25 Aralık 2014
Bakan Çağatay Kılıç, birlik ve beraberliğin futbolun ruhunda olduğunu vurgulayarak, “Hem sahada hem sahanın dışında beraber olmaya, bütünleşmeye ve sorunlarımızı öz eleştiri yaparak çözmeye ihtiyacımız var” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Türk futbolunun kavgaya değil uzlaşmaya, birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacı olduğuna işaret etti.
Bakan Çağatay Kılıç’ın katıldığı Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Spor Toto Süper Lig’de mücadele eden kulüplerin başkan veya yöneticilerinin yanısıra Passolig yetkililerinin de katıldığı toplantının ana gündem maddesi UEFA’nın belirlediği Finansal Fair Play (FFP) kuralları, e- bilet ve Türk futbolunun bugünkü ve gelecekteki marka değeriydi.
Yaklaşık 3.5 saat süren toplantı sonrasında bir açıklama yapan Bakan Çağatay Kılıç, bu tip toplantıların fikir alışverişlerinin yapılarak dağıldıkları toplantılar olmadığını, konuşulan her konunun bir sonuca vardırılacağı toplantılar olduğunu söyledi.
Toplantıda, Türk futbolunun bugünkü durumunun değerlendirildiğini ve bu konuda federasyonlara ve kulüplere de görevler düştüğünü hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Bizim de üstüne titrediğimiz bazı konular var ve şuan Türk futbolunun kavgaya değil uzlaşmaya, birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacı var. Zaten futbolun ruhu içerisinde birlik ve beraberlik olmazsa olmazdır. Dolayısıyla hem sahaya hem sahanın dışında beraber olmaya, bütünleşmeye ve sorunlarımızı öz eleştiri yaparak da masaya yatırıp çözmemiz gerekiyor. E bilet hakkında bazı sorunlar dile getirildi. Bazı teknik anlamdaki durumlarla ilgili çalışmaların nasıl yapılabileceği müzakere edildi. Yüklenici firma bu konularla ilgili, çalışmalar hakkında bilgi verdi, başkanlarımız da fikirlerini dile getirdi. Ben o anlamda yararlı bir toplantı olduğunu düşünüyorum.”
Türk futbolunun mali sıkıntıları olduğunu ve bunu çözmek için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, UEFA’nın belirlediği yol haritasını izlediklerini dile getirdi. Kulüpler yasasına ilişkin olarak da belli bir noktaya gelmiş olan çalışmaları hızlandırılarak devam ettiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, bir gazetecinin taraftarların yapılan önemli işleri sekteye uğratması ve kulüplere verdikleri zararların önlenmesi konusunda bir çalışma olup olmadığı şeklindeki sorusuna şu karşılığı verdi:
“Şiddetle alakalı statlara gelenlerin statlarda işi yok”
“ Statlarda şiddete karışan ve yol açan veya önünü açan kişiler tabii ki şu anda hem kanunların verdiği yetkiyle hem de emniyet güçleri ve yargının verdiği kararlarla karşı karşıyalar. Alması gerekenlerden bu cezayı alanlar var ve bu konudaki çalışmalarda devam ediyor. Statlarımızdaki teknik altyapı birçoğunun tespiti konusunda gerekli imkanı sağlıyor. Buradaki ortak konu şu; şiddetle alakalı statlara gelenlerin statlarda işi yok. Yaptığımız çalışmalar da bu kişilerin statlara gelmemesi, ailelerin ve kulübünü desteklemek için orada olan taraftarların statlara gelmesi için çalışmalarımızı yapıyoruz.”
Statlara kurulan elektronik altyapının emniyet güçlerine kolaylık sağladığı ve emniyet güçlerinin adımları sonrasında bu kişiler için kanundan gelen cezaların uygulanması noktasında yargının sorumluluğu olduğunu söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Daha farklı noktalara gelmiş durumdayız. Yoğun atmosferde geçen birçok karşılaşma yaşadık ama olumsuzluk anlamında sahaya yansıyan ciddi anlamda sıkıntılar olmadı. Dolayısıyla daha iyi bir noktaya geleceğimizi de düşünüyorum” dedi.
Sporun hiçbir branşında şiddetin ve fiziksel müdahalenin yerinin olmadığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Her türlü müsabakada taraftarın olacağı yer tribündür. Amacı da sosyal alanda bulunmak ve takımını desteklemektir. Müsabakaların oynandığı yerlere müdahale etmek, sporculara fiziki temasta bulunmak ve ya küfürle alakalı yapı içerisinde bulunmak oraya gelenlerin taraftarlık anlamında olmadıklarını gösterir” diye konuştu. Tribünlerde şiddete yol açanlarla alakalı olarak ellerindeki tüm enstrümanları kullanarak huzursuzluk çıkarılması konusunda en sert şekilde karşılarında duracaklarını bir kez daha vurguladı.
“Statları yaşatan başkanlar olumlu şekilde anılacaklar”
Spor camiasına imkan olarak sunacakları ve model olarak dile getirdikleri ‘yaşayan statlar’ felsefesine sahip olduklarını söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Bir futbol stadının sadece 15 günde bir kapılarını açtığı değil her zaman kapılarının açık olması için elimizden geleni yapacağız. Bu anlamda kulüp başkanlarımızın da ortaya büyük çaba koymaları gerekiyor. Şehirlerindeki statları yaşatan başkanlarımız da çok olumlu manada anılacaklar” dedi.
Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ise toplantıda üzerinde konuşulan, tartışılan ve mutabakata varılan konular hakkında bilgi verirken, oluşturdukları finansal yapılandırma komitesinin başkanlığını Hüsnü Güreli’nin yürüteceğini açıkladı.