BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ MHK KIŞ SEMİNERİNE KATILDI

07 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu sonucu Karşıyaka ve Göztepe stadyumlarının ihalelerinin iptal edilmesine tepki gösterirken, “İzmir’deki statlarla ilgili yeni bir süreç başladı, ama biz kararlıyız” dedi.

 Bakan Çağatay Kılıç, Antalya’da düzenlenen Merkez Hakem Kurulu (MHK) Kış Semineri’nde futbol gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Futbol hakemliğinin genel anlamda zor bir meslek olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Futbol dünya üzerinde en çok takip edilen ve yorum yapılan spor dalı. İşin konuşulması, değerlendirilmesi, üzerinde tartışılması konusunda futbol kadar gündemde olan başka bir spor dalı yok. Müzakeresi yapıldığı ve yazılıp çizildiği zaman mutlaka iyi veya kötü anlamda hakemin adı mutlaka geçiyor“ diye konuştu

Bakan Çağatay Kılıç, medya mensuplarından futbol dışında sporun diğer branşlarına da yer vermelerini isterken, “Futbol en çok tartışılan ve ilgi çeken spor dalı. Diğer spor dallarımızda da büyük mücadeleler var. Amatörlerimizde mücadele var, bunlar basında yeterince yer almıyor. Altını çizerek söylüyorum, diğer spor dallarımızın da daha fazla medyada yer alması için lütfen çaba gösterin” şeklinde kullandı.

“EURO 2016’da hakemlerimiz büyük müsabakaları yönetsin ama milli takımımız final oynayacağı için o maçı yönetemesinler”

Bakan Çağatay Kılıç, A Milli Futbol Takımı’nın bu yaz Fransa’da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde mücadele edeceğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk kez İngiltere’de canlı seyrettiğim 1996  Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde milli takımımızın teknik direktörü Fatih Terim’di. O zaman genç bir teknik direktördü. Fatih Hoca yine genç ama Avrupa sahnesinde artık farklı şekilde çalıştırmaya geldiği yıllardayız. Milli Takımımızdan büyük beklentilerimiz var. Hakemlerimiz de şampiyonada büyük müsabakaları yönetsin istiyoruz. Büyük müsabakaları yönetmeyi hak etsinler ama finali milli takımımız final oynayacağı için o maçı yönetemesinler.”

“Yabancı hakemi tartışmak yerine Türk hakemini nasıl geliştiririz bunu tartışmamız gerekiyor”

Medyada sporun daha çok magazinsel boyutunun tartışılmasını eleştiren Bakan Çağatay Kılıç, “Konular öyle farklı yerlere gidiyor ki; futbol, futbol olarak tartışılmaktan çıkıyor. Buradan tüm basın mensubu arkadaşlarımıza sesleniyorum;  yapacağınız haberlerin futbola katkısı olsun. 5-6 saat program yapıp sadece başka şeyler konuşulursa katkı sağlayamayız. Eleştirilerimiz yapıcı olsun. Siyasiler olarak bizde eleştiriliyoruz. Seminere katılmak için geliyoruz, sonra basında bakıyoruz hiç seminerin içeriğiyle alakalı olmayan şeyler görüyoruz” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, yabancı hakem tartışmalarını da hatırlatarak, “Yabancı hakemi tartışmak yerine Türk hakemini nasıl geliştiririz bunu tartışmamız gerekiyor. Yabancı hakemler ve yöneticilerle beraber Türk futbolunu birlikte geliştireceğiz. Bunlar gereksiz tartışmalardır. Hata olur, hata adı üstünde hatadır. Hata kasıtlı olmaz ama kasıt yaptığın zaman bu başka bir şeydir. Hata sayısını azaltmaya çalışmak tabi ki bizim amacımız. Bu anlamda yapılabilecek çalışmalara biz her zaman destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan Çağatay Kılıç, tartışmalı pozisyonların yaşandığı maçlarda bazı yöneticilerin hakem odasına gitmelerini de eleştirirken, “Ben iki şeyi Türk futbolunda artık duymamamız ve söylememiz gerektiğini düşünüyorum. Bir taraf asla ve asla ‘hakem odasının yolunu tutacağım’ demeyecek, öbür tarafta azminden bir şey kaybetmeyecek. Hakemlerin görevi maçı en iyi şekilde yönetmeye çalışmaktır. Böyle yaparsak daha başarılı oluruz.  Madem bu kadar yabancı ülkeleri seviyoruz ve örnek gösteriyoruz. Bu noktadaki gelişmelerini de örnek alalım” ifadelerini kullandı.

“İzmir’deki statlarla ilgili yeni bir süreç başladı, ama biz kararlıyız”

Bakan Çağatay Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu sonucu Karşıyaka ve Göztepe Stadyum inşaatlarının ihalelerinin iptaline ilişkin yargı kararını hatırlatırken, Büyükşehier Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu eleştirdi. Bakan Çağatay Kılıç, ”Türk futbolunun nereden nereye geldiğini de göz ardı etmeyelim.  Yeni tesislerin inşası bitiyor. Maalesef İzmir’de yargı bir karar verdi ve İzmir’deki statlarla ilgili yeni bir süreç başladı, ama biz kararlıyız. Biz tüm Türkiyemize hizmet etmek için buradayız” dedi.

“Salonlarımızın içerisinde meşale yakanlarla, koltukları sökenlerle mücadele edeceğiz “

Stadyumlarda yaşanan olumsuzluklara değinerek, sporda şiddete karşı herkesin mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü :

“Stadyumlarda yaşanan olumsuz olaylar hepimizi etkiliyor.  Stadyumlardaki şiddete meyil edenler herkesi kötü etkiliyor. Biz sporumuzda şiddet istemiyoruz. Bunu engellemek için yapılması gereken her adımı atacağız. Statlarımızda şiddet ve küfürlü tezahürat yapanlara izin vermeyeceğiz. Salonlarımızın içerisinde meşale yakanlarla, koltukları sökenlerle mücadele edeceğiz. Bu taraftarlık değil, taraftarlık gönül verdiği takımı desteklemektir ve sonunu kadar haktır. Ama şiddet, küfür bunlar asla hak değildir. Bunu yaptığı tespit edilenler emniyetimiz tarafından yargıya götürüldüğünde kanunda ne yazıyorsa gereğinin yapılmasının takipçisi olacağız. Söylemek yetmez uygulayacağız. Bunlara prim vermeyeceğiz. Şu anda Gençlik ve Spor Bakanı olarak benim büyük sorumluluğum var ama hakemlerin, basın mensuplarının, yöneticilerin de sorumluluğu var. Sahaya yabancı madde atanın kendince hedefi sahadaki sporcu. Ama o attığı madde, sahanın kenarında görevini yapan basın mensubuna, top toplayan yavrularımıza, emniyet güçlerimize, hakeme, başka bir taraftara da isabet edebilir. Bunları kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz, hep beraber karşısında duracağız. Bunu az sayıda insan yapıyor. Biz burada hep beraber, taraftarlarla beraber futbolumuz ilerlesin diye çalışıyoruz.”

Stadyum zeminleri tartışması

Stadyum zeminlerinin sorunlu olduğu yönündeki eleştirileri hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Tesislerimizin zeminleriyle ilgili bir tartışma var. Sorumluluğu üzerimden atmak için söylemiyorum ama Türkiye’de stadyumların mülkiyeti bizde ama o stadyumların bakımı ve idamesi kulüplerimizde. Bu işin prosedürü, resmi tarafı. Stadyum zeminlerinin daha üst standartlara gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

“Elimizi taşın altına koyalım ve risk alalım”

Eski bir futbolcu ve sporu yakından takip eden birisi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın varlığının “Türkiye’nin şansı” olduğunu belirtirken, “Sporumuzun daha hızlı gelişebilmesi ve hedeflere ulaşabilmesi için hiçbir eksiğimiz yok. Futbol camiamızın tüm temsilcileri el ele verirsek kısa zamanda Türk futbolunu farklı yerlere taşıyabiliriz. İyi bir noktadayız ama daha fazla mesafe almalıyız. Ay yıldızlı bayrağımızı çok daha üst seviyelerde temsili içini gece demeyeceğiz, gündüz demeyeceğiz hep beraber koşacağız. Spor ve futbol birlikteliktir, beraberliktir, kardeşliktir. Bunu uygulayalım, elimizi taşın altına koyalım ve risk alalım” dedi.