Bakan Çağatay Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Torba Kanun teklifinin, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile ilgili düzenlemelerine ilişkin yaptığı açıklamada, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 20 tane bölge müdürlüğü sistemi üzerine kurulmuş bir yapı olduğunu anımsattı. Bakan Çağatay Kılıç, bunun o zamanki üniversite öğrenci sayısı ve üniversitelerin olduğu illere ve bölgelere bakıldığında belirli bir zamana kadar ihtiyaca cevap verebilecek bir yapı olduğunu söyledi.
Özellikle son zamanlardaki öğrenci ve yurt artış sayıları nedeniyle 20 bölge müdürlüğü sisteminin bugün artık ihtiyaca cevap veremediğinin görüldüğünü ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"Bu da neden kaynaklanıyor? Bir bölge müdürünün kendisinin sorumluluk alanı altında olan bölgeyle ilgili her ile ve yurda ulaşmak istediğinde hem zaman kaybettiğini hem de her konuya vakıf olamadığını görüyoruz. Çünkü artık şu anda yurtlarımızda barınan öğrenci sayısı kapasite açısından 400 bine yaklaşmış durumda. Şu anda kalan öğrencilerimizin, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda barınan öğrenci sayımız 370 binin üzerinde. Ben şu anda sorumlu Bakan olarak, örneğin bir ilimizdeki bir sıkıntı olduğu takdirde bölge müdürünü aradığım ve bir ile gönderme konusunda talimat verdiğimde onun oraya ulaşması bir saat, bir buçuk saat, iki saat sürüyor. Bazı bürokratik gevşekliklerin de devreye girdiğini görüyoruz. Yani uzak mesafeden kaynaklanan, uzun yıllar aynı yerde kalmış olmanın getirdiği birtakım rehavetlerin de devreye girdiğini görüyoruz. Ama her ilin kendisinden sorumlu bir müdürü olduğu zaman inanıyoruz ki çok daha rahat olacak. Bunu hem yatırımlar açısından takip edebileceğiz hem öğrencilerimizin barınmalarıyla ilgili yaşadıkları herhangi bir sıkıntı olması durumunda konuya doğrudan müdahil olabilecek bir üst aklın bir şehirde olması açısından rahatlayacağız. Ayrıca yapılan geliştirme çalışmalarının takip edilmesi, ihtiyaçlarının daha hızlı belirlenmesi ve o ihtiyaçların daha hızlı giderilmesi konusunda daha dinamik bir yapıya kavuşacağımıza inanıyorum."
- "Gençlik merkezlerine üye olanların sayısı 900 bini geçti"
Spor Genel Müdürlüğü'nün (SGM) taşradaki teşkilat yapısının içerisinde bir gençlik müdürü olacağını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, gençlik merkezlerinde her türlü sosyal farklı noktalardaki faaliyetleri kapsayan çalışmalar olduğunu söyledi.
Şu anda gençlik merkezlerine üye olanların sayısının 900 bini geçtiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Kredi Yurtlar'da olduğu gibi buralarda da sırf bu işle görevlendirilmiş ve memur kılınmış birinin çok daha büyük bir verim verebileceğini düşünüyoruz. Daha pratik, daha kolay, hizmetlerimizi daha iyi sunabileceğimiz, herkese, bütün gençlerimize daha iyi cevap verebileceğimiz ve spor çalışmalarını da daha iyi koordine edebileceğimiz bir yapıya geçeceğiz" diye konuştu.
Bakanlığın merkezdeki teşkilatının aynısının taşraya kurulması modelinden vazgeçildiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, bağlı kurumların daha efektif ve dinamik bir şekilde çalışmaları için daha yeni bir yapı ortaya koyarak daha az bürokratik değişiklikle daha fazla iş yapabileceklerini düşündüklerini kaydetti.
Bakan Çağatay Kılıç, Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü oluşturacaklarının altını çizdi.
Bakan Çağatay Kılıç, taşradaki yurtların denetimine ilişkin şunları söyledi:
"Kendi yurtlarımız olan Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurtları bize bağlı, onlar her şeyiyle yani denetimiyle, işletmesiyle her şeyi bizde. Ancak, özel yurt statüsünde olan yurtlarımız, onlar Milli Eğitim Bakanlığımızdan zaten izinlerini alıyorlar. Onaylarını oradan alıyorlar. Dolayısıyla, denetimleri de Milli Eğitim Bakanlığımızda oluyor, o bizde değil, özel yurtlar açısından söylüyorum. Devlet yurtları açısından Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun bütün yurtları bizim, tamamıyla, her şeyiyle bize ait."
Ağırlıklı olarak belediyelerden ruhsat alarak işletilen konaklama tesisi, apart, pansiyon gibi yerlerin tamamen denetim dışında olduğu ve bazı sıkıntıların yaşanmasıyla ilgili Bakan Çağatay Kılıç, Bakanlığın bununla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi.
Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun eksisiyle artısıyla getirdiği bir tecrübe olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:
"Bir yurttaki denetimin nasıl yapılacağı konusunda da yıllarca yaptıkları çalışmalardan dolayı edinilmiş bir bilgi birikimi var. Bu açıdan baktığınızda özel yurtların da aslında Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun çalışanları tarafından denetlenmesinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmesinden daha iyi olduğunu ve olabileceğini düşünüyorum. Ona göre de bir çalışmamız var."
-"Her ilde yurt bulunuyor"
Bakan Çağatay Kılıç, Şubat ayı başı itibariyle yurtlarda barınan öğrenci sayısının 383 bin olduğunu belirtti.
Bakan Çağatay Kılıç, 2015 yılı içerisinde devreye girecek olan yurtlara da değinerek, hem öz gelirlerinden yaptıkları yatırımların hem de TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı marifetiyle inşaat halinde olan yurtlar ile ön protokol ve kiralamayla devreye alacakları yurtların toplam kapasitesinin 65 bin civarında olduğunu söyledi.
Yeni yaptıkları yurtlardaki standartla eski yurtların standardı arasındaki farkın yüksek olduğuna işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, her ilde yurt bulunduğunu söyledi. Bakan Çağatay Kılıç, "81 ilimizde 155 ilçeye ulaşmış durumda" diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, şu an görev alanlarında olan Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yükseköğrenim öğrencilerinin barınma ihtiyaçları doğrultusunda çalışan bir kurum olduğunu belirterek, ortaöğretimde olan yurt ihtiyaçları konusundaki sorumluluğun ve görev yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğunu yineledi. Bakan Çağatay Kılıç, "Dolayısıyla, bizim, o noktada herhangi bir şekilde müdahil olmamız söz konusu değil. Ondan dolayı sadece burada yükseköğrenimle alakalı olan değişikliği yapıyoruz" dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, uluslararası kanunlara ve hükümlere göre mülteci statüsünde olup şu anda Türkiye’de misafir edilen kişilerle ilgili olarak yapılan harcamaların nasıl ve neye göre yapıldığının kayıtlı ve belli olduğunu söyledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı