyah Projeleri, Şehirler ve Kültürler, Genç Kaşifler Treni Projesi, Türk Müziği Yarışmaları, çeşitli eğitimler, proje destek programları, uluslararası kongreler ve farklı kurumlarla yapılan ortak projelere ilişkin bilgiler verdi.

 Toplam 967 proje
Bakan Çağatay Kılıç, Spor Genel Müdürlüğü'nün yatırımlarını da anlatarak, şu ifadelere yer verdi:

 "2014 yılında yatırım amacıyla tahsis edilen ödeneklerle 65 adet yüzme havuzu, 303 adet futbol sahası, 202 adet Gençlik Merkezi, 238 adet Spor Salonu, 28 adet atletizm pisti, 29 adet stadyum ve 102 adet diğer spor tesisleri olmak üzere toplam 967 adet proje yürütüldü. 2015 yılının öncelikli hedefi, yatırım programında yer alan toplam 557 adet projenin yapımına hız vermek. 2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sporcu sayısı, yoğun çalışmalar sonucunda 10 Kasım 2014 tarihi itibarıyla 5 milyon 496 bin 317'ye yükseldi.”

Okul spor faaliyetleri hakkında da istatistiki rakamlar paylaşan Bakan Çağatay Kılıç, il spor merkezlerinde bu yıl 1 milyon 211 bin 738 çocuk ve gencin spor faaliyetlerine katıldığını söyledi. Bakan Çağatay Kılıç, 2015 yılı sonu hedeflerinin ise bu sayıyı 1 milyon 500 binin üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Bakan Çağatay Kılıç, antrenör sayısında da gözle görülür bir artış olduğuna dikkati çekerek, 2002 yılında 18 bin 674 olan sayının, bu yıl itibarıyla 176 bin 305'e ulaştığını kaydetti.

Üniversiteler Ligi, Engelliler İl Spor Merkezleri, Anadolu Yıldızlar Ligi, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve Sporcu Eğitim Merkezleri hakkında da kısa bilgi veren Bakan Çağatay Kılıç, spor kulüplerine verilen desteğin de altını çizdi. Bakan Çağatay Kılıç, 2002 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren 6 bin 35 spor kulübü sayısının bu desteklerle arttığını ve kulüp sayısının 13 bin 50'ye yükseldiğini anlattı. Kılıç, spor kulüplerine yapılan nakdi ve ayni yardımlara değindi.

Bakan Çağatay Kılıç, bakanlıkları döneminde elde edilen sportif başarılara da dikkati çekti. Çeşitli branşlarda uluslararası turnuvalarda elde edilen madalyalar hakkında detaylı bilgi veren Bakan Çağatay Kılıç, bu yıl Türkiye'de düzenlenen bazı uluslararası spor organizasyonlarından örnekler verdi.

Konuşmasına, 2015 yılında ev sahipliği yapılacak önemli organizasyonları anlatarak devam eden Bakan Çağatay Kılıç, bağımsız spor federasyonlarına yapılan ödeneklere de değindi.

Bakan Çağatay Kılıç, geçen ay sonunda Antalya'da düzenlenen "Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı"na da dikkati çekerek, bu çalıştayın amacı ve önemini vurguladı.

Dopingle mücadele
Bakan Çağatay Kılıç, dopingle mücadele konusunda ise "Dopinge karşı sıfır tolerans prensibimiz taviz vermeksizin uygulanmaktadır. Bu kapsamdaki çalışmalarımız sonucunda, 2013 yılında yapılan bin 579 kontrol sonucu dopingle mücadele kural ihlal sayısı 176 iken 2014 yılında yapılan bin 993 kontrolde bu rakam hızla azalarak 49'a düşmüştür" dedi.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) geçen ay sonunda İstanbul'da düzenlediği toplantıya da değinen Bakan Çağatay Kılıç, WADA Başkanı Craig Reedie'nin, Türkiye'nin dopingle mücadele konusunda diğer ülkelere örnek olması gerektiğini ve bu konuda çok iyi bir yolda olduğunu belirttiğini aktardı.

Dopingle mücadelenin daha etkin hale getirilmesi amacıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesine, sporda yasaklı madde ve yöntemlerinin, imal ve satışını engelleyen hükümler eklenmesiyle ilgili kanun taslağı çalışması üzerinde Adalet Bakanlığı ile çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Çağatay Kılıç, dopingle mücadele konusunda 16 ilde verilen eğitim ve seminerlerinden bahsetti.

1 Milyon 245 bin 325 Öğrenciye Burs veya Öğrenim Kredisi

 

YURTKUR'un kurumsal yapısını kısaca anlatan  Bakan Çağatay Kılıç, burs ve kredi hizmetleri kapsamında yapılan yeniliklere ve iyileştirmelere değindi. Bakan Çağatay Kılıç,2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi verilirken, bu yıl itibarıyla 1 milyon 245 bin 325 öğrenci burs veya öğrenim kredisi almaktadır" dedi.

Öğrencilere, 2002 yılında ödenen aylık kredi 45 lirayken 2014 yılında bunun 300 liraya yükseldiğini aktaran Bakan Çağatay Kılıç, yüksek lisans öğrencilerine bunun 2, doktora öğrencilerine ise 3 katının ödendiğini söyledi. Bakan Çağatay Kılıç, burs kontenjanları hakkında da bilgi vererek, takipteki kredi borçlarının yeniden yapılandırılması faaliyetlerine de değindi. 

Yatak Kapasitesinde Yüzde 116 Artış Amaçlanıyor

Bakan Çağatay Kılıç, yurt hizmetlerinin iyileştirilmesine dair de bilgiler vererek, 2013 yılı itibarıyla Türkiye'de ve KKTC'de yer alan yurtlar ve buralarda artırılan yatak kapasitelerini anlattı. Bakan Çağatay Kılıç, 2002 yılından bu yıl sonuna kadar ilave 210 bin 692 yatak kapasitesiyle yüzde 116'lık artış gerçekleşmesinin amaçlandığını belirtti.

"2015 yılında yatırım yoluyla 35 bin 210 olan yatak sayısıyla 80 yurt ve kiralama yoluyla 30 bin 335 yatak sayısıyla 34 yurt olmak üzere toplam 65 bin 545 yatak sayısıyla 114 yurt hizmete açılacaktır" diye konuşan Bakan Çağatay Kılıç,Yurtların donanımları hakkında da bilgi vererek, "Yeni yurtlarımız modern bir yapıyla inşa edilmekte. Mevcut yurtlarımızda modernizasyon çalışmaları devam etmekte, iyileştirilmesi mümkün olmayan yurtlarımızın ise kullanımından vazgeçilmektedir" ifadesini kullandı.

Yurtlarda deprem güçlendirme çalışmalarıyla ilgili de Baka Çağatay Kılıç, bu yıl 30 yurt binasının deprem güvenliği nedeniyle kapatıldığını söyledi.

Bakan Çağatay Kılıç, yurtların doluluk oranları, başvuru ve yerleştirme, barınma ücreti, ücretsiz barınma, uluslararası öğrenciler, beslenme yardımı hakkında da bilgiler vererek, yurtlarda gerçekleştirilen eğitim, eğlence, projeler ve kültürel etkinliklerinden bahsetti.

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı

Bakan Çağatay Kılıç, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın da kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, teşkilatın stadyumdan gençlik merkezlerine uzanan geniş yelpazede binin üzerinde tesisin yapımı, tamir ve bakımı konusunda verdiği desteğe işaret etti.

Teşkilatın, Türkiye'nin ve Türk sporunun ana sponsoru ve teminatı haline geldiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Teşkilat, 2014 Eylül sonu itibarıyla 38 milyar liralık hasılat seviyesine ulaşmıştır. Bu toplam hasılatın 7 milyar 344 milyon lirası vergi, 3 milyar 488 milyon lirası kurum payları, 18 milyar 841 milyon lirası iştirakçilere ikramiye ve 1 milyar 926 milyon lirası da spor kulüplerine isim hakkı olarak ödenmiştir" dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın, ileriki yıllarda da spor tesisleri ve uluslararası şampiyonalara kaynak aktarmaya devam edeceğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son 5 sezondur Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 2. Lig ve Spor Toto 3. Lig adlarıyla Türk futbolunun da en değerli markası haline gelen Spor Toto Teşkilatı, 5 yıl için sağladığı desteğin birkaç katını reklam çalışmasının yapıldığı ilk sezondan hasılatına yansıtmıştır. O tarihten bugüne sürekli artan hasılat yine Türk sporunun hizmetinde kullanılmaktadır."