“TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA MÜZAKERE YAPILAMAZ”

13 Mayıs 2016

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin hiçbir müzakere masasında ve hiçbir şart altında birliğinden, beraberliğinden feragat etmeyeceğini belirterek “Bazı konular vardır ki bunların üzerinde müzakere yapılmaz. Terörle mücadele bunlardan birisidir. Terörle mücadelede tüm dünyanın birleşmesi gerekiyorsa da terörle ilgili olarak tanımları gözden geçirmesi gerekir” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç,  Kulüpler Birliği Vakfı’nın İstanbul'daki genel merkezi  binası açılışına katıldı.  Konuşmasına Hakkari Çukurca Çığlı Üs Bölgesi'nde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan 8 askerimize Allahtan rahmet dileyerek başlayan Bakan Çağatay Kılıç, “Şehit haberleriyle hepimiz gerçekten derinden etkilendik. Bu sabah, ülkemizin birliğini, beraberliğini bölmek amacıyla hareket eden bölücü terör örgütünün hainleri tarafından yapılan saldırıda 8 askerimiz şehit düştü. Rabbim şehitlerimize rahmet eylesin. Ailelerine, milletimize başsağlığı diliyorum. Yaralı gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Bu üzücü olayları yaşadığımız zaman aslında bir açıdan baktığımızda bugün yaptığımız bu tür çalışmaların önemi daha da çok ortaya çıkıyor. Çünkü bizi bölmeye çalışanların, ülkemize ve milletimize ihanet edenlerin karşısındaki en büyük cevap birliğimiz, beraberliğimiz ve aynı zamanda hem ulusal hem uluslar arası anlamda yaptığımız farklı çalışmalardır” diye konuştu.
 
“Ülkemiz için canını ortaya koyan şehitlerimize karşı sorumluluğumuz var”
 
Tüm spor camiasının ülkemiz için canını ortaya koyan şehitlerimize karşı sorumluluğu olduğunu ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “ Spor birlik ve beraberliğin bir arada olmanın ve fair - play’in en büyük göstergesi olan bir aktivite olarak değerlendirilebilir. Bu anlamda bütün kulüplerimizin, tüm spor camiamızın, sadece futbolun değil tüm spor dallarının da geliştirilmesi ile ilgili olarak yapılacak çalışmalar, bu birlik ve beraberliğin ortaya koyduğu bir mesajdır. Farklı renklere gönül vermiş taraftarlar tabi ki var; ama işin özünde hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız. Türkiye cumhuriyeti vatandaşıyız, bu ülkenin evladıyız. Dolayısıyla sahalardaki, tribünlerdeki yaklaşımımızın bu anlamda çok dikkatli olması gerekir. Daha önce Sporda Şiddet Çalıştayında da dile getirmiştim. Ülkemiz için canını ortaya koyan şehitlerimize karşı sorumluluğumuz var.  Bu  sorumluluğun bilincinde olarak bu görevi ifa etmemiz aynı zamanda spor içerisindeki çalışmaları yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Türk sporunun  önemli bir şansa sahip olduğunu dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “En büyük şansı Sayın Cumhurbaşkanımız...Gerçekten spor camiasıyla iç içe beraberce...Ve her türlü konusuyla yakından ilgilenerek bizleri talimatlarıyla yönlendirmesiyle yaptığımız çalışmalar... Bu anlamda en önemli konulardan birisinin de tesis alt yapımızın geliştirilmesi olduğunu hepimiz biliyoruz.  ‘Sadece tesisler olmaz’ yönünde bazen eleştiriler olabiliyor. Doğru, sadece tesisle olmaz ama tesis olmadan da olmaz. Yıllarca  spor camiamızın dile getirmiş olduğu konu, ‘sporcularımızı nerede yetiştireceğiz?’ sorusuydu.  İşte biz bu tesisleri AK Parti hükümetleri döneminde, 2002’den sonra başlayan ivmeyle beraber inşa ettik, ediyoruz, etmeye devam edeceğiz.  Bütün sporcularımızın bu tesisleri en yoğun şekilde kullanmaları için her türlü hazırlığı, çalışmayı da yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
“Terörle mücadele konusunda müzakere yapılamaz”
 
 Türkiye’nin hiçbir müzakere masasında ve hiçbir şart altında birliğinden beraberliğinden ve kendi mücadelesinden feragat etmeyeceğini  vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç,  sözlerine şöyle devam etti:
“Biz ülkemizin gençlerinin, bu ülkenin birliği ve beraberliği için ortaya koymuş oldukları fedakarlıkların bilincinde olarak  bu fedakarlıklarına saygı göstererek, değerini bilerek yolumuzda yürümeye  devam edeceğiz.   Bu anlamda Türkiye’nin hiçbir müzakere masasında ve hiçbir şart altında ülkesinin birliğinden, beraberliğinden ve kendi mücadelesinden feragat etmeyeceğini zaten Cumhurbaşkanımız dile getirmişti. Tekrar burada dile getiriyoruz.  Bizden terörle mücadele konusunda kurallarımızı kanunlarımızı gözden geçirmemizi isteyenlere şunu söylüyoruz; önce kendi ülkenizdeki  terörle mücadele konusunda ne yaptığınıza  bakın,  ondan sonra gelip bizden herhangi bir şey talep edin.  Yıllarca Türkiye’deki çok önemli bir takım konuların içerisinde olan ve sizlerden istenen teröristleri iade etmemekle göstermiş olduğunuz  tavırları gözden geçirin.  Biz her zaman şunu söyledik; Avrupa Birliği üyeliği Türkiye için stratejik bir hedeftir ve Türkiye kendi özüyle kurallarıyla kanunlarıyla yolunda devam eder.”
“Terörün nerede, nasıl, kim tarafından ne zaman vuracağı belli olmaz”
 
Bakan Çağatay Kılıç, Avrupa Birliği ile bir müzakere içerisinde orta yolda anlaşılması gereken değişiklikler  yapılması gereken bazı konuların  olabileceğini belirtirken,  “Bazı konular vardır ki bunların üzerinde müzakere yapılmaz.  Terörle mücadele bunlardan birisidir. Biz tam aksine şunu söylüyoruz. Terörle mücadelede tüm dünyanın birleşmesi gerekiyorsa da terörle ilgili olarak tanımları gözden geçirmesi gerekir. Çünkü terörün nerede, nasıl ve kim tarafından ne zaman vuracağı belli olmaz" dedi.
Son günlerde bu yaz Fransa’da yapılacak olan Avrupa Futbol Şampiyonasıyla ilgili olarak ilk kez ‘Acaba maçları seyircisiz mi oynatsak, yoksa seyircili mi oynatsak?’ diye bir tartışma söz konusu olduğuna dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç," Teröre karşı birlik ve beraberliğimizi ortaya koymak zorundayız. Paris’te, Londra’da, Brüksel’de ya da Berlin’de terör saldırısı olduğu zaman sesinizi yükseltip, İstanbul’da, Ankara’da, Diyarbakır’da, Samsun’da veya Antalya’da gibi ülkemizin herhangi bir yerinde olduğu zaman sessiz kalmakla olmaz. Her zaman beraber olmalıyız. Bizler, ‘Terörün her türlüsüne karşıyız’ diyorsak; bizlere dost olarak hareket eden dostlarımız da bu noktada açık ve seçik olarak yanımızda durmaları gerekmektedir” diye konuştu.
 
“Sporun ruhu birliktir, beraberliktir, kardeşliktir”
 
Bakan Çağatay Kılıç,Kulüpler Birliği Vakfı Ofisi açılışında spor camiasının ortaya koymuş olduğu birlik ve beraberliğin, ülke geneline yayılması adına örnek olması gerektiğini de söyledi.Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini  şöyle tamamladı:
 
“Kulüpler Birliği Vakfı’nın bu güzel organizasyonunda bir araya geldik. Burada göstermiş olduğumuz birlik ve beraberliğin, Türk futbol ve spor camiasının güzel kararlar alınmasına vesile olacak olan yeni bir mekâna sahip olacağız. Bütün kulüplerimizin, kulüp başkanlarımızın ve camialarımızın özellikle geçtiğimiz şu dönemde, sizlerden bir hükümet üyesi, bakan ve milletvekili olarak değil Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olarak bir ricada bulunuyorum;  taraftarlarımız ve sporcularımız da dâhil her türlü farklı fikir ayrılıklarınızı kenara koyun, bu ülkenin sizlerin ortaya koyacağı birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır. Bunu göstermemiz gerekmektedir. Sizlerin de üzerinize düşen bu sorumluluğu, yerine getireceğinize inancım da tamdır. Bizler size her konuda destek olmaya devam edeceğiz. Sporun ruhu birliktir, beraberliktir, kardeşliktir. Bizlerin hep beraber bunu ön plana çıkarması gerekmektedir. Bunu başaracak gücümüzün olduğunu bilmekteyim. Bu konuda Dünya’ya örnek olabileceğimize inanmaktayım. Bunu hem medeniyetimize, hem de kendimize borçluyuz.”
 
Bakan Çağatay Kılıç, Kulüpler Birliği Vakfı’nın İstanbul'daki genel merkezi  binası açılışının ardından  kulüp başkanları toplantına katılarak bir konuşma yaptı. Sabah üzücü bir haberle güne başladıklarını tekrarlayan  Bakan Çağatay Kılıç, “Ülkemizi bölmek isteyen, milletimize karşı olumsuz düşünceler içerisinde olan  vatan hainleri 8 askerimizi şehit etti. Allah onlara rahmet eylesin, gazilerimize acil şifalar versin.  Tüm milletimizin başı sağ olsun. Rabbim inşallah en kısa süre içerisinde ülkemizdeki bu hainlerin temizlenmesi noktasında ve ülkemizin birliği ve beraberliğinin devamı noktasında bizlere güç verir” diye konuştu.
“Tüm dünyada sorumluluk makamı olan herkese büyük görevler düşmektedir”
Terörle mücadelede kararlılıklarının  üst seviyede olduğunu  kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Hiçbir şekilde de bundan geri adım veya bir farklı bir düşünce içerisinde olma gibi bir durumumuz söz konusu değildir.  Milletimiz birlik ve beraberlik içerisindedir.  Hainlere karşı beraberce mücadele vermektedir.  Coğrafyamızda cereyan eden  bazı sıkıntıların etkileri çok farklı uzak noktalardaki ülkelerde hissediliyor.  Bizim ülkemizin burada ortaya koymuş olduğu Ensar olma özelliğini de tekrar  hatırlatmak istiyorum.  Bizim ülkemizde iki buçuk milyonu aşkın Suriye’den göç etmek zorunda kalmış evinden yurdundan edilmiş,  ailesi öldürülmüş, bir diktatör, cani tarafından evleri yok edilmiş insanların kapımıza sığındığında onları nasıl kendi evimizde ağırladığımızı tüm dünya görmektedir."şeklinde konuştu.
 “Senin teröristin iyi, benim teröristim kötü anlayışı olamaz”
Terörle mücadele konusunda tüm dünyada sorumluluk makamında bulunan  herkese büyük görevler düştüğünü kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminden itibaren dile getirmiş olduğu 'senin teröristin iyi, benim teröristim kötü' anlayışı olamaz.  Terörist, teröristtir. Terör, terördür.  Bu  Belçika’nın başkentinde, Paris’te, Londra’da ya da   Berlin’de de  yaşanırsa öyledir. İstanbul’da , Ankara’da , Samsun’da, Hatay’da, Diyarbakır’da  veya  Van’da da böyledir.  Eğer dünya olarak bunun ayrımını yapmak gibi bir şeyin içerisine düşersek   o zaman biz bu belayla mücadele edemeyiz. 
Türkiye’nin içerisinde  terör eylemlerine bulaşmış, cinayet işlemiş  kişilerin Avrupa’nın başkentlerinde  dolaşması  kabul edilemez. Bunu hiçbir şekilde, hiçbir Avrupalı siyasetçi  sorumluluk makamında olan kişi de  kabul edemez, etmemeli.  Terörle alakalı olan kanunlarınızda demek ki farklı bir açıdan değişiklik yapmanız gerekmektedir.   Bizim sizden değişiklik talep etme noktasında olduğumuzu bu noktada hatırlatmak isterim.  Biz şunu söylüyoruz; masum insanların canına kastedenler kim olursa olsunlar, teröristtir.  Bunları biz hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.  DEAŞ, bir terör örgütüdür,  YPG, terör örgütüdür. Ülkemizdeki bölücü terör örgütü adını söylemiyorum,  terör örgütüdür.  El Kaide, terör örgütüdür.  IRA, terör örgütüdür.  Biz bunların hepsine aynı cepheden bakıyoruz.  Bu noktada da Avrupalı dostlarımızın dünyanın her yerinde bizimle dost olduğunu söyleyenlerin de söyledikleri şekilde hareket etmelerini  beklemekteyiz.  Bunun hakkımız olduğunu düşüyorum.” 
“Terörün spor üzerindeki etkisini de  iyi analiz etmemiz gerekiyor”
Terörün spor üzerindeki etkisinin iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken  Bakan Çağatay Kılıç, “ Terör, Fransa 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı seyircisiz oynayalım mı, oynamayalım mı tartışmalarına sebep olabilecek kadar etkilemiştir.   Bunun için hepimizi etkiliyor diyorum.  Artık buna karşı birlikte durmamız gerekiyor.  İnanıyorum ki, bu anlamda bir araya gelecek olan birliktelikler,  çözüme ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.
 “Herkesin bu sezon yaşanan konularla ilgili bir muhasebe yapması gerekiyor”
Bakan Çağatay Kılıç, futbolda 2015 – 2016 sezonunun sona ermek üzere olduğunu hatırlatırken, “Bir sezonu acısıyla tatlısıyla geride bırakmış olacağız. Herkesin bu sezon yaşanan konularla ilgili olarak oturup bir muhasebe yapması gerekiyor. Bu anlamda Kulüpler Birliği’ne gerçekten bir görev düşüyor. Bütün başkanların bir araya gelerek, bu sezon neler yaptık, neleri daha iyi yapabiliriz diye  yapabilecekleri bir adım vardır diye düşünüyorum. Futbol Federasyonumuz, Yıldırım Demirören başkanlığında sezon sonu değerlendirmesini yapıp bu sezon neler yaşandı, önümüzdeki sezon bunu nasıl daha iyi neler yapabileceğimizi konuşmamız gerekiyor” dedi. 
 “Avrupa"da Milli Takımımız Ülkemizi en iyi şekilde temsil edecektir”
Yaz aylarında Avrupa Futbol Şampiyonası ve Olimpiyat heyecanının yaşanacağını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Milli takımımız Avrupa Şampiyonasına gidecek. Avrupa Şampiyonası oynanırken, bir yandan da Kadın Basketbol Milli Takımımız Olimpiyat kotası mücadelesi verecek. Rio’da bu yaz Olimpiyat organizasyonu var. Olimpik ve Paralimpik’te aldığımız kotalar var, Temmuz ayının ortasına kadar kota müsabakaları devam edecek. Şu an kota sayımız Olimpikte 72, Paralimpikte 64’e ulaştı. Müsabakalar devam ediyor, inşallah bu daha da yükselecek. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda milli takımımız iyi bir ivme ve başarı ile Fransa’da güzel maçlar oynayıp Ülkemizi, Bayrağımızı en iyi şekilde temsil edecektir. Tüm teknik kadronun, futbolcuların bir araya gelip kenetlendiğini biliyorum. İnşallah biz de orada olacağız, takımımızı destekleyeceğiz” diye konuştu.
“Bizim derdimiz tüm spor camiası olarak holiganlarla”
Kulüp başkanlarının verdikleri demeçlerin tribünleri doğrudan etkilediğini söyleyen  Bakan Çağatay Kılıç, “ Sizlerden bir ricam var. Açık ve seçik olarak şunu söylememiz gerekiyor; Bizim mücadelemiz tribünlerde olumsuzluk içerisinde olan holiganlarla. Taraftarlarla değil. Böyle bir yanlış algı çıkarmaya çalışanlar var. Sanki bizim taraftarla bir mücadelemiz, sıkıntımız varmış gibi... hayır asla. Bizim derdimiz tüm spor camiası olarak holiganlarla. Holiganların Türk sporundan, futbolundan, basketbolundan, voleybolundan, hentbolundan temizlenmesine kadar biz kararlılıkla mücadele edeceğiz. Elektronik biletin devreye girmesinin bir amacı var. Eksikleri olabilir. Bunu konuşuruz. Ama uygulamadaki gördüğümüz eksiklerden de herkesin ders çıkarması gerekiyor. Ben bunu bugünlük bu kadarla bırakayım. Bunu da inşallah sezon sonunda inşallah oturup konuşacağız.” şeklinde konuştu.
“2023, 2053 ve 2071 hedeflerini spor camiamızla beraber gerçekleştireceğimiz”
 Uyulması gereken UEFA Finansal Fair Play Kriterleri olduğuna dikkat çekerek bu konuda siyasiler ile birlikte kulüp yöneticilerinin de ortak çalışması gerekliliğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
 “Bu konuda beraber çalışmak durumundayız. Beraberce bu adımları atacağız. Sen ben kavgasına girersek o zaman başarıya ulaşamayız. Siyasette Ak Parti’nin başarısı ‘bir ve beraber’ olmaktan gelmektedir. Sporun yapısı içerisinde başarılı olmak istiyorsak ‘bir ve beraber’ olmalıyız. Bunu beraberce başarmalıyız. Amatör branşlarda başarılarınızın artması için bizlerde kulüplerimize elimizden gelen desteği vermekteyiz. Herkes sorumlu bir şekilde hareket etmelidir. Bu sorumluluk için bazen kendi camiası zorluk getirebilir. Üstleneceğiniz bu sorumluluk çerçevesinde, yapacağınız öncülük sizleri zor duruma sokabilir. Farklı renkler sahada mücadele etmelidir. Saha dışarısında hepimizin aynı ülkenin evlatları olduğumuzu ve ülkemiz adına 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru yürüdüğümüzü, bu hedefleri spor camiamızla beraber gerçekleştireceğimizin farkında olalım. Bu görev herkese düşmektedir. Ülkemizin geleceği, birlik ve beraberliğimiz adına vatan evlatlarımız canlarını ortaya koyuyorsa, bizlerin de onlara karşı bir sorumluluğu vardır. Tribünlerde taraftarlarımız ve sahalarımızda sporcularımızın, giydikleri forma üzerindeki Ay-Yıldızlı bayrağı taşırlarken bu ülkeyi temsil etmektedirler. Ülkemizi, milletimizi ve medeniyetimizi temsil etmektedirler. Bizler bir ve beraber olduğumuz sürece kendilerini bunların dışında tutmaya çalışanlar yalnız kalacaklardır. Bizler bir ve beraber olalım. Bundan ayrı kalmak isteyenler var ise ayrı kalsınlar.” 
 “Uluslararası arenada elde edilen başarılarda hep birlikte sevinmeliyiz”
 THY Avrupa Ligi Dörtlü Final’inde Laboral Kutxa Takımı ile yapacağı karşılaşmada  Fenerbahçe Basketbol Takımı’na başarılar dileyen Bakan Çağatay Kılıç, “Basketbolda da Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın bir yolculuğu var. Bugün yapacakları müsabaka sonrası finale yükselirler ise bizler de destek olmak için  Berlin’de yanlarında olacağız. Galatasaray Odeabank Basketbol Takımı da ULEB Eurocup’ı kazandı. Uluslararası arenada elde edilen bu  tür başarılara hep birlikte sevinmeliyiz.Başarılarımızın artması için kulüplerimizin desteği de çok önemlidir” dedi.
 “Kulüpler Birliği Vakfı ve TFF'nin birlikteliği bizlere güç vermektedir”
 Kulüpler Birliği Vakfı Genel Merkezi’nde alınacak tüm kararların, birlik ve beraberlik içinde alınması gerektiğini dile getiren  Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
 “Kulüpler Birliği Vakfı ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun birlikteliği de bizlere güç vermektedir. Biliyoruz ki, beraber uyumlu çalışmamızdan kaynaklanan enerjimiz ile geleceğe dair daha güzel sonuçlar alacağımız bir yolda yürüyoruz. Fransa’da  da bir araya geleceğiz ve milli takımımızın başarılarına hep beraber sevineceğiz.”