TÜRK KONSEYİ 1. GENÇLİK VE SPOR BAKANLARI TOPLANTISI İSTANBUL'DA YAPILDI

04 Mart 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkçe konuşan ülkelerin Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika Birliği gibi bir çatı altında toplanması ve kültürlerini paylaşması gerektiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirmiş olduğu gibi bizim özellikle bu kardeşlik bağlarımızı en ön plana taşımalı ve bu anlamda ortaya koyacağımız uluslararası birliktelikleri öne çıkarmalıyız” dedi

1. Türk Konseyi Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısı İstanbul'da yapıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov, Kırgız Cumhuriyeti Gençlik İşleri, Beden Eğitimi ve Spor Ajansı Başkanı Sheyshekul Bakırov, Kazakistan Cumhuriyeti Beden Eğitimi ve Spor Komitesi Başkanı Yelsiyar Kanagatov ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov’un katıldığı toplantıda konuşan Bakan Çağatay Kılıç, ilk toplantının İstanbul’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Çağatay Kılıç, “Sizleri İstanbul’da ağırlamaktan dolayı mutluyum. 1. toplantısını gerçekleştirdiğimiz Gençlik ve Spor Bakanları toplantısının İstanbul’da olmasından dolayı da memnunum. İnşallah hayırlı bir başlangıç yaparak alacağımız kararlarda, yapacağımız çalışmalarda bize yol gösterici olan temel taşları burada attıktan sonra Türkçe konuşan tüm ülkelerin bir araya geleceği güzel toplantılar yapacağız. Festivaller, oyunlar düzenleyeceğiz” diye konuştu.

“Bir çınarın dalları olma özelliğimizi ortaya çıkarmamız gerekiyor”
Türkçe konuşan devletlerin farklı bayraklar altında yaşasalar da aslında tek bir millet olduklarını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Buradaki aile ortamımızı ve bir çınarın dalları olma özelliğimizi ortaya çıkarmamız gerekiyor. Birbirimize olan desteğimizin, kardeşliğimizin ön plana çekilmesi gerekiyor. Burada konseyimize büyük görevler düşüyor. Ümit ediyorum ki, yapacağımız çalışmalarda iyi bir koordinasyon ve iyi bir yönlendirme ile konseyimiz geleceğe doğru yapılacak güzel birliktelikleri ortaya koyacaktır” şeklinde konuştu.
 “Tarihi özelliklerimizi tüm dünyaya gururla göstermeliyiz”
Bakan Çağatay Kılıç, Türk dünyasının tarihi ve kültürel güzelliklerinin tüm dünyaya iyi anlatılması gerektiğini ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tarihi ve kültürel birikimlerini en geniş şekilde kayıt altına aldık ama almaya devam etmeliyiz. Tarihi özelliklerimizi tüm dünyaya gururla göstermeliyiz ve bunu da dünya kültürünün en önemli parçalarından birisi olduğunu dile getirmeliyiz. Özellikle gençlerimize yapacağımız yatırım, onlara vereceğimiz imkanlar çok önemli. Samsun ve Trabzon’da bu sene bir araya gelen kardeşlerimiz ümit ediyoruz ki ömür boyu sürecek dostluklar, kardeşlikler kurdular. Farklı ülkelerin bir araya geldiği birliklerde yaşanan birlikteliği de artık ortaya çıkarmaya başlıyoruz.”
 
“Türkçe konuşan ülkeler neden Avrupa Birliği, Kuzey Amerika Birliği gibi bir arada olmasınlar”
Türkçe konuşan ülkelerin bir çatı altında toplanabileceğini kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Türkçe konuşan ülkeler neden Avrupa Birliği, Kuzey Amerika Birliği gibi bir arada olmasınlar, kültürlerini birbirleriyle paylaşmasınlar... Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirmiş olduğu gibi bizim özellikle bu kardeşlik bağlarımızı en ön plana taşımalı ve bu anlamda ortaya koyacağımız uluslararası birliktelere en öne çıkartmalıyız” ifadelerini kullandı.
 “Siyasi anlamda da uluslararası camia içerisinde birbirimize destek olmamız gereken çok farklı alanlar oluyor” diyen Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:
“Ben burada tüm kardeş ülkelerin birbirleriyle destek içerisinde olmalarından dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Devlet ve hükümet başkanlarımızın daha önce almış olduğu kararların hayata geçirilmesi için bir araya geldiğimiz bu çalıştayda, inşallah önümüzdeki dönemde Azerbaycan’da yapacağımız festival ve aynı zamanda Üniversite Oyunları’nın da başarılı bir şekilde düzenleneceğine inanıyorum. Daha önce gerçekleştirdikleri başarılı uluslararası organizasyonlarda olduğu gibi bu organizasyonda da başarıya ulaşacaklardır. Tabii bu birinci çalışma grubu toplantısında Kırgızistan’da yapacağımız daha sonraki oyunlarla ilgili olarak da gördüğüm kadarıyla çok güzel bir hazırlık var. İnşallah biz de vakit buldukça geleceğiz. TÜRKSOY, TÜRKPA, Uluslararası Türk Akademisi, Türk Kültür  ve Miras Vakfı ile Göçebe Kültür Merkezi Konseyi… bunlar konseyin önemli ayaklarıdır. Bu kurulların da başarılı olması için hep beraber destek olacağız” 
Bakan Çağatay Kılıç ilk kez gerçekleştirilen bu toplantının çok önemli olduğuna dikkat çekerken, “Bu toplantının Türk konseyi üye devletleri arasında gençlik ve spor alanındaki işbirliğine çok farklı bir katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Burada hep beraber alacağımız bu kararların hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Önümüzdeki çalışmaların da başarıyla yapılmasını ümit ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından anlaşmalar imzalandı ve aile fotoğrafı çekimi ile toplantı sona erdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul’da düzenlenen Türk Konseyi 1. Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Çağatay Kılıç, bu toplantıların devamının yapılmasını ümit ettiklerini belirterek, “Daha önce devlet ve hükümet başkanlarının ortaklaşa anlaştıkları konuları biz şu anda bir protokol çerçevesinde imza altına almış durumdayız. Birinci toplantıyı yaptık. Bu toplantıların düzenli olarak devamını başlatmış olmayı ümit ediyoruz. Önümüzdeki toplantı Azerbaycan’da olacak. Bu yaz itibariyle Kırgızistan’da Göçebe Oyunları’nın ikincisi yapılacak. 2018’de Üniversiteler arası oyunlarda Azerbaycan’da düzenlenecek. Türkiye’de geçen sene yapılmış olan ve tüm ülkelerden gençlerimizin katıldığı gençlik kampları yine bu sene Türkiye’de yapılacak. Bunu, geçen yılki katılımın iki katı katılım ile gerçekleştireceğiz. Bu, Türkçe konuşan ülkeler arasındaki ortak kültürün, tarihi mirasın hayata geçirilmesi, daha fazla bilinmesi, gençlerimize aktarılması, geleneksel oyunlardan ciritin, güreşin farklı bir içerikle yapılması ile ilgili bir çalışma. Bunu sistematik bir şekilde kontrol altına aldık” dedi.

"Türk Konseyi'nde 4 ülke var ama oyunlara daha fazla ülke katılacak"
Bakan Çağatay Kılıç, dört ülke olarak bir araya gelmelerine rağmen oyunlara daha fazla ülkenin katılacağını ifade ederek, “Bugün 4 ülke var ama tabi ki oyunlara daha fazla ülke katılacak. Ama karar mekanizmalarının içerisinde Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye ve Kırgızistan var. Bunu geliştirmek için çalışıyoruz. Ümit ediyorum ki bu sporun ve gençlik çalışmalarının da etkisiyle daha fazla genişleyecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu noktada yoğun bir takibi var. Aynı zamanda Sayın Başbakanımızın da bu konuyla ilgili olarak bize talimatları oldu. Dolayısıyla bu çerçevede çalışıyoruz. Azerbaycan’ana da bu noktada teşekkür etmek istiyorum. Yoğun bir işbirliği söz konusu. Kırgızistan ve Kazakistan’ın da öyle. İnşallah hep beraber daha güzel bir işbirliğine götüreceğiz” diye konuştu.