BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ TRT HABER’E KONUŞTU

09 Ekim 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 7 Haziran seçimlerinde vatandaşların AK Parti’ye Türkiye’yi yönetme sorumluluğunu en üst seviyede verdiğini ve seçim sonrası yaşanan süreçte de muhalefet partilerinin tutumlarını gözlemlediğini belirterek, “Dolayısıyla kimin samimi olduğunu, kimin olmadığını 1 Kasım’da sandıkta göreceğiz” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, TRT Haber’in canlı yayın konuğu oldu. Samsun Yaşar Doğu  Spor Salonu’nda gerçekleştirilen özel röportajda Bakan Çağatay Kılıç, ülke gündeminden, gençlik ve spor gündemine kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.

“Kampanyamızı meşale şehir Samsun’dan başlattık”
Bakan Çağatay Kılıç, 1 Kasım seçimlerine yönelik kampanyayı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hafta başında Samsun mitingiyle başlattığını hatırlatarak, “Samsunumuz’un en büyük özelliği cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yoldaki ilk adım olması. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişiyle başlayan milli mücadele süreci daha sonra cumhuriyetimizin kuruluşu… Başbakanımız tabiriyle meşale şehir olarak adlandırdığı Samsunumuz’dan başladık” diye konuştu. 
“2002’ye kadar yapılan bin 575 tesis sayısına son 13 yılda bin 658 tesis daha ekledik.”
Bakan Çağatay Kılıç, Ak Parti iktidarları döneminde tüm alanlarda olduğu gibi spor alanında da tesisleşmede büyük bir ilerleme sağlandığını ifade etti. Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yılına kadar bin 575 tesis yapıldığını, Ak Parti’nin işbaşına geldiği 2002 yılından itibaren ise Bin 658 tesis yapıldığını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplam tesis sayısı 3 bin 300’ün üzerine taşındı, bunun içerisinde şu da var tabiî ki artık kullanım imkanı olmayan tesisleri envanterden çıkartıyoruz ama yeni envantere eklediğimiz o kadar yüksek sayıda spor tesisimiz  var ki; bunun içerisinde inşaa ettiğimiz halısahaları, voleybol sahaları, spor salonları ,yüzme havuzları , stadyumlar… bunların hepsi bu rakamın içerisinde.”
“Tek başına tesisleşmeyle başarıyı yakalayamazsınız”
Bakan Çağatay Kılıç, tesisleşmenin önemine dikkat çekerken, “Şu bir gerçektir, siz eğer altyapıyı ülkenize sunmazsanız, ülkenizin gençliğine, sporcularına sunmazsanız başarıyı elde etme oranınızı çok yükseğe taşıyamazsınız” dedi.  Sporcuların kendini geliştirilebileceği, ama aynı zamanda da Türktiye’nin uluslararası turnuvalarda ev sahipliği yapabileceği belli standartlarda  spor salonlarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız biliyorsunuz çok yakınen spor camiasını takip eden, kendisi de spor yapmış bir kişi. Başbakanımız da sporla iç içe bir kişiliği var. Her ikisi de bu tesisleşmeyi çok yakından takip ediyorlar ve katkıları çok fazla. Burada önemli şey şu… İmkanı sunmak zorundasınız ama tek basına tesisleşmeyle sporda başarıyı elde etmeniz mümkün değil. Bunun da bilincindeyiz. Ama tesisiniz olmazsa sporcunun başarıya gidecek olan  çalışma imkanını sağlamamış oluyorsunuz. Tesisleşme aynı zamanda sosyal anlamdaki gelişmeye katkıda bulunuyor. Örneğin bizim bir çok tesisimiz çok uzun saatler halkımızın kullanımına açıktır. Bütün şehirlerimizde yaptığımız yatırımlar, tesisler o şehirdeki vatandaşlarımız tarafından biliyor ve yoğun olarak kullanılıyor.”
Bakan Çağatay Kılıç, yapılan tesislerin gençler ve çocuklar üzerinde olumlu etkisi olduğuna işaret ederken, mahalle arasında yapılan spor tesislerinden örnek verdi. Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mahalle arasında yaptığımız voleybol, basketbol halı sahalarımızın ciddi anlamda geri dönüşü oluyor. Ama şunu anlamamız gerekiyor; spor imkanı sunduğumuzda gençlerimiz, çocuklarımız bu imkanları kullandığında doğal olarak olumsuz birçok şeyden uzak kalıyorlar. Faal sporcu sayımızın artması da bunun bir örneği. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan örnek vermek gerekirse, Kars’tan olsun,  Hakkari’den olsun, Ağrı’dan olsun, Diyarbakır’dan olsun… Tabi bu sadece bu bölgemizle sınırlı değil. Orta Aanadolu’dan, Ege’den, Karadeniz’den, Marmara bölgemizde spora ilgi, hatta lisanslı sporcu sayımız artıyor.”
“Tesislerimizi yakan terör örgütünün bizi durdurmasına asla izin vermeyeceğiz”
Bakan Çağatay Kılıç, yapılan tesislerle beraber çocukların ve gençlerin spora ilgisinin artmasının, terörle mücadeleye de büyük katkısı olduğunu vurguladı. Terör örgütünün gençleri ve çocukları istismar ettiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, buna örnek olarak terör örgütünün Sarıkamış kayak tesislerini yakmasını gösterdi. Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
“Örneğin Sarıkamış’ta Türkiye’nin en önemli kayak tesisi var. Biliyorsunuz yakın zamanda terör grupları tarafından yakıldı.  Bu çok ciddi bir yatırımdı.  1.5 milyon Euro’ya malolan bir yatırımdı. Terör örgütünün bu yatırımlarımızı ve gençlerimizin kullanımında olan bu tesisleri yakarak bizi durdurmasına asla izin vermeyeceğiz. Talimat verdim, çok hızlı bir şekilde daha iyisini yapmak üzere harekete geçmiş durumdayız. Emin olun biz buna asla pabuç bırakmayacağız. Çünkü orada yapılan milli servetimize verilen zarardır ve bölge halkının çok ciddi bir ekonomik anlamdaki desteğine verilen bir zarardır. Çünkü sonuçta Sarıkamış’ta görev yapan, çalışan farklı sektörlerdeki vatandaşlarımızın elinden bu istihdam alanı alınıyor. Tesisimizi en kısa süre içerisinde tekrardan inşa edeceğiz.” 
Bakan Çağatay Kılıç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan golf sporuna yönelik büyük bir merak, ilgi ve talep olduğunu anlatırken, “Tabii ki orada geleneksel spor dallarımızla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Bu imkanlar da geliştiriliyor. Sadece spor salonu ya da saha anlamında değil, geleneksel sporlarımız için ihtiyaç olan tesis yapımında da çok ciddi çalışmalar var” dedi. 
 “Vatandaşlarımız, 7 Haziran’dan sonra Türkiye’de oluşan tabloyu iyi okumuş”
Bakan Çağatay Kılıç, seçim çalışmalarını sürdürdüğü Samsun izlenimlerini de anlattı. Vatandaşların 1 Kasım’ı sabırsızlıkla beklediklerini gözlemlediğini aktaran Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
“Şunu da görüyorum; vatandaşlarımız, 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de oluşan tablodaki siyasi gelişmeleri iyi okumuş. Bu anlamda kimin hangi çaba içerisinde olduğunu, Başbakanımızın 7 Haziran sonrası hükümet kurma çalışmalarındaki çabasını ve 7 Haziran sonrası çıkan sonucun AK Parti tarafından nasıl okunduğunu ve nasıl çalışıldığını iyi anlamış durumda. Buna mukabil, muhalefet partilerinin de siyasi sonuca nasıl olumsuz yaklaştıklarını da iyi görmüş durumda. Kimin samimi olduğunu, kimin samimi olmadığının ölçüsünü 1 Kasım’da sandıkta göreceğiz.”
 “Samsun’da 7 Haziran seçimlerine nazaran daha başarılı bir sonuç alacağız”
Bakan Çağatay Kılıç, Samsun ölçeğinde 7 Haziran seçimlerinden önemli dersler çıkardıklarını ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini kaydederken, “Sadece bir milletvekili kaybettiğimiz Samsun’da değil, Türkiye genelinde bu çalışmayı yapıyoruz. Sandığa sahip çıkma noktasındaki çalışmamız çok ciddi anlamda devam ediyor’ şeklinde konuştu. 7 Haziran seçimlerine nazaran daha başarılı bir sonuç alacaklarına inandığını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“AK Parti 7 Haziran seçimlerinde yine açık ara birinci parti oldu. Milletimiz Ak Parti’ye yine Türkiye’yi yönetme sorumluluğunu en üst seviyede vermiştir.  Oy oranıyla tek başımıza iktidar olma rakamını belki yakalayamadık açık ara birinci olduğumuz zaten ortada.  Vatandaşımızın AK Parti’ye olan güveninde bu anlamda herhangi bir eksiklik yok. Vatandaşımız şunu demiştir; bir siyasi parti ile hükümet beraber kurun. Biz bu çalışmayı yaptık ama olmadığı zamanda mecburen tekrar milletimizin önüne çıkıyoruz ve ne yaptığımızı da anlatıyoruz.  Bizim yaptığımız analizler sonucunda gördük ki; 7 Haziran seçimlerinde farklı partilere oy kullanan vatandaşlarımızın farklı bir tutum içinde olduğunu görüyoruz.”  
 “Vatandaşlarımız bizlere güveniyor”
Bakan Çağatay Kılıç, Başbakan Davutoğlu’nun seçim beyannamesini açıklarken Samsun’da vatandaşlarla birlikte olduğunu ve doğrudan tepkilerini gözlemleme imkanı bulduğunu anlatırken, “Çok olumlu bir tepki vardı. Tabii bizim seçim beyannamemiz yani vaatlerimiz aynı zamanda hükümet programlarının da temelini oluşturuyor. Vatandaşlarımız bunun da farkında olduğu için bizim yaptığımız açıklamaları çok dikkatle ve ciddi anlamda takip ediyor” diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, vatandaşın Ak Parti’nin 13 yılda ortaya koyduğu çalışmaları yakından takip ettiğini ve bu nedenle Ak Parti’ye güvendiğini dtile getirerek, şöyle dedi:
“Büyüyen Türkiye’de en büyük payı gençler alıyor”
“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır dememizin sebebi de bu. Bundan sonra yapacaklarımızı da gayet detaylı şekilde dile getirdik.  Biz 13 yılda gençlerimizin birçok alanda kendilerini geliştirmeleri adına birçok konuyu gündemimize taşıdık.  Örneğin gençlik merkezlerimizin sayısı 2002’de 74 idi, şu anda 205 sayısına ulaştık. Bu merkezlerimiz 300’ü aşacak.  Biz, ‘Seçilme yaşını 18’düşüreceğiz’ dediğimiz zaman, seçim beyannamesini gençlere adayan bir siyasi partinin üyesi 2 tane genci Meclis’te sağına ve soluna alarak nasıl rencide ettiğini hepimiz hatırlıyoruz. Önemli olan gençleri sadece söylemde hatırlamak değildir, gençlerle ilgili yapılan çalışmalar ortaya koymaktır.  Türkiye’nin 2002’den bugüne kadar ekonomik ve sosyal anlamdaki gelişiminin geldiği nokta doğrudan gençlerimizi etkiliyor. Onlar yetişerek, tabiri caizse bir bayrak yarışı içerisinde bugünün yöneticileri, sorumluları ve iş insanları oluyorlar. Biz her yıl istihdama yaptığımız yatırımla, iş imkanı açarak gençlerimize en büyük yatırımı yapıyoruz. Aynı zamanda eğitimde ve özellikle onlara sunduğumuz imkanlarla gelişimlerini sağlıyoruz. Büyüyen Türkiye’den herkes hak ettiği payı alıyor ama inanıyorum ki en çok gençlerimiz alıyor. Çünkü onlar geleceğe doğru yürüyorlar. Çok klasik bir sözdür; ‘Gençler geleceğimizdir’ diye ama ben sadece onu değil ‘Bugünden itibaren bizim geleceğimiz’ diyorum. Bugün onlara verdiğimiz imkanlarla, onların eğitimi ve gelişimi ile bu geleceği sağlayacağız. Sadece gelecekte değil…”
“En kısa zamanda bin BESYO mezununu bakanlığımızda istihdam edeceğiz”
Bakan Çağatay Kılıç, beden eğitimi ve spor yüksek okulu mezunu bin gencin önümüzdeki dönemde bakanlıkta istihdam edileceğini ifade ederken, “Bakanlık bürokratlarımız çalışıyor. KPSS’nin temel alındığı ama başka kriterlerin de olacağı bir alım söz konusu olacak. Bin BESYO mezunu kardeşimizi bakanlığımız içinde istihdam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Referansımız yaptıklarımızdır ve bu yapacaklarımızın da teminatıdır”
“Biz vaadettiğimizde, bir şeyi ortaya koyduğumuzda yapıyoruz. 13 yıldır vaadettiklerimizi yaparak bu başarıyı elde ettik. Referansımız yaptıklarımızdır ve bu yapacaklarımızın da teminatıdır” diyen Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da her zaman ortaya koyduğu şey budur, biz yapacaklarımızı söylüyoruz. Biz bu şekilde çalışarak ve hesaplarını, kitaplarını yaparak yolumuza devam ettik.  Bu anlamda ortaya koyabileceğimizin sözünü veriyoruz, yapamayacaklarımızın değil.  Ak Parti bir şeyi ortaya koyduğu zaman vatandaşımız da şunu söylüyor; AK Parti eğer bu vaadi verdiyse, bu sözü ortaya koyduysa bunu yapar.’
Kulüpler Birliği Yasası’nda sona doğru
Bakan Çağatay Kılıç, Kulüpler Yasası taslağına son şeklinin verildiğini ve önümüzdeki hafta kendisine sunulacağını bildirirken, “Tabii kulüplerin mali yapısı, sorumlulukları ile ilgili olan durumları ve yönetimsel anlamda bazı yenilikler söz konusu. Burada uluslararası kurallar ve yasalar da var ve spor camiasının kurallarına da uymak durumundasınız” şeklinde konuştu. Bakan Çağatay Kılıç, taslağın 1 Kasım seçimlerinden sonra yasalaşacağını bildirdi.
“İsteyen istediği sloganı atar ama küfüre, şiddete müsamaha gösteremeyiz”
Bakan Çağatay Kılıç, e-bilet uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulunurken de “Passolig’i kaldıracağız, herkes istediği sloganı atacak” diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. E-bilet uygulamasının Meclis’teki tüm partilerin uzlaşmasıyla yasalaştığını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, yasanın uygulanmasının ise Futbol Federasyonu’nun sorumluluğunda olduğunu hatırlattı. Geçen sezon uygulamaya konulan düzenlemenin bazı eksiklikleri olduğunu ancak bu eksikliklerin giderildiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
“İsteyen istediği sloganı atacak… Bu Sayın Kılıçdaroğlu’nun sözü. Zaten stadyumlarda, salonlarda isteyen istediği sloganı atıyor. Ancak tüm siyasi partilerin de bunu düşündüğünü zannediyorum ki  hiçbirimizin küfürlü tezahürata, şiddete yönelik eyleme müsamaha göstermesi söz konusu olamaz. Sahalarda ve salonlardaki olumsuz ve şiddet içerikli hareketlerde bulunanların sayısında çok ciddi azalma var. Seyirci sayısına baktığınız zaman geçen sezona oranla ilk 7 haftada Süper Lig’de yüzde 58, PTT 1. Lig’de de yüzde 68 artış var. Bir de hiç de hoş olamayan ve kullanılan bazı ithamlar var. Sahaya gidip herhangi bir olumsuzluk niyeti olmayan, spor müsabakasını takip edip takımını desteklemek için marşlar söyleyen, destek sloganları atan hiçbir taraftarın hiçbir sıkıntısı yok.”