BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ FUTBOL GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

04 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, son günlerde futbol dünyasında sıklıkla yaşanan teknik direktör değişiklikleriyle ilgili, “2 günde, 4 günde, bir haftada, bir saatte yapılan bu tip değişiklikler doğru değil” değerlendirmesinde bulundu.

 UEFA’nın mali kriterlerini de hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Türk futbolunun daha sağlıklı bir mali yapıya ulaşmasını başarmamız gerekiyor” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve PTT 1.Lig’de mücadele eden kulüplerin başkanlarını kabul etti. Kulüp başkanlarının sorunlarını dinleyerek, görüş alışverişinde bulunan Bakan Çağatay Kılıç, kulüplere destek sözü verdi.
Kabulde yaptığı konuşmada sözlerine, 2016 yılının herkese, tüm spor camiasına ve Türkiye’ye hayır getirmesi temennisi ile başlayan Bakan Çağatay Kılıç, yılın bu ilk günlerinde 2016 yılı içerisinde yapılması düşünülen çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere biraya geldiklerine işaret etti.
“Sizlerin arasındaki birlik ve beraberlik umarım Süper Lig ekiplerine de örnek olur”
Futbolun, haftada bir biraya gelinerek yapılan bir spor müsabakası olmadığını, futbolun her gün devam eden bir sürekliliği olduğunu dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, sahada üç sonucu olan bir müsabaka oynandığını ancak işin temelinde dostluk, kardeşlik ve fair play olması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Çağatay Kılıç, özellikle PTT 1. Lig’de mücadele eden kulüplerin başkan ve yöneticilerinin kendi aralarında gösterdiği misafirperverlik, dostluk, kardeşlik ve fair play anlayışını, Süper Toto Süper Lig’de mücadele eden takımların yöneticileri arasında da görmek istediğini vurguladı. Bakan Çağatay Kılıç, “Umarım, sizlerin ortaya koyduğu bu birliktelik ve beraberlik Süper Lig’de de daha yoğun bir şekilde yaşanır, Bu anlayış Süper Lig ekiplerinde de var ama umarım daha yoğun olur” dedi.
“Mahalle aralarına yaptığımız tesisleri sonuna kadar kullanın”
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'nin farklı il, ilçe, mahalle ve köylerinde hayata geçirilen mahalle tipi spor tesislerinin sayısının 750’ye ulaştığını anlatırken, “İçerisinde futbol, basketbol ve voleybol sahaları barındıran bu spor tesislerini, sürekli, gece-gündüz kullanılsın diye yapıyoruz. Şehirlerimizdeki bu tesisleri kullanın. İl müdürlüklerimiz ve federasyonumuz ile beraber ortaya konmuş olan bu sportif alanları sonuna kadar kullanın” dedi. Bakan Çağatay Kılıç, mahalle arasındaki bu spor tesislerinin sayısını artıracaklarını da belirtirken, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakından takip ettiğini anlattı.

“Futbolumuzu daha sağlıklı bir mali yapıya kavuşturmalıyız”
Bakan Çağatay Kılıç, Spor Toto Süper Lig’de ve PTT 1. Lig”de yer alan kulüplerin mali yapıları konusunda sıkıntılar yaşadığını bildiğini ve bu sıkıntıların giderilmesi için bir çalışma yürüttüklerini söyledi. 
UEFA’nın mali kriterlerinin, tüm futbolun yönetimi açısından belli kuralları ortaya koyduğuna ve bu kriterlerin uygulanması konusunda  hiçbir şekilde müsamaha göstermediğine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, şu anda Süper Lig kulüpleri için uygulanan kuralların, önümüzdeki yıldan itibaren PTT 1. Lig ekipleri için de uygulanacağını hatırlattı. UEFA’nın bu noktadaki kararlığını ortaya koyduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, kulüp başkanlarına şöyle seslendi:
“Burada size büyük iş düşüyor. Bazılarınızın geçmişten gelen çok büyük borç yükü olduğunu biliyorum. Bu anlamda yeniden bir yapılandırmanın içine girilmesi, sizin biraz daha nefes almanız için yapılması gereken şeyler var. Bu anlamda federasyonumuzla bazı konuları konuştuk.  Biliyoruz ki zorunlu olarak yapmanız gereken tasarruf sonra büyük fayda getiriyor. Zorunlu olmadan bu tasarruf tedbirleri ile ilgili harekete geçmeniz gerekiyor. Bu konuda biz, gerçekten sizlerle çalışmak, yardımcı olmak için hazırız. Biliyorum zorlandığınız noktalar var. Geleceğe dair yaptığımız hamleler içerisinde kulüplere gelir getirici bir takım çalışmaların hayata geçirilmesi noktasında iyi bir seviyeye geldik. Önümüzdeki yıllar içerisinde daha sağlıklı bir mali yapıya ulaşmış Türk futbolunu başarmamız gerekiyor. Bunu da tek başımıza yapamayız, federasyon da tek başına yapamaz. Kulüpler olarak bunu bir araya gelerek başarabiliriz. Geçen yıl amatörlere harcanan maddi giderlerin vergiden muaf olması konusunda o zamanki maliye bakanımız Mehmet Şimşek'le görüşerek konuyu belli bir noktaya getirmiştik. Şimdi Naci Bey ile devam edip bu anlamda bir desteğin sağlanmasını en kısa sürede hayata geçireceğiz. Biz üzerimize düşeni yapmaktan hiç bir zaman geri durmayız.” 
“Önemli olan kazanmak değil centilmenlik”
Bakan Çağatay Kılıç, spor müsabakalarında kazanmak ve kaybetmekten çok centilmenliğin önemli olduğunun altını çizerek şu örneği verdi:
“Bazen çok farklı, güzel, fair play çerçevesinde görüntüler ortaya çıkıyor. Geçmiş yıllarda oynanan Şampiyonlar Ligi finalini kaybeden takımın kalecisinin, kazanan takımın kalecisi tarafından teselli edilmesi veya başka oyuncuların birbirlerini teselli etmesi örnek gösterilecek bir davranıştı. Herkes kazanmak için sahaya çıkıyor ama önemli olan kazananın ortaya koymuş olduğu centilmen tavır ve kaybedenin de ortaya koyduğu vakur tavırdır.”
Medya’ya “sadece futbola değil diğer branşlara da yer verin” çağrısı
Bakan Çağatay Kılıç konuşmasında basın mensuplarından “sadece futbola değil diğer branşlara da yer verin” ricasında bulundu. Bakan Çağatay Kılıç, futbolun kitleleri peşinden sürükleyen bir spor branşı olduğunu ancak farklı branşlarda da Türkiye’yi temsil eden, önemli başarılara imza atan sporcular bulunduğuna dikkat çekti. 
Bakan Çağatay Kılıç, “Ay Yıldızlı Bayrağı, bu milleti temsil eden sporcularımız var. Mesela yakın bir zamanda kadın voleybol milli takımımızın olimpiyat kotası almak için müsabakaları başlıyor. Onların desteklenmesi için bunu gündeme taşımanızı sizden rica ediyorum. Bu kardeşlerimiz ay yıldızlı bayrağımızı temsil ediyorlar” şeklinde konuştu. 
Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm takımlarımıza ‘bizim takımlarımız’ diye bakarsak… Tabi ki sizin renklerini desteklediğiniz kendi takımlarınız var ama tüm takımlarımız bizim takımlarımız. Tabi ki sahada müsabakalar oynanacak, mücadele edilecek ama hepimiz aynı bayrak altında yaşadığımızı, bu milletin bir parçası olduğumuzu unutmamalıyız. İnşallah önümüzdeki günlerde, yoğun bir birliktelikle hepimiz daha büyük  başarılara imza atacağız. Bu başarılar tabi ki sporcu kardeşlerimizin ortaya koydukları çabalarla hayata geçecek. Ama ben bu anlamda, hakemlerimizin, teknik kadrolarımızın, sağlık çalışanlarımızın, kulüplerine emek veren herkesin bu başarının altında emeği olduğunu hatırlatmak istiyorum.”
“Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki  tesislerde herhangi bir güvenlik sorunu yok”
Kabulde basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çağatay Kılıç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör saldırıları nedeniyle o bölgelerdeki tesislerde herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soruya şu karşılığı verdi:
“Hafta sonu Sarıkamış’ta programlarımızı gerçekleşirdik ve hiçbir güvenlik sıkıntısı yaşanmadı. Geçen yaz Sarıkamış’taki kayak merkezimize teröristlerce bir saldırı olmuş ve tesisimiz teröristlerce kundaklanmıştı. O zaman tesisin bir an önce tadil edilmesi ve hizmete yeniden girmesi konusunda Sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımız hassasiyet göstermiş ve talimat vermişti. Tesiste zarar gören liftin tamiratının yapılıp sezona yetiştirilmesi konusunda yoğun bir çaba ortaya koyduk. Hafta sonu da bu tesisimizi yerinde inceleme fırsatım oldu. Sarıkamış’taki kayak merkezimiz artık tam anlamıyla hizmete girecek. Dolayısıyla yazın terör örgütü üyeleri tarafından ortaya konan bu olumsuzluk giderilmiş oldu. Sarıkamış’ta yaşayan vatandaşlarımızın en önemli gelir kaynaklarından birisi kış turizmi. O bölgede çok güzel bir doğa içersinde yeralan tesis ve pistlerimiz var, çok önemli turistik tesislerimiz var. Dolayısıyla o tesisler Sarıkamış’taki vatandaşlarımız için de önemli bir gelir kapısı. “

“Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin teröre karşı ciddi bir duruşu var”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin terör olaylarına karşı ciddi bir duruşu olduğunu vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Sarıkamış’taki tesislerin vatandaşlarımızın ekonomik ve gündelik hayatına  çok ciddi bir desteği var. Bazı hainler bunlara saldırarak vatandaşlarımıza zarar veriyor. Biz, bunların karşısında hiç bir şekilde kararlılığımızdan vazgeçmeden duruyoruz. Sarıkamış’taki tesisimizde herhangi bir güvenlik sıkıntısı yoktur. Dolayısıyla vatandaşlarımızın Sarıkamış’a gitmeleri konusunda hiçbir engel yoktur” ifadelerini kullandı.

“Saat başı antrenör değişikliği doğru değil. Sporda başarıyı elde etmek için istikrar gerekir”
Bakan Çağatay Kılıç, futbol dünyasında son dönemde sıklıkla yaşanan teknik direktör değişiklikleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
“Kulüp başkanları seçilerek görev başına geliyor. Beraber çalışmak istedikleri teknik ekiple ilgili tercihte bulunmak doğal olarak haklarıdır. Tabii ki görev başına getirilen kişilerin de kariyerleri ve ortaya koydukları bir çaba var.  Devlet yönetiminde ve siyasette istikrar ne kadar  önemliyse, sporda da başarıyı elde etmek için istikrar o kadar önemlidir. Sporda istikrarın ortaya konması ve insani ilişkilerin de dikkatli yönetilmesi gerekir. Şahsi kanaatim olarak söylüyorum; tabi ki 2 günde, 4 günde, bir haftada, bir saatte yapılan bu tip değişiklikler doğru değil. Bu süreçlerin programlı ve  öngörülebilir şekilde  olması gerekir diye düşünüyorum.  Federasyonun da bu konuda bir değerlendirmesi olacaktır.”

Demirören: “Hoca değişimi konusunda kulüplere limitleme yapabileceğimize inanmıyorum"
Kabulde hazır bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldım Demirören de teknik direktör değişikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kulüplerin çok sık şekilde teknik direktör değiştirmesinin  kabul edilebilir olmadığını kaydeden Demirören,  “Kulübe gelen kişi seçilerek gelmiş, kulübün bütçesini harcayan bir kişidir.  Onun için federasyon olarak limitleme yapma hakkımızın olmadığına inanmıyorum.  En fazla hocalarda limitleme yapabiliriz ama  hoca değişimi  konusunda  kulüplere limitleme yapabileceğimize inanmıyorum. Tabii yönetim kurulu olarak bu konuyu  tartışacağız.  Yönetimler ve başkanlar oraya seçilerek gelmiş kişilerdir.  Kendi tercihleri ve tasarruflardır. Ama yapılan hareketi tasvip etmiyorum” şeklinde konuştu.