02 Mart 2015
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da artan ırkçılık ve İslamofobiya sorununa dikkat çekerek, “Irkçılığın ve islamofobiyanın dünyanın hiçbir yerinde yeri yoktur, Avrupa’da da yeri yoktur diye düşünüyorum” dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, Brüksel Parlamentosu Meclis Başkanı Julie de Groote başkanlığında, aralarında milletvekilleri, belediye başkanları ve Avrupa Demokratlar Birliği (UETD) temsilcilerinin de bulunduğu 23 kişilik Belçika Heyetini makamında kabul etti.
Belçika heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, heyette yer alan ve Türkiye’den Avrupa’ya göç etmiş ailelerin ikinci nesil temsilcilerinin yerel siyasette geldikleri tablodan dolayı kendilerini kutladığını dile getirdi.
Bakan Çağatay Kılıç, heyetin Ankara’dan önce Gaziantep’i ziyaret ettiğini ve orada Suriye’den kaçan, terörden kaçan, sadece yaşamak isteyen insanların Türkiye’de misafir edildikleri kampları ziyaret ettiklerini anlatırken, heyetin ülkelerine döndüklerinde Suriye’de yaşanan insanlık dramının birinci elden, görgü tanığı olarak neler olduğunu daha iyi anlatabileceklerini söyledi. Bakan Çağatay Kılıç, “Şunu ümit ediyorum ki yaptığınız ziyaretler sonunda Türkiye’deki siyasi ve toplumsal anlamdaki gerçekleri daha yakından görmüş olarak, ülkenize döndüğünüzde Türkiye’nin dışında anlatılan bazı konuların da sadece propagandadan ve gerçek dışı bir takım söylentilerden ibaret olduğunu bilerek dönmüş olacaksınız” diye konuştu.
Heyetin Türkiye’ye ilginç bir zamanda geldiğine işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, “Türkiye’de bazı değişikliklerin yaşandığı ve bazı somut adımların atılmak üzere hareketlenmelerin olduğu zamana denk geldiniz. Dostlarımızdan ve müttefik olarak gördüğümüz ülkelerden bizim yaptığımız çalışmaların doğru algılanması ve doğru şekilde desteklenmesi konusunda da beklentimiz olduğunu açıkça dile getirmek istiyorum” dedi.
“Umarım AB üzerine düşeni yapar”
Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinin devam ettiğinin altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’nin bu yolda üstüne düşen ev ödevlerini yaptığını vurguladı. Türkiye’nin attığı bu adımların AB için değil, ülkenin ve milletin refahı için olduğuna dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Biz yolumuza devam edeceğiz. Ümit ediyorum ki AB de kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme konusunda daha gayretli davranır” şeklinde konuştu.
“Irkçılık ve İslamofobiya’nın Dünyada yeri yok”
Son zamanlarda Avrupa içinde yaşananlardan kaygı duyduğunu söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, tüm bu yaşananların ırkçılık ve bazı konulardaki hoşgörüsüzlüğün artış göstermesinden kaynaklandığını vurguladı. Avrupa’da doğup büyümüş birisi olarak bunların insanlar üzerinde nasıl bir etki yapabileceğini iyi bildiğini söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Dolayısıyla ırkçılığın ve İslamofobiyanın dünyanın hiçbir yerinde yeri yoktur. Avrupa’da da yeri yoktur diye düşünüyorum. Sizlerin de bu noktada bizlerle beraber olduğunuzu düşünüyorum ve şunu bir kez daha söylemek istiyorum; Terör sadece terör olarak adlandırılabilir. Önünde veya arkasında hiçbir isim veya sıfat olamaz” dedi.
“Beşiktaşımız’ın tur atlamasını istiyorum”
Bu hafta içinde Liverpool’u eleyen Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi’nde Belçika takımı Club Brugge ile eşleştiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç “Siz Belçikalı dostlarımız olarak buradasınız ama biz Beşiktaşımız’ın galip gelmesini ve tur atlamasını istiyoruz. Ama dostça ve kardeşçe bir spor müsabakası olur inşallah. Fırsatımız olursa biz de Beşiktaşımız’a eşlik ederek Belçika’ya gelebiliriz” diye konuştu.
Sıcak karşılama için Bakan Çağatay Kılıç’a teşekkür eden Brüksel Parlamentosu Meclis Başkanı Julie de Groote konuşmasına Bakan Çağatay Kılıç’ın bitirdiği yerden başlayarak, “Beşiktaş’ın kazanacağını söyleyemem, buradan bir arkadaş kaybetmek de istemem ama yenilmeyi de kabul edemem. Bu bağımızın ve dostluğumuzun her zaman sürmesini dilerim” dedi.
“Türkiye’nin 2 milyon Suriyeli’yi kabul etmesi çok önemli”
“Kesinlikle birbirimizi daha iyi tanımalıyız çünkü Türkiye’nin hem siyasi hem ekonomik hem de coğrafi önemi büyük ve Türkiye bizim için her zaman bir görüşme ve tartışma konusu” diyen Julie de Groote, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin stratejik konumu çok önemli ve bu konumu bizim için her zaman olumlu bir tartışma konusu. Konuştuklarımızın yaşanıyor olduğunu görmek bizim için çok önemli. Suriye’deki krizleri kağıt üzerinde konuşuyorduk fakat yaşanıyor olduğunu görmek bizler için çok önemli. Türkiye’nin 2 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etmiş olması çok önemli ve biz bu yüzden buradayız. Artık bu farkındalığa sahibiz. Tarih değişiyor, dünya değişiyor ve Türkiye de değişiyor ve Türkiye’nin değişmesini görmek de bizim için bir o kadar önemli. Türkiye’nin bu konuda attığı adımları görmek bizler için önem arz ediyor. Yakın zamanlarda büyük bir nüfus patlaması yaşadınız ve gençlik temel konulardan birisi.”