BAKANLIK KARADENİZ'E TESİS YAĞDIRDI

26 Ekim 2015

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Orta Karadeniz bölgesinde yer alan Sinop, Çorum, Amasya, Samsun Tokat ve Ordu'da yaptığı yatırımlar, gençlere verdiği değeri en güzel şekilde gözler önüne seriyor

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, spor yapma kültürünü geniş kitlelere yayma hedefleri doğrultusunda 2002'de bu kentlerde 98 olan toplam tesis sayısını 13 yılda 275'e çıkardıklarını söyledi

Ülke gençliğinin refah ve aydınlık geleceği için kapsamlı bir çalışma gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanlığı, Orta Karadeniz bölgesinin çehresini değiştiren projelere imza atıyor.
Sporun sağlıklı bir toplum olmanın ve sosyalleşmenin en önemli aracı olduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, toplumda spor yapma kültürünü geniş kitlelere yaymayı hedeflediklerini ve çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini ifade etti. Milletin sporla ilişkisini izleyici olma konumundan çıkarıp aktif ve katılımcı bir konuma dönüştürmek istediklerini de belirten Kılıç, "Halkımızın özellikle de gençlerimizin spor yapma alışkanlığı edinebilmesine imkan sağlayacak şehir altyapılarını geliştireceğiz. Sporun kötü alışkanlıklardan kurtulmada ve kaliteli yaşamda önemli bir rolü olduğunun farkındayız.
Bu önemli spor alanında gençlerimize yeni iş imkânlarını oluşturmanın da gayreti içindeyiz. Bir ülkenin uluslararası arenada tanıtımında sporun büyük etkisi var. İşte saydığım bu unsurların hepsini dikkate alarak tesis yapımına büyük önem veriyoruz. Halkımızın daha yüksek başarılar beklediği Olimpiyatlara bilimsel veriler ışığında sporcu hazırlamak amacıyla Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) kurduk. Bölgesel kalkınma perspektifi de dikkate alınarak spor turizmini geliştirme konusunda yeni adımlar atacağız. Yerel yönetimlerin spor alanındaki sorumluluklarını artıracak, kamu, özel, üniversite gibi farklı kesimler arasında işbirliğinin geliştirilmesini destekleyeceğiz.
Spordaki şiddet ve doping olaylarının önlenmesine yönelik başta spor etiği olmak üzere bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetlerine daha fazla ağırlık vereceğiz" diye konuştu.

'SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ BİR GENÇLİK İÇİN...'

Görevlerinin sadece sporla sınırlı olmadığını, gençlikle ilgili sorumlulukları olduğunu da anlatan Bakan Çağatay Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz gençliğimizin düşünen, sorgulayan, kendini ifade edebilen, yeniliğe ve gelişmeye açık, farklılıklara saygılı, ahlaki değerlere sahip, karar süreçlerine katılan, ülkemiz meselelerine ve çevreye duyarlı, sağlıklı ve güçlü bir gençliğin yetişmesini istiyoruz.
Gerçekleştirdiğimiz, gerçekleştireceğimiz faaliyetlerde hep bu düşünce hakim. Sizlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkıda bulunmak için projeler üretiyoruz. sayısı 1 milyon 200 bini geçen 205 gençlik merkezimizde ve bu yaz 55 bin gencimizi ağırladığımız 27 gençlik kampımızda sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştiriyoruz, çeşitli kurslar veriyoruz. Gençlerimizi uyuşturucu ile mücadele konusunda eğitiyoruz. Genç girişimcilere maddi destekler veriyoruz."
Orta Karadeniz bölgesindeki yatırımlar hakkında açıklamalarda da bulunan Bakan Kılıç, Sinop, Çorum, Amasya, Tokat, Samsun ve Ordu'da yaptıkları ve yapacakları yatırımlar hakkında bilgiler verdi.
Spor Bakanlığı'nın yatırımlarının içerisinde spor tesislerinin yanında en çok dikkat çeken, gençlerin büyük ilgi gösterdiği yatırımlardan biri ise gençlik merkezleri.
Merkezlerde verilen hizmet ve eğitimler saymakla bitmiyor. Birçok gençlik merkezinde hentbol, voleybol, basketbol, eskrim, badminton, judo gibi spor aktivitelerinin yanında ney, gitar, saz, hat, ebru, model uçak, takı tasarımı, fotoğrafçılık, sinema ve halk oyunları gibi el sanatları ve güzel sanatlar eğitimleri de bulunuyor.
Merkezlerde ayrıca, kişisel gelişim eğitimlerinin yanısıra ayrıca, gençlerin derslerine yardımcı olmak amacıyla matematik, Türkçe, İngilizce, fizik, kimya gibi dersler de veriliyor. Gençlik Merkezleri'ne katılan gençler, yurt içi ve yurt dışı gezi programları ile birçok şehir ve ülke gezme fırsatı da yakalıyor. Ayrıca alanında başarılı birçok ünlü isimle tanışarak onların tecrübelerinden yararlanıyor.
Merkezler aracılığıyla birçok proje de hayata geçiriliyor.

MERKEZLERDEN 44 BİN 439 KİŞİ FAYDALANIYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sinop, Çorum, Amasya, Samsun Tokat ve Ordu illerinde yurt, spor tesisleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları başta olmak üzere birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Gençlik merkezlerinden 20 bin 773'ü erkek, 23 bin 666'sı kız olmak üzere 44 bin 439 kişi faydalanıyor. Bakanın kentlere yatırımı toplam 791 milyon 235 bin TL. Bakanlığın kuruluşu sonrası yaptığı yatırımlar mercek altına alındığında Samsun'da 36 tesisin yapımı tamamladığı, 12 tesisin yapımına devam edildiği görülüyor. Kentte, proje aşamasında olan 12 tesis var. Ordu'da ise 22 tesis ülke gençliğinin hizmetine sunuldu. Proje aşamasında olan 2 tesisin de yakın zamanda çalışmaları başlayacak.
Söz konusu eğitim ve hizmetlerden yararlanabilmek için gençlerin yapması gereken tek şey ise kendilerine en yakın gençlik merkezine kayıt olmak ve eğitim almak istedikleri alanları belirlemek. Orta Karadeniz bölgesinde bulunan Sinop, Çorum, Amasya, Tokat, Samsun ve Ordu'da toplam 27 gençlik merkezi faaliyet gösteriyor.
Yatırım planına alınan ya da inşaatı devam eden gençlik merkezi sayısı ise 18 tane.
SAMSUN

Samsun gençlik merkezleri açısında Orta Karadeniz'in en zengin kenti. Samsun 19 Mayıs Gençlik Merkezi, Alaçam, Bafra, Çarşamba, Terme, Vezirköprü, Fazıl Kadı, İlkadım ve Atakum Gençlik Merkezleri faaliyet gösteriyor. Yatırım planında 7 gençlik merkezi projesi daha var. Bunların içinde 19 Pazartesi günü Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın temelini attığı Türkiye'nin en büyük gençlik Merkezi İlkadım Gençlik Merkezi de yer alıyor. Samsun'daki gençlik merkezlerinde 27 gençlik lideri görev yapıyor. Kentte Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 13 yurt bulunuyor. 2013'te yurtlarda öğrenci kapasitesi, 6 bin 981 iken günümüzde, 10 bin 188'e ulaşmış durumda. Samsun'da ve ilçelerde olmak üzere 6 yeni yurt yapılması planlanıyor. Kentteki spor yatırımlarının en büyüğü 2012'de yapımına başlanan Samsun Stadyumu. 145 milyon TL yatırımla gerçekleştirilen statın yapımı devam ediyor. Bafra Kapalı Yüzme Havuzu ise 5 milyon TL'lik yatırımla gerçekleştirildi yapımı 2013'te tamamlandı. Toplam seyirci kapasitesi 500... Samsun Atakum Sporcu Fabrikası ise 6 milyon 700 bin TL yatırımla gerçekleştiriliyor. 2013'te başlayan tesisin yapımı devam ediyor.

ÇORUM

Çorum'da iki gençlik merkezi hizmet veriyor. Çorum'da faaliyet gösteren Mahmut Atalay Gençlik Merkezi ve Osmancık Gençlik Merkezi, il müdürlüğüne ait binada faaliyetlerine devam ediyor. Yatırım planında 2 gençlik merkezi projesi bulunurken, Sungurlu Gençlik Merkezi inşaatı tamamlandı. 10 gençlik liderinin görev yaptığı gençlik merkezlerinden 3 bin 478'i erkek, 2 bin 325'i kız olmak üzere 5 bin 803 üye yararlandı. Çorum'da da bakanlığa ait 4 tane yurt bulunuyor. 2013'ten günümüze öğrenci kapasiteleri yurt yatırımları ile bin 910'dan, 4 bin 374'e çıkarıldı. Çorum merkezde ve Sungurlu ilçesinde iki yurt daha açılması için bakanlık çalışma başlattı. 2016'da açılacak iki yurdun toplam kapasitesi 1 bin 847. Çorum Merkez Atletizm Pisti 6 milyon 500 bin TL'lik yatırımla gerçekleşiyor, yapımı devam ediyor. Proje aşamasındaki Çorum Stadyumu'nun yapımı için 75 milyon TL harcanacak. Çorum Osmancık Gençlik Merkezi 1 milyon 100 bin TL'lik yatırımla gerçekleşti ve yapımı tamamlandı.

ORDU

Ordu'da, Ordu Gençlik Merkezi, Fatsa Gençlik Merkezi ve Ünye Gençlik Merkezi olmak üzere 3 gençlik merkezi var. Yatırım planında ise 1 gençlik merkezi projesi bulunuyor. 11 gençlik liderinin bulunduğu Ordu'daki gençlik merkezlerinden 5 bin 725'i erkek, 5 bin 462'si kız olmak üzere toplam 11 bin 560 üye faydalandı. Kentte 8 yurt bulunuyor. 2013'te yurtların öğrenci kapasiteleri 3 bin 161 iken, bin 990 kişilik artışla 4 bin 422 öğrenci kapasitesine ulaşıldı. 2016'da açılması planlanan 2 yeni yurtla kapasite bin 517 kişi daha artırılacak. Ordu'ya 9 milyon 500 bin TL'lik yatırımla Merkez Kapalı Yüzme Havuzu yapıldı. Ordu Stadyumu için de 100 milyon TL'lik yatırım yapılması planlanıyor. Stadyum proje aşamasında. Ordu Ünye Spor Salonu 9 milyon 500 bin TL'lik yatırımla gerçekleştirildi, yapımı tamamlandı.

SİNOP

Sinop'ta 4 gençlik merkezi var. Bunlar, Sinop Gençlik Merkezi, Sinop Erfelek Gençlik Merkezi, Sinop Ayancık Gençlik Merkezi ve Sinop Boyabat Gençlik Merkezi. Gençlik merkezlerinden 4 bin 367'si erkek, 5 bin 467'si kız olmak üzere toplam 9 bin 834 üye yararlanıyor. 7 gençlik liderinin görev yaptığı Sinop'ta 3 gençlik merkezi projesi daha bulunuyor. Kentte 3 öğrenci yurdu var. Yurtların öğrenci kapasiteleri bin 123 kişi. Boyabat ve merkezde biri 2016, biri 2017'de yapılması planlanan iki yeni yurt projesi faaliyete geçtiğinde yurtların toplam kapasiteleri 2 bin 379 kişiye yükselecek. Kentteki spor tesislerinin sayısı ise güç geçtikçe artıyor. Yapımı tamamlanan Sinop Merkez Kapalı Yüzme Havuzu, 5 milyon 500 bin TL'lik yatırımla gerçekleştirildi. Sinop Ayancık Gençlik Merkezi 3 milyon 500 bin TL'lik yatırımla tamamlanıyor. Yapımı tamamlanan diğer bir tesis ise Sinop Erfelek Spor Salonu. Tesis 1 milyon 300 bin TL'lik yatırımla gerçekleştirildi.

AMASYA

Amasya'da iki gençlik merkezi var. Bunlar Amasya Gençlik Merkezi ve Amasya Merzifon Gençlik Merkezi. Amasya Gençlik Merkezleri'nde 7 gençlik lideri görev yapıyor. Bu merkezlerden 4 bin 821'i erkek, 5 bin 811'i kız olmak üzere 10 bin 632 üye yararlandı. Kentte 4 tane de yurt bulunuyor, 2013'te 2 bin 122 olan öğrenci kapasitesi, son yapılan yatırımlarla 2 bin786'ya çıkarıldı. Amasya merkezde yapılması planlanan yeni yurtla bu kapasiti bin kişi daha artacak. Yeni yurdun 2017'de tamamlanması planlanıyor. Amasya spor tesisleri konusunda da oldukça zengin. Kentte doğal çim yüzeyli futbol sahası stadyum tribünü yapımı için 6 milyon 100 bin TL harcandı. Amasya Merkez Kapalı Yüzme Havuzu ise 6 milyon TL'lik yatırımla gerçekleştirildi. Amasya İl Özel İdaresi 2 bin 500 kişilik spor salonunun yapımı için ise 15 milyon TL harcadı.

TOKAT

Tokat'ta 7 gençlik merkezi bulunuyor. Tokat Gençlik Merkezi, Erbaa Gençlik Merkezi, Reşadiye Gençlik Merkezi, Zile Gençlik Merkezi, Almus Gençlik Merkezi, Turhal Gençlik Merkezi ve Niksar Gençlik Merkezi. Yatırım planında 3 gençlik merkezi projesinin daha bulunduğu Gençlik Merkezleri'nde 11 bin 783'ü erkek, 10 bin 204'ü kız olmak toplam 21 bin 987 üyesi var. Tokat gençlik merkezlerinde 16 gençlik lideri görev yapıyor. Kentte Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 9 yurt bulunuyor. Yurtlarda 4 bin 722 olan iken öğrenci kapasitesi 2015'te 3 bin 790 artışla 8 bin 512'ye yükseldi. Kentte özellikle son iki yılda çok sayıda spor tesisi yapıldı. 1 milyon 50 bin lira yatırımla Tokat Almus Spor Salonu inşa edildi. Yapımı tamamlanan Antrenman Amaçlı Güreş Salonu ise 1 milyon 300 bin lira yatırımla gerçekleştirildi. Tokat Erbaa Gençlik Merkezi'nin yapımı için de 2 milyon 700 bin TL'lik yatırım yapıldı.
YURTLAR AİLE ORTAMI GİBİ

Sinop, Çorum, Amasya, Tokat, Samsun ve Ordu illeri toplamında 2013'te 20 bin 19 olan yurt kapasiteleri 2 yıldan kısa bir sürede 12 bin 216 kişi artırılarak 27 bin 513 öğrenci misafir edebilecek duruma geldi. 2015 sonu 2016 ve 2017 içinde bu illerde tamamlanacak yurtlarla kapasitenin 33 bin 813 kişiye çıkarılması hedefleniyor. Gençlerin ailelerinden uzak kaldığı üniversite yaşamlarında, bakanlığın hedefi aile ortamının olduğu yapılarda öğrencilerin huzurlu bir şekilde eğitim görmelerini sağlamak. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın orta Karadeniz bölgesinde de birçok yurt yatırımı bulunuyor. Gençlerin ailelerinde uzakta kaldığı üniversite yaşamlarında, Bakanlığın hedefi aile ortamının olduğu fiziki yapıların öğrencilerin huzurlu bir şekilde eğitim görmelerini sağlayacak her türlü imkâna sahip olduğu yurtlar inşa etmek ve bu yurtlarda öğrencileri en iyi şekilde misafir etmek. Gençlik ve Spor Bakanlığı, YURTKUR yurtlarında barınan öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel ve manevi gelişimleri için her türlü imkânı seferber ediyor.

GENÇLERİN BULUŞMA NOKTASI

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 17 farklı yerde düzenlediği gençlik kamplarında binlerce genç, serbest zamanlarını çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirdi. Bu yıl yaklaşık 53 bin genç bir araya geldiği 17 kampta hayatlarının en unutulmaz tatil heyecanını birlikte yaşadı. Bu kamplardan biri de Samsun 19 Mayıs Gençlik Kampı. Temmuzdan eylüle kadar süren gençlik kampında, toplam bin 357 gencimiz, kamp heyecanını yaşadı. 19 Mayıs ilçesindeki kamp merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen kampta gençler, el sanatları, tiyatro, müzik, halk oyunları, deniz ve havuz etkinlikleri, spor aktiviteleri, kültürel geziler, etik-insani değerler ve kişisel gelişim seminerlerine katılıyor. 31 Temmuz- 6 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Gençlik Kampı da yine 19 Mayıs Kampı'nda yapıldı. Kampa Türkiye'den ve Türkiye ile ortak tarihe ve kültüre bağlı Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti gibi pek çok ülkeden 120 genç katıldı. Kampa katılan gençlerin ulaşım, konaklama ve yemek ihtiyaçları Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca karşılandı. Düşük gelirli, derslerinde başarılı, şehit ve gazi yakınlarına kamplara başvuru sürecinde öncelik tanınıyor.