Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıldönümü anma törenleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın evsahipliğinde gerçekleştiriliyor. Anma törenine, 73 ülkeden devlet başkanı, başbakan ve üst düzey temsilciler katıldı. Katılımcılar arasında Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da vardı.
Anma törenlerinde, devlet başkanı, parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan, büyükelçi düzeyinde birçok ülkeden temsilci hazır bulundu. Törenlerde yer alacak liderler arasında, Birleşik Krallık Galler Prensi Charles, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca da bulunuyor.
Liderlerle Cuma namazı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve liderler, feribot ile geçtikleri Gelibolu Yarımadası'nda Seddülbahir köyü Yahya Çavuş Şehitler Camisi'ne geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekilere cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.
Cuma namazı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyete öğle yemeği verdi. Yemekte, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da bulundu.
Erdoğan ve Charles abideye çelenk bıraktı
Çanakkale Şehitleri Abidesi’ndeki törenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Galler Prensi Cherles’ın abideye çelenk koymasıyla başladı. İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasının ardından, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şehitler için dua etti.
“Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresi Çanakkale’de”
Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gelibolu yarımadasında yatan yüzbinlerce gencin aziz hatırası önünde, barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu topraklarda yatan her genç, artık bizim misafirimiz değil, adeta evladımızdır. Bugün burada, sadece şu veya bu milletin kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi:
“Ortak acıları, yeni düşmanlıklar üretme değil; dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda, Çanakkale'nin tüm dünyaya, tüm toplumlara örnek olmasını temenni ediyorum. Küresel istikrar ve refah için, buradaki hoşgörü ve dostluk ikliminin tüm ülkeler, tüm uluslararası kuruluşlar, tüm toplumlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresi, işte buradadır.”
Türk Yıldızları'ndan nefes kesen gösteri
Protokol üyelerinin seyir alanına geçmelerinin ardından tören, Türkiye ile yabancı devletlerin donanmalarına ait unsurların Çanakkale Boğazı'ndan geçişiyle devam etti.
Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda ve Avustralya donanmalarına ait unsurların da geçiş yaptığı törende TCG Salihreis Fırkateyni'nden protokolü ve Çanakkale şehitlerini selamlamak için top atışı gerçekleştirildi.
Tören, Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları'nın gösterisiyle sona erdi. Türk Yıldızları'nın Çanakkale Boğazı semalarındaki gösterisi izleyicilerden büyük ilgi gördü.
Şehitler Abidesi'nin bulunduğu alanda tören için özel hazırlıklar da yapıldı. Tören yerinde biri liderler diğeri konuklar için olmak üzere iki ayrı alan oluşturuldu. Atatürk Anıtı'nın arkasındaki rölyefin bir yanına Türk bayrağı, diğer yanına ise Atatürk posteri asıldı.
Törene gelen ülkelerin bayraklarının da yer aldığı alanda, Çanakkale Savaşı'ndaki askerlerin kıyafetlerini giyen Mehmetçik'ten oluşan askerler de görev yaptı. Tarihi kıyafetlere sahip atlı jandarmanın da yer aldığı tören alanına iki büyük ekran da kuruldu.Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile beraberindekiler Şehitler Abidesi'nden ayrıldı.
İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı'nda da düzenlendi
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşik Krallık Galler Prensi Charles'ın katılımıyla İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı'nda da bir tören düzenlendi.
Erdoğan'ı, Gözcü Tepe mevkisindeki anıta gelişinde Prens Charles ile İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins karşıladı. Türkiye, İngiltere ve İrlanda milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende Prens Charles, Çanakkale Savaşları'nın önemiyle ilgili konuşma yaptı.
Savaşa katılan İngiliz askerlerinin günlüklerinden derlenen anlatıların okunmasının ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Bir askerin savaş günlüğü ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile yapılan söyleşinin bir bölümünün okunmasının ardından törenin anma bölümüne geçildi.
Saygı duruşu ile başlayan bu bölümde dua edildi, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu 14 ülke temsilcisi anıta çelenkler bıraktı.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü törenlerine katılan bazı yabancı devlet, hükümet ve meclis başkanlarına Savarona Yatı’nda akşam yemeği verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yabancı üst düzey konukları, Gelibolu Yarımadası’ndaki Mehmetçik Anıtı ve İngiliz Anıtı’ndaki anma törenlerinin ardından feribotla Çanakkale İskelesine gitti.
Konuklarıyla iskelede demirli Savarona Yatı’na çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada konukları onuruna resmi akşam yemeği verdi.
Yemeğe, Karadağ Cumhurbaşkanı Philip Vujanoviç, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hussain, Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Muhamud, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, eski Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Abdul Rashid Dostum, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Mladen Ivaniç, Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Bakri Hassan Salih, Slovenya Ulusal Konsey Başkanı Mitja Berva, Cezayir Halk Meclisi Başkanı Mohamed Larbi Ouldkhelifa, Suriye Koalisyon Başkanı Halid Hoca ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani katıldı.
İskeleden ayrılarak Çanakkale Boğazı’nda bir saat seyreden Savarona Yatı, yemeğin sona ermesiyle Çanakkale İskelesi'ne demirledi. Erdoğan ve konukları, yemeğin ardından Çanakkale Havalimanı'na hareket etti.
57. Alay’a vefa yürüyüşü
Çanakkale Zaferi’nde destanlaşan ve tarihe sığmayan kahramanlıklarıyla anılan 57. Piyade Alayı Şehitleri için her yıl olduğu gibi bu senede 25 Nisan’da Vefa Yürüyüşü düzenlenecek. Yürüyüşü Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç başlatacak.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile saat 02.00’de başlayacak programda Mehmet Akif Ersoy’un şiirleri okunacak, tiyatro gösterilerine yer verilecek, ilahi ve ezgiler dinletilecek. Katılımcı gençler, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın başlatacağı Vefa Yürüyüşü Mehter Marşı eşliğinde devam edecek. Conkbayırı’nda son bulacak yürüyüşün güzergahı boyunca savaşı anlatan ve Mehmetçik tarafından canlandırılacak gösteriler düzenlenecek. Conkbayırı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, protokol konuşmaları, temsili alay sancağı devir ve tesliminin ardından bando ekibinin çalacağı marşlarla son bulacak.