BAKAN ÇAĞATAY SAMSUN’DA ‘9. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BULUŞMASI’NA KATILDI

08 Mayıs 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, memleketi Samsun’da ‘9. Uluslararası Öğrenci Buluşması’ na katıldı.

Samsun Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen programda konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, Nusaybin'de meydana gelen patlamada şehit olan 2 askerimize Allah’tan rahmet diledi. Bakan Çağatay Kılıç “Buraya gelirken haberini aldık, ülkemizin birliği için canını ortaya koyan kahraman güvenlik güçlerimizden iki kardeşimiz şehit olmuş. Rabbim onlara rahmet eylesin, şefaatlerine nail eylesin, gazilerimize de acil şifalar versin ” dedi.
Şehit annelerinin anneler gününü kutlayan Bakan Çağatay Kılıç, “Bugün anneler günü. En başta şehit annelerimiz ellerinden öpüyoruz. Rabbim tüm annelerimizin anneler gününü mübarek etsin. Cennet annelerin ayaklarının altındadır. Hepimiz için farklı anlamları vardır. Burada farklı ülkelerden gelen kardeşlerimiz evlerindeki hasretle aileleri özlüyorlardır. Ama burada da evlerinde olduklarını ve kendilerini iyi hissettiklerini biliyor olmamız da bizim için mutluluk kaynağı” diye konuştu.
 
“Ülkemiz herkese gönlünü açmıştır”
 
Farklı ülkelerden gelen öğrencilere de seslenen Bakan Çağatay Kılıç, “Samsun’umuza, Türkiyemiz'e çok farklı ülkelerden gelip eğitimine devam eden kendilerini önümüzdeki yıllara hazırlayacak kardeşlerimiz
var. UDEF'in yapacağı çalışmalar ile ilgili 6 ilden gelen öğrencilerle, 43 ilde yapılan bu programların finalini 15 Mayıs’ta İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile İnşallah gerçekleştireceğiz.  Oradaki katılımda umarım buradaki farklılıkları ve birlikteliği yansıtacak şekilde olur“ şeklinde konuştu.
 
“KYK'da 9 bin civarında yapancı öğrenci barınıyor”
 
Geçmiş yıllarda Türkiye’deki öğrencilerin yurt dışına gitmek için emek sarf ettiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Şu anda ülkemize yoğun şekilde gelen misafir öğrencilerimiz var, onların öğrenimlerini ülkemizde yapmak için ortaya koymuş olduğu çalışmalar var. Biz de mutlu ve gururluyuz. KYK'da 9 bin civarında yapancı öğrenci barınmakta. Üniversite, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Türkiye'de alan öğrencilerin 9 bini bu yurtlarda barınıyor. Bizler de gerçekten gönül coğrafyamızın aslında bizim coğrafyamız olduğunu ortaya koyarak bu anlamda dışa açılmış ve kendi kültür ve medeniyetini de önemli ve değerli gören bir ülkenin evlatlarıyız. Ülkemiz herkese gönlünü açmıştır. Bizim en önemli görevimiz ve ödevimiz gençliği hep beraber geleceğe bugünden hazırlamaktır. Her zaman sizlerle beraber olmaktan üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmekten geri durmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hedef doğrultusunda 2023, 2053, 2017 yıllarına hedeflerimize hızlı adımlarla ilerleyeceğiz ve cumhuriyetimiz 100 yılında çok farklı bir noktada olacağız” ifadelerini kullandı.
 
“Cumhuriyete giden yoldaki kilometre taşlarını hatırlamaktan geri durmuyoruz”
 
Panorama 1919 projesinden de söz eden Bakan Çağatay Kılıç sözlerini şöyle tamamladı:
 “Samsunumuz’da şu anda inşasına devam edilen artık son aşamaya gelmiş olan ‘Panorama 1919’ projesini de inceleme fırsatı bulduk. Bu güne kadar 1919'dan beri Türkiye Cumhuriyetinin büyük hedefleri olduğunu söyleyenler,konuşulduğunda mangalda kül bırakmayanlar cumhuriyetle ilgili hangi eserleri kazandırmışlar Samsun’a. Biz tarihimizde tüm önemli olaylarda olduğu gibi Çanakkale zaferimizi anmakla, Kut-ül Amera'yı anmakla ama aynı zamanda cumhuriyete giden yolu da hatırlatmaktan geri durmuyoruz. Biz tarihimizin bir bütün olduğunu, tek bir dönemi kapsamadığını 1400 yılı kapsadığını söylüyoruz. Cumhuriyete giden yoldaki kilometre taşlarını hatırlamaktan da geri durmuyoruz. Samsun'da ve tüm Türkiye'de öğrenim gören, gönül coğrafyamızın farklı ülkelerinden Türkiye'ye gelmiş kardeşlerimize de tekrar hoş geldiniz diyorum. Burası sizin eviniz, en iyi şekilde tüm imkanları kullanarak kendinizi geliştirin. Bir elçimiz olarak ülkenize dönün ve orda burada edindiğinin kazanımlarla ülkenize destek olun.’’ ​