BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ “FUTBOL ZİRVESİ”NDE KONUŞTU

28 Ocak 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’deki futbol kulüplerinin mali yapısıyla ilgili yaşanılan sıkıntılarının çözümü için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtirken, “Bu sıkıntıların yaşanmaması adına mutlaka yasal bir alt yapının olması gerekiyor. Bunun için de bütün paydaşlarla iyi bir çalışma içerisindeyiz. Kulüpler yasasına artık son halini vermemiz gerekli” dedi.

İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Futbol Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Bakan Çağatay Kılıç, zirvede Türk futbolunun daha ileriye gidebilmesi için neler yapılması gerektiğine dair müzakerelerin yapılacağına işaret etti. Bakan Çağatay Kılıç, zirvede daha önce bu çalışmaları yurt dışında yapmış isimlerin, fikirlerini ve tecrübelerini aktaracağını belirtirken, “Burada gençliğimizin futbolumuzun ilerlemesi için atılması ve yapılması gereken çalışmaların nasıl olması hususunda fikirlerin ortaya konulacağına inanıyorum.  Bu fikirlerin müzakere edildikten sonra, medeniyetlerin bir araya geldiği İstanbul’dan ve Türkiyemiz’den tüm dünyaya açılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. 
Bakan Çağatay Kılıç’tan spor medyasına çağrı
Futbolun Türkiye’de ve dünyada en çok konuşulan, en çok tartışılan spor dalı olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, spor medyasına çağrı yaparak şöyle konuştu:
“Futbol en çok konuşulan spor dalımız ama diğer spor dallarımızı da ihmal etmeyelim. Onlara biraz daha fazla yer verelim. Bunu neden söylüyorum. Çünkü belli dönemlerde uluslararası organizasyonlara neden az sporcu ile katıldık şeklinde çok yoğun eleştiriler başlıyor. Olimpiyatlar yaklaştığı zamanda neden sporcumuz az deniliyor. Türkiye’nin temsili tabii ki daha fazla olmak zorunda. Hepimizin gayreti de bu yönde. Ama bunları sadece 4 yılda bir hatırlayarak gündeme getirerek, eleştirerek bu sayıyı artıramayız. Bunu da buradan hatırlatmış olayım. Bizim amacımız, Türkiye’nin daha yoğun bir şekilde spor camiasında ve aynı zamanda olimpiyatlarda temsil edilmesidir. Bununla ilgili çalışmalarımızı da sistematik olarak geliştirmek için çalışıyoruz ve bu böyle olacak ileride. Ama bir geçiş döneminden de geçtiğimizi ve birçok konularla da mücadele ettiğimizi lütfen kimse unutmasın.”
 “Ülke sporunun yaşadığı sorunlardan kaçmadık, onlarla yüzleştik”
Türk sporunun 2012 yılından sonra yaşadığı süreci herkesin iyi hatırlaması gerektiğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bir geçiş döneminden geçtiğimizi ve birçok konuyla mücadele ettiğimizi lütfen kimse unutmasın Eleştirileriniz yaparken lütfen 2012 yılından sonraki süreçte neler yaşandığını iyi hatırlayalım.  Bizim her sorunumuzla yüzleşme cesaretini gösterip bunun üzerine de hiç çekinmeden gittiğimizi tüm dünyanın hatırladığı gibi lütfen Türkiyemiz’de de herkes hatırlasın” dedi.
Türkiye’de 3 milyar 200 milyon TL civarındaki yatırımla 29 stat projesini yürüttüklerine işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bu statlardan 5’i açıldı ve kullanıma girdi. Diğerlerinin yapımına da hızlı bir şekilde devam ediliyor. Bu sadece futbola yaptığımız yatırımın bir karinesi” diye konuştu.
“Mali disiplin konusunda Avrupa’daki bazı kriterlerin iyi incelenmesi gerekiyor”
Kulüplerin mali yapılarıyla ilgili yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Bu konuda uluslararası anlamdaki tecrübelerden iyi faydalanmamız gerekiyor.  Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde hayata geçirilmiş olan kurulların, içerisinde karara bağlanmış olan kriterlerin ve uygulamaların iyi incelenmesi gerekiyor. Doğru adımların atılarak bugün yaşadığımız birçok sorunun gelecekte yaşanmaması adına alt yapıyı doğru oluşturmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’deki futbol kulüplerinin mali yapısıyla ilgili sıkıntıların ileride yaşanmaması için ‘ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, bu çalışmaların yasal bir alt yapı oluşturarak yapılması gerektiğine işaret etti. Kulüpler Yasası’nın yıllarca dile getirilen bir konu olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Bizim bunu profesyonel anlamda çalışarak şu anda geldiği noktadan artık son halini vermemiz gerekiyor.  Bu konunun yasal alt yapısını iyi kurarak ileriye yürümemiz gerekiyor.  Bunun için de bütün paydaşlarla iyi bir çalışma içerisindeyiz” dedi.
“Yasal alt yapılar oturmadan gelecekle ilgili atılan adımlardan bir şey elde edemeyiz”
Bakan Çağatay Kılıç, yasal alt yapılar oturmadan gelecekle ilgili atılan adımlardan bir sonuç çıkmayacağını vurgularken, UEFA’nın ortaya koymuş olduğu kriterlerin zaten  uygulanmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin bu işi UEFA’ya kalmadan kendi kendine halletmesi gerektiğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “2012’den beri ülke sporumuz içerisinde yoğun eleştiri alarak yaşadığımız bazı yüzleşmelerle gelecek için çok cesur adımlar attık. Bunları hep beraber spor camiası olarak yaptık.  Antrenörlerle, sporcularla, herkesle beraber... Bu konuda da cesur olacağız.  Bu adımları doğru şekilde atarak ekonomik anlamda sıkıntı içerisinde olan kulüplerimizin bu sıkıntıdan çıkıp kendilerini daha iyi yönetmeleri konusunda geleceğe yürüyeceğiz”  ifadelerini kullandı.
“Dünyanın birçok yerinde kulüpler maddi sıkıntı yaşıyor”
Dünyanın birçok ülkesinde zaman zaman spor kulüplerinin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ve bu sıkıntıların gelecekte de yaşanabileceğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sıkıntı yok, sadece Türkiye’de var diye düşünmeyelim. Birçok kulüp aynı sıkıntıları yaşayabiliyor. Burada önemli olan, mali disiplinin altyapısını sağlam oluşturup, kuralları koyup, elde edilen gelirleri doğru yere harcamaktır. Bunu hayata geçirdiğiniz noktada yaşayacağınız sıkıntılar belli noktalarda kısıtlı kalır”  dedi.
“İnşallah Avrupa Futbol Şampiyonası’nda final oynayıp kupayı kaldırırız”
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mücadele edecek A Mili Futbol Takımı’na güvendiğini ve inandığını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Fatih hocamız da buradayken söylemek istediğim bir şeyler var. Avrupa şampiyonası sürecinde onları destekleyen tüm ekiplere inanıyoruz. Ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarına eminiz. İstedikleri zaman neler yapabileceklerini çok iyi biliyoruz ve bunu daha öncesinde de defalarca ispat ettiler. Antalya’da düzenlenen Merkez Hakem Kurulu seminerinde de ifade ettiğimiz gibi; Ümit ediyorum ki Avrupa şampiyonasında final oynarız ve kupayı kaldırırız” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın futbola olan sevgileri ve ilgilerini dünya biliyor”
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın futbola olan sevgisini ve ilgisini bütün dünyanın bildiğini hatırlatan Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
 “Sayın Cumhurbaşkanımızın, yeşil sahalarda çok iyi performans gösterdiğini, Başbakanlığı döneminde de sahalarda goller attığını ve ülkesini bu anlamda uluslar arası arenada da başarıyla temsil ettiğini hatırlatmak istiyorum. Avrupa Birliği ile daha öncesinde bir müsabaka yapılmıştı ve Sayın Cumhurbaşkanımız, Fatih Terim hocamız ile birlikte sahaya çıkmıştı. Orada da futbol maharetini sahalara yansıtmıştı. Bu anlamda, futbolun daima içinde olan, destekleyen ve yakinen takip eden bir Cumhurbaşkanımız var. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, gençlik ve spor alanındaki çalışmaları yakinen takip ediyor. Seçim dönemi öncesinde yeşil sahalarda ortaya koyduğu performansı hatırlıyorsunuz. Biz, spor camiasının içinde olan herkesle birlikte sporumuzu daha üst noktalara taşımak için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Burada herkes derken, medyayı, yöneticileri, sporcuları, antrenörleri ve destek veren personeli kast ediyorum.”
“Kulüpler Yasası bütçeden sonra”
Futbol Zirvesi’ndeki konuşmasının ardından Lig Tv canlı yayınına katılan Bakan Çağatay Kılıç, Kulüpler Yasası için sürdürülen çalışmalarda belli bir noktaya gelindiğini hatırlatarak, “Meclis’teki bütçe maratonumuzu tamamladıktan sonra konuya iyice yoğunlaşacağız.  En kapsayıcı ve düzenli bir şekilde olmasını amaçladığımız bir yasanın hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Geleceğe atacağımız her adımın öncelikle yasal anlamdaki çerçevenin mevzuatın en iyi şekilde hazırlandıktan sonra atılması gerekiyor. Bu anlamda geçmişte yapılmış olan bazı hataların tekrarlanmaması için bunların orada yasanın içerisin yer alıp geleceğe doğru emin adımlar ile yürümemiz için bu şart. Hiç bir ders almadan eski hataları aynı şekilde yaparsak o zaman bir futbolumuza bir fayda sağlamış olmayız'' açıklamasında bulundu.
“Kulüplere karşılıksız bir maddi kaynağın aktarılması söz konusu değil”
Bakan Çağatay Kılıç, kulüp borçlarının ne olacağına ilişkin tartışmalara da son noktayı koydu. Alt yapısı yasal olarak hazırlanmış bir yapıdan sonra dile getirilen mali tablo içerisinde sıkıntıya düşmüş kulüplerle ilgili adımların atılacağını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, bu konuda geleceğe yönelik yapılandırma çalışmalarının da olabileceğini belirtti. Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
''Şöyle bir yanlış algı oluştu. Onu da ortadan kaldırmamız gerekiyor. Kulüplere hiçbir şekilde bir hibenin veya karşılıksız anlamdaki bir maddi kaynağın aktarılması, yardım etmek gibi bir şey söz konusu değil.  Ama geleceğe dönük olarak, yapılandırması ile ilgili yasal altyapı oluştuktan sonra, üzerine basa basa söylüyorum. Yasa oluştuktan sonra yapılabilecek bir çalışma varsa bunların masaya yatırılıp, değerlendirilmesi gerekiyor. Zaten,  gelirlerin elde edilmesi noktasındaki yeni çalışmaların, doğrudan kulüp borçlarına ve gelecek finansmanına da ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.  Dünyanın diğer ülkelerinde yayınlardan elde edilen gelirlerin en iyi şekilde kulüplere aktarılıp, kullanılmasından sonra borçların ödenmesi konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum. Geçmişteki hatalardan ders aldığımızı, inşallah bu yasal çalışmayla ve gelecekte yapacağımız çalışmayla göstermemiz gerekiyor.”