BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ GAZİANTEP’TE SPOR ÇALIŞTAYINDA KONUŞTU

16 Nisan 2016

 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, gençlik ve spor alanında gerçekleştirilen yatırımların ülkenin geleceğine, birlik ve beraberliğine katkı sağladığını söyledi. Bakan Çağatay Kılıç, son 13 yılda yapılan tesisleşme hamlesine dikkat çekerken “2002 yılına kadar inşa edilen tesis sayısı bin 500 civarında. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu tesisleşme hamlesi sayesinde 2002’den bu yana 1700 tesis inşa edildi. Fiziki altyapınız olmazsa, tesisiniz olmazsa sporcuyu nasıl yetiştireceksiniz? Sporunuzu nasıl geliştireceksiniz? O zaman farklı ülkelerde yapılan spor tesislerini gıptayla izlersiniz. Falanca ülkede ne güzel stat, salon var dersiniz. Şimdi bunları konuşmuyoruz. Şimdi diyoruz ki bizim de farklı illerimizde spor tesislerimiz var ve olmaya devam edecek” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te Spor Çalıştayı’na katıldı. Kendirli Gazi Kültür Merkezinde düzenlenen Spor Çalıştayı’nda konuşan Bakan Çağatay Kılıç, Gaziantep’e geliş amacını anlatarak, “Gaziantep’e asıl geliş amacımız Suriyeli kardeşlerimizin katıldığı bir futbol turnuvasının yarınki finalinde bir araya gelmek. Onların burada ortaya koymuş oldukları çalışmalarla ilgili bir araya geleceğiz. Aynı zamanda kentte yapılan çalışmalar ve atılacak adımlarla ilgili bazı temaslarımız oldu. Gaziantep Valiliğinde aldığımız brifingin elimizdeki verilerle uyuştuğunu görmek bizleri mutlu etti. Gaziantep’in haritasını bu anlamda iyi çıkarabilmişiz. Sevindim açıkçası. Yapmamız gereken bir takım yatırım ve projeler var. Bunlar da belli bir program çerçevesinde yapılacak. Buraya gelmeden önce inşaatı devam eden Gaziantep stadyumunda incelemede bulunduk. İlk koltuğunu da bizim takma şansını elde ettiğimiz bir yatırımımız. Bu 100 milyon TL üzerinde bir yatırımdır” diye konuştu.

“Asıl mesele sporcu kardeşlerimizin bu tesisleri en iyi şekilde kullanmaları”

Türkiye’nin dört bir yanına yaptıkları statları sadece iki haftada bir maç oynanan yerler olarak düşünmediklerini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Yaşayan statlar yapıyoruz. Sportif sosyal aktivitelerin yapılabildiği statlar inşa ediyoruz. Bunun değişik çevreler tarafından desteklenmesinden dolayı da ayrıca mutluluk duyuyoruz. Yaşayan statlar olarak kastımız, içerisinde sportif anlamda aynı zamanda ticareti de barındıran, spor malzemelerinin satışının mümkün olduğu bir alanın olması. Örneğin gastronomisi ile dünya literatürüne girmiş Gaziantep’in stadyumda da yaşatılması. Bunun yurtdışında örnekleri var. Stat altındaki spor salonlarında gençlerimizin sportif faaliyetlerde bulunabilmeleri.  İş dünyasında yer alan kişiler locaları kiralarlar ve localarda iş görüşmesi yaparlar. Aynı zamanda Gaziantep’in de tanıtımına katkıda bulunurlar. Bunun dünyada çok fazla örneği vardır. Asıl mesele sporcu kardeşlerimizin bu tesisleri en iyi şekilde kullanmaları. Her gün sportif anlamda  faaliyetin olduğu, sosyal dokuya katkı sağlayan 100 milyonun üzerinde bir yatırım söz konusu” şeklinde konuştu.

“2002’ye kadar bin 500 tesis yapıldı, biz sadece son 13 yılda 1700 tesis inşa ettik”

AK Parti iktidarları dönemi öncesi ve sonrasında yapılan spor tesislerini rakamlarla karşılaştıran Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

“2002 yılına kadar inşa edilen tesis sayısı bin 500 civarında. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu tesisleşme hamlesi sayesinde 2002’den bu yana sadece 1700 tesis inşa edildi. Toplamda 3 bini aşkın tesis var. Bunun yüzde ellisinden fazlası son 13 yıl içinde inşa edilmiş. Tesisle sporun gelişmeyeceğini biz de biliyoruz. Fiziki altyapınız olmazsa, mekanınız olmazsa sporcuyu nasıl yetiştireceksiniz? Sporunuzu nasıl geliştireceksiniz? O zaman farklı ülkelerde yapılan spor tesislerini gıptayla izlersiniz. Falanca ülkede ne güzel stat, salon var dersiniz. Şimdi bunları konuşmuyoruz. Şimdi diyoruz ki farklı illerimizde spor tesislerimiz var ve olacak. Bu fizik altyapının sporcularımız tarafından kullanılması gerekiyor. Burada federasyonlara, kulüplere, antrenörlere büyük görev düşüyor. Sporcuların bedensel, zihinsel, fiziksel gelişiminde onlara çok büyük görevler düşüyor. Sadece üst noktalara eleştiri getirerek kimse sorumluluktan kurtulamaz. Biz de bunun takibi noktasında üzerimize düşeni yapıyoruz. Fiziki altyapıyı hazırlıyoruz ama bunun vatandaşlarımız, sporcularımız tarafından doldurulması ve verimli şekilde kullanılması gerekmektedir.” 

“Gaziantep’e 20 tane mahalle tipi spor tesisi yapacağız”

Bakan Çağatay Kılıç, Gaziantep’e 20 mahalle tipi spor tesisi yapacakları müjdesini vererek, “Son 6 ayda hayata geçirdiğimiz mahalle tipi olarak tabir edilen futbol, basketbol, voleybol sahalarının inşası var. Bunlar yapısal olarak baktığınızda büyük değil ama getirisi çok büyük. Bunlardan son 6 ay içinde 900 tane inşa ettik. Bunu gençlerimiz spor yapabilsin diye tabiri caizse tesisleri onların ayaklarına götürerek yapıyoruz. Bunun sosyolojik, psikolojik olarak çok güzel geri dönüşümleri oluyor. Gaziantep Valiliğinde aldığımız kararla kente 20 tane mahalle tipi spor tesisi yapacağız” dedi.

“18 spor tesisinin toplam değeri 164 milyon 860 bin TL”

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak son 5 yıl içerisinde Gaziantep’e 18 spor tesisi kazandırdıklarını söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Bu yatırımlarımızın toplam değeri 164 milyon 860 bin TL. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bu çok farklı bir dönüşümün ve çalışmanın eserini olduğunu düşündüğümüz bir rakamdır.  Yeter mi? yetmez. Daha fazlasını yapacağız ama nereden nereye geldiğimizi de iyi hatırlayacağız. Belediyemiz inşa etmiş spor kompleksini bize devretti. Biz orada şu anda olimpiyat hazırlık merkezimizi çalıştırıyoruz. İnşallah orada hem Gaziantep’i hem de Türkiyemizi temsilen sporcularımız yetişecek ve önümüzdeki yıllarda olimpiyatlarda bizleri temsil edecekler.  Bunun için diyoruz ki bu alt yapı yatırımlarına ihtiyacımız var. Ama alt yapı yatırımlarının da içerisini bu tip çalışmalarla doldurup daha verimli halde kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Gaziantep’teki spor kulüplerine 14 yılda 2 milyon 320 bin TL destek sağlandı”

Gaziantep’te 2002 yılında 58 spor kulübü ve 3 bin 400 civarında lisanslı sporcu olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “2013 yılında ise 165 spor kulübü ve 55 bin 200 civarında lisanslı sporcu vardı.  Şu anda ise 202 kulüp ve 100 bini aşkın lisanslı sporcumuz var.  Bu rakamlar nereden nereye gelindiğini ortaya koyuyor. Spor kulüplerine 2003’te 6 bin TL, 2012 yılında  119 bin TL, 2015 yılında ise 532 bin TL destek sağlandı.  14 yıl içerisinde toplam olarak baktığınızda Gaziantep’teki spor kulüplerine 2 milyon 320 bin TL destek sağlanmış. Bu yeterli mi? yeterli değil ama artık gelişmekte olan bir alt yapımız var” şeklinde konuştu.

“Olimpik yüzme havuzunu en kısa sürede hizmete açacağız”

Gaziantep’te  önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

“Merkezde olan olimpik yüzme havuzu konusu var. Bu Gaziantep’in yoğunlukla gündeminde olan bir konu. Bizim de açıkçası gecikmesinden dolayı üzüntü duyduğumuz bir konu ama tamamen masaya yatırılmış ve nerede nasıl bir şey yapılması gerektiği konusunda ciddi ilerleme kaydedilmiş bir durum var. Gerekiyorsa bu anlamda yapılan son çalışmalar neticesinde bakanlık olarak buranın yapımını tamamen üstleneceğiz ve bu tesisi en kısa süre içerisinde Gaziantepli hemşerilerimizin kullanımına açacağız. Bu bizim Gaziantep’e verdiğimiz sözdür.  Tabii ki buradaki bazı hukuki çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Bu noktada sayın valimiz ve büyükşehir belediyemiz hızlı bir şekilde çalışmaları sonuçlandırmak üzereler.  Sayın milletvekillerimiz de bu noktada konunun takibini yapıyorlar. İnşallah en kısa süre içerisinde bu konuyu olumlu anlamda Gaziantep’in gündeminden kaldırıp vatandaşımızın tesisi kullanmasını sağlayacağız.”

“Gaziantep’e gençlik kampı yapacağız”

Gaziantep’e gençlik çalışmalarıyla ilgili bugüne kadar verdikleri desteği arttırarak devam ettireceklerini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bugünün bir konusu da daha önce bize önerilmiş olan  Gaziantep’de bir gençlik kampının inşa edilmesi gerektiği ve farklı illerden gelecek kardeşlerimizin Gaziantep’in güzel tarihini daha iyi tanıması düşüncesiydi. Belki uluslararası anlama da taşıyabileceğimiz yatırımla kentimize inşallah en kısa süre içerisinde bir gençlik kampının da inşasını yapacağız.  Bununla ilgili olarak arazi tahsisi de gerçekleşmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep’in AK Parti açısından da farklı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız Gaziantep Milletvekili. Dolayısıyla bu anlamda gerçekten en üst seviyede Gaziantep’in temsili Bakanlar Kurulu’nda, hükümette mevcut. Bizim de  tabii ki kendi üzerimize düşen görevler noktasında bu anlamda bu desteği vereceğimiz barizdir. Aynı zamanda Gaziantep’in partimiz açısından da farklı bir önemi var.  Partimizin genel sekreteri  Gaziantep milletvekili. Daha önceki dönemlerde bakanımız olan, partimizin kadın kolları başkanlığımızı da yapmış olan Sayın Fatma Şahin şu anda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı.  Bu anlamda ortaya konacak çalışmalarda bu birlikteliğin ve beraberliğin Gaziantep’in ilerlemesine ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum. Bizim amacımız gençlerimize, sporcularımıza en iyi imkanları sunarak kendilerini geliştirmelerini ve uluslar arası turnuvalarda ülkemizi temsil etmelerini sağlamaktır. Bu noktada kararlı bir şekilde yürüyoruz” dedi.

“Gençlik ve spor alanındaki yatırımlar ülkenin geleceğine olan yatırımdır”

Gençliğe yapılan yatırımların ülkenin birlik ve beraberliğine de katkı sağladığına işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şu şekilde tamamladı:

 “Sayın Cumhurbaşkanımızın spor camiasına çok yakın olması, gençliğinde amatör futbol oynaması, gençlikle iç içe olması bizim en büyük şansımızdır. Aynı zamanda Sayın Başbakanımızın da gençlerle olan ilişkisinin çok iyi olması bize çok büyük güç vermektedir. Gençlik ve spor alanındaki yatırımların ülkenin geleceğine yatırım olduğunu biliyoruz. Bunun siyasi anlamda kullanılması konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini her zaman dile getiriyorum. Bu noktada muhalefet partilerimize de bu çağrıyı tekrarlıyorum. Gençliğimiz hepimizin sahip çıkması gereken milli bir unsurdur. Birlik ve beraberliğimizin teminatı olan gençlerimizin iyi bir şekilde kendini geliştirmesi gerekiyor. Çünkü ülkemizi bölmek isteyen hainler var. Bölücü terör örgütünün bu bölgelerde yapmaya çalıştığını çok iyi biliyoruz. Buna gençlerimizin hiçbir zaman müsamaha göstermeyeceğini, onların oyunlarına kanmayacağını biliyoruz ama onları bu anlamda desteklemek de bizim boynumuzun borcu. Onları ülkelerini seven birer birey olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu millete verecekleri hizmetlerin temelini şimdiden hep beraber atmamız gerekiyor. Ortak bir hedefin belirlenmiş olması, Gaziantep için ortaya konulan çalışmadan hepinizi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum.”