BAŞBAKAN ERDOĞAN, GENÇLERİ KABUL ETTİ

19 Mayıs 2014

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın başkanlığındaki gençlik heyetini kabul etti.

Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleşen görüşmeden Başbakan Erdoğan gençlerin Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak, "Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını şükranla yad ediyor, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" dedi.

19 Mayıs'ın milletçe hüzün içerisinde yaşandığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Soma'daki maden faciasında 301 kardeşimizi şehit verdik. Ne yazık ki şehitlerimizin önemli bir kısmı da gençti. Bir kez daha burada Soma şehitlerimizi özellikle bu genç kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, mekanları inşallah cennet olsun diyorum" diye konuştu.

"Her toplumun gençlerine vefa borcu vardır"

19 Mayıs'ın, Gazi Mustafa Kemal'in "Benim doğum günüm" diye ifade ettiği bir tarih olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, "Her toplumun gençlerine büyük bir vefa borcu vardır. Zira bir ülkenin savunmasında şehit olan gençlerdir. Bizde de biliyorsunuz askerlik yaşı 20. Bu gençler şehitliğe namzet adaylarıdır. Onlar, vatanları için hayatlarını ortaya koyanlardır. Hele hele Çanakkale Savaşlarında biliyorsunuz üniversiteli gençlerimiz şehit olmuşlardır. Şu anda sınırda nöbet tutan askerlerimiz, karakollarda güvenlik için çalışan polislerimiz hep gençlerden oluşuyor. Vatan savunmasında olduğu kadar ülkenin kalkınmasında ilerlemesinde daha özgür ve demokratik seviyelerine ulaşmasında gençlerimiz en ön safta yer alıyor. Maalesef gerek istiklal mücadelesine gerek istikbal mücadelesine fedakarlıkla canlarıyla katkı veren hep gençler oldu. İşte o yüzden millet olarak gençlerimize borçluyuz" şeklinde konuştu.

"Zor olan seçilmek değil, seçmektir"

"Gençlerimizi sadece istiklal ve istikbal mücadelemizin neferleri olarak değil ülkenin karar mekanizmalarında etkin olarak görmeyi istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

"Bunun da gereğini yapıyoruz. Hatırlarsanız 2002'de Kasım ayı itibariyle göreve geldiğimizde o zaman seçilme yaşı 30'du. Fakat açıklamalarım olmuştu. 'Bizim ilk hedefimiz bu 30'u 25'e indirmektir' demiştim, sözümüzde durduk. Seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdik. Çünkü ben şuna inanıyorum. Seçme yaşı 18 olduğuna göre, seçilme yaşı niçin 30 olsun? Zor olan bana göre seçilmek değildir, zor olan seçmektir. Çünkü iyiyi kötüden ayırt etmek, asıl olan budur. Bu ülkeye öyle siyasiler gelmiştir ki, 'Taksim’e dört ayaklı koysam seçtiririm' demişti. Maalesef bu ülke bunları gördü. Ama biz asla parlamentoya gidecek olanlara böyle bakmadık, biz, 'ecdadımızdan aldığım miras' anlayışıyla baktık. Yani bir devri kapatıp bir devri açan Fatih'in yaşı neyse olaya öyle baktık."

"Hedefimiz seçme ve seçilme yaşının 18 olmasıdır"

Seçme ve seçilme yaşıyla ilgili yeni bir çalışma yaptırdıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi hedefimiz seçme ve seçilme yaşının 18 olmasıdır. Madem seçme yaşı 18'dir, seçilme yaşı niye 18 olmasın. Bugün Almanya'da, Hollanda'da oluyor. Türkiye'de niye olmasın? Bunun çalışmalarını yaptırıyorum ve en kısa zamanda bu yasama yılı olmasa dahi önümüzdeki yasama yılında seçme ve seçilme yaşını 18, bu şekilde çıkarma azmindeyiz. Seçme yaşının 18 olduğu Türkiye'de seçilme yaşının 18 olmasından daha isabetli bir şey olamaz. Kaldı ki seçilme yaşının 18 olması demek parlamentonun 18 yaşındaki gençlerle dolması anlamına gelmez. Şu anda parlamentoda 25-30 yaş grubu arasında arkadaşlarımız olduğu 75-80 yaş grubunda arkadaşlarımız da var. Onların parlamentoda görev yapmasına hoşgörüyle bakanlar, 18 yaşında parlamentoya girebilecek olan gençlerin parlamentoda yer almasına anlayışla bakması gerekir."

"Gençlerle birlikte Soma'da şehit olanları andık"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise tüm gençlerin bayramını kutlayarak, gençlerle birlikte Soma'da meydana gelen olayda şehit olanları andıklarını ve dua ettiklerini söyledi.

Bakan Çağatay Kılıç ayrıca, "Ümit ediyorum ki sizlerin nezdinde ülkemizin geleceği çok daha güzel yarınlara ilerleyecektir. Ben sizlerde bu gücü, sizlerde bu şevki, bu aşkı görüyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından gençlere tek tek hediye dağıttı. Hediye dağıtımı sırasında gençlerden biri, Kara Kalem resminin yer aldığı bir tablo hediye ederken, Sakarya'dan gelen Avrupa Karate Şampiyonu Şeyda Burcu da Erdoğan'a üzerinde imzasının yer aldığı bir tablo hediye etti.

Başbakan Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, down sendromlu yüzme sporcusu Egehan Sınav'la da hediyesini takdim ederken bir süre sohbet etti.

Sınav, konuşma sırasında Başbakan Erdoğan'ın kulağına eğilerek bir talebini iletti. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, basın mensuplarına dönerek, "Bu pahalı bu. Diyor ki 'Obama'yla beni görüştürebilir misiniz?" ifadesini kullandı.

Törenin sonunda Başbakan Erdoğan ve Bakan Çağatay Kılıç gençlerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.